Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 65-a zi…

LIVE TEXT A 65-a zi de război în Ucraina. Comisara pentru drepturile omului a Radei Supreme a Ucrainei susține că forțele ruse au început să elibereze nou-născuților din Mariupol „certificate de naștere”

Sursa foto: Ludmila Denisova/ Facebook

Vineri, 29 aprilie, este a 65-a zi de război în Ucraina. Noaptea trecută, trupele ruse au bombardat regiunea Hmelnițki. Șefului administrației regionale din Hmelnițki, Serghei Gamali, susține că în urma atacului nu au fost înregistrate victime. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky s-a întâlnit joi cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres. În urma acestei întrevederi, Zelensky a declarat că, „cu ajutorul ONU ar putea fi organizată o misiune de evacuare din Mariupol: „Ucraina este pregătită pentru acești pași”, a spus președintele Ucrainei.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Vineri, 29 aprilie. LIVE TEXT:

UPDATE 21:56 Ludmila Denisova, comisara pentru drepturile omului a Radei Supreme a Ucrainei, susține că forțele ruse au început să elibereze nou-născuților din orașul-port Mariupol „certificate de naștere”.

„Pe 23 aprilie, în Mariupol, ocupanții au eliberat un astfel de certificat unui băiat nou-născut, a cărui mamă nu a putut fi evacuată pe teritoriul sigur al Ucrainei”, a subliniat Denisova.

Denisova spune că „astfel de acțiuni ale Federației Ruse încalcă drepturile copiilor consacrate în Convenția ONU privind drepturile copilului, în special articolul 8, care prevede dreptul copilului de a-și păstra identitatea, inclusiv cetățenia, numele și legăturile de familie”.

„Îi îndemn pe cetățenii ucraineni din Mariupolul ocupat temporar să nu cedeze influenței rușinoase a propagandei rusești și să protejeze dreptul copiilor lor de a-și păstra individualitatea și cetățenia ucraineană”, a declarat Denisova.

UPDATE 21:22 Un pod de cale ferată, care traversează râul Doneț, a fost distrus astăzi.

Podul era situat de-a lungul unei autostrăzi între orașele ucrainene Slaviansk și Lîman.

Deocamdată, autoritățile ucrainene nu au oferit detalii despre explozie.

UPDATE 20:36 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susține că Rusia își mută trupele de la Mariupol la Kurahove.

„Eforturile principale au fost concentrate pe blocarea unităților trupelor noastre în apropierea uzinei Azovstal, precum și pe relocarea unor unități din direcția Mariupol în direcția Kurakhov. Inamicul continuă atacurile aeriene cu scopul de a distruge infrastructura și de a perturba sistemul de sprijin logistic al trupelor noastre. Pentru a clarifica poziția unităților forțelor de apărare ucrainene, inamicul a efectuat recunoașteri aeriene cu ajutorul UAV-urilor Orlan-10″, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 20:09 Forțele de ordine din regiunea Sumî l-au reținut pe președintele raionului Seredîna-Buda pentru „înaltă trădare”, anunță serviciul de presă al Procuraturii Generale a Ucrainei.

„Potrivit anchetei, șeful comunității teritoriale a ajutat statul agresor în desfășurarea activităților subversive. El a transmis reprezentanților FSB informații despre mișcarea forțelor armate ucrainene și despre tipurile de arme ale acestora”, susțin autoritățile ucrainene.

Potrivit Procuraturii Generale a Ucrainei, oficialul a planificat „să predea orașul inamicului în timpul ocupației și a ordonat înlăturarea barajului de la intrarea în regiune”.

UPDATE 19:50 Ambasadoarea Marii Britanii în Ucraina, Melinda Simmons, a anunțat că s-a întors la Kiev.

„A fost un drum lung, dar a meritat să parcurg distanța. Mă bucur atât de mult să fiu din nou la Kiev”, a spus ambasadoarea într-o postare pe pagina sa de Twitter.

UPDATE 18:51 Patru ofițeri de poliție din regiunea Lugansk au dezertat, fiind suspectați de înaltă trădare, anunță Procuratura Generală a Ucrainei.

Potrivit autorităților ucrainene, a fost deschisă o procedură penală pentru trădare de patrie.

UPDATE 17:48 Un elicopter de atac rusesc a tras cu rachete nedirijate asupra regiunii Sumî, anunță Serviciul de Stat al Gărzii de Frontieră din Ucraina.

„Astăzi după-amiază, un elicopter militar al rușilor a tras asupra teritoriului ucrainean”, susține Serviciul de Stat al Gărzii de Frontieră din Ucraina.

Autoritățile ucrainene nu au anunțat victime.

UPDATE 16:55 În ultimele zile, rușii au intensificat ostilitățile în regiunea Zaporojie, a declarat pentru presa ucraineană președintele administrației din regiune, Aleksandr Staruh.

UPDATE 16:20 Astăzi, în zona Gostomel, a fost deschisă o trecere temporară care va asigura circulația rutieră către Kiev, Gostomel și Bucea prin Irpin. Pe această trecere se vor putea deplasa mașini, camioane și autobuze. Despre asta a anunțat curatorul direcției umanitare a armatei regionale de la Kiev, Aleksei Kuleba.

UPDATE 15:30 În Odesa, se instituție restricții de circulație. Restricțiile intră în vigoare pe 1 mai 2022, orele 22:00, până pe 3 mai 2022, la ora 05:00, anunță autoritățile locale. Astfel, oamenilor le este interzis să se afle pe străzi și în alte locuri publice, între orele menționate mai sus, fără permise și certificate special eliberate.

UPDATE 15:00 Numai în ultimele 24 de ore, trupele rusești au bombardat 17 localități din regiunea Donbas.

UPDATE 14:35 31 de persoane au fost evacuate vineri din orașul Popasna, regiunea Lugansk, anunță șeful administrației regiunii Serghei Gaidai.

UPDATE 14:00 A fost eliberat satul Russkaia Lozovaia de lângă Harkov, de pe autostrada spre Belgorod. Despre asta a anunțat de jurnalistul ucrainean Denis Kazanski pe canalul său Telegram.

UPDATE 13:00 Trupele ruse au bombardat de dimineață o școală din regiunea Lugansk.

UPDATE 12:00 Polonia a transmis Ucrainei 200 de tancuri T-72, transmite Poliskoe Radio.

De asemenea, printre armele pe care Ucraina le-a primit din Polonia se numără obuzierele autopropulsate 2S1 Gvozdika și lansatoarele de rachete multiple Grad. Polonia a furnizat, de asemenea, rachete pentru aeronavele MIG-29 și Su-27.

UPDATE 11:20 Autoritățile ucrainene susțin că de 23 de mii de soldați ruși u murit în Ucraina de la începutul războiului.

UPDATE 10:10 Un om a murit sub dărâmăturile casei bombardate de ruși în Kiev. Despre asta a anunțat primarul Kievului, Vitali Kliciko. De asemenea, în urma atacului de joi asupra unui cartier al capitalei Ucrainei, zece persoane au fost rănite.

UPDATE 9:50 Ministerul britanic al Apărării – despre situația din Ucraina în dimineața zilei de 29 aprilie:

Bătălia pentru Donbas rămâne principala prioritate strategică a Rusiei și o modalitate de a-și atinge obiectivul declarat- de a asigura controlul asupra regiunilor Donețk și Lugansk.

Lupte deosebit de grele au avut loc în zona Lisiciansk și Severodonețk, cu încercări ale rușilor de a se muta spre sud de la Izium la Slaviansk.

Din cauza rezistenței acerbe a Ucrainei, Rusia a reușit să preia controlul doar pe zone mici și a suferit pierderi grele în acest proces.

UPDATE 9:20 Misiunea OSCE părăsește Ucraina. Potrivit președintelui OSCE, ministrul polonez de externe Zbigniew Rau, au fost încercate toate opțiunile de extindere a misiunii, dar „poziția Rusiei nu a lăsat de ales decât să închidă misiunea”.

Misiunea OSCE în Ucraina a început în 2014, după izbucnirea ostilităților în Donbass. OSCE a fost singura organizație internațională care a urmărit direct conflictul.

UPDATE 8:49 Oficiul procurorului general al Ucrainei anunță că de la începutul războiului și până în prezent, perioada 24 februarie – 29 aprilie, 219 de copii au murit, iar 398 au fost răniți.

UPDATE 8:30 Trupele ruse au bombardat vineri dimineața două localități din regiunea Dnepropetrovsk, anunță șeful administrației regionale, Valentin Reznichenko. Victime nu au fost raportate.

UPDATE 8:10 Rușii au bombardat de zece ori orașele din regiunea Lugansk. Continuă luptele pentru orașul Orehovo, spune șeful administrației militare-civile regionale Lugansk, Serghei Gaidai.

UPDATE 8:03 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că în ultimele 24 de ore, armata ucraineană a lovit 15 ținte aeriene: un avion, cinci rachete de croazieră, nouă vehicule aeriene fără pilot.

Pe teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk în ultima zi au fost respinse nouă atacuri inamice.

Trupele ruse continuă să blocheze uzina „Azovstal” și să atace Forțele Armate ale Ucrainei în regiunea Harkov.

UPDATE 8:00 În dimineața zilei de vineri, 29 aprilie, un depozit de petrol este în flăcări în Donețk. Cauza incendiului este necunoscută. Acest lucru este raportat de canalele locale Telegram. Depozitul de petrol este situat în cartierul Kirovsky al orașului Donețk.

UPDATE 7:40 ONU va oferi ajutor financiar ucrainenilor afectați de război. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a anunțat plăți în numerar pentru două milioane de ucraineni. Mecanismul de acordare a asistenței, precum și cuantumul acesteia, este încă necunoscut.

Un anunț în acest sens a fost făcut în cadrul întrevederii de la Kiev între președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky s-a întâlnit joi cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: