Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ 151 de zile…

LIVE TEXT 151 de zile de război în Ucraina. Lavrov dă asigurări cu privire la reluarea exporturilor de cereale, la o zi după bombardarea portului din Odesa de armata rusă

Rușii contiuă atacul asupra orașelor și satelor din Ucraina. În cele 149 de zile de război au fost bombardatele sute de localități din sudul și estul țării vecine, iar sute de mii de omeni și-au părăsit casele fugind din calea războiului. Moscova planifică să-și amplaseze bazele militare în regiunea Herson după ce aceasta va „deveni parte a Rusiei”, spun „autoritățile” pro-ruse din Herson. Guvernul rus a actualizat lista statelor străine care comit „acte neprietenoase” împotriva misiunilor diplomatice şi consulare ruseşti din străinătate. Pe listă au fost incluse Grecia, Danemarca, Slovenia, Croaţia şi Slovacia. Autoritățile ucrainene susțin că 358 de copii au fost uciși, iar alți 683 au fost răniți, de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.


Cronologia evenimentelor din Ucraina. Duminică, 24 iulie

UPDATE 19:30

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov dă asigurări cu privire la reluarea exporturilor de cereale, la o zi după bombardarea portului din Odesa de armata rusă. Şeful diplomaţiei ruse, aflat în vizită în Egipt, a ţinut să-i asigure pe partenerii săi egipteni după acordul asupra „culoarelor securizate” pentru exporturile de grâne din Ucraina şi Rusia care trebuie să îndepărteze riscurile insecurităţii alimentare, în special în Africa, potrivit AFP.

Declaraţia sa intervine la o zi după ce armata rusă a bombardat oraşul-port Odesa, care are un rol cheie în reluarea exporturilor de cereale ucrainene, transmite Agerpres.

Acordul semnat vineri la Istanbul între Rusia şi Ucraina, sub egida ONU, prevede instituirea unor „culoare securizate” cu scopul de a permite circulaţia în Marea Neagră a navelor comerciale, pe care Moscova şi Kievul se angajează să nu le atace.

Pactul trebuie să permită exportul a 20 până la 25 milioane tone de grâne blocate în Ucraina şi să faciliteze exporturile agricole ruseşti, reducând astfel riscul unei crize alimentare mondiale, în special în Africa. Rusia a obţinut garanţia că sancţiunile occidentale nu se vor aplica nici direct, nici indirect exporturilor sale de produse agricole şi de îngrăşăminte.

UPDATE 16:11

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis un mesaj de susținere pentru concetățenii săi, la cinci lui de la începutul războiului pornit de Rusia împotriva țării sale.

„Cinci luni. După opt ani. Războiul nu a distrus și nici nu va distruge Ucraina. Nu a oprit viața în țara noastră și nu o va opri. Și cu siguranță nu ne va face ostatici ai ororii pe care invadatorii au adus-o în țara noastră. Nu ne vom supune. Vom rezista. Vom proteja ceea ce este al nostru. Noi vom câștiga!”

Rusia a atacat Ucraina în dimineața zilei de 24 februarie 2022. Au fost bombardate orașe și zone rezidențiale, în pofida faptului că rușii au declarat că țintesc numai obiective militare.

UPDATE 14:28

Ministerul rus al Apărării a făcut publice imagini de la lansarea rachetelor asupra portului Odesa. Rachetele „Kalibr” au fost lansate de o ambarcațiune militară rusă.

Potrivit autorităților ruse, a fost luvită o navă de război ucraineană și un depozit în care se aflau rachete americane Harpoon, transmite Ria Novosti.

UPDATE 12:40

Purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, confirmă că loviturile cu rachete asupra Odesei au fost lansate de ruși. Ea a comentat pe canalul său de Telegram declarațiile președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, după ce acesta a calificat atacurile asupra portului din Odesa ca fiind o „barbarie rusă flagrantă.”

„Dacă cineva spunea că este nevoie de dialog cu Rusia, priviți ce se întâmplă. Rachetele „Kalibr” au distrus însăși posibilitatea unor astfel de declarații” – a comentat Zelenski.

În replică, Zaharova a precizat că rachetele de tip „Kalibr” au distrus un obiect al infrastructurii de război, mai exact o corabie militară, „printr-o lovitură de înaltă precizie”

Sâmbătă, 23 iulie, Rusia a negat că a fost implicată în aceste atacuri. „Ruşii ne-au spus că nu au nimic de-a face cu acest atac şi că analizează chestiunea îndeaproape”, a dat asigurări ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar.

UPDATE 09:15

Ucraina continuă eforturile de a reporni exporturile de cereale din Odesa și din alte porturi de la Marea Neagră, după un atac cu rachete care a pus la îndoială faptul dacă Rusia va onora un acord care vizează atenuarea penuriei globale de alimente cauzate de război, relatează Reuters.

Președintele Volodimir Zelenski a denunțat atacurile de la Odesa drept „barbarie” flagrantă, care a arătat că Moscova nu poate fi de încredere în implementarea acordului de vineri, mediat de Turcia și Națiunile Unite.

Cu toate acestea, ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat pe Facebook că Ucraina continuă pregătirile tehnice pentru lansarea exporturilor de produse agricole prin porturile ucrainene. După atacul cu rachete asupra portului, infrastructura a fost deteriorată și sunt răniți, a declarat guvernatorul regiunii Odesa, Maksym Marchenko. Rușii nu au recunoscut oficial atacurile cu rachete asupra portului.

Acordul semnat de Moscova și Kiev are scopul de a restabili transporturile de cereale din cele trei porturi redeschise, la nivelul de dinainte de război de 5 milioane de tone pe lună, au spus oficialii ONU.

UPDATE 08:00

Peste 20 de camioane cu muniție și alte arme grele ale trupelor ruse s-au deplasat în Herson sub pretextul mărfurilor civile, transmite publicația Ukrainska Pravda, citată de Digi 24.

„Inamicul livrează muniție pe teritoriul Ucrainei sub pretextul mărfurilor civile. După o serie de lovituri ale Forțelor Armate ale Ucrainei asupra depozitelor de muniții ale rușilor situate în zonele ocupate temporar din regiunea Herson, Forțele Armate ale Federației Ruse au etichetat mărfurile militare drept ajutor umanitar”, conform direcției de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării. Camioanele ar fi încărcate cu obuze și sisteme de rachete de lansare multiplă (MLRS).

Aceeași sursă mai notează că, în evaluarea de sâmbătă noapte spre duminică dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) transmite că forțele ucrainene se pregătesc probabil să lanseze sau au lansat o contraofensivă în regiunea Herson începând cu 23 iulie, dar vizibilitatea open-source asupra progresului și ritmului contraofensivei va fi probabil limitată și va rămâne în urmă cu evenimentele.

Consilierul administrației ucrainene din regiunea Herson, Serhiy Khlan, a declarat la 23 iulie că forțele ucrainene au ocupat așezări nespecificate în regiunea Herson, dar a cerut civililor ucraineni să păstreze tăcerea cu privire la progresul contraofensivei până când autoritățile ucrainene vor emite declarații oficiale, notează ISW.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: