Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Cel puțin șapte…

LIVE TEXT Cel puțin șapte persoane au fost ucise în urma atacului din Bakhmut, potrivit Procuraturii regionale. Război în Ucraina, ziua 168

Este a 168-a zi a războiului provocat de Rusia în Ucraina. În noapte de marți spre miercuri, 9-10 august, trupele ruse au bombardat orașul ucrainean Nikopol. Autoritățile ucrainene anunță că 11 persoane au fost ucise și 13 rănite în urma atacurilor rusești.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Miercuri, 10 august:

UPDATE 21:50 Cel puțin șapte persoane au fost ucise în urma bombardamentelor puternice ale forțelor ruse asupra orașului Bakhmut din regiunea Donețk, a anunțat miercuri Procuratura regională. Potrivit Procuraturii, alte șase persoane au fost rănite de minele terestre sau au suferit răni de schije.

Ucraina a acuzat și Rusia că a lovit ținte civile folosind rachete sol-aer Uragan.

„Obuzele invadatorilor au lovit magazine, case private și clădiri înalte”, a spus Procuratura. „În prezent, se stabilesc date complete despre morți și răniți, precum și numărul de case distruse, incendiile continuă în oraș.”

UPDATE 21:15 Ministerul Afacerilor Externe al Estoniei l-a convocat pe ambasadorul Federației Ruse după ce în seara zilei de 9 august un elicopter MI-8 a intrat în spațiul aerian al Estoniei din spațiul aerian al Federației Ruse, fără permisiune. Încălcarea frontierei a avut loc în sud-estul Estoniei, în apropiere de punctul de trecere a frontierei Koidula, unde elicopterul Federației Ruse a stat aproape un minut în spațiul aerian eston.

„Din punctul de vedere al Estoniei, acesta este un caz foarte grav și regretabil, care nu este acceptabil. La întâlnire, Ministerul Afacerilor Externe a condamnat din nou ferm agresiunea continuă a Rusiei în Ucraina. De asemenea, am subliniat că Rusia trebuie să respecte principiile suveranității naționale și integrității teritoriale și dreptul internațional”, se arată într-o notă a Guvernului de la Tallinn.

UPDATE 19:10 Germania a donat în ultima săptămână Ucrainei încă 4 sisteme aeriene autopropulsate Gepard și aproape 50 de mii de proiectile pentru acestea. Informațiile au fost publicate pe site-ul Guvernului german. Totodată, armata ucraineană a mai primit zece vehicule multifuncționale, trei vehicule blindate de recuperare, opt dispozitive antidrone, opt radare mobile la sol și camere termice și câteva frigidere pentru medicamente.

UPDATE 16:40 Forțele armate ucrainene au lovit un pod din apropierea centralei electrice Kakhovka, care este un „punct important în lanțul logistic al ocupanților ruși”. Lovitura a fost „eficientă”, acum instalația este inutilizabilă, transmite unian.net.

„Între timp, controlul nostru asupra rutelor de transport și logistică din teritoriile ocupate temporar din regiunea Herson a dus la consolidarea statutului de inutilizabil al podului de lângă centrala hidroelectrică Kakhovka. Lovitura a fost eficientă”, a raportat comandamentul operațional „Sud”.

UPDATE 15:01 Miniștrii de externe din G7 și un reprezentant al Uniunii Europene cer Rusiei să predea centrala nucleară din Zaporojie sub controlul Ucrainei.

„Cerem ca Rusia să returneze imediat controlul deplin asupra centralei nucleare Zaporojie proprietarului său legitim, Ucraina, și, de asemenea, să returneze controlul asupra tuturor instalațiilor nucleare din interiorul granițelor recunoscute la nivel internațional ale Ucrainei pentru a asigura funcționarea în siguranță a acestor instalații”, se arată în declarație.

În declarație se menționează că angajații ucraineni de la centrala nucleară din Zaporojie ar trebui să își poată îndeplini sarcinile „fără amenințări și presiuni”.

Confiscarea instalațiilor nucleare ucrainene de către armata rusă reprezintă o amenințare pentru aceste instalații, crescând semnificativ riscul unui accident sau incident nuclear și punând în pericol populația Ucrainei, statele vecine și comunitatea internațională, menționează G7.

UPDATE 13:10 Numărul persoanelor rănite în exploziile puternice de la baza aeriană Novofedorivka din Crimeea a crescut la 13, potrivit Ministerului Sănătății din Crimeea. O persoană a fost ucisă în urma exploziilor, care au avut loc marți, scrie CNN.

De asemenea, exploziile au provocat pagube într-un oraș din apropiere. Mai multe clădiri au rămas fără curent electric, în timp ce magazinele și un centru cultural au fost avariate, potrivit agenției ruse de știri de stat TASS.

Rusia a invadat și ulterior a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014.

Marți, presa afiliată Kremlinului RIA Novosti a relatat inițial că exploziile au fost provocate de muniție de aviație detonată „pe teritoriul aerodromului Sakî”, în apropiere de Novofedorivka.

Ucraina nu a declarat oficial că forțele sale au fost responsabile pentru explozii. Însă un consilier al ministrului de Interne, Anton Gherșcenko, a declarat miercuri că imaginile din satelit ale aerodromului cu câteva ore înainte de atac au arătat că acolo se aflau peste 30 de avioane și elicoptere.

Miercuri, forțele armate ucrainene au adăugat nouă avioane la numărătoarea echipamentelor militare rusești despre care spun că au fost distruse.

Marți, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat că războiul „a început cu Crimeea și trebuie să se încheie cu Crimeea – cu eliberarea ei”.

„Astăzi este imposibil de spus când se va întâmpla acest lucru. Dar noi adăugăm în mod constant componentele necesare la formula pentru eliberarea Crimeei”, a declarat el.

UPDATE 11:15 În noaptea de 10 august, armata rusă a bombardat orașul Nikolaev cu lansatoare de rachete multiple Smerch, rănind trei persoane, inclusiv o fată de 13 ani, potrivit informațiilor preliminare. Despre asta a anunțat șeful administrației regionale de stat din Nikolaev, Vitalii Kim, scrie novosti.dn.ua.

El a spus că, în urma bombardamentelor, au fost avariate mai multe case, o întreprindere și un depozit de vehicule din Nikolaev.

UPDATE 11:00 Trupele ruse au bombardat în noaptea de marți spre miercuri, 9-10 august, satul Kușuhum din regiunea Zaporiojie. O femeie a fost ucisă, anunță secretarul consiliului orașului Zaporojie, Anatolii Kurtev.

Potrivit acestuia, în timpul nopții, conform informațiilor preliminare, armata ucraineană a doborât două rachete rusești.

„Se știe, de asemenea, despre bombardarea comunității teritoriale Kușuhum. În urma atacului inamicului, trei case din Kușuhum au fost distruse și aproximativ 30 au fost avariate”, a informat Kurtev.

UPDATE 08:53 11 persoane au fost ucise, iar 13 – rănite în urma atacurilor rusești asupra orașului ucrainean Nikopol, care au avut loc în noaptea de marți spre miercuri, 9-10 august, anunță șeful administrației regionale din Dnepropetrovsk, Valentin Reznicenko, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„(…) Peste 20 de clădiri cu mai multe etaje, inclusiv Palatul Culturii, un hostel, două școli, o clădire a consiliului orășenesc și alte câteva localuri administrative au fost distruse. Liniile electrice au fost avariate. Echipele de urgență lucrează la fața locului”, a spus el.

UPDATE 07:50 Armata rusă a bombardat orașul ucrainean Nikopol, făcând victime. Un anunț în acest sens a fost făcut de șeful consiliului regional din Dnipro, Mikola Lukașuk.

„Trupele rusești de ocupație continuă să bombardeze comunitățile noastre. Au bombardat comunitatea Mirovskaia din districtul Nikopol. Au fost trase 40 de focuri de armă de la MLRS. Potrivit informațiilor preliminare, există două victime: un bărbat și o femeie au suferit răni”, a informat Lukașuk.

El a adăugat că a fost avariată și o conductă de gaz.

„În acest moment, informațiile exacte despre pagube sunt în curs de clarificare”, a precizat Lukașuk.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia:

LIVE TEXT: Ziua 0. Cronologia zilelor care au precedat războiul
LIVE TEXT: Prima zi de război, după ce Putin a atacat Ucraina. (joi, 24 februarie)
LIVE TEXT: Război în Ucraina. Ziua a doua a invaziei (vineri, 25 februarie)
LIVE TEXT: Ziua a treia de război în Ucraina (sâmbătă, 26 februarie)
LIVE TEXT: A patra zi de război în Ucraina (duminică, 27 februarie)
LIVE TEXT: Ziua a cincea de război în Ucraina (luni, 28 februarie)
LIVE TEXT: A șasea zi de război în Ucraina (marți, 1 martie)
LIVE TEXT/ A șaptea zi de război în Ucraina (miercuri, 2 martie)
LIVE TEXT/ A opta zi de război în Ucraina (joi, 3 martie)
LIVE TEXT/ A noua zi de război în Ucraina (vineri, 4 martie)
LIVE TEXT/ A zecea zi de război în Ucraina (sâmbătă, 5 martie)
LIVE TEXT/ A 11-a zi de război în Ucraina (duminică, 6 martie)
LIVE TEXT/ A 12-a zi de război în Ucraina (luni, 7 martie)
LIVE TEXT/ A 13-a zi de război în Ucraina (marți, 8 martie)
LIVE TEXT/ A 14-a zi de război în Ucraina (miercuri, 9 martie)
LIVE TEXT/ A 15-a zi de război în Ucraina (joi, 10 martie)
LIVE TEXT/ A 16-a zi de război în Ucraina (vineri, 11 martie)
LIVE TEXT/ A 17-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 12 martie)
LIVE TEXT/ A 18-a zi de război în Ucraina (duminică, 13 martie)
LIVE TEXT/ A 19-a zi de război în Ucraina (luni, 14 ianuarie)
LIVE TEXT/ A 20-a zi de război în Ucraina (marți, 15 martie)
LIVE TEXT/ A 21-a zi de război în Ucraina (miercuri, 16 martie)
LIVE TEXT/ A 22-a zi de război în Ucraina (joi, 17 martie)
LIVE TEXT/ A 23-a zi de război în Ucraina (vineri, 18 martie)
LIVE TEXT/ A 24-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 19 martie)
LIVE TEXT/ A 25-a zi de război în Ucraina (duminică, 20 martie)
LIVE TEXT/ A 26-a zi de război în Ucraina (luni, 21 martie)
LIVE TEXT/ A 27-a zi de război în Ucraina (marți, 22 martie)
LIVE TEXT/ A 28-a zi de război în Ucraina (miercuri, 23 martie)
LIVE TEXT/ A 29-a zi de război în Ucraina (joi, 24 martie)
LIVE TEXT/ A 30-a zi de război în Ucraina (vineri, 25 martie)
LIVE TEXT/ A 31-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 26 martie)
LIVE TEXT/ A 32-a zi de război în Ucraina (duminică, 27 martie)
LIVE TEXT/ A 33-a zi de război în Ucraina (luni, 28 martie)
LIVE TEXT/ A 34-a zi de război în Ucraina (marți, 29 martie)
LIVE TEXT/ A 35-a zi de război în Ucraina (miercuri, 30 martie)
LIVE TEXT/ A 36-a zi de război în Ucraina (joi, 31 martie)
LIVE TEXT/ A 37-a zi de război în Ucraina (vineri, 1 aprilie)
LIVE TEXT/ A 38-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 2 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 39 (duminică, 3 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina. Ziua 40 (luni, 4 aprilie)
LIVE TEXT/ A 41-a zi de război în Ucraina (marți, 5 aprilie)
LIVE TEXT/ A 42-a zi de război în Ucraina (miercuri, 6 aprilie)
LIVE TEXT/ A 43-a zi de război în Ucraina (joi, 7 aprilie)
LIVE TEXT/ A 44-a zi de război în Ucraina (vineri, 8 aprilie)
LIVE TEXT/ A 45-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 9 aprilie)
LIVE TEXT/ A 46-a zi de război în Ucraina (duminică, 10 aprilie)
LIVE TEXT/ A 47-a zi de război în Ucraina (luni, 11 aprilie)
LIVE TEXT/ A 48-a zi de război în Ucraina (marți, 12 aprilie)
LIVE TEXT/ A 49-a zi de război în Ucraina (miercuri, 13 aprilie)
LIVE TEXT/ A 50-a zi de război în Ucraina (joi, 14 aprilie)
LIVE TEXT/ A 51 zi de război în Ucraina (vineri, 15 aprilie)
LIVE TEXT/ A 52 zi de război în Ucraina (sâmbătă, 16 aprilie)
LIVE TEXT/ A 53-a zi de război în Ucraina (duminică, 17 aprilie)
LIVE TEXT/ A 54-a zi de război în Ucraina (luni, 18 aprilie)
LIVE TEXT/ A 55-a zi de război în Ucraina (marți, 19 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 56 (miercuri, 20 aprilie)
LIVE TEXT/ A 57-a zi de război în Ucraina (joi, 21 aprilie)
LIVE TEXT/ A 58-a zi de război în Ucraina (vineri, 22 aprilie)
LIVE TEXT/ A 59-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 23 aprilie)
LIVE TEXT/ A 60-a zi de război în Ucraina (duminică, 24 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 61 (luni, 25 aprilie)
LIVE TEXT/ A 62-a zi de război în Ucraina (marți, 26 aprilie)
LIVE TEXT/ A 63-a zi de război în Ucraina (miercuri, 27 aprilie)
LIVE TEXT/ A 64-a zi de război în Ucraina (joi, 28 aprilie)
LIVE TEXT/ A 65-a zi de război în Ucraina (vineri, 29 aprilie)
LIVE TEXT/ A 66-a zi de război în Ucraina  (sâmbătă, 30 aprilie)
LIVE TEXT/ 67 de zile de război în Ucraina (duminică, 1 mai)
LIVE TEXT/ A 68-a zi de război în Ucraina (luni, 2 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 69 (marți, 3 mai)
LIVE TEXT/ A 70-a zi de război în Ucraina (miercuri, 4 mai)
LIVE TEXT/ 71 de zile de război în Ucraina (joi, 5 mai)
LIVE TEXT/ 72 de zile de război în Ucraina (vineri, 6 mai)
LIVE TEXT/ 73 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 7 mai)
LIVE TEXT/ A 74-a zi de război în Ucraina (duminică, 8 mai)
LIVE TEXT/ A 75-a zi de război în Ucraina (luni, 9 mai)
LIVE TEXT/ A 76-a zi de război în Ucraina (marți, 10 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 77 (miercuri, 11 mai)
LIVE TEXT/ A 78-a zi de război în Ucraina (joi, 12 mai)
LIVE TEXT/ A 79-a zi de război în Ucraina (vineri, 13 mai)
LIVE TEXT/ A 80-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 14 mai)
LIVE TEXT/ 81 de zile de război în Ucraina (duminică, 15 mai)
LIVE TEXT/ A 82-a zi de război în Ucraina (luni, 16 mai)
LIVE TEXT/ A 83-a zi de război în Ucraina (marți, 17 mai)
LIVE TEXT/ A 84-a zi de război în Ucraina (miercuri, 18 mai)
LIVE TEXT/ A 85-a zi de război în Ucraina (joi, 19 mai)
LIVE TEXT/ A 86-a zi de război în Ucraina (vineri, 20 mai)
LIVE TEXT/ A 87-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 21 mai)
LIVE TEXT/ A 88-a zi de război în Ucraina (duminică, 22 mai)
LIVE TEXT/ A 89-a zi de război în Ucraina (luni, 23 mai)
LIVE TEXT/ 90 de zile de război în Ucraina (marți, 24 mai)
LIVE TEXT/ A 91-a zi de război în Ucraina (miercuri, 25 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 92 (joi, 26 mai)
LIVE TEXT/ A 93-a zi de război în Ucraina (vineri, 27 mai)
LIVE TEXT/ A 94-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 28 mai)
LIVE TEXT/ A 95-a zi de război în Ucraina (duminică, 29 mai)
LIVE TEXT/ A 96-a zi de război în Ucraina (luni, 30 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 97 (marți, 31 mai)
LIVE TEXT/ A 98-a zi de război în Ucraina(miercuri, 1 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 99 (joi, 2 iunie)
LIVE TEXT/ 100 de zile de război în Ucraina (vineri, 3 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 101 (sâmbătă, 4 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 102 (duminica, 5 iunie)
LIVE TEXT/ A 103-a zi de război în Ucraina (luni, 6 iunie)
LIVE TEXT/ A 105-a zi de război în Ucraina (miercuri, 8 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 106 (joi, 9 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 107 (vineri, 10 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 108 (sâmbătă, 11 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 109 (duminică, 12 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 110 (luni, 13 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 111 (marți, 14 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 112 (miercuri, 15 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 113  (joi, 16 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 115 (sâmbătă, 18 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 116 (duminică, 19 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 117 (luni, 20 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 118 (marți, 21 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 119 (miercuri, 22 iunie)
LIVE TEXT/ 120 de zile de război în Ucraina (joi, 23 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 121 (vineri, 24 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 124 (luni, 27 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 125 (marți, 28 iunie)
LIVE TEXT/ 126 de zile de război în Ucraina (miercuri, 29 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 127 (joi, 30 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 129 (sâmbătă, 2 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 130 (duminică, 3 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 131 (luni, 4 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 132 (marți, 5 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 133 (miercuri, 6 iulie)
LIVE TEXT/ 134 de zile de război în Ucraina (joi, 7 iulie)
LIVE TEXT/ 137 de zile de război în Ucraina (duminică, 10 iulie)
LIVE TEXT/ 138 de zile de război în Ucraina (luni, 11 iulie)
LIVE TEXT/ 139 de zile de război în Ucraina (marți, 12 iulie)
LIVE TEXT/ 140 de zile de război în Ucraina (miercuri, 13 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 141 (joi, 14 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 142 (vineri, 15 iulie)
LIVE TEXT/ 145 de zile de război în Ucraina (luni, 18 iulie)
LIVE TEXT/ 146 de zile de război în Ucraina (marți, 19 iulie)
LIVE TEXT/ 147 de zile de război în Ucraina (miercuri, 20 iulie)
LIVE TEXT/ 148 de zile de război în Ucraina (joi, 21 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 149 (vinei, 22 iulie)
LIVE TEXT/ 150 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 23 iulie)
LIVE TEXT/ 151 de zile de război în Ucraina (duminică, 24 iulie)
LIVE TEXT/ 152 de zile de război în Ucraina (luni, 25 iulie)
LIVE TEXT/ 153 de zile de război în Ucraina (marți, 26 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 154 (miercuri, 27 iulie)
LIVE TEXT/ 155 de zile de război în Ucraina (joi, 28 iulie)
LIVE TEXT/ A 156-a zi de război în Ucraina (vineri, 29 iulie)
LIVE TEXT/ 157 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 30 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 158 (duminică, 31 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 159 (luni, 1 august)
LIVE TEXT/ 160 de zile de război în Ucraina (marți, 2 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 161 (miercuri, 3 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 162 (joi, 4 august)
LIVE TEXT/ A 163-a zi de război în Ucraina (vineri, 5 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 164 (sâmbătă, 6 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 165 (duminică, 7 august)
LIVE TEXT/ 166 de zile de război în Ucraina (luni, 8 august)

LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 167 (marți, 9 august)