Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 102. Spania va livra rachete anti-aeriene și tancuri Ucrainei

Sursa: Digi24
Sursa: Digi24

În dimineața zilei de 5 iunie, orașul Kiev a fost atacat cu rachete. Exploziile au avut loc în două cartiere din capitala Ucrainei, Darnițki şi Dniprovski. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a confirmat atacurile asupra infrastructurii civile a Kievului.

La 102 de zile de la declanșarea invaziei, bilanțul arată astfel: Rusia controlează 20% din teritoriul Ucrainei, zeci de mii de civili și soldați din ambele tabere au murit, iar orașe întregi au fost rase de pe fața pământului.

După ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat, pe 24 februarie, o „operațiune militară specială” în Ucraina, mai multe orașe au fost distruse de rachetele rusești, iar mii de oameni au fost nevoiți să fugă din calea războiului. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Duminică, 5 iunie:

UPDATE 15:32 Spania va livra Ucrainei rachete anti-aeriene și tancuri Leopard, transmite Digi24, cu refere la cotidianul El Pais.

Pe lângă arme, Spania va asigura și antrenamentul militarilor ucraineni, care vor fi instruiți cum să folosească echipamentele primite. Antrenamentele vor avea loc în Letonia, unde se află 500 de militari spanioli, în cadrul operațiunii Prezență Avansată NATO.

O a doua fază a antrenamentelor va avea loc în Spania, potrivit surselor citate de El Pais.

Ministerul spaniol al Apărării este în faza finală de livrare către Kiev a rachetelor anti-aeriene de joasă altitudine Shorad Aspide, pe care armata Spaniei le-a înlocuit cu sisteme mai avansate.

UPDATE 13:02 Ministerul rus al Apărării afirmă că atacurile sale de duminică au distrus tancuri și alte vehicule blindate de la periferia Kievului, care fuseseră furnizate Ucrainei de către țări europene.

Declarația ministerului a fost făcută după ce capitala ucraineană a fost atacată cu rachete duminică dimineața.

UPDATE 12:45 Rachetele care au lovit duminică dimineață Kievul au fost lansate de bombardiere strategice rusești Tu-95, de deasupra Mării Caspice, anunță forțele aeriene ucrainene, potrivit Reuters.

UPDATE 12:10 Preşedintele rus Vladimir Putin a amenințat că Rusia va lovi noi ţinte dacă Statele Unite ale Americii vor începe să furnizeze Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acţiune, trasmite Digi24.

UPDATE 10:10 Orașul-port Odesa a fost ținta unor noi atacuri în această dimineață, potrivit presei din Ucraina.

UPDATE 9:30 Duminică dimineața, 5 iunie, au avut loc explozii în două cartiere din Kiev. După cum a confirmat primarul capitalei Vitali Klitschko, exploziile de astăzi au avut loc în districtele Darnițki şi Dniprovski. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a confirmat atacurile asupra infrastructurii civile a Kievului.

„Agresorul continuă să infligă rachete și lovituri aeriene asupra infrastructurii militare și civile de pe teritoriul statului nostru, în special la Kiev”, se spune în mesaj.

Totodată o persoană a fost rănită în urma atacurilor, fiind internată în spital.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: