Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ 148 de zile…

LIVE TEXT 148 de zile de război în Ucraina. Pe 22 iulie ar putea fi semnat acordul privind exportul de cereale din Ucraina. Marea Britanie va livra noi arme Ucrainei

Sursa foto: Reuters

Este a 148-a zi a războiului provocat de Rusia în Ucraina. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că forțele ruse au încercat să preia controlul asupra termocentralei Uglegorsk, dar fără succes. Trei persoane, inclusiv un băiat de 13 ani, au decedat miercuri în bombardamentele rusești asupra regiunii Harkov.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.


Cronologia evenimentelor din Ucraina. Joi, 21 iulie

UPDATE 21:53 Marea Britanie va trimite Ucrainei noi piese de artilerie şi peste 1.600 de arme antitanc, a anunţat joi, 21 iulie, secretarul britanic al apărării Ben Wallace.

Anunţul vine după ce săptămâna trecută premierul britanic Boris Johnson a promis un nou sprijin militar pentru Ucraina în valoare de 1 miliard de lire sterline (1,2 miliarde de dolari), totalul ajutorului oferit de Regatul Unit de la începutul războiului ajungând la 2,3 miliarde de lire.

„Împreună cu partenerii noştri internaţionali vom asigura că Ucraina dispune de instrumentele necesare pentru a-şi apăra ţara de invazia ilegală a lui Putin”, a scris Wallace într-un comunicat.

Ministrul britanic a mai menţionat că Marea Britanie va livra de asemenea sisteme de radar anti-baterie, sute de drone şi peste 50.000 de cartuşe de muniţie.

Marea Britanie a furnizat până acum Ucrainei o întreagă serie de echipamente militare, între care aproape 7.000 de arme antitanc, sute de rachete şi vehicule de luptă blindate, şi de asemenea se ocupă de instruirea militarilor ucraineni.

UPDATE 20:55 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, precum şi reprezentanţi ai Rusiei şi Ucrainei vor participa vineri, 22 iulie, la ceremonia de semnare a unui acord referitor la exporturile de cereale din Ucraina. Documentul va fi semnat la palatul Dolmabahçe din Istanbul, scrie Yeni Safak.

Acordul ar trebui să permită o ieşire prin Marea Neagră a cerealelor ucrainene blocate de război şi o reducere a barierelor la exporturile de grâne şi îngrăşăminte ruseşti.

Delegații militare din Rusia, Ucraina și Turcia s-au întâlnit la 13 iulie cu reprezentanții ONU pentru a discuta despre exportul în siguranță al cerealelor ucrainene. Întâlnirea a avut loc la Istanbul.

UPDATE 18:33 Corpul neînsuflețit al unui bărbat a fost scos de sub dărâmăturile școlii din Kramatorsk, regiunea Donețk, lovită de ruși cu rachete. Potrivit Serviciului pentru Situații de Urgență al Ucrainei, sub dărâmături ar putea fi încă două persoane. Operațiunile de salvare continuă.

„Salvatorii au găsit și au scos cadavrul unui bărbat, încă două persoane ar putea fi sub dărâmături”, anunță Serviciul pentru Situații de Urgență al Ucrainei.

UPDATE 17:20 Ucraina acuză Rusia că stochează arme grele şi muniţie la centrala nucleară ocupată de la Zaporijie, în sudul ţării. Conform „Energoatom”, operatorul ucrainean de energie nucleară, cel puţin 14 unităţi de material militar greu, cu muniţiile lor, sunt stocate în sala de maşini a reactorului numărul unu al centralei, cea mai mare din Europa.

„Întregul arsenal greu adus cu toată muniţia este de acum extrem de aproape de echipamente care asigură funcţionarea turbo-generatorului”, anunță compania.

Echipamentele ruseşti sunt situate în proximitatea imediată a rezervorului principal de petrol, al cărui produs inflamabil serveşte la răcirea turbinei cu abur, în timp ce hidrogenul este folosit la răcirea generatorului, conform Energoatom. Compania ucraineană este îngrijorată de riscul unei detonări accidentale sau al unui incendiu.

UPDATE 16:05 Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, efectuează joi o vizită la Moscova, unde urmează să poarte discuţii cu o serie de înalţi oficiali ruşi, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului ungar de Externe, Mate Paczolay, potrivit MTI, citată de Agerpres.

În capitala rusă, Szijjarto are programate întâlniri cu vicepremierul pentru energie Aleksandr Novak, cu vicepremierul industriei şi al comerţului Denis Manturov, precum şi cu omologul său rus Serghei Lavrov, a specificat Mate Paczolay. În finalul discuţiilor, Szijjarto şi Lavrov vor susţine o conferinţă de presă comună.

Szijjarto, a subliniat purtătorul de cuvânt al MAE ungar, a fost însărcinat de către guvern să discute despre achiziţionarea suplimentară a circa 700 milioane metri cubi de gaze din Rusia, pe lângă volumele specificate în contractele pe termen lung privind cumpărarea de gaze naturale ruseşti, mai scrie sursa citată.

Vizita ministrului ungar de externe la Moscova intervine la o zi după ce UE a cerut miercuri statelor membre să-şi reducă consumul de gaze cu 15% până în martie, ca măsura de urgenţă, în condiţiile în care preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că livrările ruseşti trimise în Europa prin Nord Stream 1 ar putea fi reduse în continuare sau chiar întrerupte.

UPDATE 15:20 Potrivit ultimelor date, în urma bombardamentelor de dimineață asupra orașului Harkov, trei persoane au fost ucise, 23 au fost rănite, anunță procuratura regională.

UPDATE 14:12 Marea Britanie și-a modificat joi clauza privind sancțiunile împotriva Rusiei, potrivit site-ului guvernului britanic.

„Acest amendament interzice importul de petrol și produse petroliere, cărbune și produse din cărbune și aur, precum și achiziționarea, furnizarea și livrarea, directă sau indirectă, a acestor bunuri. De asemenea, se interzice furnizarea de asistență tehnică, servicii și fonduri financiare și servicii de intermediere legate de aceste produse de bază”, se arată în comunicat.

În același timp, interdicția privind importurile de aur a intrat în vigoare la 21 iulie. O interdicție privind importul de cărbune va intra în vigoare la 10 august. Interdicția privind importurile de petrol va intra în vigoare abia la 31 decembrie.

Ieri, ambasadorii UE au aprobat cel de-al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include interzicerea importurilor de aur din Rusia și înghețarea activelor Sberbank.

UPDATE 12:38 Mai multe depozite de muniții rusești și posturi de comandă din Herson au fost distruse, au declarat forțele armate ucrainene, scrie CNN.

Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operațional Sud, a declarat că șase depozite de muniții din orașul Herson u fost distruse în ultimele 24 de ore.

Un pod peste râul Dnipro – o legătură importantă pentru ruși către Crimeea – a fost, de asemenea, lovit de mai multe ori. În ciuda pagubelor, se pare că acesta rămâne deschis pentru o parte din trafic.

Administrația militară regională Herson a declarat joi că „au avut loc explozii puternice și focuri de armă în timpul nopții în regiunea Herson”, inclusiv în Berislav.

Comandamentul a declarat că a efectuat 10 lovituri aeriene împotriva inamicului: „De cinci ori au fost lovite bastioane inamice, de trei ori – acumulări de forță de muncă și echipamente în regiunea Herson.”

Forțele aeriene ucrainene au continuat să opereze în ciuda superiorității aeriene rusești.

UPDATE 11:03 În dimineața zilei de joi, 21 iulie, rușii au început bombardarea masivă a orașului Harkov, anunță președintele administrației militare regionale de stat, Oleg Sinegubov, scrie unian.net.

„Rușii lovesc orașul Harkov. Pentru informarea locuitorilor: rămâneți în adăposturi, nu ieșiți pe străzi fără să aveți nevoie, nu ignorați alarmele!”, a subliniat el.

Primarul orașului Harkov, Igor Terejov, a făcut și el apel la cetățeni și a avertizat: „Bombardamentele asupra uneia dintre cele mai dens populate zone ale orașului continuă. Rămâneți în adăposturi!”.

Potrivit primarului, una dintre instituțiile medicale din Harkov a fost bombardată.

„Există răniți”, a adăugat el.

Potrivit datelor preliminare furnizate de Centrul Regional de Asistență Medicală de Urgență din Ucraina, 17 persoane au fost rănite în urma bombardamentelor.

UPDATE 09:43 În noaptea de 20 iulie spre 21 iulie, rușii au tras șapte rachete S-300 asupra orașului Nikolaev, provocând pagube semnificative. Un anunț în acest sens a fost făcu de către Vitalii Kim, președintele administrației militare regionale de stat, potrivit unian.net.

„În jurul orei 03:05, pe 21 iulie, ocupanții ruși au tras șapte rachete S-300 asupra orașului. Potrivit informațiilor preliminare, se știe că au lovit o instalație de infrastructură, o benzinărie, o conductă de gaz și o instalație de depozitare. Serviciile de salvare au eliminat toate incendiile care au avut loc în urma bombardamentelor”, a declarat el.

UPDATE 07:55 Forțele ruse au încercat să ia cu asalt teritoriul termocentralei Uglegorsk, dar fără succes, anunță Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, scrie unian.net.

Potrivit autorităților ucrainene, rușii duc lupte în direcția Bahmut pentru a crea condiții pentru o ofensivă asupra orașului și pentru capturarea teritoriului PPT Uglegorsk.

„Inamicul a desfășurat acțiuni de asalt pentru a cuceri teritoriul Uglegorsk TPP. În zadar. Soldații ucraineni i-au forțat pe ocupanți să fugă”, relatează Statul Major General.

De asemenea, acesta notează că luptele din zona Novoluganskoye sunt în curs de desfășurare. „Pentru a identifica pozițiile de tragere ale Forțelor de Apărare în anumite direcții, inamicul a angajat grupuri de sabotaj și recunoaștere”, se arată în raport.

UPDATE 07:43 Trupele ruse au bombardat zonele populate din regiunea Harkov cu artilerie pe tot parcursul zilei de miercuri. Au fost înregistrate victime în rândul civililor, anunță șeful administrației militare regionale din Harkov, Oleg Sinegubov.

„Trei persoane, din păcate, au fost ucise. Printre ei se află și un băiat de 13 ani. Starea surorii de 15 ani a băiatului mort este gravă”, a declarat Sinegubov.

Potrivit datelor preliminare ale Centrului Regional pentru Asistență Medicală de Urgență, cinci persoane au fost rănite miercuri în urma bombardamentelor din districtul Chuguevsky, un bărbat a fost ucis în districtul Bogoduhovsky, alte două persoane au fost rănite, iar o persoană a fost de asemenea rănită în districtul Izyumsky.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: