Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 36-a zi…

LIVE TEXT A 36-a zi de război în Ucraina. Premierul polonez: Trupele rusești urmăresc să captureze „cât de curând” o treime din teritoriul Ucrainei, iar Moscova se va folosi de asta pentru a-și întări poziția în negocieri

În a 36-a zi de război în Ucraina au fost raportate două decese în urma bombardamentelor rusești din regiunea Lugansk. Peste 800 de civili au fost evacuați din orașul Mariupol la Zaporojie. Următoarea rundă de negocieri ruso-ucrainene urmează să aibă loc, pe 1 aprilie, prin videoconferință. ONU anunță că a creat o comisie internațională independentă care va investiga „crimele de război” din Ucraina. Între timp, serviciile secrete britanice raportează că, în zilele următoare, ar putea izbucni lupte aprige lângă Kiev.

Președintele fracțiunii „Servitorul Poporului”, David Arakhamia, șeful delegației ucrainene, a dezvăluit detalii despre tratatul propus de Kiev în cadrul negocierilor cu Federația Rusă, care au avut loc marți, 29 martie, în Turcia. Arakhamia a declarat că reprezentanții delegației ucrainene nu au semnat niciun document – ei doar au prezentat propunerile Ucrainei. Ucraina sugerează că viitorul tratat ar trebui să stipuleze că toate țările garante nu numai că nu se opun aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, dar ar trebui să ajute în acest proces.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Joi, 31 martie
LIVE TEXT:

UPDATE 22:20 Premierul polonez spune că trupele rusești urmăresc să captureze „cât de curând” o treime din teritoriul Ucrainei, iar Moscova se va folosi de asta pentru a-și întări poziția în negocieri, transmite CNN.

Văd că trupele rusești se regrupează, se reorganizează. Cred că vor încerca destul de curând să încercuiască forțele ucrainene – în special în regiunea Donbas. Și apoi, după ce vor fi capturat o treime din teritoriul Ucrainei, vor dori să negocieze din această poziție foarte puternică”, a declarat premierul polonez.

UPDATE 22:10 Guvernul Federației Rusă extinde lista oficialilor europeni cărora le este interzisă intrarea în țară, ca răspuns la sancțiunile impuse de Occident. Vizează diplomați europeni de rang înalt, comisari și șefi ai structurilor militare. Detalii aici

UPDATE 22:03 Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret pentru înrolarea în armată a 135 de mii de recruți, ca parte a încadrărilor anuale de primăvară. Ministerul Apărării susține că niciunul nu va fi trimis în „zonele fierbinți”. Detalii aici

UPDATE 21:23 Germania şi Franţa se „pregătesc” în vederea unei eventuale opriri a importurilor de gaze naturale ruseşti, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a cerut, joi, ca începând de la 1 aprilie plata gazelor naturale să fie făcută în ruble, o cerere pe care statele membre ale Uniunii Europene (UE) o resping, anunţă, la Berlin.

UPDATE 20:40 O persoană a fost ucisă, iar alte patru au fost rănite în tiruri vizând un convoi de cinci autobuze care aduceau voluntari către oraşul asediat Cernihiv, în nordul Ucrainei.

UPDATE 20:30 Primarul din Cernihov, Vladislav Atroşenko, afirmă într-un interviu pentru CNN că locuitorii oraşului au constatat o intensificare a bombardamentelor de când delegaţia rusă a promis că va reduce forţa atacurilor asupra oraşelor Kiev şi Cernihov. Detalii aici

UPDATE 20:10 Bilanţul victimelor atacului împotriva sediului administraţiei regionale din Nikolaev, în sudul Ucrainei, se ridică de acum la 20 de morţi, a anunţat joi Serviciul ucrainean pentru situaţii de urgenţă (SES).

„La 31 martie, ora 13:00”, bilanţul provizoriu „al atacului cu rachetă al inamicului împotriva clădirii administraţiei regionale” este de 20 de morţi, a indicat serviciul citat.

UPDATE 20:00 Forţele de Rachete Strategice ale Rusiei au început manevre de amploare în regiunea Orenburg, din sudul ţării, cu participarea a 3 000 de militari şi 300 de echipamente de luptă, în contextul invaziei din Ucraina. Detalii aici

UPDATE 19:09 Ambasadoarea SUA la ONU va vizita R. Moldova și România. Reprezentanta Națiunilor Unite, Linda Thomas-Greenfield, va vizita R. Moldova și România în perioada 2-4 aprilie pentru a evalua eforturile de asistență a refugiaților ucraineni și nevoile umanitare „create de agresiunea și războiul Federației Ruse”. Detalii aici

UPDATE 19:00 Forțele armate ale Ucrainei susțin că au înregistrat retragerea a 700 de unități de echipamente inamice de la Kiev peste noapte, dar sunt posibile „surprize”, scrie presa ucraineană. Forțele Moscovei care rămân încă în jurul capitalei sunt „destul de numeroase”, anunță autoritățile ucrainene.

UPDATE 18:53 R. Moldova va trimite un lot de ajutor umanitar Ucrainei. O parte din stocurile de ajutoare umanitare acordate Republicii Moldova, pentru gestionarea crizei refugiaților vor fi redirecționate către autoritățile din Ucraina, în calitate de asistență internațională. Detalii aici

UPDATE 18:20 Compania nucleară ucraineană de stat Energoatom a anunţat joi că majoritatea trupelor ruse care au ocupat centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl au părăsit zona şi se îndreaptă către graniţa cu Belarus, doar mici efective militare ruse fiind la ora actuală prezente în acea zonă. Detalii aici

UPDATE 17:45 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, s-a adresat joi, 31 martie, către deputații din Parlamentul australian, în cadrul unei intervenții video. Acesta a cerut sprijinul Australiei, în vederea respingerii invaziei Federației Ruse în Ucraina, argumentând că dacă ambițiile Rusiei nu vor fi oprite, alte țări i-ar putea urma exemplul și și-ar putea ataca vecinii.

UPDATE 17:02 Putin a semnat un decret prin care obligă țările care cumpără gaz rusesc să îl plătească în ruble, începând cu data de 1 aprilie, iar dacă plata nu se va face în ruble, atunci contractele vor fi reziliate, scrie Tass. Detalii aici

UPDATE 17:00 Departamentul de Stat al SUA şi Pentagonul „nu au informaţii reale” despre ceea ce se întâmplă la Kremlin, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, în cadrul unei conferinţei de presă, scrie Tass. Potrivit lui Peskov, această situaţie este îngrijorătoare pentru că „o astfel de neînţelegere totală duce la decizii greşite care au consecinţe nefaste”. Detalii aici

UPDATE 16:59 Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a declarat că Parisul și Berlinul nu vor accepta condițiile Rusiei de a plăti aprovizionarea cu gaze în ruble, transmite NEXTA.

UPDATE 16:53 Serviciile secrete din Ucraina a dezvăluit joi, 31 martie, informații personale despre cei încadrați în forțele aeriene ale Belarusului. Ofițerii de informații ucraineni au publicat datele a 106 militari din Belarus. Detalii aici.

UPDATE 15:34 Șeful serviciilor de informații militare franceze, generalul Eric Vidaud, își pierde locul de muncă după ce nu a reușit să prezică războiul Rusiei în Ucraina, spun rapoartele. Detalii aici.

UPDATE 15:18 Rusia va bombarda Odesa și alte regiuni ale Ucrainei cu rachete Caliber. Asta spune reprezentantul sediului operațional al Administrației Militare Regionale Odesa, Serghei Bratchuk. Detalii aici.

UPDATE 14:36 Numărul victimelor atacului cu rachetă asupra clădirii administrației regionale de stat Nikolaev a crescut la 19 persoane, a raportat departamentul regional al Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei, transmite NEXTA.

UPDATE 14:25 Primarul din Irpin, Alexander Markushin, a anunțat că forțele ucrainene au preluat controlul asupra orașului pe 28 martie. În prezent, în orașul bombardat de trupele ruse are loc evacuarea civililor. Detalii aici.

UPDATE 13:25 Hackeri ruși au încercat să pătrundă în rețelele NATO și ale armatelor unor țări din Europa de Est, a declarat Grupul de analiză a amenințărilor al Google într-un raport publicat miercuri, 30 martie. Detalii aici.

UPDATE 13:23 Aproximativ 400 de persoane au fost evacuate pe 31 martie din regiunea Lugansk, dintre care, peste 200 de locuitori din Severodonețk, anunță șeful administrației militare regionale din Lugansk, Serghei Gaidai. Astfel, 207 de oameni au fost evacuați din Severodonețk, 20 de oameni din Rubijne sunt deja trimiși cu trenul în vestul țării, 85 de oameni au fost evacuați din Kreminnaia, 76 – din comunitatea Gir. Din Popasna au fost evacuați 27 de oameni + unul a fost rănit. Detalii aici.

UPDATE 13:05 Doi copii au fost uciși în bombardatele rusești din orașul Lisichansk pe 30 martie, anunță serviciul de presă al Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei, scrie novosti.dn.ua.

„În Lisichansk, doi copii mici, de aproape 2 și 8 ani, au murit. Ieri, pe 30 martie, a fost imposibil să ridicați mai mulți locuitori răniți și morți din Lysychansk de pe străzi ore întregi din cauza intensității bombardamentelor”, se arată în raport.

UPDATE 13:00 O persoană a fost ucisă în Sieverodonețk, oraș regional în regiunea Luhansk, în timpul bombardamentelor lansate de armata rusă.

UPDATE 12:40 Ucraina nu vede nicio confirmare reală a declarațiilor părții ruse cu privire la retragerea trupelor din anumite zone de luptă. Declarația a fost făcută joi, 31 mamrtie, de către Andriy Yermak, șeful Biroului președintelui ucrainean. Detalii aici.

UPDATE 12:39 Ludmila Denisova, comisara pentru drepturile omului a Radei Supreme a Ucrainei, spune că aproximativ 400 mii de ucraineni au fost duși cu forța în Rusia. Detalii aici.

UPDATE 12:09 În Maryinka, Krasnogorovka și Novomikhailovka, armata rusă a folosit obuze cu fosfor, 11 locuitori din comunitatea Maryinsky au fost răniți, inclusiv 4 copii. Acest lucru a fost anunțat de șeful Administrației Militare Regionale Donețk, Pavel Kirilenko.

UPDATE 11:37 Rusia a evacuat mai puțin de 20% din forțele sale de lângă Kiev. Unele forțe s-au retras în Belarus, susține purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Detalii aici.

UPDATE 10:50 De la începutul invaziei Federației Ruse în Ucraina, de la 24 februarie curent, milioane de ucraineni și-au pierdut casele, infrastructura mai multor orașe fiind distrusă, în urma bombardamentelor. Detalii aici.

Corespondenții publicației CNN au discutat cu oamenii care și-au trăit toată viața în localitățile ucrainene, acum distruse de război. Poveștile lor despre minunatele peisaje, în care se aflau cândva orașele lor natale, demonstrează cât de multe lucruri au fost pierdute pentru totdeauna, dar și pentru ce trebuie să continue să lupte forțele ucrainene.

UPDATE 10:47 În zilele următoare, lupte aprige între Forțele Armate ale Ucrainei și trupele rusești ar putea avea loc lângă Kiev. Asta spun serviciile secrete britanice, care au publicat un raport despre situația de pe front din Ucraina însoțit de o prognoză. Detalii aici.

UPDATE 10:21 Două milioane de copii au fost nevoiți să fugă din Ucraina din cauza războiului. Potrivit ONU, jumătate din toți refugiații ucraineni sunt copii. Peste 1,1 milioane de copii au ajuns în Polonia, iar sute de mii se află în România, R. Moldova, Ungaria, Slovacia și Cehia. Detalii aici.

UPDATE 10:19 Germania este pregătită să ofere garanții de securitate Ucrainei, dar afirmă că războiul continuă și că încă nu s-a ajuns la un progres în negocierile de pace. Acest lucru a fost declarat de ministra germană de externe, Annalena Berbock. Detalii aici.

UPDATE 10:07 Președintele rus Vladimir Putin este indus în eroare de consilierii săi, care sunt prea speriați, pentru a-i spune cât de rău merge războiul din Ucraina, susține Casa Albă. Între timp, serviciile secrete britanice spun că trupele rusești din Ucraina sunt demoralizate, au lipsă de echipament și refuză să execute ordinele. Detalii aici.

UPDATE 09:48 Forțele Armate ale Ucrainei au preluat controlul asupra satelor Orlove, Zagradivka și Kochubeyevka, din regiunea Herson, la 50 km de Krivoi Rog. Despre asta anunță șeful administrației regionale din regiunea Dnepropetrovsk, Nikolai Lukashuk.

UPDATE 09:40 Președintele Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, Federico Villegas, anunță că a creat o comisie internațională independentă care va investiga „crimele de război” din Ucraina. Detalii aici.

UPDATE 09:20 În seara zilei de 30 martie, un depozit de petrol a fost bombardat în Lisichansk, regiunea Luhansk. Despre asta a anunțat șeful administrației regionale din Lugansk, Serghei Gaidai. De asemenea, în timpul bombardării din Lisichansk și Severodonețk au fost avariate o școală și mai multe clădiri rezidențiale. Detalii aici.

UPDATE 08:49 Germania va continua să plătească pentru gazul rusesc în euro sau dolari, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului, adăugând că președintele rus Vladimir Putin i-a spus cancelarului german că nimic nu se va schimba pentru partenerii europeni, în ciuda planului său de plată în ruble. Detalii aici.

UPDATE 08:45 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a prezentat joi dimineața, 31 martie, situația operativă din Ucraina, la începutul celei de-a 36-a zile de război. Potrivit autorităților ucrainene, pe teritoriul Republicii Belarus a fost înregistrată mișcarea tehnicii militare a trupelor ruse. Cel mai probabil, „mișcarea tehnicii militare are drept scop regruparea unităților, precum și crearea unei rezerve pentru refacerea pierderilor umane și a tehnicii care operează în Ucraina”, mai spune Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Detalii aici.

UPDATE 08:26 Următoarea rundă de negocieri dintre Rusia și Ucraina va avea loc vineri, 1 aprilie, în format videoconferință, anunță președintele fracțiunii „Servitorul Poporului”, David Arakhamia, șeful delegației ucrainene. Detalii aici.

„Negocierile cu delegația rusă vor fi reluate online pe 1 aprilie. În timpul negocierilor din Turcia, am menționat că acum este nevoie de o întâlnire a liderilor celor două state. Delegaţia rusă a răspuns că mai întâi trebuie să avem un proiect de tratat coordonat. Într-o săptămână vom rezolva. Sperăm că președinții țărilor se vor întâlni. În același timp, insistăm ca o astfel de întâlnire să nu aibă loc pe teritoriul Rusiei sau Belarusului”, a spus el într-o postare pe Telegram.

UPDATE 07:58 Două persoane au fost ucise în bombardamentele rusești din regiunea Lugansk, iar 21 de persoane au fost salvate de sub dărâmături, scrie novosti.dn.ua.

„Au fost 10 incendii în blocurile rezidențiale din aceste orașe. Au fost avariate 18 obiecte, inclusiv 6 blocuri de locuit și 6 clădiri rezidențiale private, clădirea Departamentului de Poliție de Patrulare și dotări de infrastructură. Din păcate, există doi morți – printre ei un locuitor din Lisichansk și un polițist. 5 locuitori vulpi au fost răniți, 21 de persoane au fost salvate din dărâmături”, a spus șeful administrației militare regionale Lugansk, Serghei Gaidai. 

UPDATE 07:50 812 de civili au fost evacuați din orașul Mariupol spre Zaporojie. Acest lucru a fost anunțat de șeful adjunct al biroului președintelui ucrainean, Kyrylo Timosenko.

„Astăzi, 1.530 de persoane au ajuns la Zaporojie de-a lungul rutelor coridoarelor umanitare cu propriul transport: 812 locuitori ai Mariupolului, 718 locuitori ai orașelor din regiunea Zaporojie”, anunță Timosenko.

El a menționat că, în ciuda acordurilor, forțele rusești blochează autobuzele și camioanele de evacuare ale civililor.

ZdG a oglindit fiecare zi a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia fiecărei zile de război.