Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Război în Ucraina, ziua 99.…

Război în Ucraina, ziua 99. Ucraina îl acuză de trădare pe politicianul Viktor Medvedciuk: ar fi dat rușilor informații despre pozițiile ucrainenilor – LIVE UPDATE

Sursa foto: kremlin.ru

Statele Unite au anunțat că vor furniza Ucrainei sisteme avansate de lansatoare de rachete, dar cer asigurări că acestea nu vor fi folosite pentru a lovi teritoriul Rusiei. Armele le vor permite ucrainenilor să lovească cu mai multă precizie ținte cheie de pe câmpul de luptă, a scris Joe Biden în New York Times. Casa Albă a clarificat că nu este, însă, vorba despre sisteme cu rază lungă de acțiune, adică de sute de kilometri, ci cu autonomie de aproximativ 80 de kilometri. În discursul său de azi noapte, președintele Volodimir Zelenski a cerut din nou arme Occidentului. El mai spus că raidul asupra unei fabrici chimice din Severodonețk este dovada nebuniei comandanților forțelor ruse.

Pe de altă parte armata rusă a primit un ultimatum de la Vladimir Putin. Trebuie să cucerească integral, astăzi, regiunea Lugansk, aflată în proporție de 95% sub control rusesc. Un alt termen stabilit de Putin este 1 iulie. Până atunci ar trebui să fie cucerită și regiunea Donețk.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Joi, 2 iunie:

UPDATE 21:55 Biroul de Stat pentru Investigaţii din Ucraina a anunţat joi că a încheiat o anchetă preliminară celei judiciare împotriva politicianului prorus Viktor Medvedciuk, aliat al preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Medvedciuk este acuzat de trădare şi de încălcarea legilor războiului, fapte pentru care ar putea fi condamnat la 15 ani de închisoare, arată un comunicat de pe site-ul de internet al Biroului.

Anchetatorii afirmă că politicianul a sprijinit conducerea Rusiei în activităţi subversive împotriva Ucrainei, inclusiv prin colectarea de informaţii despre poziţiile unor unităţi militare.

Medvedciuk, lider al partidului Platforma de Opoziţie – Pentru Viaţă, respinge acuzaţiile. El a fost reţinut în aprilie, deoarece ce s-a sustras arestului la domiciliu la câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina în 24 aprilie. Politicianul fusese arestat la domiciliu de anul trecut, fiind suspectat de trădare.

UPDATE 20:40 Severodonețk rezistă și are toate șansele pentru o eliberare rapidă, a spus șeful administrației de la Lugansk, Serghei Gaidai.

UPDATE 20:00 Șeful regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, anunță că aproximativ 800 de civili se ascund în prezent în adăposturile uzinei „Azot” din Severodonețk.

„Sunt localnici cărora li s-a cerut să părăsească orașul, dar au refuzat. Sunt și copii acolo, dar sunt puțini”, a spus Gaidai pentru CNN.

De asemenea, Gaidai a menționat, în cadrul unei emisiuni de la un post de televiziune din Ucraina, că uzina Azot nu are o importanță strategică mare și nu va deveni a doua „Azovstal”.

UPDATE 18:40 Suedia va oferi Ucrainei rachete antinavă, sisteme de rachete antitanc și alte arme în valoare de 95 de milioane de euro, anunță ministrul suedez de externe Ann Linde.

UPDATE 17:10 Statele Unite ale Americii au impus noi sancțiuni împotriva a 17 ruși și 16 companii din Rusia.

Printre cei sancționați sunt:

  • Reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe Maria Zaharova.
  • Omul de afaceri Alexey Mordashov.
  • Vioncelistul Serghei Roldugin.
  • Ministrul Locuinței și Utilităților Publice Irek Faizullin.
  • Șeful Ministerului Dezvoltării Economice Maxim Reshennikov.

Sub sancțiuni a căzut compania Severstal. Acțiunile companiei la Bursa din Moscova au scăzut imediat cu peste 8%, la un nivel minim din iulie 2020.

UPDATE 16:30 Vicepremiera Ucrainei, Irina Vereșciuk, îndeamnă profesorii care se află pe teritoriile ocupate „să nu colaboreze cu ocupanții”.

„Fac un apel către profesorii instituțiilor de învățământ de toate nivelurile din teritoriile ocupate temporar:

Nu lucrați pentru ocupanți. Mutați-vă pe teritoriul controlat de Guvernul Ucrainei. Aici veți găsi de lucru. Dacă lucrați pentru ocupanți, puteți evita răspunderea legală. Dar acesta va fi sfârșitul carierei voastre de profesor.

De asemenea, fac un apel către părinții din teritoriile ocupate temporar:

Nu duceți copiii la școlile de pe teritoriile ocupante. (…) Știu că e greu. Înțeleg că este foarte greu fără casă, fără serviciu, fără prieteni. Dar viitorul este aici cu noi, nu acolo cu ei”, a scris Vereșciuk într-o postare pe canalul său de Telegram.

UPDATE 16:10 Rusia a ocupat 20% din teritoriul Ucrainei sau peste 2 600 de localități. Despre asta a anunțat președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, în cadrul unui discurs susținut în fața Parlamentului din Luxemburg, joi, 2 iunie, scrie korrespondent.net.

Zelensky a comparat ceea ce se întâmplă în prezent în Ucraina cu cel de-al Doilea Război Mondial, când agresiunea nazistă a pus în pericol viețile unor națiuni întregi. Potrivit președintelui Ucrainei, Rusia a intrat în 3 620 de localități din Ucraina, 1 017 dintre ele au fost deja eliberate.

Volodimir Zelensky susține că aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei se află sub controlul Rusiei, ceea ce constituie aproape 125 de mii de kilometri pătrați. 

„Aproximativ 300.000 de kilometri pătrați sunt contaminați de mine și obuze neexplodate. Aproape 12 milioane de persoane au fost strămutate în interior, peste 5 milioane au plecat în străinătate”, a adăugat președintele.

Zelensky a cerut ca sancțiunile să fie extinse față de toți oficialii și judecătorii ruși care lucrează pentru război și represiune.

UPDATE 15:22 Rusia a trimis Siriei aproximativ 100.000 de tone de grâu furat din Ucraina de când a invadat țara, a declarat ambasada Ucrainei la Beirut, calificând transporturile drept „activitate criminală”, scrie Reuters.

Într-o declarație pentru Reuters, ambasada a precizat că printre transporturi se numără unul realizat cu nava Matros Pozynich, o navă sub pavilion rusesc care a acostat în principalul port maritim al Siriei, Latakia, la sfârșitul lunii mai.

Datele de trafic martim au arătat că pe nava Matros Pozynich a fost încărcat grâu în portul Sevastopol din Crimeea, aceasta părăsind portul pe 19 mai iar locul de descărcare a fost Siria.

Imaginile din satelit arată că pe 29 mai aceeași navă a andocat în Latakia.

Ambasada Ucrainei în Liban, citând forțele de ordine ucrainene, susține că cerealele de la bordul vasului Matros Pozynich au fost „furate” din depozitele ucrainene din zonele nou ocupate de forțele ruse.

Ministerul rus al Apărării și cel sirian pentru informații nu au răspuns solicitării Reuters. Rusia a negat anterior acuzațiile de furt de grâu din Ucraina.

„Grâul este furat din silozuri unde este strâns din trei regiuni ucrainene”, a precizat ambasada.

„Aceasta este o activitate criminală”, a spus aceasta, adăugând că a încercat să contacteze autoritățile siriene, dar nu a primit niciun răspuns.

Ambasada a declarat că peste 100.000 de tone de grâu ucrainean „furat” au ajuns în Siria în ultimele trei luni. Cu prețurile internaționale ale grâului de peste 400 de dolari pe tonă, un astfel de volum ar valora mai mult de 40 de milioane de dolari.

Reuters nu a putut verifica în mod independent acuzațiile ucrainene.

UPDATE 15:00 Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului spune că pentru a organiza referendumuri în Donețk, Lugansk, regiunea Herson și Zaporoji privind aderarea la Rusia, „este necesar să se creeze condiții adecvate”, scrie Interfax.

Peskov a declarat încă o dată că decizia de a organiza astfel de referendum „nu este luată la Kremlin” – „oamenii care trăiesc în aceste teritorii ar trebui să-și decidă soarta”.

Peskov a vorbit și despre furnizarea de arme străine către Ucraina. În opinia sa, aceste livrări nu vor schimba cursul războiului.

„Desigur, o astfel de pompare a Ucrainei cu arme, tot mai moderne de fiecare dată, nu schimbă parametrii operațiunii militare speciale. În orice caz, obiectivele operațiunii militare speciale vor fi atinse”, a spus Peskov.

UPDATE 14:00 O deputată din autoproclamata republică populară Doneţk (RPD) spune că regiunea separatistă susţinută de Rusia intenţionează să-l judece pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, drept criminal de război, relatează Newsweek.

Elena Șișkina declarat pentru agenția rusă de stat TASS că RPD va aduce acuzații împotriva liderilor care au condus Ucraina din 2014, de când președintele rus Vladimir Putin a anexat Crimeea. Printre cei vizați sunt Zelenski, fostul președinte interimar Oleksandr Turcinov și fostul președinte Petro Poroșenko, a spus ea.

„Autorii crimelor militare nu sunt doar cei care țin arma în mână și apasă pe trăgaci. Aceștia sunt și generali, care dau ordine și, de asemenea, președinți”, a spus Șișkina, care conduce comisia pentru legislație penală și administrativă a parlamentului RPD.

Ea i-a acuzat pe cei trei oficiali că și-au pus semnăturile „pe ordinul de a trimite neonazişti în Donbas pentru a ucide civili”.

Propaganda Kremlinului susține că invazia din Ucraina  este o „operațiune militară specială” menită să „denazifice” Ucraina și să-i salveze pe locuitorii autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk de un „genocid”, acuzații nedovedite însă.

„Ucraina a creat condiții care au permis organizațiilor neonaziste să funcționeze pe teritoriul său, inclusiv amnistie pentru membrii lor, neaducerea lor la răspundere penală și aprobare prin lege a crimelor comise împotriva rușilor. Când vor fi prezentate suficiente dovezi de către agențiile de aplicare a legii, atunci, desigur, cei vinovați vor fi pedepsiți”, a susținut ea.

Declarațiile Elenei Șișkina vin după ce Curtea Penală Internațională a declarat că va investiga posibile crime de război comise de Rusia în timpul invaziei din Ucraina.

Procurorul șef al instanței, Karim Khan, a anunțat pe 2 martie că biroul său va analiza posibile crime de război comise în Ucraina, după ce aproape 40 de state membre CPI au depus o cerere în acest sens.

Un număr tot mai mare de oficiali și lideri mondiali au cerut ca Putin să fie tras la răspundere, din cauza uciderii unui număr tot mai mare de civili în Ucraina.

UPDATE 13:00 Belarus transferă trenuri cu vehicule blindate la granița cu regiunea Volîn, Ucraina. În această dimineață, un eșalon cu 50 de blindate a părăsit Grodno, după care a fost observat la diferite stații pe direcția Brest.

În eșalon au fost observate aproape patru duzini de vehicule de luptă de infanterie, sisteme de rachete antiaeriene și alte vehicule și vehicule blindate din regiunea Lugansk.

UPDATE 12:30 Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei anunță că situația din regiunea Lugansk este la un pas de critică: armata rusă lovește în toate direcțiile în același timp.

În timpul zilei, rușii ua distrus 16 case în Gornîi, 15 în Lisiciansk, nouă în Vrubovka, șase în Severodonețk, patru în Novodrujesk și două în Nikolaievka.

UPDATE 11:30 Angela Merkel face declarații despre război, după ce lunile de tăcere i-au atras critici legate de relația sa cu Moscova. Fostul cancelar german Angela Merkel și-a exprimat solidaritatea față de Ucraina în fața a ceea ce a descris drept un „război barbar” cu Rusia. Merkel a făcut aceste declarații în cadrul unui eveniment de miercuri, după ce tăcerea sa din ultimele luni pe acest subiect au adus critici legate de politica sa față de Moscova, scrie Reuters.

Merkel, care a fost cancelar timp de 16 ani până în decembrie, a spus că nu va da sfaturi de pe margine, dar și-a exprimat susținerea față de guvern pentru a „găsi un final acestui război barbar”, a declarat pentru Reuters un participant la eveniment.

„Solidaritatea mea se îndreaptă spre Ucraina”, a spus Angela Merkel, potrivit participantului, la o ceremonie de rămas bun pentru președintele demisionar al confederației sindicale DGB.

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladim
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin. Foto: Getty Images

UPDATE 10:20 Presa din Ucraina transmite că joi dimineață un obuz rus a lovit o bibliotecă școlară din Harkov. În urma atacului, o femeie a murit. Acest lucru a fost raportat de departamentul principal al Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei din regiunea Harkov.

UPDATE 09:00 Petr Andryushchenko, consilier al primarului din Mariupol, relatează că armata rusă pregătește un alt bombardament asupra instituțiilor de învățământ din regiunea Donețk.

„Rușii pregătesc un alt bombardament al instituțiilor de învățământ din regiunea Donețk. Noaptea, au existat rapoarte masive în paginile publice ruse despre „aranjarea posturilor de tragere ale batalioanelor naționale” în regiunea Donețk. Și anume, Kramatorsk: colegiu de inginerie, gimnaziu. școlile 10 și 16. Slaviansk: liceu de inginerie. Fiți vigilenți. Luați toate măsurile de securitate și nu ignorați mesajele de alarmă”, a spus el.

UPDATE 08:54 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat reechiparea armatei belaruse.

Amenințarea cu rachete și lovituri aeriene de pe teritoriul Belarusului rămâne în vigoare, a avertizat Statul Major al Armatei Ucrainene. În direcțiile Volyn și Polesye, armata belarusă continuă să fie echipată cu modele moderne de arme și echipamente militare.

UPDATE 08:45 80% din regiune este controlată de ruși. Oamenii din oraș se adăpostesc în subsolul uzinei chimice unde sunt substanțe periculoase.

Oficialii din Severodonețk susțin că 80% din oraș s-ar afla sub controlul forțelor de ocupație, iar șeful administrației militare spune că oamenii din oraș se adăpostesc de bombardamentele rusești în subsolurile uzinei chimice, unde sunt depozitate, probabil, substanțe periculoase. 

UPDATE 08:00 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei raportează joi dimineața că orașul Severodonețk și așezarea de tip urban Kamyshevakha, regiunea Lugansk sunt asaltate de armata rusă.

În direcția Donețk, soldații ruși continuă să tragă în pozițiile trupelor ucrainene de-a lungul întregii linii de contact din mortare, tun și artilerie cu rachete, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, într-o notă oficială publicată pe Facebook.

În direcția Limansky, inamicul a luptat în direcția așezării Raygorodok, a suferit pierderi și s-a retras. În direcția Severodonetsk, inamicul efectuează operațiuni de asalt în așezarea Severodonetsk. Cu sprijinul focului de mortar, el a efectuat un asalt în direcția așezărilor Bobrovoe și Ustinovka, dar nu are succes. În direcția Bakhmut, inamicul efectuează operațiuni de asalt în satul Kamyshevakh pentru a prelua controlul orașului, are succes parțial, luptele continuă. El a condus asaltul în direcțiile așezărilor Nagornoye și Belogorovka și s-a retras ca urmare a pagubelor provocate de incendiu de către unitățile noastre”, se arată în raport.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: