Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 130: După lupte grele pentru Lisiceansk, Forțele de Apărare ale Ucrainei au fost nevoite să se retragă de pe poziții

Este ziua 130 de război în UcrainaTrupele ruse se concentrează în zona așezării Lisiceansk, regiunea Lugansk, spune șeful administrației militare regionale, Serghei Gaidai.

Rusia acuză Ucraina că ar fi lansat deliberat un atac asupra orașului Belgorod, cu rachete Tochka U.

Rușii trag, în continuare, spre mai multe localități din Ucraina, se înregistrează victime în rândul civililor.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie 2022. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Duminică, 3 iulie:

Update 21.07: SUA vor furniza Ucrainei sisteme avansate de apărare antirachetă NASAMS. Acestea vor deveni parte dintr-un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare totală de 820 de milioane de dolari, pe care Pentagonul l-a anunțat săptămâna aceasta. Potrivit documentului, SUA va trimite două sisteme NASAMS în Ucraina.

Update 20.00: După lupte grele pentru Lisiceansk, Forțele de Apărare ale Ucrainei au fost nevoite să se retragă de pe poziții.

Pentru a salva viețile apărătorilor ucraineni, s-a luat decizia de retragere. Continuăm să luptăm. Din păcate, voința de oțel și patriotismul nu sunt suficiente pentru succes – sunt necesare resurse materiale și tehnice. Vom reveni și cu siguranță vom câștiga”, se spune în mesajul Forțelor de Apărare ale Ucrainei.

Update 17.42: O navă rusească care cel mai probabil transporta cereale ucrainene a fost reținută în Turcia. Despre acest lucru a anunțat ambasadorul Ucrainei în Turcia, scrie Reuters.

Potrivit lui, nava a fost reținută de vameșii turci care s-au consultat cu partea ucraineană. Anchetatorii vor începe luni să investigheze originea cerealelor și să stabilească dacă au fost furate, a mai spus el.

Update 17. 13: Slovacia ar putea furniza Ucrainei avioane de luptă MiG-29 și tancuri. În același timp, detaliile unei astfel de asistențe nu au fost încă dezvăluite. Prim-ministrul Slovaciei a vorbit despre tehnica respectivă la postul TV CT24.

Oficialul a explicat că acum țara sa cere Republicii Cehe să-și protejeze spațiul aerian până când va primi avioanele de vânătoare F-16 comandate. La rândul său, premierul ceh, care a participat la transmisie, a confirmat că țara sa este pregătită să ajute Slovacia în acest sens, scrie Hromadske.

Update 16.15: Premierul Australiei Anthony Albanese se află în prima sa vizită la Kiev. La fel ca alți lideri mondiali, el a mers la Irpen, Bucha și Gostomel.

Șeful administrației militare regionale de la Kiev, Oleksiy Kuleba, spune că oficialul australian a rămas șocat de ceea ce a văzut și că Australia sprijină Ucraina și militează pentru o pedeapsă echitabilă pentru crimele care au avut loc în Ucraina.

Update 15.58: În urma bombardamentelor din Sloviansk, șase persoane au fost ucise și alte 15 au fost rănite, informează administrația regională Donețk.

Primarul din Sloviansk a vorbit spune că acesta a fost unul dintre cele mai dure atacuri din ultima vreme asupra orașului. Totodată, potrivit lui, atacurile asupra orașului au fost efectuate cu mai multe sisteme de lansare de rachete.

Update 15.30: În Rusia a fost deschis un dosar penal pentru bombardarea Belgorodului de către Ucraina.

Update 14.45: Consilierul ministrului apărării al Ucrainei, Iurii Sak, a spus că Lisiciansk „nu este acum sub controlul deplin” al trupelor ruse.

Anterior, Serghei Șoigu a anunțat stabilirea controlului asupra orașului.

Update 14.09: Serviciile secrete britanice spun că Federația Rusă va organiza un „referendum” cu privire la anexarea regiunii ocupate Herson până în toamnă.

Update 14.04: În noaptea de 3 iulie, în regiunea Herson, trupele de ocupație ruse au tras în depozitele cu azotat de amoniu, spune grupul operațional de trupe „Kahovka” al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de Hromadske.

Update 14.00: Urmarea a invaziei ruse în Ucraina, din 24 februarie și până acum,

aproximativ 800.000 de ucraineni și-au pierdut casele.

Update 12.47: Şoigu i-a raportat lui Putin despre „eliberarea Republicii Populare Luhansk”.

Update 12.39: The Insider scrie că la Belgorod, pe o clădire multietajată, a căzut prima parte a unei rachete a sistemului rusesc de rachete de apărare antiaeriană „Panțir”. Ucraine spune că Forțele sale Armate nu au astfel de arme.

Update 12.08: Ministerul Apărării al Federației Ruse susține că Ucraina a lansat deliberat un atac asupra Belgorodului, cu rachete Tochka U.

Update 11.41: În majoritatea regiunilor, noaptea de 3 iulie a trecut în liniște, însă trupele ruse de ocupație au continuat să bombardeze mai multe zone, în urma cărora se înregistrează victime în rândul civililor. Despre asta se precizează în rezumatul administrațiilor regionale din dimineața zilei de 3 iulie, transmite Centrul Ucrainean pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională.

Astfel, în regiunea Herson s-au auzit explozii, iar în mai multe sate din Mîkolaiv – împușcături.

Totuși, la Herson, rezistența populară nu se oprește. Pe străzi apar tot mai multe inscripții patriotice, imagini și îndemnuri la victorie, notează Hromadske.

În regiunea Donețk rușii au tras asupra orașelor Slaviansk, Dobropolie, precum și spre alte localități. Trei civili au fost uciși, șase persoane au fost rănite.

Update 11.33: Partea ucraineană a primit confirmarea despre detonarea unei mine în apele din zona Mariupol, pe unde trecea o ambarcațiune rusă, pe 30 iunie. Drept urmare, trei marinari ruși au decedat.

Update 10.36: În dimineața zilei de 3 iulie, Forțele Armate ale Ucrainei au oprit din acțiune una dintre cele patru baze militare ale forțelor de ocupație ruse din orașul Melitopol, regiunea Zaporojie, anunță primarul Ivan Fedorov. Ucrainenii au tras de 30 de ori spre aceasta.

Primarul se așteaptă și la un flux mare de locuitori din Melitopol pentru evacuare.

Regiunea Melitopol este complet ocupată. Potrivit datelor oficiale, aproximativ 60% din teritoriul regiunii Zaporojie a fost ocupat temporar de ruși. Restul regiunilor suferă de bombardare constant, scrie Hromadske.

Update 10.14: În Ucraina, de la începutul invaziei ruse și până azi, au decedat cel puțin 344 de copii și alți peste 642 de copii au fost răniți, afirmă Oficiul Procuraturii Generale.

Cei mai mulți copii au avut de suferit în regiunile Donețk (342), Harkov (185), Kiev (116), Cernihiv (68), Lugansk (61), Mykolaiv (53), Herson (52) și Zaporojie (31).

În plus, ca urmare a bombardamentelor rusești constante în Ucraina, 2.102 instituții de învățământ au fost avariate, iar 215 au fost complet distruse.

Update 10.05: Rezumatul ultimelor informații publicate de Forțele Armate Ucrainene:

  • În direcția Harkov, forțele ruse își apără pozițiile ocupate și bombardează unitățile ucrainene.
  • Forțele Armate ale Ucrainei au oprit ofensiva forțelor armate ruse în zona Prudianka, regiunea Harkov.
  • Pe direcția Slaviansk, unitățile rusești au înaintat lângă Mazanovka, dar au fost nevoite să se retragă.
  • În direcția Bahmut, luptele continuă în zona satului Spornoe.

De asemenea, Rusia a pierdut 100 de soldați în ultimele 24 de ore.

Ucraina nu dezvăluie informații despre pierderile în rândul armatei sale. Cu toate acestea, președintele Zelensky a declarat anterior că între 60 și 100 de soldați ucraineni sunt uciși pe câmpul de luptă în fiecare zi, iar alți 500 sunt răniți.

Update 10.00: Trei persoane au murit și alte câteva au fost rănite într-un incendiu de la Belgorod, anunță pe Telegram guvernatorul regiunii, Veaceslav Gladkov.

Potrivit acestuia, la Belgorod s-au auzit pe la trei dimineața o serie de „sunete puternice”. Ca urmare, un incendiu a început într-o clădire rezidențială privată de pe strada Mayakovsky.

Update 09.20: Trupele ruse de ocupație se concentrează în zona așezării Lisiciansk, regiunea Lugansk, spune șeful administrației militare regionale, Serghei Gaidai.

Potrivit lui, invadatorii au atacat orașul cu tactici brutale. Dacă în Severodonețk, în timpul unei luni de lupte, au rămas case și clădiri administrative întregi, atunci în Lisiciansk, într-o perioadă scurtă de timp, clădirile administrative au fost complet distruse.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: