Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 76-a zi…

LIVE TEXT A 76-a zi de război în Ucraina. Serviciile de informații americane: Putin vrea să mute războiul dincolo de Donbas, către Transnistria. Armata ucraineană a lansat o contraofensivă și a cucerit mai multe localități din regiunea Harkov

Este a 76-a zi de război în Ucraina. În noapte de luni spre marți, 9-10 mai, forțele rusești au tras șapte rachete asupra orașului Odesa. În urma atacurilor, o persoană a murit, iar alte cinci au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Marți, 10 mai. LIVE TEXT:

UPDATE 22:00 Oficiali ucraineni susțin că armata ucraineană a lansat o contraofensivă și a cucerit mai multe localități din regiunea Harkov, scrie Reuters. Tetiana Apatchenko, ofițer de presă pentru Brigada 92 Mecanizată, principala unitate de forță a ucrainenilor de lângă Harkov, a confirmat că trupele ucrainene au recucerit așezările Cerkaski Tyshky, Ruski Tyshky, Borshchova și Slobozhanske, la nord de Harkov, în ultimele zile.

Yuriy Saks, un consilier al ministrului Apărării Oleksii Reznikov, a declarat că forțele ruse au fost împinse cu succes din perimetrul Harkovului, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, care a fost bombardat încontinuu de la începutul războiului.

Operațiunile militare ale forțelor armate ucrainene în jurul Harkovului, în special la nord și nord-est de Harkov, sunt un fel de poveste de succes”, a declarat Saks pentru Reuters.

Armata ucraineană a fost capabilă să-i împingă pe acești criminali de război până la o linie dincolo de raza artileriei lor”.

UPDATE 21:30 Ministerul Apărării al Republicii Moldova face apel la opinia publică de a evita orice speculații și a nu scoate din context declarațiile Directorului Comunității de Informații din SUA, Avril Haines. Asta spun reprezentanții Ministerului Apărării de la Chișinău după ce directoarea serviciilor naţionale de informaţii (DNI) din SUA Avril Haines a declarat că Putin „se pregăteşte de un conflict prelungit în Ucraina”, iar obiectivele sale se extind dincolo de regiunea Donbasului, având ambiţia de a-şi impune controlul până la regiunea separatistă moldoveană Transnistria. Detalii aici

UPDATE 21:14 Ucraina a anunţat marţi că va suspenda fluxul de gaze ruseşti printr-un punct de tranzit care livrează aproape o treime din gazele care tranzitează teritorul ucrainean către Europa, dând vina pe Moscova pentru această mişcare şi spunând că acestea vor avea loc pe altă rută, transmite Reuters.

GTSOU, care operează sistemul de gaze al Ucrainei, a declarat că de miercuri va suspenda fluxurile pe ruta Sohranivka, declarând ”forţă majoră”, clauză invocată atunci când o afacere este lovită de ceva care nu poate fi controlat.

Compania a declarat într-un comunicat că nu poate opera la staţia de compresoare de gaz Novopskov din cauza „interferenţei forţelor de ocupare în procesele tehnice”, adăugând că ar putea muta temporar fluxul afectat în altă parte, către punctul de interconectare fizică „Sudzha”, situat pe teritoriul controlat de Ucraina.

UPDATE 21:12 Serviciile de informaţii americane susţin că Putin „se pregăteşte de un conflict prelungit în Ucraina”, iar obiectivele sale se extind dincolo de regiunea Donbasului, având ambiţia de a-şi impune controlul până la regiunea separatistă moldoveană Transnistria, a declarat directoarea serviciilor naţionale de informaţii (DNI) Avril Haines, pentru Congres, scrie Bloomberg.

UPDATE 20:38 Germania își va redeschide ambasada de la Kiev, a anunțat marți ministrul german de Externe Annalena Baerbock, în timpul vizitei sale în Ucraina. Ea a spus că ambasada va începe să funcționeze la o capacitate limitată, iar ambasadorul Germaniei în Ucraina va rămâne Anka Feldhusen.

UPDATE 19:34 Marea Britanie, Uniunea Europeană şi Statele Unite au acuzat în mod public Rusia că a organizat un atac cibernetic masiv care a vizat reţeaua prin satelit KA-SAT a companiei americane de comunicaţii Viasat, cu o oră înainte ca preşedintele rus, Vladimir Putin, să ordone trupelor sale să invadeze Ucraina, potrivit unui comunicat al Consiliului UE

UPDATE 19:03 Peste opt milioane de persoane sunt strămutate în interiorul Ucrainei, potrivit celui mai recent raport al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) a Naţiunilor Unite.

Peste 18%, sau aproape unul din cinci ucraineni, din populaţia de dinainte de război a Ucrainei este în prezent strămutată în interiorul ţării, se arată în cel de-al patrulea Raport privind strămutarea în interiorul Ucrainei, publicat luni.

„Nevoile persoanelor strămutate în interior şi ale tuturor celor afectaţi de războiul din Ucraina cresc din oră în oră”, a declarat, marţi, directorul general al OIM, Antonio Vitorino.

UPDATE 18:00 Primarul Kievului, Vitali Kliciko anunță că 390 de clădiri din capitala Ucrainei au fost avariate în urma bombardamentelor rusești. Pentru restaurarea acestora, potrivit primarului, vor fi necesare peste 70 de milioane de euro.

UPDATE 17:30 Forțele ruse au atacat pentru a patra oară podul strategic peste limanul Nistrului, în regiunea Zatoka, de lângă Odesa, au anunțat Comandamentul operativ „Sud” al Forţelor armate ucrainene.

Anterior, acest pod a suferit trei atacuri cu rachete pe 26 și 27 aprilie, precum și pe 2 mai, în urma cărora a fost parțial distrus.

UPDATE 16:20 Ministra afacerilor externe a Germaniei Annalena Baerbock se află într-o vizită de lucru în Ucraina. Aceasta, împreună cu procurora generală a Ucrainei, Irina Venediktova, au vizitat orașele Bucea și Irpin, eliberate la începutul lunii aprilie de sub ocupația rusă.

„Am discutat cu ministrul german de Externe despre posibilitatea implicării experților germani în misiunile de deminare și participarea experților criminaliști în sprijinirea specialiștilor noștri. (…) Am primit un semnal important că Germania este pregătită să ajute Ucraina în investigarea crimelor de război”, anunță procurora generală a Ucrainei.

UPDATE 15:30 Orașul Severodonetsk din regiunea Lugansk a rămas fără gaze naturale. Rușii au întrerupt gazoductul principal, anunță șeful administrației militare de la Lugansk, Serghei Gaidai.

UPDATE 15:20 Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat pentru presa locală că în capitala ucraineană să află aproximativ 2,5 milioane de oameni.

„Numărul aproximativ este de 2,5 milioane. Înainte de război, în capitală se aflau 3,5 milioane de oameni”, a spus Kliciko.

UPDATE 14:10 Ministrul belarus al Apărării, Viktor Hrenin, anunță că în curând, în Belarus, începe a doua etapă de verificare a forțelor de reacționare. Potrivit ministrului belarus al Apărării, aceste acțiuni reprezintă un „răspuns adecvat” la actualele exerciții ale NATO în apropierea granițelor Republicii Belarus.

UPDATE 13:25 Soldații ruși transportă pe teritoriul Rusiei echipamentele din spitalele și școlile din Kreminna – oraș din regiunea Lugansk ocupat de trupele ruse.

UPDATE 12:45 Șeful administrației regionale din Lugansk, Serghei Gaidai, neagă afirmațiile Ministerului rus al Apărării referitoare la ieșirea rușilor la granița administrativă a regiunii Lugansk.

„Ministerul criminal a raportat din nou. De data aceasta, în fanteziile lor, ei „au ajuns la granița administrativă a regiunii Lugansk, lângă Popasna”. (…) Trupele noastre s-au mutat de la Popasna pentru a-și întări pozițiile. Apărarea este puternică”, a scris Gaidai pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 12:10 Procuratura Generală a Ucrainei anunță că 226 de copii au murit în Ucraina din cauza agresiunii ruse. Numărul copiilor răniți a crescut până la 416.

Cele mai multe victime în rândul copiilor, potrivit autorităților ucrainene, au fost înregistrate în regiunea Donețk – 139, regiunea Kiev – 116, regiunea Harkov – 99, regiunea Cernihiv – 68, regiunea Herson – 46, regiunea Nikolaev – 44, regiunea Lugansk – 44, regiunea Zaporojie – 28, regiunea Sumî – 17, orașul Kiev – 16, regiunea Jitomir – 15.

De asemenea, potrivit Procuraturii Generale a Ucrainei, 1.657 de instituții de învățământ au fost avariate în urma bombardamentelor rusești: 132 dintre ele au fost complet distruse.

UPDATE 11:30 Meduza publică imagini din orașul Popasna, aproape distrus de bombardamentele rusești.

UPDATE 11:00 Ministerul rus al Apărării susține că trupele ruse și miliția din Lugansk au ajuns la granița administrativă a autoproclamatei republici Lugansk: au fost distruși 120 de naționaliști, 13 blindate și 12 vehicule.

UPDATE 10:25 Președintele Administrației Militare Regionale din Harkov, Oleg Sinegubov, anunță că 44 de corpuri neînsuflețite ale civililor ucrainenei au fost scoase de sub dărâmăturile unei case din Izium, regiunea Harkov.

„În Izium, sub dărâmăturile unei clădiri cu cinci etaje, pe care ocupanții au distrus-o în primele zece zile ale lunii martie, au fost găsite cadavrele a 44 de civili. Aceasta este o altă crimă de război teribilă a invadatorilor ruși împotriva populației civile”, spune Oleg Sinegubov.

UPDATE 9:40 Serviciul de Urgență al Ucrainei anunță că, în ultimele 24 de ore, au fost neutralizate 2.610 dispozitive explozive, fiind inspectată o suprafață de 371 de hectare.

În total, de la începutul invaziei ruse asupra Ucrainei, au fost neutralizate 101 mii 474 de dispozitive explozive, inclusiv 1 966 de bombe aviatice, mai anunță Serviciul de Urgență al Ucrainei.

UPDATE 9:30 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că, în ultimele 24 de ore, soldații ucraineni au respins 15 atacuri inamice în Donbas.

„În ziua precedentă, pe teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk, apărătorii Ucrainei au respins cu succes cincisprezece atacuri ale inamicului”, se arată în raportul Statului Major.

UPDATE 9:15 Pe 9 mai, rușii au bombardat de 22 de ori localitățile din regiunea Lugansk. Șeful administrației regionale din Lugansk, Serghei Gaidai, anunță că mai multe clădiri din Severodonețk și Lisiciansk au fost avariate: în Severodonețk, un obuz a lovit secția de poliție, un ofițer a fost rănit.

De asemenea, Gaidai anunță că toate căile posibile de ieșire de pe teritoriul regiunii au fost supuse bombardamentelor rusești.

UPDATE 9:03 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că Rusia ar fi pierdut aproximativ 26 de mii de soldați în războiul de Ucraina.

UPDATE 08:46 Japonia a anunțat marți, 10 mai, noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru a îngheța activele mai multor persoane din Rusia și a interzice exporturile de bunuri de ultimă generație către unele grupuri rusești, inclusiv instituții de cercetare științifică, scrie Reuters.

Este vorba despre o serie de măsuri punitive luate de Tokyo în urma invaziei Rusiei în Ucraina, pe care Moscova o numește o „operațiune militară specială”.

UPDATE 07:55 În noaptea de luni spre marți, 9-10 mai, trupele ruse au continuat să bombardeze orașul Odesa. Potrivit autorităților ucrainene, forțele rusești au tras șapte rachete asupra orașului. În urma atacurilor, o persoană a murit, iar alte cinci au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale.

Presa ucraineană scrie că trupele ruse au bombardat și un centru comercial din Odesa.

„Inamicul continuă presiunea psihologică și astfel de atacuri isterice asupra civililor și a infrastructurii civile”, a precizat Comandamentul Operațional „Sud”.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: