LIVE TEXT/ A 21-a zi de război în Ucraina. Compania aeriană „Air Serbia” a anulat toate zborurile către și dinspre Rusia – Ziarul de Gardă
 • LIVE TEXT/ A 21-a zi de război în Ucraina. Compania aeriană „Air Serbia” a anulat toate zborurile către și dinspre Rusia

  LIVE TEXT/ A 21-a zi de război în Ucraina. Compania aeriană „Air Serbia” a anulat toate zborurile către și dinspre Rusia
  Imagine -simbol. Sursa foto: vedomosti.ru
  16 martie 2022 | 23:05

  Miercuri, 16 martie, este a 21-a zi de război în Ucraina. Miercuri noaptea, sirenele de raid aerian au pornit din nou în Kiev, Odesa, Harkov, relatează presa locală. În Harkov, în urma bombardamentelor a fost înregistrată o explozie puternică. A patra rundă de negocieri dintre Moscova și Kiev privind încetarea focului, care a început luni 14 martie, va continua și miercuri, 16 martie.

  Curtea Internațională de Justiție de la Haga se va pronunța miercuri, 16 martie, în cazul acuzațiilor de genocid aduse de Ucraina împotriva Federației Ruse.

  Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.

  Cronologia evenimentelor din Ucraina. Miercuri, 16 martie
  LIVE TEXT:

  UPDATE 23:02 Compania aeriană de stat sârbă „Air Serbia” a anulat toate zborurile către și dinspre Rusia, transmite NEXTA.

  UPDATE 22:58 Primarul orașului Melitopol, Ivan Fedorov, care a fost răpit de forțele ruse în urmă cu cinci zile, a fost eliberat. După ce au anunțat eliberarea lui Fedorov, oficialii ucraineni au postat pe rețelele de socializare o înregistrare video în care președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, îl sună pe primar și îi spune că este „bucuros să-i audă vocea”. Detalii aici.

  Publicitate

  UPDATE 22:21 Pagina web a Ministerului pentru Situații de Urgență al Rusiei a fost spartă, transmite NEXTA.

  UPDATE 22:06 Președintele american Joe Biden a declarat miercuri că președintele rus Vladimir Putin este „un criminal de război” din cauza invaziei ruse în Ucraina, transmite Reuters.

  „Este un criminal de război”, a spus Biden.

  UPDATE 21:53 Trupele ruse au bombardat miercuri, 16 martie, complexul sportiv „Neptun” din Mariupol, unde se adăposteau femei însărcinate și mame cu copii. Detalii aici.

  UPDATE 21:23 Autoritățile ruse au blocat miercuri site-ul web al BBC, despre care purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat într-o postare Telegram că este „doar începutul acțiunilor de răspuns la un război informațional declanșat de Occident”, scrie Reuters.

  UPDATE 21:17 Președintele american Joe Biden a declarat miercuri, 16 martie, că SUA vor oferi un ajutor suplimentar de 800 de milioane de dolari Ucrainei, care include drone și sisteme antiaeriene. Detalii aici.

  UPDATE 20:35 Autoritățile croate au confiscat mega iahtul Royal Romance de 200 de milioane de dolari care aparține lui Viktor Medvedciuk, politician ucrainean care are legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin. Detalii aici.

  Publicitate

  UPDATE 20:08 Primarul orașului Melitopol, Ivan Fedorov, care pe 11 martie curent a fost răpit de armata rusă, a fost eliberat, transmite NEXTA.

  UPDATE 19:43 Trupele ruse au bombardat clădirea Teatrului Dramatic, amplasată în centrul orașului ucrainean Mariupol, unde se adăposteau peste 1000 de oameni, anunță serviciul de presă al Consiliului Local Mariupol. Detalii aici.

  UPDATE 19:24 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri, 16 martie, că nu există obstacole în calea unei întâlniri între președintele rus Vladimir Putin și omologul său ucrainean Volodimir Zelensky, dar că o astfel de întâlnire va avea loc doar pentru a încheia un acord. Detalii aici.

  UPDATE 19:04 Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a ordonat miercuri, 16 martie, Rusiei să suspende invadarea Ucrainei. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a cerut Rusiei să se conformeze „imediat” deciziei Curții de la Haga.

  „Federaţia Rusă trebuie să suspende imediat operaţiunile militare pe care le-a început la 24 februarie 2022 pe teritoriul ucrainean”, a transmis Joan Donoghue, judecătoarea preşedintă a Curții, al cărei sediu este la Haga. Curtea de la Haga a luat decizia cu 13 voturi pentru și 2 voturi împotrivă.

  CIJ anunță că Rusia trebuie de asemenea să garanteze că toate forţele aflate sub controlul său sau pe care le susţine nu mai continuă operaţiunea militară. Detalii aici.

  UPDATE 17:33 Armata ucraineană anunță că nave ruse de război de la Marea Neagră au bombardat zona de coastă, în apropierea oraşului Odesa. Detalii aici.

  UPDATE 16:55 Aproximativ 4,4 mii de oameni, dintre care peste o mie sunt copii, au sosit la Zaporojie din Mariupol, anunță serviciul de presă al Consiliului Local Mariupol, scrie novosti.dn.ua.

  UPDATE 16:54 Ucraina și Rusia au redactat o versiune a planului de pace, aceasta include 15 puncte, printre care încetarea focului și retragerea trupelor rusești în cazul în care Kievul „renunță la ambițiile de aderare la NATO” și acceptă o limită asupra forțelor sale armate. Detalii aici.

  UPDATE 16:34 Presa rusă scrie că, membrul delegației ucrainene la discuțiile cu Rusia, Mihail Podolyak a anunțat pregătirea documentelor pentru eventuale negocieri directe între Zelensky și Putin.

  UPDATE 15:58 Președintele Rusiei, Vladimir Putin, spune că „operațiunea specială” din Ucraina desfășoară cu succes, în conformitate cu toate planurile aprobate inițial.

  UPDATE 15:35 Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, s-a întâlnit la Moscova cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Întâlnirea are loc în vederea obținerii unui armistițiu în Ucraina.

  Potrivit NEXTA, ministrul rus de Externe Lavrov a declarat că Turcia este pregătită să găzduiască o întrevedere între președintele Rusiei Vladimir Putin și președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky.

  Publicitate

  UPDATE 15:24 Drapelul Rusiei este coborât la Consiliul Europei, după ce țara a fost exclusă din organizație.

  UPDATE 15:12 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, s-a adresat cu un discurs în faţa Congresului SUA.

  „Rusia ne-a atacat nu doar pe noi, nu doar pământul nostru, nu doar orașele noastre. A pornit la o ofensivă brutală împotriva valorilor noastre, a valorilor umane de bază. A aruncat în aer, cu tancuri și avioane, libertatea noastră. A lansat atacuri împotriva dreptului nostru de a trăi liber în propria noastră țară, alegându-ne propriul viitor. A lansat atacuri împotriva dorinței noastre de a fi fericiți, împotriva visului nostru național, la fel ca aceleași vise pe care le aveți voi, americanii”, a declarat Zelensky.

  UPDATE 14:48 Kremlinul susține că, în ciuda sancțiunilor impuse de SUA și Occident, președintele rus Vladimir Putin este deschis pentru discuții cu omologul său american Joe Biden, scrie TASS și CNN.

  UPDATE 14:42 Reprezentanții companiei Ukraine International Airlines (UIA) prelungește suspendarea zborurilor regulate și charter către Ucraina până la 16 aprilie 2022. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al UIA.

  UPDATE 14:36 Orașul Harkov continuă să fie atacat de forțele ruse.

  UPDATE 14:09 Marina Ovsyannikova reținută luni seara, 14 martie, pentru că a intrat în emisie în direct, la postul public TV din Rusia, Pervîi Kanal, cu un mesaj anti război, a declarat pentru Reuters că este extrem de îngrijorată în ceea ce priveşte siguranţa ei şi speră că protestul faţă de războiului din Ucraina nu a fost în zadar, iar cetăţenii ruşii îşi vor deschide ochii asupra propagandei, transmite Reuters.

  UPDATE 14:06 Peste 500 de oameni au murit în urma bombardamentelor lansate în Harkov în cele 21 de zile de război în Ucraina. Datele statistice au fost publicate miercuri, 16 martie, de Serviciul de Stat de Urgență din Ucraina. Detalii aici.

  UPDATE 13:45 În fiecare zi, la ora 9:00, în Ucraina va fi ținut un minut de reculegere în memoria celor care au murit pentru apărarea Ucrainei. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

  UPDATE 13:33 Școala 66 din Mariupol a fost distrusă în urma bombardamentelor.

  UPDATE 13:25 Șeful delegației ucrainene la negocierile cu Federația Rusă, Mihail Podolyak, a venit cu reacție față de declarațiile șefului delegației ruse, Vladimir Medinsky privind „model austriac sau suedez” de neutralitate al Ucrainei.

  Potrivit lui Mihail Podolyak, în condițiile actuale, când Ucraina este atacată de Rusia, poate fi discutat doar un „model ucrainean” de neutralitate care să presupună „garanții de securitate” pentru Ucraina.

  UPDATE 13:10 Jurnalista Oleksandra „Sasha” Kuvshynova și cameramanul Pierre Zakrzewski care relatau pentru postul american de televiziune Fox News au fost uciși luni, 14 martie, în Ucraina. Kuvshynova avea 24 de ani iar Zakrzewski 55 de ani, scrie CNN.

  UPDATE 13:02 Presa din Ucraina susține că trpee ruse au împușcat civilii care ar fi stat în rând la magazin ca să-și cumpere pâine.

  UPDATE 13:02 Premierii Republicii Cehe, Poloniei şi Sloveniei, care s-au deplasat marți la Kiev pentru discuta cu președintele Volodimir Zelensky, au revenit în Polonia. Cei trei premieri au vizitat Kievul în semn de sprijin al Uniunii Europene pentru Ucraina.

  UPDATE 12:30 Orașul Harkov continuă să fie atacat de forțele ruse.

  UPDATE 12:10 Forțele armate ale Ucrainei anunță că transferat ajutorul umanitar pentru regiunea Nikolaev.

  UPDATE 12:00 Șeful delegației ruse, consilierul prezidențial, Vladimir Medinsky, susține că, negocierile dintre Moscova și Kiev privind soluționarea situației din Ucraina sunt dificile și lente, transmite agenția de presă rusă RIA Novosti.

  Potrivit lui Medinsky, obiectivul Rusiei în negocierile cu Ucraina nu s-a schimbat. „Rusia își dorește ca Ucraina să fie pașnică, liberă, neutră și independentă”.

  UPDATE 11:44 Consilierul șefului Biroului Președintelui Ucrainei Oleksi Arestovici anunță că în primele zile ale războiului, Federația Rusă a crezut că va putea captura rapid Kievul, iar Putin și oamenii săi au planificat să debarce trupe în cartierul Pechersk din Kiev, scrie Unian.

  Arestovici: „Cu toate acestea, capitala a supraviețuit, iar acum militarii ruși nu o vor putea captura”.

  UPDATE 11:16 Ministerul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat, într-un interviu pentru RBC, că există o oarecare speranță ca în negocierile dintre Rusia și Ucraina să existe un compromis. Potrivit lui Lavrov, „Operațiunea militară” nu este atât despre Ucraina, cât despre ordinea mondială. Detalii aici.

  UPDATE 10:57 Organizația Națiunilor Unite (ONU) afirmă că, de la începutul invaziei Ruse, trei milioane de refugiați au părăsit Ucraina.

  Un anunț în acest sens a fost făcut miercuri, 16 martie, de Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, pe Twitter.

  UPDATE 10:30 Șeful Administrației Regionale de Stat din Odesa, Maxim Marcenko, anunță că miercuri dimineața două avioane rusești au fost doborâte în apropierea orașului Odesa.

  UPDATE 10:09 Un lot de peste 50 de tone de ajutor umanitar ajunge în R. Moldova. Donația a fost oferită de România pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina.

  Sursa foto: Facebook / Adrian Dupu

  UPDATE 9:56 Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a venit cu o nouă adresare video către poporul său în care a menționat că este sigur că „războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei se va încheia în rușine și sărăcie”.

  În noul său mesaj video postat pe Facebook Zelensky menționează că, din cauza agresiunii pe scară largă împotriva Ucrainei, Federația Rusă este amenințată cu mulți ani de izolare. Detalii aici.

  UPDATE 9:51 Cel puțin trei elicoptere militare rusești au explodat după un atac cu rachete al forțelor ucrainene asupra Aeroportului Herson, scrie CNN.

  Armata ucraineană a distrus marți, 15 martie, o serie de elicoptere militare rusești pe Aeroportul Internațional Herson, conform unor imagini din satelit de la Planet Labs.

  UPDATE 9:20 Ministerul ucrainean al Apărării anunță că, de la începutul invaziei ruse, aproape 13.800 de militari ruși au fost uciși pe teritoriul Ucrainei. Potrivit autorităților din țara vecină, militarii ucraineni și forțele civile ar fi reușit să distrugă 430 de tancuri, 1.375 de blindate, 190 de sisteme de artilerie și 84 de avioane.

  Totodată, au fost distruse 108 de elicoptere, trei bărci și 819 de vehicule.

  Și Ministerul rus de Externe anunță că, de la începutul „operațiunii militare”, au fost distruse 111 avioane ucrainene, 68 elicoptere, 160 drone, 159 sisteme de rachete antiaeriene, 1353 tancuri și alte vehicule blindate, 129 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 493 piese de artilerie de câmp și mortiere.

  UPDATE 9:20 Institutul pentru Studii de Război (ISW) raportează în cea mai recentă analiză că forțele ruse nu au efectuat operațiuni ofensive majore spre nord-estul Kievului în ultimele 24 de zile ore.

  Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat să consolideze unitățile de luptă și să-și consolideze sistemul logistic din jurul Cernihivului.

  UPDATE 9:12 Senatul SUA a adoptat în unanimitate o rezoluție prin care cere o anchetă asupra acțiunilor președintelui rus Vladimir Putin numindu-l pe acesta drept „criminal de război”.

  Rezoluția a fost prezentată de senatorul republican Lindsey Graham și susținută de senatori din ambele partide, potrivit Reuters și Associated Press. Detalii aici.

  UPDATE 8:28 Imagini de la gara „Zaporojie 2”, unde în urma exploziei s-au spart geamurile, iar un proiectil ar fi lovit chiar lângă linia de cale ferată.

  UPDATE 8:01 Imagini din orașul Harkov, după bombardamentele nocturne.

  UPDATE 7:58 Centrul temporar de plasament pentru persoanele refugiate din Ucraina din cadrul Moldexpo rămâne funcțional, cu aceeași destinație, dar trece în gestiunea Guvernului, anunță „Prima Sursă”.

  UPDATE 7:50 Lucrările de salvare continuă în Kiev, după ce o un bloc de locuit a fost bombardat de trupele ruse.

  UPDATE 7:40 Presa ucraineană publică noi imagini din orașul Harkov, care continuă să fie bombardat de trupele ruse.

  UPDATE 7:29 În Kiev, fragmentele unei rachete au căzut într-o clădire rezidențială cu 12 etaje. În plus, este deteriorat și blocul cu 9 etaje de alături.

  UPDATE 7:18 A avut loc o explozie la gara „Zaporojie 2”. Informația a fost confirmată de secretarul Consiliului Local, Anatoli Kurtev, scrie presa ucraineană.

  UPDATE 7:13 Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că armata ucraineană a reușit să dea lovituri puternice trupelor ruse și să treacă la ofensivă în unele zone;

  UPDATE 7:00 Trupele ruse au tras noaptea trecută spre localitatea Tuzla din regiunea Odesa.

  UPDATE 7:00 În Harkov, în urma bombardamentelor de noaptea trecută a fost înregistrată o explozie puternică.

  ZdG a oglindit fiecare zi a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia fiecărei zile de război.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Alerta cu bombă de la Aeroportul Internațional Chișinău, FALSĂ. Aeroportul își reia activitatea în regim normal

  Poliția de Frontieră a R. Moldova anunță că alerta cu bombă de la Aeroportul Internațional Chișinău, despre care s-a anunțat marți, 5 iulie, este falsă. Aeroportul Internațional Chișinău își reia activitatea în…
  Alerta cu bombă de la Aeroportul Internațional Chișinău, FALSĂ. Aeroportul își reia activitatea în regim normal

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler