Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 73-a zi…

LIVE TEXT A 73-a zi de război. Ucraina va primi 1,5 miliarde de dolari de la Banca Mondială. Banii vor fi utilizați pentru a plăti salariile lucrătorilor din sectorul public

Sâmbătă, 7 mai. Cea de-a 73-a zi de război în Ucraina. ZdG continuă să urmărească evenimentele din țara vecină, iar cele mai importante dintre ele le puteți găsi în acest LIVE TEXT.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Sâmbătă, 7 mai. LIVE TEXT:


UPDATE 22:05. Gazprom s-a adresat clienților săi europeni, pentru a-i asigura că pot continua să plătească pentru gaz fără a încălca sancțiunile. Ceea ce reprezintă un indiciu precum că Rusia ar putea încerca să găsească o modalitate de a menține fluxul gazului pe bătrânul continent, informează Bloomberg.

UPDATE 21:45. Ucraina va primi 1,5 miliarde de dolari de la Banca Mondială. Banii vor fi utilizați pentru a plăti salariile lucrătorilor din sectorul public. Acest lucru se precizează în mesajul Ministerului de Finanțe ucrainean, informează Unian.

UPDATE 21:25. Avioanele rusești au distrus două depozite de muniții lângă Seversk, în Donbass, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov. În plus, sistemele de rachete „Iskander” din zonele gărilor Krasnograd și Karlovka, din regiunea Harkov, au distrus acumulări mari de arme și echipamente militare livrate din Statele Unite și țările occidentale, informează Deutsche Welle.

UPDATE 21:10. Mai mulți veterani din Kiev, care au luptat în cadrul celui de-al Doilea Război Mondial, fac apel la conștiința oficialilor de la Kremlin. Veteranii au postat un mesaj video, în care îl îndeamnă pe Putin, inclusiv, să oprească războiul din Ucraina, informează Unian.

UPDATE 20:40. Soția președintelui SUA, Jill Biden, s-a întâlnit cu câțiva refugiați ucraineni în timpul vizitei sale din România. „Ești incredibil de puternică”, a spus prima doamnă după ce a ascultat poveștile mamelor și copiilor ucraineni care au fugit de atacurile militare rusești. În cadrul întâlnirii, difuzată de televiziunea română, Jill Biden i-a asigurat pe ucraineni de sprijinul american, informează Deutsche Welle.

UPDATE 20:05. Toate femeile, copiii și persoanele în vârstă au fost evacuate din Azovstal, a declarat viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk, pe canalul său Telegram.

UPDATE 19:50. Șeful Dumei de Stat din Rusia a acuzat Washingtonul de coordonarea operațiunilor militare din Ucraina și, respectiv, de implicare directă în acțiunile militare împotriva Rusiei pe teritoriul Ucrainei, informează Mediafax.

UPDATE 19:05. În orașul Mariupol din Ucraina, care este asediat de forțele rusești, oamenilor le sunt înmânate panglici negru-oranj și sunt invitați la parada de „Ziua Victoriei” din data de 9 mai. Informează Ukrinform.

UPDATE 18:35. NATO este hotărâtă să ajute Ucraina atât timp cât Putin va duce război în această țară, „chiar dacă durează luni sau ani”. În același timp, vrea să facă totul pentru ca războiul să nu se extindă, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, informează Ukrinform. Detalii aici.

UPDATE 17:53. Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, l-a acuzat pe președintele rus, Vladimir Putin, de revizionism istoric. „Președintele Putin încearcă să distorsioneze istoria pentru a-și justifica războiul neprovocat și brutal împotriva Ucrainei”, a declarat Blinken privind pregătirile Rusiei de a sărbători Ziua Victoriei împotriva nazismului, din data de 9 mai. Despre această declarație anunță Deutsche Welle.

UPDATE 17:25. Ambasadorul ucrainean în Germania, Andriy Melnyk , a cerut autorităților de la Berlin să amâne restricțiile privind utilizarea simbolurilor ucrainene în timpul acțiunilor dedicate aniversării victoriei asupra regimului nazist din 8 și 9 mai. „Aceasta este o palmă în fața Ucrainei și o palmă în fața poporului ucrainean”, a spus Melnyk într-un interviu acordat grupului RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND), informează Deutsche Welle.

UPDATE 17:00. Noi bombardamente în Odesa. Patru rachete au lovit orașul-port astăzi, după ce în această noapte au fost bombardate trei depozite de muniții din apropierea orașului portuar. Armată rusă a țintit astăzi o fabrică unde se repară avioane, informează Digi24.

UPDATE 16:37. De la începutul războiului în Ucraina au fost dați dispăruți peste 16.000 de persoane, dintre care 2.000 sunt copii dispăruți împreună cu părinții lor. Despre acest fapt a anunțat Avocatul Poporului din Ucraina, Liudmila Denisova, în cadrul unei întrevederi cu comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunya Mijatovic, aflat în vizită în Ucraina, informează Unian.

UPDATE 16:15. Problema aprovizionării cu combustibil către Ucraina din Uniunea Europeană este asociată cu ambuteiajele în porturile din Europa de Est, pentru a rezolva acest lucru, Ministerul de Externe ucrainean solicită deschiderea unui „culoar verde” în porturi, informează Unian. Detalii aici

UPDATE 15:50. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a ordonat realizarea transferului de trupe din Siria în Ucraina pentru a accelera capturarea Donbassului, conform unei surse din cadrul publicației The Moscow Times. Numărul total al armatei ruse în Siria este de 63.000 de militari, dintre care aproape jumătate sunt ofițeri.

UPDATE 15:00. Mai mulți academicieni, activiști pentru drepturile omului și foști disidenți ucraineni, au făcut apel la președintele turc Recep Tayyip Erdogan, la președintele francez Emmanuel Macron, la cancelarul german Olaf Scholz și la Consiliul Federal Elvețian, cerându-le să fie ajutați la eliberarea ucrainenilor din Mariupol și „Azovstal”. Textul integral al acestei adresări poate fi văzut aici.

UPDATE 14:30. În regiunea Harkov, a fost raportat un atac rusesc cu rachete asupra Krasnogradului. Potrivit datelor preliminare, nu există morți sau răniți. În plus, unitățile rusești bombardează satul Zolociv, relatează „Suspilna” cu referire la administrația militară regională Harkov, informează Deutsche Welle.

UPDATE 14:00. În urma războiului din Ucraina, un alt jurnalist a murit – Maxim Medinsky din Bolgrad, regiunea Odesa. El a apărat Ucraina în rândurile forțelor armate și a fost ucis pe front, a anunțat consiliul orașului Bolgrad. Potrivit acestor date, Medinsky a mers pe front în 2014, iar în 2022 a plecat din nou să apere țara. Moartea lui Medinsky a fost confirmată și de tatăl său pe Facebook.


UPDATE 13:55. Forțele militare ucrainene au reuşit să distrugă „Spărgătorul” lui Putin, tancul cu cel mai modern blindaj din arsenalul Rusiei. Despre acest fapt a anunțat, sâmbătă, ministerul britanic al Apărării. Tancul T-90M a fost prezentat prima oară în 2016. Aproximativ 100 de blindate de acest fel sunt în prezent operaţionale în cadrul unor unităţi de elită ale armatei ruse, iar unele dintre ele implicate direct în invazia Ucrainei, informează Digi24.

UPDATE 13:20. Participanții care ajută la îndepărtarea molozului din Mariupol au găsit aproximativ 100 de cadavre sub casele dărâmate, anunță consilierul primarului din această localitate, Petr Andryushenko, informează Unian.

UPDATE 12:50. Consiliul de Securitate al ONU a emis sâmbătă primul său comunicat oficial privind războiul din Ucraina, însă s-a abținut de la a folosi cuvintele „război”, „conflict” sau „invazie”, informează Digi24.

UPDATE 12:25. Ministerul Apărării din Rusia declară că trupele sale au distrus un depozit de echipament militar venit din SUA și țările europene de lângă gara Bohodukhiv în regiunea Harkov. Ministerul a precizat că a lovit 18 facilități ucrainene în timpul nopții, inclusiv trei depozite de muniție din Dachne, de lângă orașul port Odesa, informează Digi24

UPDATE 11:55. Washingtonul nu vede nicio modalitate de a priva Rusia de statutul său de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, a anunțat reprezentanta SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield. Detalii aici

UPDATE 11:40. Peste 10.000 de presupuse crime de război care ar fi fost comise de forțele rusești sunt în prezent în curs de investigare, potrivit biroului procurorului general al Ucrainei, informează The Guardian.

UPDATE 11:20. Institutul pentru Studiul Războiului spune că forțele ucrainene ar putea în curând elibera Harkov de amenințarea artileriei rusești. La est de Harkov, forțele militare ale inamicului se pare că ar fi făcut unele avansuri mici, însă costisitoare în jurul orașului Severodonețk.

UPDATE 10:30. NATO a anunțat că se așteaptă o posibilă escaladare suplimentară a războiului din Ucraina în următoarele săptămâni. Acest lucru a fost anunțat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru ziarul Welt am Sonntag, relatează Deutsche Welle. Detalii aici

UPDATE 09:50. Trupele rusești bombardează localitatea Izyum cu rachete „Uraganov”, însă acuză Forțele Armate ale Ucrainei de acest fapt, anunță Maxim Strelnikov, șeful Departamentului de Tineret, Sport și Proiecte de Imagine al Consiliului Municipal Izyum, pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 09:25. În această noapte, soldații ruși au bombardat localitatea Skovorodinovka din regiunea Harkov, în urma căruia a fost distrus Muzeul Național Literar și Memorial al lui Grigory Skovoroda. Acest lucru a fost raportat pe Facebook de către consiliul satului Zolochev, din apropierea Skovorodinovka, informează UNIAN.

UPDATE 09:05. Zelensky: Lucrăm la soluții diplomatice pentru a salva soldații de la Azovstal. În mesajul său din această noapte, președintele Volodimir Zelensky a spus că Ucraina a reușit să evacueze femei și copii din combinatul Azovstal din Mariupol, cu ajutorul ONU și a Crucii Roșii, transmite CNN.

UPDATE 08:50. SUA alocă un nou pachet de ajutor militar Ucrainei, în valoare de 150 de milioane de dolari. Detalii aici

UPDATE 07:56. Amnesty International declară că există dovezi care ar demonstra comiterea crimelor de război de către trupele ruse în regiunea Kievului. Detalii aici

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: