Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 26-a zi…

LIVE TEXT A 26-a zi de război în Ucraina. Pe 21 martie, peste opt mii de civili au fost evacuați din zonele afectate de război. „Komsomolskaya Pravda” susține că i-a fost spart site-ul oficial

Este a 26-a zi de război în Ucraina. Pe parcursul nopții de 20 spre 21 martie, trupele rusești au lansat mai multe bombardamente în Kiev. Presa ucraineană scrie că cel puțin patru oameni au fost uciși și unul a fost rănit în urma atacului rusesc asupra unui centru comercial din Kiev. Tot luni, forțele navale ruse din Marea Neagră au bombardat mai multe locuințe din orașul Odesa. Conform informațiilor preliminare, nicio persoană nu a fost rănită sau ucisă.

Procuratura Generală a Ucrainei a anunțat că a inițiat o anchetă penală în urma atacului nocturn cu rachete lansat noaptea trecută în regiunea Podolsky din Kiev, în urma căruia, până acum, opt oameni și-au pierdut viața.

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a ordonat miercuri, 16 martie, Rusiei să suspende invadarea Ucrainei. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a cerut Rusiei să se conformeze „imediat” deciziei Curții de la Haga.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Luni, 21 martie
LIVE TEXT:

UPDATE 22:50 „Komsomolskaya Pravda” susține că site-ul oficial i-a fost spart, fiind lansate mai multe fake-uri despre situația din jurul „operațiunii speciale” din Ucraina. Reacția vine după ce, pe 20 martie, pe site-ul publicației au apărut informații precum că „ Ministerul rus al Apărării ar anunța că în timpul operațiunii speciale din Ucraina, 9.861 de soldați ruși au murit, iar 16.153 au fost răniți”.

UPDATE 22:36 Centrul de plasament pentru refugiații ucraineni de la Manejul de Atletică Ușoară din Chișinău a fost închis. Potrivit canalului de Telegram, lansat de Guvernul R. Moldova, „Prima Sursă”, centrul a fost închis în contextul optimizării cheltuielilor în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina.

„Cei 80 de refugiați care erau astăzi, 21 martie, la Manej, au fost transferați spre alte centre de plasament temporare din mun. Chișinău. Menționăm că de la deschiderea sa, 1 martie și până astăzi, centrul de la Manej a găzduit peste 10 mii de refugiați din Ucraina”, se arată în comunicatul autorităților.

UPDATE 22:12 Incendii în Avdeevka, regiunea Donețk, după bombardamentele rusești. Mai devreme, autoritățiile locale au anunțat că luni, 21 martie, în Avdeevka, au murit cinci civili, iar cel puţin 10 au fost răniți.

UPDATE 22:00 Novaya Gazeta scrie că Roskomnadzor a blocat site-ul Euronews.

UPDATE 21:56 Regiunea Rivne a fost bombardată din nou. Trei rachete au fost doborâte, anunță reprezentatul autorităților locale, Vitali Koval.

UPDATE 21:50 Pe 21 martie, prin coridoarele umanitare organizate pe teritoriul Ucrainei au fost evacuați 8 057 de civili, dintre care 3 007 din Mariupol. Despre asta a anunțat vicepremierul ucrainean, Irina Vereşciuk, în cadrul unui briefing.

UPDATE 21:00 Autoritățile locale din Mariupol cer oprirea genocidului și crearea coridoarelor umanitare pentru evacuarea civililor.

UPDATE 20:20 Comitetul de Investigații al Federației Ruse a deschis un dosar penal împotriva jurnalistului ucrainean Dmitri Gordon pe trei capete de acuzare, transmite RIA Novosti.

Gordon este acuzat de apeluri publice de a începe un război, de incitare la ură pe baza naționalității și de răspândirea falsurilor despre Forțele Armate ale Rusiei.

UPDATE 20:00 De la început atacul armat al Rusiei împotriva Ucrainei și până în prezent, perioada 24 februarie – 20 martie, cel puțin 925 de civili ucraineni au murit. Despre asta anunță Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

Astfel, potrivit datelor oferite de ONU, din numărul total de 925 de morți: 183 sunt bărbați, 137 – femei, 11 – fete, 25 – băieți, 39 de copii și 530 de adulți al căror gen nu este încă cunoscut.

Datele ONU mai artă că, de la începutul invaziei ruse, în Ucraina au fost înregistrați 1.496 de răniți. 

De cealaltă parte, datele prezentate de autoritățile ucrainene arată că, doar în rândul copiilor, ar fi vorba despre 115 morți și 148 de răniți.

UPDATE 19:30 În Avdeevka, regiunea Donețk, cinci civili au fost uciși, iar cel puţin 10 persoane au fost rănite, a declarat şeful administrației militare din Donețk, Vitali Barabaș.

UPDATE 19:00 Ministerul rus al Apărării a recunoscut că trupele ruse au atacat un centrul comercial din Kiev. Despre asta a anunțat reprezentantul oficial al Ministerului Apărării al Federației Ruse, Igor Konașenkov, scrie Novaya Gazeta.

Potrivit Ministerului rus de Externe, teritoriul centrului comercial a fost folosit în calitate de bază pentru depozitarea munițiilor și a sistemelor de încărcare și lansare a rachetelor.

UPDATE 18:40 Uniunea Europeană a aprobat Programul de apărare „Busola strategică”.

„Uniunea Europeană tocmai a aprobat Busola Strategică, care oferă setul necesar de instrumente pentru ca UE, împreună cu NATO, să devină un adevărat jucător în apărarea și securitatea geopolitică”, a declarat ministrul de externe leton, Edgars Rinkevics. Potrivit acestuia, acesta este „doar începutul călătoriei”. Mult va depinde de sprijinul pe care UE îl oferă Ucrainei.

UPDATE 18:15 Liderul cecen Ramzan Kadîrov anunță că trimite în Ucraina noi trupe de militari.

UPDATE 17:50 Președintele ucrainean Volodimir Zelensky, susține că ultimatumurile Federației Ruse sunt inacceptabile pentru Ucraina. Potrivit lui Zelensky, ele pot fi acceptate doar dacă Ucraina va fi distrusă.

UPDATE 17:25 Poliția de Frontieră a R. Moldova anunță că, de la începutul războiului în Ucraina și până în prezent, perioada 24 februarie – 21 martie, în R. Moldova au intrat 331.318 cetățeni ucraineni, dintre aceștia, pe teritoriul țării noastre au rămas 97.524 de oameni. Detalii aici.

UPDATE 17:20 Bursa de la Moscova s-a redeschis parțial pentru prima dată din 25 februarie, a doua zi după începerea războiului, scrie BBC. Detalii aici.

UPDATE 16:41 Noi imagini din Mariupol, estul Ucrainei.

UPDATE 16:40 Grupul de hackeri Anonymous, care a declarat război regimului lui Putin, a lansat un „apel către toate companiile care continuă să opereze în Rusia plătind taxe la bugetul regimului criminal de la Kremlin: Retrageți-vă din Rusia! Vă dăm 48 de ore pentru a reflecta și a vă retrage din Rusia, altfel veți fi sub ținta noastră”.

UPDATE 16:35 Tribunalul Tverskoy din Moscova a interzis luni, 21 martie, activitatea companiei americane Meta Platforms Inc., cea care deține Facebook, Instagram și Whatsapp în Rusia din cauza activităților extremiste. Despre aceasta a relatat corespondentul de la Novaya Gazeta direct din sala de judecată, unde a fost pronunțată decizia. Detalii aici.

UPDATE 16:24 Uniunea Europeană va spori ajutorul financiar și livrarea de arme către Ucraina, a declarat luni ministra germană de Externe Annalena Baerbock, înaintea unui Consiliu special pentru Afaceri Externe de la Bruxelles. Detalii aici.

UPDATE 15:48 În orașul Herson, forțele rusești au deschis focul asupra oameni care protestau pașnic în „Piața Svoboda” față de invazia rusă în Ucraina.

Potrivit novosti.dn.ua, trupele rusești au aruncat în protestatari cu grenade asomatoare. 

Conform informațiilor preliminare, mai multe persoane au fost rănite.

UPDATE 15:27 Consecințele invaziei Rusiei în Ucraina și impactul acesteia asupra piețelor alimentare și energetice ar putea avea efecte grave asupra luptei în vederea reducerii crizei climatice, a avertizat luni, 21 martie, secretarul general al ONU, António Guterres. Detalii aici.

UPDATE 15:26 Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a vorbit despre distrugerea Kievului ca urmare a bombardamentelor rusești și i-a sfătuit pe locuitorii Kievului să iasă în stradă cu aparate respiratorii. Detalii aici.

UPDATE 14:45 Prima rundă a negocierilor programate pentru luni, 21 martie, s-a încheiat. Discuțiile dintre delegațiile ucrainene și cele ruse au durat o oră și jumătate și au avut loc prin videoconferință. Detalii aici.

UPDATE 14:44 Actorii Mila Kunis și Ashton Kutcher au strâns peste 30 de millioane de dolari pentru refugiații din Ucraina. Actrița este de origine ucraineană și s-a arătat profund mișcată de ceea ce se întâmplă în țara în care s-a născut. Detalii aici.

UPDATE 14:41 Aleksey Arestovich, consilier al șefului Oficiului Președintelui Ucrainei, susține că militarii belaruși nu vor să participe la războiul împotriva Ucrainei. Declarațiile au fost făcute de consilierul ucrainean prezidențial luni, 21 martie, în cadrul unui briefing de presă. Detalii aici.

UPDATE 14:10 Elveția trebuie să înghețe conturile oligarhilor ruși și să le confiște activele, a declarat luni, 21 martie, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, în timpul unei vizite la Varșovia a președintelui elvețian Ignazio Cassis. Detalii aici.

UPDATE 14:09 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky îndeamnă luni, într-o postare video Uniunea Europeană (UE) să înceteze orice „comerţ” cu Rusia şi să-i refuze resursele energetice. Detalii aici.

UPATE 13:22 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat luni, 21 martie, că pe durata negocierilor între Rusia și Ucraina nu va exista o încetare a focului. Detalii aici.

UPDATE 13:21 Trupele rusești au lansat un atac puternic asupra orașului ucrainean Avdiivka. Cel puțin un civil a fost ucis și alți doi au fost răniți. Datele au fost raportate de șeful Administrației Militare Regionale Donețk, Pavel Kirilenko, scrie novosti.dn.ua.

Potrivit datelor preliminare, la 15 adrese au fost înregistrate pagube sau incendii ca urmare a bombardamentelor rusești.

UPDATE 13:10 Comisia Europeană promite să pregătească „cât mai curând posibil” o concluzie oficială privind disponibilitatea Ucrainei de a obține statutul de candidat la aderarea la UE. Detalii aici.

UPDATE 12:59 Autoritățile de la Kiev au impus o nouă interdicție de circulație. Restricția va intra în vigoare luni, 21 martie, ora 10:00, și va dura până miercuri, 23 martie, ora 07:00. În această perioadă, oamenii nu vor putea circula în oraș fără un permis special. Detalii aici.

UPDATE 12:20 Pe 21 martie vor fi organizate 11 coridoare de evacuare umanitară din câteva regiuni grav afectate de bombardamentele lansate în cele 26 de zile de la invazia rusă în Ucraina. Autoritățile ucrainene anunță că pe lista localitățile în care urmează să fie deschise coridoarele umanitare se numără Mariupol, Berdyansk, Kozarovichi, Vorzel, Buchu, Severodonetsk, Lisichansk, dar și alte regiuni. Detalii aici

UPDATE 12:10 Refugiații cu diabet zaharat pot solicita eliberarea insulinei în cadrul instituțiilor de asistență medicală primară. Detalii aici

UPDATE 12:05 China oferă Ucrainei asistență umanitară suplimentară ajutor în valoare de 1,57 milioane de dolari. Un anunț în acest sens a fost făcut de ministerul chinez de Externe. Detalii aici.

UPDATE 12:04 Forțele navale ruse din Marea Neagră au bombardat luni dimineață, 21 martie, mai multe locuințe din orașul Odesa. Potrivit informațiilor preliminare, nicio persoană nu a fost rănită sau ucisă. Detalii aici.

UPDATE 11:07 Armata ucraineană din Mariupol nu va depune armele și nu va părăsi orașul, a declarat viceprim-ministra Ucrainei Iryna Vereșciuk, ca răspuns la cererea părții ruse de a părăsi de urgență regiunea. Declarațiile oficialei au fost publicate de Ukrayinska Pravda, relatează Novaya Gazeta. Detalii aici.

UPDATE 10:58 Anastasia Kotvițki, soția fostului deputat ucrainean Igor Korvițki, a scos din Ucraina 28,8 milioane de dolari și 1,3 milioane de euro, bani gheață pe care i-a pus în valize. Biroul de Investigații de Stat din Ucraina a deschis urmărirea penală după ce a primit informații că Anastasia Kotvițki, soția fostului deputat Igor Kotvițki a scos din Ucraina, fără să declare, 28,8 milioane de dolari și 1,3 milioane de euro, scrie presa ucraineană. Anchetatorii verifică aceste informații. Detalii aici.

UPDATE 10:56 Matematicianul ucrainean Konstantin Olmezov, care era stabilit în Rusia, s-a sinucis după ce a fost reținut de autoritățile rusești în timp ce încerca să părăsească țara din cauza ofensivei Rusiei asupra Ucrainei. Detalii aici.

UPDATE 10:29 Procuratura Generală a Ucrainei a anunțat luni, 21 martie, că a inițiat o anchetă penală în urma atacului nocturn cu rachete lansat noaptea trecută în regiunea Podolsky din Kiev, în urma căruia, până acum, opt oameni și-au pierdut viața. Detalii aici.

UPDATE 10:23 Ministerul britanic al Apărării anunță luni, 21 martie, că o mare parte a forțelor rusești care avansau din nord-vest sunt blocate la 25 de kilometri de capitala Ucrainei. Detalii aici.

UPDATE 10:16 Președintele american, Joe Biden, va merge vineri, 25 martie, în Polonia pentru a discuta răspunsul internațional la invazia Rusiei în Ucraina, care a declanșat o „criză umanitară și a drepturilor omului”, a declarat duminică purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki. Detalii aici.

UPDATE 09:47 Forțele ucrainene au doborât două drone rusești de model „Orlan-10” în regiunea Harkov, transmite unian.net.

„Orlan-10” este un sistem aerian rusesc multifuncțional, fără pilot, conceput pentru a monitoriza obiecte extinse și locale în zone greu accesibile.

UPDATE 09:43 Rusia și Ucraina reiau luni, 21 martie, negocierile. Informația a fost confirmată de Mihail Podolyak, consilier al președintelui Ucrainei, scrie TASS.

„Da, desigur. Mâine dimineață (luni) va avea loc următoarea rundă. Înainte de asta, a fost o muncă extrem de intensă”, a declarat Podolyak.

UPDATE 09:13 Cel puțin patru oameni au fost uciși și unul a fost rănit în urma atacului rusesc asupra unui centru comercial din kiev, anunță Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei. Detalii aici.

UPDATE 09:12 Luni, 21 martie, Federația Rusă a lansat două atacuri cu rachete pe un teren de antrenament din regiunea Rivne. Desprea asta a anunțat luni dimineață, 21 martie, șeful Administrației Regionale Rivne, Vitaliy Koval. Detalii aici.

UPDATE 08:48 O scurgere de amoniac a avut loc luni dimineață, 21 martie, la uzina Sumykhimprom în urma bombardamentelor rusești. Un angajat al întreprinderii a fost rănit, anunță serviciul de presă al Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei. Detalii aici.

UPDATE 08:01 Peste 41.000 de oameni au fost evacuați din Mariupol la Zaporojie. Anunțul a fost făcut de șeful Administrației Militare Regionale Donețk, Pavel Kirilenko.

El a precizat că duminică încă două mii de locuitori ai orașului Mariupol au ajuns la Zaporojie.

UPDATE 08:00 Trei persoane au fost ucise și cinci au fost rănite în urma bombardamentelor rusești în regiunea Donețk. Acest lucru a fost anunțat de șeful Administrației Militare Regionale Donețk, Pavel Kirilenko.

UPDATE 07:57 La Kiev, au avut loc bombardament în regiunea Podolsk. Potrivit informațiilor preliminare, mai multe clădiri rezidențiale și un centru comercial au fost avariate. La fața locului a izbucnit un incendiu. Deocamdată nu se cunosc informații despre morți și răniți, scrie novosti.dn.ua.

ZdG a oglindit fiecare zi a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia fiecărei zile de război.