Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ 138 de zile…

LIVE TEXT 138 de zile de război în Ucraina. 347 de copii au murit în Ucraina de la începutul războiului. Bombele rușilor au lovit peste două mii de instituții de învățământ: 216 au fost complet distruse – autoritățile ucrainene

Este a 138-a zi a războiului provocat de Rusia în Ucraina. Forțele ruse au lansat un atac cu rachete asupra orașului Harkov. În urma atacului, o clădire rezidențială cu 6 etaje a fost parțial distrusă. Duminică, două persoane au fost ucise și cinci rănite în bombardamentele rusești din regiunea Donețk.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie 2022. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Luni, 11 iulie:

UPDATE 21:53 În cele 138 de zile de război, în Ucraina au murit 347 de copii, anunță Procuratura Generală a Ucrainei. Numărul copiilor răniți este de 648.

Potrivit autorităților ucrainene, aceste cifre nu sunt definitive, deoarece nu se cunosc date exacte despre numărul victimelor din teritoriile ocupate sau din cele unde au loc lupte.

Totodată, Procuratura Generală a Ucrainei spune că bombele rusești au avariat 2 116 instituții de învățământ – 216 au fost complet distruse.

UPDATE 21:17 Bilanțul morților în urma atacului cu rachete rusești asupra unui bloc de locuințe din orașul Ceasov Yar, în estul Ucrainei, în weekend, a crescut la 31 de persoane, a anunțat serviciul de stat ucrainean pentru situații de urgență, pe Facebook.


Potrivit sursei citate, au fost salvate de sub dărâmături 9 persoane. Ministerul rus al Apărării a confirmat faptul că o clădire rezidențială din Chasov Yar a fost bombardată la 10 iulie, dar a precizat că acolo erau staționați soldați ucraineni, transmite Nexta.

UPDATE 20:55 Peste 3 milioane de refugiați s-au întors din UE în Ucraina, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, la o conferință de presă după întâlnirea miniștrilor de interne ai UE la Praga, scrie TASS.

Încă aproximativ 3,7 milioane de ucraineni care și-au părăsit țara după începutul războiului ar putea rămâne în UE. Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson a mai declarat că afluxul de refugiați din Ucraina a scăzut la nivelul de dinainte de 24 februarie 2022.

UPDATE 20:18 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că trupele ruse încearcă să stabilească controlul deplin asupra regiunii Lugansk și să izoleze unitățile ucrainene din regiunea Donețk.

„În zona Slaviansk, forțele ucrainene au oprit înaintarea Rusiei către Krasnopolie. Tot în regiunea Donețk, trupele ruse au făcut o încercare nereușită de a ataca în direcția Mariinka”, mai anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 19:32 Procuratura din Harkov anunța că, în urma bombardamentelor rusești asupra regiunii, șase persoane au murit, iar 31 au fost rănite, inclusiv doi copii de 4 și 16 ani. Printre morți se numără un băiat de 17 ani și tatăl său, a anunțat procuratura într-un comunicat.

UPDATE 18:24 Președintele rus Vladimir Putin a semnat luni, 11 iulie, un decret prin care se simplifică procedura de obținere a cetățeniei ruse de către toți cetățenii ucraineni, o măsură implementată inițial doar în teritoriile ucrainene ocupate, care se extinde, acum, pentru toți ucrainenii, transmite RIA Novosti.

„Cetăţenii Ucrainei (…) dispun de dreptul de a solicita cetăţenia Federaţiei Ruse conform procedurii simplificate”, se arată în decretul semnat de Putin.

Până acum, o procedură simplificată pentru obţinerea cetăţeniei ruse s-a aplicat doar locuitorilor din teritoriile separatiste din estul Ucrainei, precum şi din regiunile ucrainene Herson şi Zaporojie, ocupate de ruși.

UPDATE 17:20 În satul Veliki Burluk, regiunea Harkov, a murit așa-zisul șef al administrației locale Evgheni Iunakov, numit de autoritățile ruse, scrie TASS cu referire la serviciul de presă al „administrației” regiunii.

„Explozia unei mașini în Veliki Burluk, în urma căreia șeful administrației locale, Evgheni Iunakov, a murit, este un act terorist organizat de acei fasciști care fac parte din guvernul ucrainean”, a spus „administrația”.

UPDATE 16:27 În ultimele 24 de ore, trupele ruse au efectuat 13 atacuri asupra a 10 zone populate din regiunea Donețk, distrugând peste 50 de case. Un anunț în acest sens a fost făcut de șefa Poliției Naționale din regiunea Donețk, scrie novosti.dn.ua.

Autoritățile ucrainene susțin că există victime în rândul civililor.

În urmă cu o zi, trupele ruse au bombardat orașele Bahmut și Dzerjînsk.

UPDATE 13:55 Rusia încearcă să exporte cereale din regiunea Zaporojie, potrivit serviciilor de informații ucrainene.

Rusia continuă să „fure grânele ucrainene”, a declarat luni, pe Telegram, Direcția principală de informații a Ministerului Apărării din Ucraina.

Pentru a facilita acest proces a fost creată o companie numită „GUK”, a precizat aceasta, condusă de fostul politician ucrainean de opoziție Evhen Balytskyi, care este în prezent șeful administrației regionale din Zaporojie.

Duminică a sosit o navă pentru a exporta cereale, a precizat serviciul de informații ucrainean, iar o alta este așteptată să sosească pe 17 iulie.

UPDATE 13:45 Trupele ruse au lansat mai multe atacuri asupra orașului Harkov. În urma acestora, trei persoane au fost ucise și 31 rănite. Un anunț în acest sens a fost făcut de șeful administrației militare regionale din Harkov, Oleg Sinegubov.

„Până în acest moment există 31 de răniți în urma bombardamentelor de dimineață ale ocupanților ruși asupra orașului Harkov. Toți au fost spitalizați în unități medicale. Dintre aceștia, 2 sunt copii: de 4 și 16 ani”, a spus el.

Potrivit lui Sinegubov, lovitura a fost efectuată de la lansatoare de rachete de tip MLRS.

„Rușii au bombardat din nou clădiri civile – un centru comercial și casele unor civili din Harkov. Mai multe obuze au lovit chiar și curțile caselor particulare. De asemenea, au fost distruse garaje și mașini și au izbucnit mai multe incendii”, a subliniat Sinegubov.

UPDATE 11:03 În dimineața zilei de luni, 11 iulie, trupele ruse au tras șase rachete asupra orașului Nikolaev. Conform informațiilor preliminare, există o singură victimă, scrie unian.net.

UPDATE 10:58 Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei a anunțat luni că bilanțul victimelor atacului cu rachete rusești asupra unei clădiri rezidențiale din Donețk a crescut la 18 morți.

Potrivit autorităților ucrainene, șase persoane au fost salvate de sub dărâmăturile clădirii din Ceasiv Iar care a fost lovită sâmbătă seara.

UPDATE 10:55 Trupele ruse au bombardat de mai multe ori districtul Kryvorizhzhya. Despre asta a anunțat șeful administrației militare regionale din Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko.

UPDATE 08:57 Avioane de luptă rusești au doborât două avioane de vânătoare ucrainene SU-25 și un avion MIG-29 deasupra regiunii Donețk, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, scrie CNN.

De asemenea, Konașenkov a afirmat că forțele ruse au distrus două hangare care depozitau obuziere M777 fabricate în SUA în Kosteantînivka, la nord de Donețk.

Administrația militară regională ucraineană a declarat că o persoană a fost ucisă acolo în ultimele 24 de ore.

Armata ucraineană a raportat duminică focuri de armă intense în mai multe părți ale liniei frontului din regiunea Donețk, dar a declarat că forțele rusești nu au obținut progrese în încercările lor de a avansa spre vest.

UPDATE 07:57 Luni dimineață, 11 iulie, forțele ruse au lansat un atac cu rachete asupra orașului Harkov. În urma atacului, o clădire rezidențială cu 6 etaje a fost parțial distrusă.

UPDATE 07:52 Duminică, 10 iulie, două persoane au fost ucise și cinci rănite în bombardamentele rusești din regiunea Donețk. Un anunț în acest sens a fost făcut de șeful administrației militare regionale de stat, Pavel Kirilenko, scrie novosti.dn.ua.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: