Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 84-a zi…

LIVE TEXT A 84-a zi de război în Ucraina. Rușii continuă atacul asupra regiunilor Sumî și Cernihiv. Zece oameni au murit miercuri în regiunea Donețk: șapte au fost răniți

Sute de luptători ucraineni care au rezistat săptămâni întregi la oțelăria Azovstal din Mariupol s-au predat și au fost transferați pe teritoriile controlate de ruși. Ministrul ucrainean al apărării declara că aceștia vor face obiectul unui schimb de prizonieri, însă unii oficiali ruși au transmis că soldații ar putea fi judecați și executați.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Miercuri, 18 mai:

UPDATE 21:55 Miercuri, 18 mai, rușii au atacat regiunea Sumî și Cernihiv, potrivit Ministerului ucrainean de Interne. Cel mai lung bombardament a durat aproape o oră. Victime nu au fost raportate.

UPDATE 21:20 Șeful administrației militare din regiunea Donețk, Pavel Kirilenko, anunță că pe 18 mai rușii au ucis ucis 10 civili: 7 în Liman și 3 în Bahmut. Printre morți este un copil.
Încă șapte persoane au fost rănite, mai spune Pavel Kirilenko.

UPDATE 20:45 Miercuri, 18 mai, Ambasada Statelor Unite ale Americii în Ucraina și-a reluat activitatea la Kiev, după evacuarea forțată a diplomaților în legătură cu invazia rusă, scrie Reuters.

UPDATE 20:00 Negocierile cu Federația Rusă astăzi sunt imposibile, spune consilierul președintelui Ucrainei, Mihail Podoliak, transmite unian.net.

Potrivit acestuia, autoritățile ruse încă „trăiesc în propaganda lor” și iluziile despre „succesul militar” în Ucraina, iar acest lucru afectează semnificativ procesul de negocieri.

„Cu siguranță, acum discuțiile sunt suspendate. Poziția președintelui Ucrainei este importantă pentru noi. Când el va spune că este necesar să începem negocieri, să ajungem la niște poziții, o vom face. Dar astăzi este imposibil. Rusia încă nu înțelege consecințele războiului. Are iluzii că pot obține anumite succese militare în estul Ucrainei – nu este așa”, a spus Podoliak.

UPDATE 19:45 Soldații ucraineni au eliberat satul Dementievka din regiunea Harkov, – Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 19:30 Partea ucraineană a regiunii Lugansk a rămas fără electricitate. Potrivit șefului regiunii Serghei Gaidai, lângă Lisiciansk, unde au loc ostilități active, ultima substație electrică puternică a fost avariată.

UPDATE 19:00 În regiunea Herson, poliția ucraineană a livrat ajutoare umanitare locuitorilor din localitățile parțial eliberate de sub ocupația rusă.

Potrivit polițiștilor ucrainenei, chiar dacă există pericolul bombardării și multe clădiri sunt distruse, în sate rămân mulți localnici, inclusiv multe familii cu copii mici și persoane în vârstă.

UPDATE 18:40 Autoritățile ucrainene au găsit, până acum, cadavrele a 1288 de civili uciși în timpul ocupației regiunii Kiev de către trupele ruse, scrie Interfax Ucraina.

„Majoritatea dintre ei au fost împușcați”, a declarat Andrei Nebitov, șeful departamentului regional al Poliției Naționale a Ucrainei.

UPDATE 18:00 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky a semnat decretul privind prelungirea legii marțială pentru 90 de zile, începând cu 24 mai.

UPDATE 17:00 Șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk, Denis Pușilin, anunță că în locul combinatului „Azovstal” din Mariupol, „ar putea fi construit un tehnopark, o zonă rezidențială sau un parc”.

Pe 18 mai, Pușilin a anunțat că uzina Azovstal va fi demolată.

UPDATE 15:55 Rușii au lansat rachete asupra unei coloane de mașini cu civili în regiunea Herson.

„Trupele ruse din apropierea satului Davidov Brod au tras din sistemul de rachete cu lansare multiplă „Grad” asupra unei coloane de vehicule civile care încercau să meargă către localitatea Berislavski din regiunea Herson. Cel puțin trei persoane au murit, alte șase au fost rănite”, anunță Procuratura Generale al Ucrainei.

UPDATE 15:35 Forțele armate ale Ucrainei recâștigă regiunea Harkov și rețin eforturile disperate ale Federației Ruse în Donbas, spune președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky.

„Apărăm Zaporojie, Nikolaev, Odesa. Și ne amintim de fiecare oraș și de fiecare sat care este încă sub ocupație. Subliniez mereu: sub ocupație temporară. Și, bineînțeles, ne amintim de Crimeea”, a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky.

UPDATE 15:20 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Suedia nu ar trebui să se aştepte ca Ankara să îi aprobe cererea de aderare la NATO fără „să îi înapoieze teroriştii”, pe motiv că NATO este o organizaţie menită „să asigure securitatea”, iar Ankara „nu poate aproba” ca Alianţa Nord-Atlantică „să fie privată de securitate”, relatează Reuters.

UPDATE 15:00 Comisia Europeană (CE) propune o nouă asistență macrofinanciară excepțională destinată Ucrainei în sumă de până la 9 miliarde de euro în 2022. Un anunț în acest sens a fost făcut miercuri, 18 mai, de către președinta CE, Ursula von der Leyen. Această sumă se va adăuga ajutorului în valoare de 1,2 miliarde de euro consacrat de UE.

Uniunea Europeană (UE) a oferit deja Ucranei o anvelopă macrofinanciară de urgenţă – în valoare de 1,2 miliarde de euro în urma invaziei ruse.

UPDATE 14:25 Armata rusă a lansat miercuri un atac cu rachete de pe poziţiile lor din Marea Neagră care a afectat regiunea Odesa, în sud-vestul Ucrainei, a declarat Comandamentul de operaţiuni Sud al forţelor armate ucrainene pe contul său Telegram, scrie Unian.

„Un nou atac cu rachete lansat împotriva regiunii Odesa dinspre Marea Neagră”, se menţionează în această informare.

UPDATE 14:20 Ministerul rus de Externe anunță că expulzează 34 de diplomați francezi, scrie kommersant.

UPDATE 13:35 Israelul a livrat 2 000 de căști și 500 de veste de protecție pentru organizațiile civile și de urgență din Ucraina, a anunțat miercuri Ministerul israelian al Apărării.

Ministrul israelian al Apărării Benny Gantz a declarat luna trecută că va autoriza livrarea de căști și veste, semnalând o schimbare a poziției Israelului în ceea ce privește furnizarea de astfel de echipamente. Urmează o solicitare a Ucrainei pentru provizii.

UPDATE 13:00 Ministerul rus al Apărării anunță că în total 959 militari ucraineni din oțelăria Azovstal din Mariupol s-au predat forțelor ruse, scrie Tass.

„În ultimele 24 de ore, 694 de combatanţi, inclusiv 29 răniţi, s-au declarat prizonieri. De la 16 mai, 959 de combatanţi, inclusiv 90 răniţi, s-au declarat prizonieri”, anunță ministerul rus al Apărării.

51 dintre militarii ucraineni răniţi au fost spitalizaţi la Novoazovsk, o localitate aflată sub controlul ruşilor şi aliaţilor separatişti proruşi.

UPDATE 12:00 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei raportează miercuri, 18 mai, pierderile provocate trupelor rusești. Potrivit autorităților ucrainene, în 84 de zile, Rusia a pierdut 28 300 de soldați, 1 251 tancuri și 3 043 de vehicule blindate.

Rușii au înregistrat pierderi serioase la capitolul logistică:

  • 28.300 soldați
  • 1 251 tancuri
  • 3 043 vehicule blindate
  • 586 sisteme de artilerie
  • 199 MLRS
  • 202 avioane
  • 167 elicoptere
  • 102 rachete de croazieră
  • 2 137 alte vehicule militare
  • 13 nave maritime

UPDATE 11:25 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că folosirea rezervelor financiare pentru reconstrucția Ucrainei ar fi „un jaf la drum mare”, scrie Reuters.

Folosirea resurselor financiare ale Rusiei de către Uniunea Europeană (UE) și statele membre G7 pentru reconstrucția Ucrainei după invazia forțelor ruse ar fi un jaf.  Purtătorul de cuvânt la Kremlinului a menționat că o astfel de măsură „ar provoca un răspuns în consecință” din partea Rusiei.

Anterior, ministrul german al Finanţelor Christian Lindner se declara „deschis” ideei folosirii capitalurilor Băncii centrale a Rusiei blocate în cadrul sancţiunilor impuse de Occident Moscovei, în vederea reconstrucţiei Ucrainei.

„Sunt deschis unei discuţii la nivel internaţional privind confiscarea capitalurilor Băncii centrale ruse”, a anunţat într-o conferinţă de presă Christian Lindner.

UPDATE 10:37 Institutul pentru Studii de Război (ISW) susține că forțele ruse se pregătesc de un nou asalt dinspre Izium spre Sloviansk. Aviația rusă a atacat pozițiile ucrainene de la nord de Izium, după ce artileria ucraineană a bombardat și distrus echipamente militare rusești la doar 15 km nord de Izium. De asemenea, rușii au atacat și dinspre Donețk spre Sloviansk-Izium, dar ucrainenii spun că atacul a fost respins.

Ucrainenii susțin că au respins în ultimele 24 de ore, în total, 12 atacuri ale rușilor în Lugansk și Donețk, iar ISW arată că rușii continuă un avans treptat și limitat, pentru încercuirea orașului Severodonețk, ultima așezare importantă controlată de ucraineni în regiunea Luhansk.

Conform ISW, rușii ar putea forța, chiar cu pierderi grele, cucerirea orașului Severodonețk, pe fondul criticilor tot mai mari la adresa campaniei militare ruse în spațiul informațional intern.

UPDATE 10:10 Serviciile secrete britanice anunță în cel mai recent raport publicat că Federația Rusă se confruntă cu „probleme semnificative” în privința resurselor, ceea ce afectează operațiunile sale militare.

În ciuda faptului că forțele ruse au încercuit Mariupol timp de peste zece săptămâni, rezistența fermă a Ucrainei a întârziat capacitatea Rusiei de a obține controlul deplin asupra orașului.

În tentativa de a învinge rezistența ucrainenilor, Rusia a apelat constant la forțe auxiliare, inclusiv la trupele cecene conduse de Ramazan Kadîrov, dar și trupe de voluntari și trupe ale Gărzii Naționale. În aceste condiții coordonarea operațiunilor militare a fost mai dificilă și a afectat campania Rusiei.

Foto: Twitter

UPDATE 9:35 Finlanda și Suedia au depus oficial cererea de aderare la NATO miercuri, 18 mai, la sediul aliaților, o decizie stimulată de invazia Ucrainei de către Rusia și care a pus în mișcare un proces de aderare care se preconizează că va dura doar câteva săptămâni. Suedia și Finlanda au fost ambele neutre de-a lungul Războiului Rece, iar decizia lor de a adera la NATO este una dintre cele mai semnificative schimbări în arhitectura de securitate a Europei de zeci de ani, reflectând o schimbare radicală a opiniei publice în regiunea nordică de la invazia Rusiei din 24 februarie, scrie Reuters.

UPDATE 9:04 Peste 260 de soldați ucraineni, dintre care 53 de răniți, au fost evacuați de la oțelăria Azovstal din Mariupol. Luptătorii ucraineni care au apărat combinatul Azovstal s-au predat forțelor pro-ruse și au fost transportați pe teritorii controlate de ruși. În presă au apărut imagini cu momentul evacuării luptătorilor răniți de la oțelăria Azovstal, în baza acordului de încetare a focului și de creare a unui coridor umanitar anunțat de Ministerul rus al Apărării. Detalii aici

UPDATE 8:32 Autoritățile ucrainene susțin că armata rusă a lansat atacuri cu rachete asupra Niprului. În urma atacurilor, o femeie a fost rănită.

UPDATE 8:00 Rusia se pregătește pentru un „război pe termen lung”, susține ministrul ucrainean al Apărării ucrainean, Aleksei Reznikov, înainte de summitul NATO de la Madrid.

Aleksei Reznikov spune că trupele belaruse desfășoară manevre active în apropierea graniței cu Ucraina, ceea ce obligă armata ucraineană să-și rezerve forțele în cazul în care Moscova presează Minskul să invadeze.

„Rusia se pregătește pentru o operațiune militară pe termen lung. Războiul trece într-o fază prelungită. Vedem cum în regiunea Herson, în regiunea Zaporojie, invadatorii ruși desfășoară activ lucrări de inginerie și fortificare pentru a trece la apărare dacă este necesar”, a scris ministrul pe Facebook.

„Nu lăsați Rusia să tragă de timp. Avem nevoie de asistență internațională, să cumpărăm arme cât mai repede și în cantități necesare”, a menționat ministrul ucrainean al Apărării.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: