Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 58-a zi…

LIVE TEXT A 58-a zi de război în Ucraina. Secretarul general al ONU se va întâlni cu Putin la Moscova „pentru a aduce pacea în Ucraina”

Sursa foto: CNN

În cea de-a 58-a zi de război în Ucraina, liderul de la Kiev, Volodimir Zelensky declară că forțele rusești controlează cea mai mare parte a Mariupolului, iar Rusia a respins o propunere de armistițiu pentru acest weekend, când este celebrat Paștele creștin-ortodox. Un consilier al șefului Statului Major al lui Zelensky a anunțat că forțele rusești au capturat 42 de sate în estul regiunii Donețk. Serviciile secrete britanice menționează că militarii ruși avansează spre Kramatorsk, tot în est, care continuă să fie lovit cu rachete.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Vineri, 22 aprilie. LIVE TEXT:

UPDATE 21:45 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se va întâlni marți cu președintele rus Vladimir Putin, la Moscova, a declarat un purtător de cuvânt al șefului ONU, transmite Reuters.

Guterres va avea, de asemenea, o întâlnire și cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, a declarat vineri Eri Kaneko, purtătorul de cuvânt al lui Guterres, în cadrul unei conferințe de presă la New York.

„El speră să vorbească despre ce se poate face pentru a aduce pacea în Ucraina”, a spus Kaneko.

Biroul secretarului general lucrează, de asemenea, cu guvernul ucrainean la programarea și pregătirile pentru o vizită la vecinul sudic al Rusiei, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Anerior, Guterres i-a cerut lui Putin să îl primească la Moscova și președintelui ucrainean Volodimir Zelensky să îl primească la Kiev, în scrisori separate înmânate misiunilor permanente ale țărilor lor la ONU.

UPDATE 20:59 Locuitorii orașului Mariupol și militarii răniți, care se adăpostesc la uzina Azovstal, rămân fără apă, a declarat comisara ucraineană pentru drepturile omului, Ludmila Denisova.

Potrivit acesteia, în adăposturile uzinei se află aproximativ 1.000 de civili, printre care bătrâni, femei, copii, inclusiv bebeluși, și aproximativ 500 de militari răniți.

„Rămân fără apă potabilă. Este mâncare puțină, oamenii din adăpostul antiatomic nu văd deloc lumina soarelui. Copiii sunt în pragul epuizării și au nevoie de asistență”, a declarat Denisova.

UPDATE 20:07 Forțele ruse au bombardat vineri 20 de localități din regiunea Donețk, unde au fost distruse 34 de obiecte civile, anunță șeful Administrației Militare Regionale Donețk, Pavel Kirilenko.

„Cea mai mare lovitură a fost dată orașului Slaviansk. Au fost avariate 9 clădiri înalte și 12 case particulare, o școală, un magazin și opriri de vehicule. În prezent, se lucrează la restabilirea alimentării cu energie electrică și gaz”, a spus Kirilenko.

UPDATE 19:25 Trupele ruse au lansat astăzi un atac cu rachete asupra unor depozite din regiunea Harkiv. Ulterior, a izbucnit un incendiu, a anunțat direcția principală a Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei din regiunea Harkiv, scrie novosti.dn.ua.

„Patru camioane și o parte din clădirea depozitului au luat foc. Suprafața incendiului a fost de aproximativ 500 de metri pătrați. Treisprezece unități de echipamente de pompieri și de salvare și 60 de persoane din cadrul Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență au lucrat la fața locului”, susțin autoritățile ucrainene.

Potrivit datelor preliminare, o persoană a fost ucisă și 6 persoane au fost rănite.

UPDATE 18:23 Franța va trimite în Ucraina, până la sfârșitul lunii, obuziere autopropulsate Cesar – arme cu rază lungă de acțiune de fabricație franceză, a anunțat vineri Palatul Elysée, scrie CNN.

Într-un interviu acordat vineri publicației franceze Ouest-France, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că țara sa „livrează echipamente substanțiale, de la Milan la Caesar și mai multe tipuri de arme”.

Aproximativ 40 de militari ucraineni vor sosi în Franța pentru a fi instruiți cu privire la echipamentele militare, potrivit Elysée.

Sistemele de arme antitanc Milan au fost deja livrate. Caesar este un sistem de artilerie montat pe camion cu un tun autopropulsat dezvoltat de Nexter Systems. Potrivit companiei, unitățile Caesar au fost desfășurate de armata franceză începând din 2009 în diferite țări, inclusiv „Afganistan, Liban, Mali și Sahel, Irak și Asia de Est”.

UPDATE 17:31 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, susține că negocierile cu Ucraina au stagnat din cauza „lipsei unui răspuns la propunerile Federației Ruse”, scrie TASS, agenție de presă afiliată Kremlinului.

„Negocierile sunt blocate, pentru că în urmă cu cinci zile o altă propunere, pe care am înaintat-o ​​negociatorilor ucraineni și care a fost formulată ținând cont de comentariile lor primite la acel moment, rămâne fără răspuns”, a spus el.

Totodată, Lavrov a spus că „declarațiile Kievului dau impresia că Ucraina nu are nevoie de negocieri”.

„Acum nu aș vorbi despre locații, ci despre modul în care Ucraina se raportează la aceste oportunități”, a spus Lavrov, răspunzând la întrebarea unui jurnalist, dacă se ia în considerare posibilitatea de a desfășura negocieri ruso-ucrainene în Kazahstan.

„Este foarte ciudat să aud în fiecare zi declarații de la reprezentanți ucraineni, inclusiv de la președintele Zelensky și consilierii săi, care sugerează că nu au deloc nevoie de aceste negocieri, că s-au resemnat cu soarta lor”, a spus Lavrov.

UPDATE 16:48 Primarul orașului Kiev, Vitali Kliciko, anunță că 56 de copii din regiunea Cernihiv, cu sprijinul Asociației orașelor din Ucraina, au plecat în UE.

„56 de copii din regiunea Cernihiv, cu ajutorul Asociației Orașelor din Ucraina, au plecat în Europa. Kievul a pus la dispoziție autobuze pentru transportul copiilor. Ei se află deja pe teritoriul Uniunii Europene și se îndreaptă spre o tabără a unei școli-internat din orașul francez Nimes”, a spus Kliciko.

El a menționat că Asociația orașelor din Ucraina negociază cu Comitetul Regiunilor Uniunii Europene pentru a trimite 16.000 de copii ucraineni, afectați de războiul din Ucraina, în tabere de vară din țările europene.

UPDATE 16:15 Președintele lituanian Gitanas Nausėda a cerut NATO să trimită mai multe trupe în Europa de Est, inclusiv în țara sa, transmite CNN.

Nausėda a discutat vineri cu ministra germană de Externe, Annalena Baerbock, aflată în vizită în capitala lituaniană Vilnius. Cei doi au discutat, de asemenea, despre asistența militară acordată Ucrainei, despre statutul Ucrainei ca țară candidată la UE și despre sancțiunile împotriva Rusiei și Belarusului.

„Odată cu izbucnirea unei ofensive militare pe scară largă în regiunea Donbas, livrarea rapidă și eficientă de armament către Ucraina ar putea deveni un factor decisiv în acest război. Nu mai avem timp să ezităm, trebuie să acționăm decisiv și rapid”, a spus președintele lituanian.

Germania conduce grupul de luptă al NATO în Lituania. Cel puțin 28.000 de soldați aliați erau staționați acolo pe 22 martie, potrivit celor mai recente rapoarte ale NATO.

Invazia Rusiei în Ucraina, în februarie, a determinat NATO să desfășoare mai multe trupe pe flancul estic.

Pe 21 martie, 40.000 de soldați NATO erau staționați în țările baltice, precum și în Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, NATO a convenit să înființeze încă patru grupuri de luptă în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia. Aceste forțe se adaugă la grupurile de luptă care au fost înființate de NATO, în 2017, în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, ceea ce înseamnă că NATO are acum forțe desfășurate de-a lungul întregului său flanc est-european.

UPDATE 15:30 Președintele Consiliului European, Charles Michel, a discutat la telefon cu președintele rus Vladimir Putin.

Michel a scris pe Twitter că, în timpul conversației, el l-a îndemnat pe Putin să deschidă coridoare umanitare de Paștele ortodox pentru a evacua civilii din Mariupol și din alte orașe înconjurate de trupe ruse.

De asemenea, a spus șeful Consiliului European, i-a spus președintelui Federației Ruse că poziția UE rămâne neschimbată – sprijin pentru Ucraina și condamnarea agresiunii ruse.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a anunțat că Rusia este gata oricând să introducă un regim de tăcere pentru evacuarea cetățenilor din Mariupol.

De asemenea, Moscova că nu a blocat ieșirea oamenilor din Mariupol așa precum spun Ucrainei și a țărilor occidentale. Rusia spune că aceste acuzații sunt nefondate.

Agenția a calificat nefondate acuzațiile și țările occidentale că Rusia împiedică ieșirea civililor din Mariupol.

UPDATE 15:00 Trupele ruse au deschis focul asupra unui autobuz care evacua oamenii din Popasna, regiunea Lugansk. Din fericire, 25 de persoane au reușit să fie evacuare. Un bărbat și un copil au fost răniți, spune șeful administrației regionale din Lugansk, Serghei Gaidai.

UPDATE 14:30 Germania este gata să devină garantul securității Ucrainei, iar pentru aceasta va face tot ce este necesar, spune cancelarul german, Olaf Scholz unian.net.

„Cu siguranță vom furniza arme antitanc, mine antitanc și muniție de artilerie… Ca și până acum, arme defensive și mortare pentru bătăliile de artilerie. Noi plătim aceste livrări de arme. Germania a alocat în total 2 miliarde de euro pentru asta”, a spus Scholz.

UPDATE 14:01 70 de persoane au fost evacuate astăzi din regiunea Lugansk. Despre aceasta a anunțat de președintele administrației militare regionale Lugansk, Serghei Gaidai.

UPDATE 13:22 O persoană a murit, iar alte două au fost rănite după ce un avion ucrainean de transport de trupe de tip Antonov 26 se loveşte, în timpul unui „zbor tehnic” de un stâlp electric, în regiunea Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, anunţă administraţia regională.

„Azi, la ora locală 9.00, un (avion de tip) An-26 care aparţine Ucranei s-a prăbuşit în districtul Mîhalivka. Avionul efectua un zbor tehnic”, anunţă într-o postare pe Telegram administraţia regională din Zaporojie.

UPDATE 12:51 Rusia intenționează să preia controlul deplin asupra regiunii Donbas, dar și sudul Ucrainei în cadrul celei de-a doua faze a „operațiunii militare speciale”. Declarațiile au fost făcute vineri de către Rustam Minnekayev, general-marior și comandant adjunct al districtului militar central al Rusiei, scrie TASSDetalii aici

Rusia intenționează să creeze un coridor terestru între Crimeea și Donbas. Prin controlul sudului Ucrainei, Rusia va avea un alt coridor spre regiunea separatistă transnistreană din Republica Moldova.

„Controlul deplin asupra părții de sud a Ucrainei este o altă cale de ieșire către Pridnestrovie (n.r. regiunea transnistreană). Se pare că acum suntem în război cu întreaga lume, așa cum a fost în Marele Război Patriotic, întreaga lume a fost împotriva noastră. Și acum este același lucru, nu le-a plăcut niciodată”, a declarat

UPDATE 12:20 Autoritățile ucrainene anunță că 208 copii au murit și 594 au fost răniți de la începutul războiului.

Cele mai multe victime în rândul copiilor, potrivit autorităților ucrainene, sunt în regiunea Donețk – 120, Kiev – 113, Harkov – 91, Cernihiv – 66, Herson – 44, Nikolaev – 41, Lugansk – 37, Zaporojie – 25, Sumî – 17, Jitomir – 15.

UPDATE 11:50 Premierul României, Nicolae Ciucă, l-a primit vineri, 22 aprilie, pe ministrul de Externe ucrainean Dmytro Kuleba, pe care l-a asigurat că sprijinul acordat Ucrainei prin ajutor umanitar, gestionarea fluxului de refugiaţi, facilitarea exporturilor va continua. Kuleba a invitat România să contribuie substanţial la eforturile de reconstrucţie în Ucraina.

UPDATE 10:43 Primarul orașului Mariupol, Vadim Boicenko, solicită evacuarea orașului. În oraș se află în continuare 100 000 de oameni, potrivit primarului, care mai afirmă că soldații de la combinatul Azovstal nu se vor preda, scrie Reuters.

Rușii „ne-au cerut o hartă cu locurile de unde încep evacuările, le-am dat harta. (Ne-au întrebat) câte autobuze avețo? Le-am spus câte autobuze avem. Și au distrus și demolat toate acele locuri, ne-au distrus autobuzele”, a declarat Vadim Boicenko.

„E important să înțelegeți că viețile celor care sunt încă aici se află în mâinile unui singur om – Vladimir Putin”.

UPDATE 10:16 Autoritățile ucrainene nu au reușit să deschidă coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele periculoase, pentru vineri, 22 aprilie. Despre aceasta a anunțat prim-ministra Irina Vereșciuc, pe Telegram.

UPDATE 9:37 Institutul pentru Studii de Război susține că rușii au forțat o înaintare dinspre Izium spre Sloveansk dar, potrivit ISW, ofensiva a fost respinsă de Armata Ucraineană din Donbas. Au existat raportări care arată că două avioane rusești au fost lovite de antiaeriana ucraineană. Primul, cel mai probabil un Suhoi Su-34 a fost doborât lângă Izium, iar piloții s-au catapultat. Al doilea, un Su-25 a fost lovit de o rachetă Stinger 150 de kilometri mai la sud, lângă Donețk.

Forțele ruse au forțat însă spre Rubijne, Severodonețk și Popasna, afirmând că au capturat integral Rubijne. Raportările ucrainenilor spun că se duc lupte încă pe străzile acestui orășel.

UPDATE 8:48 Serviciile de informații militare ucrainene susțin că au interceptat comunicații ale armatei ruse în care se vorbește despre un presupus ordin pentru uciderea prizonierilor de război ucraineni în orașul Popasna din regiunea Lugansk.

„Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a primit o interceptare audio a unei conversații a ocupanților, care se referă la ordinul de a ucide toți prizonierii de război ai Forțelor Armate ale Ucrainei care se află în captivitate în zona Popasna (regiunea Lugansk”, au transmis serviciile de informații militare ucrainene pe Twitter.

„Aceasta este o crimă de război flagrantă, o încălcare a dreptului internațional și un alt exemplu izbitor că militarii ruși sunt ucigași, violatori și jefuitori”, se menționează în mesajul postat de serviciile de informații militare.

Conform CNN, în presupusa înregistrare audio se aud vocile unor soldați ruși care spun: „Ce să-ți spun, la naiba, îl ții pe cel mai în vârstă dintre ei și îi lași pe restul să plece pentru totdeauna. Lasă-i să plece de tot, la naiba, ca să nu-i mai vadă nimeni, nici rudele.”

UPDATE 8:15 Volodimir Zelensky acuză Rusia că încearcă să organizeze un „fals referendum pentru independenţă în regiunile Herson şi Zaporojie”. Într-un mesaj video postat pe Facebook, Zelensky le-a cerut locuitorilor din regiunile sudice ale Ucrainei Herson şi Zaporojie să aibă grijă ce informaţii le oferă invadatorilor, spunând că dacă li se cere să completeze chestionare nu este pentru a fi ajutaţi sau pentru a se face un „recensământ” al celor care locuiesc într-o anumită zonă, ci pentru „a falsifica aşa-zisul referendum privind ţara, dacă va veni un ordin de la Moscova să pună în scenă un astfel de spectacol”.

„Vreau să spun direct: o „Republică Populară Herson„ nu va reuşi. Dacă cineva vrea o nouă anexare, poate duce doar la noi sancţiuni dure împotriva Rusiei. Vă veţi face ţara atât de săracă precum Rusia nu a mai fost de la războiul civil din 1917. Aşa că e mai bine să încercaţi să ajungeţi la pace acum”, a subliniat Zelensky.

UPDATE 8:00 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a declarat că Ucraina are nevoie de asistență financiară în valoare de 7 miliarde de dolari lunar pentru a compensa pierderile economice cauzate de război, scrie CNN. În cadrul unui eveniment organizat de Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional, Zelensky a menționat că va fi nevoie de alte „sute de miliarde de dolari” pentru a reconstrui ulterior țara.

UPDATE 7:50 Volodimir Zelensky a spus că încă speră la pace chiar și după ce Moscova a respins un armistițiu propus în acest weekend în perioada Paștelui Creștin Ortodox, scrie The Guardian.

Din păcate, Rusia a respins propunerea unui armistițiu de Paște. Acesta este un indiciu foarte clar al modului în care liderii acestui stat consideră credința creștină și una dintre cele mai vesele și importante sărbători. Dar mai avem speranță. Speranță pentru pace, speranța că viața va învinge moartea”, a declarat Zelensky.

Rusia a respins o cerere similară la începutul acestei săptămâni, după ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres , a cerut un armistițiu până în Duminica Paștelui pentru a permite livrarea de ajutor umanitar și trecerea în siguranță a civililor care încearcă să fugă din zona de război. 

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: