Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 103. Membrii comisiei internaționale independente de anchetă a ONU ajung marți în Ucraina pentru a investiga „presupusele încălcări şi abuzuri ale drepturilor omului”

Sursa foto: Facebook/Володимир Зеленський

Rușii continuă asaltul asupra regiunii Severodonețk. Noi lupte au fost raportate în această dimineață în mai multe regiuni din apropierea capitalei Kiev.

Ucraina a recucerit jumătate din Severodonețk, oraș cheie din Donbas, a susținut guvernatorul regiunii Lugansk. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost duminică în primele linii pentru a-și încuraja soldații și pentru a-i decora pe cei care s-au remarcat. În mesajul său de azi noapte, liderul de la Kiev a spus că a vizitat trupele din Lisiceansk, oraș aflat chiar lângă Severodonețk. A mers și la Zaporojie, unde, pe lângă autoritățile regionale, a stat de vorbă cu oameni fugiți din Mariupol. Pe de altă parte, Vladimir Putin a profitat de un interviu acordat principalului post public de televiziune de la Moscova pentru a amenința din nou Ucraina. Rusia va ataca centrele de comandă ale Kievului dacă occidentul va furniza rachete cu rază lungă de acțiune, spune liderul de la Kremlin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Luni, 6 iunie:

UPDATE 21:50 Organizaţia Naţiunilor Unite trimite trei experţi în drepturile omului în Ucraina pentru a investiga „presupusele încălcări şi abuzuri ale drepturilor omului”, potrivit unui comunicat al Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

Comisarii, care sunt membri ai comisiei internaționale independente de anchetă a ONU privind Ucraina, vor vizita, în perioada 7-16 iunie, mai multe localități ucrainene, inclusiv orașele Lvov, Kiev, Harkov şi Sumî. Oficialii ONU au scopul de a obţine informaţii directe despre „presupusele încălcări ale drepturilor omului şi abuzuri, precum şi încălcări ale dreptului umanitar interinaţional”, se arată în comunicatul ONU.

De asemenea, cei trei comisari se vor întâlni cu oficiali guvernamentali, inclusiv miniştri, membri ai societăţii civile şi din agenţii ale Naţiunilor Unite, pentru a discuta despre situaţia din ţară, dar şi cu victime, martori şi persoane strămutate în interiorul Ucrainei.

Comisarii vor susţine o conferinţă de presă la încheierea misiunii, pe 15 iunie. Comisia va prezenta rapoarte cu privire la activităţile sale Adunării Generale în octombrie 2022 şi Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului în martie 2023.

UPDATE 21:25 Ministerul american al Justiției a ordonat luni confiscarea a două avioane aparținând oligarhului rus Roman Abramovici, pe motiv că respectivele aeronave au fost utilizate încălcând sancțiunile adoptate împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei, informează AFP, citat de Digi24.

Ministerul a explicat în documente juridice că cele două aparate, un Boeing 787-8 Dreamliner şi un Gulfstream G650ER, zburaseră în teritoriul rusesc după instituirea în 2 martie a reglementărilor americane asupra exporturilor.

Cele două avioane, în valoare de peste 400 milioane de dolari, sunt de origine americană, iar proprietarul lor, miliardarul Roman Abramovici, a dispus ca acestea să zboare în martie până în Rusia fără să fi cerut licenţă specială de reexport, potrivit ministerului.

„Controalele Ministerului Comerţului asupra exporturilor şi reexporturilor sunt solide şi trebuie să fie respectate. Aceasta este o componentă importantă a strategiei americane pentru a priva Rusia de mijloace de alimentare a războiului său ilegal”, a explicat Andrew Adams, directorul echipei denumite KleptoCaptură.

Potrivit sursei citate, Ministerul Justiției american nu a indicat unde se află în prezent cele două avioane. În același timp, Roman Abramovici nu a fost plasat pe lista personalităților sancționate de SUA.

UPDATE 20:55 Ministerul rus de Externe a impus sancțiuni împotriva a 61 de cetățeni americani.

Lista include șefi de corporații ai complexului militar-industrial, platforme media și agenții de rating, companii aeriene și construcții navale, precum și oficiali ai Departamentului de Stat al SUA „implicați lansarea informațiilor, rău intenționate, despre atacurile cibernetice din partea Rusiei”.

În lista de sancțiuni a ajuns secretarul Trezoreriei Janet Yellen, secretarul pentru Energie Jennifer Granholm, directorul de comunicații de la Casa Albă Kate Bedingfield și unul dintre liderii Netflix, Reed Hastings.

UPDATE 20:00 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că în regiunea Harkov, direcția Slobojansk, continuă luptele.

  • Trupele ruse se ocupă de menținerea controlul asupra autostrăzii Belgorod-Kupiansk.
  • În direcția Slaviansk, forțele ucrainene au respins asaltul în direcția localității Dolgenkoie.
  • În direcția Donețk, principalele eforturi ale Forțelor Armate ale Federației Ruse vizează stabilirea controlului deplin asupra Severodonețk și blocarea unităților Forțelor Armate ale Ucrainei în zona Lisiciansk.
  • În direcția Limansk, artileria rusă a tras în pozițiile Forțelor Armate ale Ucrainei din zonele Tatianovka și Piskunovka.

UPDATE 19:10 Peste 2,5 mii de soldați ucraineni de la oțelăria „Azovstal” din Mariupol sunt în captivitate în Rusia, spune președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky.

Potrivit acestuia, este inutil apărătorilor noștri de la Azovstal, deoarece aceștia au devenit „prizonieri publici”.

Președintele Ucrainei consideră că partea rusă nu va folosi tortura împotriva soldaților ucraineni de la Azovstal, pentru că aceștia au devenit „prizonieri publici”. Zelensky spune că nu acceptă declarațiile autorităților ruse cu privire la soarta viitoare a luptătorilor ucraineni. El a menționat că partea rusă încearcă doar să-și facă PR pe acest subiect, scrie Unian.

Anterior, Yuri Sirovatko, așa-numitul ministrul justiției al autoproclamatei Republici Populare Donețk, spunea că soldații ucraineni care au rezistat aproape trei luni în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol și care s-au predat forțelor ruse ar putea fi supuși pedepsei cu moartea.

„Pentru faptele comise de luptătorii din Azovstal este prevăzută pedeapsa cu moartea. Instanța va lua o decizie în privința lor”, a declarat Yuri Sirovatko, așa-numitul ministrul justiției al autoproclamatei Republici Populare Donețk, citat de agenția de presă RIA Novosti

UPDATE 18:40 Ministerul rus al Apărării anunță că „forțele ruse finalizează eliberarea orașului Sviatogorsk”.

Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, susține că, pentru a preveni retragerea trupelor ucrainene din Sviatogorsk, ucrainenii ar fi aruncat în aer podul de peste Severski Doneț. Potrivit lui Konașenkov, din acest motiv, soldații ucraineni și-au „abandonat echipamentele și armele”, iar până la 80 de oameni au înotat în partea cealaltă a râului.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat în această dimineață despre ofensiva în curs a trupelor ruse asupra localității Sviatogorsk, dar nu au anunțat oficial despre capturarea orașului de către ruși.

UPDATE 17:25 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, spune că livrarea către Kiev a armelor cu rază mai lungă de acțiune va duce la avansarea forțelor ruse spre centrul Ucrainei.

„Cu cât sistemele livrate regimului de la Kiev vor avea o rază de acțiune mai lungă, cu atât mai mult îi vom îndepărta pe „naziști” de linia de la care provin amenințările la adresa populației ruse din Ucraina și Federația Rusă”, a spus Serghei Lavrov în cadrul unei conferințe de presă.

Statele Unite livrează Ucrainei sisteme de lansatoare multiple de rachete Himars, iar Marea Britanie va furniza lansatoare de rachete cu o rază de acţiune de 80 de kilometri (M270 MLRS).

UPDATE 16:20 Forţele Armate ale Ucrainei împiedică trupele ruse să avanseze în regiunea Slaviansk: au fost repinse șapte atacuri rusești, scrie Unian.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Alexander Motuzianik, Forțele Armate ale Ucrainei au respins cu succes șapte atacuri rusești în direcțiile Bolișoi Kamîșevahi, Vernopolie, Dubrovnoie, Dolina și Bogorodicine. De asemenea, apărărtorii ucraineni au distrus patru tancuri, trei sisteme de artilerie și opt vehicule blindate de luptă.

UPDATE 15:30 Rusia nu ar trebui să închidă ambasada Statelor Unite de la Moscova în ciuda crizei provocate de războiul din Ucraina deoarece discuțiile trebuie să continue între primele două puteri nucleare ale lumii, a transmis luni ambasadorul american de la Moscova, potrivit Reuters.

În încercarea sa evidentă de a trimite un mesaj Kremlinului, John J. Sullivan, ambasadorul american desemnat de fostul președinte Donald Trump, a declarat pentru TASS, agenția de stat a Rusiei, că Washington și Moscova nu ar trebui să rupă pur și simplu legăturile diplomatice.

„Trebuie să păstrăm abilitatea de a comunica între noi”, a spus Sullivan, care a avertizat împotriva înlocuirii operelor lui Lev Tolstoi de pe rafturile bibliotecilor din Occident sau a muzicii lui Piotr Ilici Ceaikovski, potrivit Reuters.

UPDATE 13:30 Autoritățile ruse spun că un pod a fost bombardat aproape de frontiera cu Ucraina.

UDATE 12:25 Autorităţile ruse au raportat bombardamente asupra localităţii Tiotkino din regiunea Kursk din vestul Rusiei, în apropiere de frontiera cu Ucraina, informează luni dpa.

„Nu s-au înregistrat morţi sau răniţi”, a precizat guvernatorul regiunii, Roman Starovoit, pe reţeaua socială VKontakte.

Potrivit lui Starovoit, ţinta atacului a fost un pod din localitate, însă au fost lovite o clădire rezidenţială şi o fabrică locală de zahăr, iar un autoturism a fost cuprins de flăcări, conform Agerpres.

Imagini difuzate arată un pod de cale ferată care pare să fi fost distrus în urma atacului. Podurile sunt folosite de armata rusă pentru a-şi aproviziona trupele aflate în Ucraina.

Rusia a acuzat de mai multe ori Ucraina de atacuri sporadice asupra regiunilor sale de frontieră, de când Moscova a declanşat aşa-zisa „operaţiune militară specială” asupra ţării vecine.

UPDATE 11:45 Ucraina susține că are controlul a jumătate din Severodonețk.

UPDATE 10:45 Moscova reacționează după ce trei țări europene vecine Serbiei și-au închis spaţiul aerian pentru avionul ministrului de externe rus, care era aşteptat luni la Belgrad.

„Astăzi, (…) ţările din jurul Serbiei au închis canalul de comunicare, refuzând să autorizeze survolarea (teritoriilor lor) pentru avionul lui Serghei Lavrov, care era aşteptat în Serbia”, a declarat duminică seara Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, pentru canalul de televiziune italian La7, citată de agenţiile de presă ruse.

„Delegaţia rusă urma să ajungă la Belgrad pentru negocieri. Însă ţările membre ale Uniunii Europene şi NATO şi-au închis spaţiul aerian”, a adăugat ea, scrie Agerpres.

UPDATE 10:40 Liderul cecen Ramzan Kadîrov a afirmat, în cel mai recent avertisment video lansat pe canalul său de Telegram, că în Ucraina va avea loc în următoarele zile „o operațiune specială adevărată”. 

Înregistrarea cu liderul cecen a fost distribuită duminică pe twitter de jurnalistul Francis Scarr de la BBC, care a și tradus mesajul lui Kadîrov. 

„În următoarele zile veți vedea o operațiune specială adevărată, don, îi veți vedea pe acei șeitani (unul dintre numele dracului – n. red.) fugind, don, nu doar din acele orașe, dar și din Ucraina, don! Ne pregătim, deci, și îi vom face bucuroși pe adevărații patrioți ai Rusiei și fie ca dușmanii noștri să moară, don!”, a spus liderul cecen în filmare.

UPDATE 10:30 Presa ucraineană anunță că luni dimineață la Nikolaev se aud explozii. Anunțul despre posibile atentate cu bombe a fost făcut de primarul orașului Alexander Senkevich.

UPDATE 9:30 Guvernul german refuză să-și transfere tancurile în Ucraina, inclusiv din cauza temerilor că acest echipament militar ar putea ajunge pe teritoriul Federației Ruse. Acest lucru este raportat de publicația Spiegel, citând surse apropiate guvernului german.

UPDATE 8:50 Marea Britanie va furniza Ucrainei sisteme de lansare multiplă M270 care pot atinge ținte de până la 80 km distanță. Anunțul a fost făcut de secretarul Apărării Ben Wallace.

Aceste sisteme de lansatoare de rachete multiple (M270 MLRS) vor permite „creşterea semnificativă a capacităţile forţelor ucrainene”, a transmis ministerul într-un comunicat.

Decizia a fost luată în „strânsă coordonare” cu Statele Unite, care au anunţat săptămâna trecută furnizarea de sisteme Himars cu o rază de acţiune de 80 de kilometri, multiple lansatoare de rachete montate pe blindate uşoare.

UPDATE 07:40 Presa ucraineană relatează că Turcia anunță decizii privind exportul de cereale ucrainene „în zilele următoare”.

Turcia a spus că „în zilele următoare” se așteaptă la o decizie cu privire la problema exportului de cereale din Ucraina pe mare, dar potrivit acordului, operațiunea ar urma să înceapă în 5 săptămâni.

Acest lucru a fost declarat de secretarul de presă al președintelui Turciei, Ibrahim Kalin, pentru agenția de știri Anadolu, în timpul unei vizite la Madrid.

UPDATE 07:30 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei raportează că luni dimineață soldații ruși au intensificat luptele în Severodonețk.

„În direcția Severodonețk, armata rusă a tras asupra trupelor noastre cu mortiere și sisteme de artilerie de diferite tipuri. Infrastructura civilă din zonele așezărilor Metelkino, Borovskoye, Ustinovka, Toshkivka și altele a fost avariată. Invadatorii continuă să asalteze Severodonețk”, arată raportul autorităților ucrainene.

În direcția Bakhmut, soldații ruși au tras în pozițiile unităților noastre din mortare, tun și artilerie de rachete din zonele așezărilor Zolote, Orekhovo, Gornoye, Vrubivka, Klinovoy, Bilogorivka, Pokrovskoye și Roty. A folosit aviația de asalt și armată pentru lovituri aeriene lângă Bakhmut și Berestovoye. A condus operațiuni de asalt în zonele așezărilor Kamyshevakh, Berestovo și Nikolaevka. Inamicul a suferit pierderi semnificative, nu are succes, luptele continuă, se mai arată în raportul Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.


ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: