Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 95-a zi…

LIVE TEXT A 95-a zi de război în Ucraina. Autoritățile ucrainene raportează bombardamente rusești în regiunea Donețk: sunt morți și răniți

Sursa foto: unian.net

Este a 95-a zi a războiului provocat de Rusia în Ucraina. Încă doi civili au fost uciși sâmbătă, 28 mai, în bombardamentele rusești din regiunea Donețk. Ucraina a primit rachete antinavă Harpoon din Danemarca și obuziere autopropulsate din SUA.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Duminică, 29 mai:

UPDATE 21:54 Trei persoane au fost ucise, iar alte șapte au fost rănite în bombardamentele rusești, lansate astăzi, în regiunea Donețk, scrie unian.net.

Potrivit Procuraturii regionale din Donețk, pe 28 mai, forțele armate ruse au bombardat inclusiv orașele Bahmut și Pokrovsk.

UPDATE 20:53 Soldații ruși au bombardat astăzi Harkov, imediat după ce președintele ucrainean Volodimir Zelensky a sosit în regiune, scrie unian.net.

Forțele ruse au atacat partea de nord a orașului Harkov.

Primarul din Harkov, Igor Terejov, a confirmat că orașul a fost bombardat de trupele ruse.

„Orașul Harkov este bombardat încontinuu”, a declarat primarul.

UPDATE 19:08 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a vizitat linia frontului și forțele ucrainene din regiunea Harkov, scrie CNN.

„Vreau să le mulțumesc fiecăruia dintre voi pentru serviciile voastre. Vă riscați viața pentru noi toți și pentru statul nostru. Vă mulțumesc pentru că apărați independența Ucrainei. Aveți grijă de voi”, a spus el.

În timpul vizitei, Zelensky a primit o actualizare operațională a situației din zonă și a vizitat clădirile administrative și rezidențiale distruse din oraș.

De asemenea, el a prezidat o întâlnire cu oficiali regionali, inclusiv lideri militari și primarul din Harkov.

Șeful administrației militare regionale din Harkov, Oleg Sinegubov, a declarat că 31% din teritoriul regiunii este ocupat în prezent, iar 5% a fost „eliberat” și a revenit în mâinile ucrainenilor.

„Nu suntem încă în măsură să inspectăm pe deplin unele dintre așezările eliberate, să efectuăm o deminare completă și să începem să reconstruim infrastructura critică, deoarece bombardamentele continuă. Acolo unde putem face acest lucru de la distanță, o facem”, a declarat Sinegubov.

Sinegubov a adăugat că 2.229 de clădiri înalte au fost avariate în Harkov, inclusiv 225 care au fost distruse în totalitate. În localitățile din nordul și estul regiunii Harkov, 30,2% din totalul locuințelor au fost avariate sau distruse.

UPDATE 18:25 Trupele ruse au bombardat astăzi o moschee din orașul ucrainean Bahmut, scrie NEXTA.

UPDATE 17:17 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că luni, 30 mai, va avea discuții telefonice separate cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky și cu președintele rus Vladimir Putin, scrie unain.net.

În cadrul discuțiilor, Erdogan ar urma să facă apel la președinții Ucrainei și Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina prin negocieri.

„Turcia va continua să facă apel la părți să mențină canalele de dialog și diplomație pentru a stabili pacea în Ucraina”, a spus Erdogan.

La rândul său, Kremlinul a confirmat că o astfel de conversație este planificată. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că liderul de la Kremlin va avea o discuție cu Erdogan pe 30 mai. Cu toate acestea, el nu a precizat subiectele discuțiilor.

UPDATE 16:25 Biserica Ortodoxă rusă va continua să își consolideze unitatea cu Biserica Ortodoxă ucraineană, unitate care rămâne în vigoare, a declarat sâmbătă Mitropolitul Ilarion, șeful departamentului de relații externe al Bisericii Ortodoxe ruse, transmite TASS, agenție de presă afiliată Kremlinului.

Reacția Mitropolitului Ilarion vine după ce Biserica Ortodoxă ucraineană, subordonată până în prezent Patriarhiei Ruse, și-a declarat „independența și autonomia deplină” față de aceasta.

Șeful departamentului de relații externe al Bisericii Ortodoxe ruse a declarat că Biserica Ortodoxă ucraineană „este o biserică autonomă cu drepturi depline în cadrul Patriarhiei Moscovei”.

„Astăzi, multe forțe ostile sunt aruncate pentru a distruge această biserică. Autoritățile ucrainene au organizat persecuții, în mai multe regiuni Biserica Ortodoxă ucraineană a fost interzisă, bisericile au fost închise, au loc raiduri asupra bisericilor, există încercări de a priva Biserica Ortodoxă ucraineană de numele său legitim (…). Unitatea între Biserica Ortodoxă rusă și Biserica Ortodoxă ucraineană este păstrată și vom continua să întărim această unitate (...). Biserica Ortodoxă ucraineană este o biserică autonomă cu drepturi depline în cadrul Patriarhiei Moscovei”a declarat Mitropolitul Ilarion la postul rus de televiziune Russia-24.

Vineri, 27 mai, Biserica Ortodoxă ucraineană, subordonată până în prezent Patriarhiei Ruse, a anunțat că și-a declarat „independența și autonomia deplină” față de Biserica Ortodoxă rusă. În urma sinodului, reprezentanții Bisericii Ortodoxe ucrainene și-au exprimat dezacordul față de poziția Patriarhului Kirill al Moscovei și al întregii Rusii cu privire la războiul din Ucraina.

UPDATE 15:22 Ucraina acuză Rusia că fură tone de metal din orașul ucrainean capturat Mariupol.

Comisara pentru drepturile omului din parlamentul ucrainean, Ludmila Denisova, a declarat că rușii au încărcat 3000 de tone de metal într-o navă care ar urma să se îndrepte spre regiunea Rostov, Rusia.

„În plus, pentru o mutare mai comodă a pradei, ocupanții au început să restabilească legăturile feroviare între Mariupol și Volnovaha”, a declarat Denisova.

Agenția rusă de știri de stat TASS a raportat sâmbătă că o navă rusă a intrat în portul maritim Mariupol. Aceasta a citat un reprezentant al administrației portuare care a declarat că nava va încărca 2.700 de tone de metal și va pleca luni spre Rostov.

UPDATE 13:20 Trupele ruse au bombardat 46 de localități din regiunile Lugansk și Donețk în ultimele 24 de ore. Patru civili au fost uciși și nouă răniți, anunță centrul de presă al Statului Major al Operațiunii Forțelor Întrunite.

Forțele ruse au distrus și deteriorat 85 de clădiri rezidențiale, printre care o școală internat, un cinematograf, o fabrică de cocs și un depozit de motoare.

Potrivit autorităților ucrainene, în ultimele 24 de ore, salvatorii au evacuat aproximativ 1.500 de persoane din zonele de luptă.

UPDATE 11:34 În dimineața zilei de 29 mai, trupele ruse au atacat din nou regiunea Sumî, anunță Comandamentul Operațional „Nord”, scrie unian.net.

Trupele ruse au bombardat regiunea Sumî în jurul orei 07:35, fiind înregistrate aproximativ 20 de explozii.

Potrivit autorităților ucrainene, nu au fost înregistrate victime.

UPDATE 11:24 Purtătorul de cuvânt al administrației regionale de stat Odesa, Serghei Bratciuk, a declarat că Ucraina ar putea scufunda întreaga flotă rusă din Marea Neagră cu rachete Harpoon, transmite NEXTA.

UPDATE 10:23 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susține că forțele ucrainene au „eliminat” peste 30.000 de soldați ruși.

„De la începutul războiului, pierderile totale ale inamicului sunt următoarele: personal – aproximativ 30.150 (+150), tancuri – 1.338 (+8) unități, vehicule blindate de luptă – 3.270 (+12), sisteme de artilerie – 631 (+3), MLRS – 203 (+0), mijloace de apărare aeriană – 93 (+0), avioane – 207 (+0), elicoptere 0,174 (+0), UAV-uri operativ-tactice – 504 (+1), rachete de croazieră – 116 (+0), nave/ambarcațiuni – 13 (+0), vehicule și nave-cisternă – 2.240 (+14), echipamente speciale – 48 (+0)”, se arată în comunicat.

UPDATE 09:14 Rusia nu are nicio intenție de a folosi arme nucleare tactice în Ucraina, a declarat ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, Andrei Kelin, într-un interviu acordat postului de televiziune BBC, scrie TASS.

„Armele nucleare tactice, conform doctrinei militare rusești, nu sunt folosite în astfel de conflicte. Avem o listă strictă de condiții pentru utilizarea armelor nucleare tactice. Vorbim în principal despre situații în care existența unui stat este amenințată. Nu are nimic de-a face cu operațiunea actuală”, a declarat Kelin.

UPDATE 08:09 Ucraina a început să primească rachete antinavă Harpoon din Danemarca și obuziere autopropulsate din SUA, a declarat sâmbătă ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, afirmând că armele vor consolida forțele care luptă împotriva invaziei Rusiei, scrie Reuters.

El a precizat că rachetele Harpoon vor fi utilizate alături de rachetele ucrainene Neptun pentru apărarea țării, inclusiv a portului sudic Odesa.

După ce și-a lansat invazia în Ucraina pe 24 februarie, Rusia a impus o blocadă navală a porturilor ucrainene, împiedicând exporturile vitale de cereale.

De asemenea, și-a folosit flota din Marea Neagră pentru a lansa atacuri cu rachete împotriva Ucrainei, care a început de atunci să primească ajutor militar occidental.

Reznikov a declarat că livrările de rachete Harpoon au fost rezultatul cooperării între mai multe țări, precizând că livrările din Danemarca au avut loc „cu participarea prietenilor noștri britanici”.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat luni că Danemarca va furniza un lansator Harpoon și rachete Ucrainei.

UPDATE 07:50 Doi civili au fost uciși sâmbătă, 28 mai, în bombardamentele rusești din regiunea Donețk, anunță șeful administrației militare regionale din Donețk, Pavel Kirilenko.

Potrivit lui Kirilenko, în cursul zilei de sâmbătă a fost ucis un locuitor al orașului Bahmut și unul al orașului Avdiivka, iar alte patru persoane au fost rănite.

„În acest moment este imposibil de stabilit numărul exact al victimelor din Mariupol și Volnovaha”, a menționat Kirilenko.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: