Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 158. Rușii s-au retras de pe trei poziții, având succes, însă, lângă Avdiivka

Sursa: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Sâmbătă, 31 iulie. ZdG continuă să urmărească evenimentele din țara vecină, iar cele mai importante dintre ele le puteți găsi în acest LIVE TEXT.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Sâmbătă, 31 iulie:

UPDATE 21:00 Armata ucraineană a respins trupele rusești în direcții precum Harkov, Bakhmut și Avdiivka. Inamicul a avut succes parțial lângă Avdiivka și a transferat anumite unități din direcția Sloviansk în direcția Zaporozhzhia.
Declarația a fost făcută de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei pe Facebook, relatează Ukrinform.
Începând cu ora 18:00, 31 iulie 2022, situația a rămas neschimbată pe direcțiile Volyn și Polissia. Forțele armate belaruse îndeplinesc sarcini pentru a spori protecția graniței de stat belorus-ucrainene din regiunea Brest și regiunea Gomel.

UPDATE 20:00 Cercetătorii independenți OSINT (Open Source Intelligence – informaţii rezultate din analiza surselor deschise, publice) au efectuat analiza imaginilor satelit publicate pe rețeaua teritoriului coloniei Olenovskaya, unde au fost executați peste 50 de prizonieri de război, informează Unian.
Astfel, cercetătorul OSINT Alexander Oliver, referindu-se la un videoclip analizat de fondatorul Bellingcat, a observat în imagini morminte proaspete săpate, probabil, înainte de explozie, în apropierea peretelui de nord al coloniei.


UPDATE 19:00 O lovitură cu rachete a fost efectuată în regiunea Odesa, lovind o carieră de minereuri. Acest lucru a fost raportat pe Facebook de către Administrația Districtului de Stat Odesa, informează Unian.
„Pe teritoriul uneia dintre comunitățile din regiunea Odesa a fost efectuat un atac cu rachetă. Au lovit o carieră. Se precizează informații despre victime”, se arată în raport.

UPDATE 18:00 În zona ocupată a regiunii Lugansk are loc o catastrofă umanitară pentru că ocupanții nu îngroapă cadavrele decedaților și le lasă în stradă. Anunțul a fost făcut de către șeful Administrației Militare a regiunii Luhansk, Serhii Haidai, transmite Ukrinform.
„Dacă oamenii beau apă din fântâni, ei contractează rapid infecții. Asta pentru că trupurile decedaților nu au fost scoase de pe străzi, iar trupurile în descompunere se infiltrează în apă”, spune Haidai.

UPDATE 17:00 Zece nave din porturile Odesa și Chornomorsk sunt încărcate cu cereale și sunt gata de expediere. Despre aceasta a raportat serviciul de presă al Ministerului Infrastructurii al Ucrainei, transmite Ukrainska Pravda.
„Pentru prima dată din 24 februarie, au fost reluate lucrările din porturile maritime ale Ucrainei. Navele, care au fost încărcate cu cereale în timpul iernii, sunt gata să plece de îndată ce partenerii noștri, ONU și Turcia, vor conveni asupra unui «coridorul verde» spre Bosfor”, a declarat ministrul infrastructurii Oleksandr Kubrakov. Detalii aici

UPDATE 16:00 Oleksii Vadaturski, fondatorul și proprietarul celei mai mari companii agricole din Ucraina, Nibulon, și soția acestuia au fost omorâți într-un atac rusesc în orașul Nikoaev din sudul Ucrainei, potrivit Ukrainska Pravda.

UPDATE 15:00 Forțele Armate ale Federației Ruse vor primi complexe de rachete hipersonice „Zirkon”. Livrările vor începe în lunile următoare, transmite Unian.
Despre aceasta a declarat președintele rus, Vladimir Putin, în cadrul paradei în onoarea Zilei Marinei de la Sankt Petersburg.

„Flota îndeplinește cu succes și onor sarcini strategice la granițele țării noastre și în orice zonă a oceanelor lumii, are o mare pregătire pentru operațiunile active ale forțelor și activelor sale de coastă, de suprafață, aeriene, submarine. Acestea sunt în mod constant îmbunătățite. Este suficient să menționăm cele mai recente, care nu au analogi în sistemele de rachete hipersonice „Zirkon” din lume, pentru care nu există bariere. Dragi tovarăși, livrarea lor către Forțele Armate Ruse va începe în lunile următoare”, a declarat Putin.

UPDATE 14:00 Expertul militar Mikhail Samus a declarat pentru Euroradio că Ucraina nu are interesul să atace Belarus, cu toate că ar putea face acest lucru.
Dacă începem un alt război cu Belarus, ceea ce-și dorește Putin, atunci armata ucraineană va trebui din nou să-și împartă potențialul pe trei fronturi. Va fi foarte dificil pentru armata ucraineană să reziste unei acțiuni militare pe un areal atât de întins”, declară Samus. Mai multe aflați aici

UPDATE 13:00 Partidul politic „Rusia Unită”, condus din umbră de Kremlin, a devenit activ în toate teritoriile ocupate temporar din regiunile Kherson și Zaporozhzhya, transmite MediaFax.
„Vedem că se iau măsuri pentru a clarifica așa-numitele liste electorale. (…) Procesul de distribuire a pașapoartelor rusești a început în mod activ. Acestea sunt câteva dintre măsurile prin care Rusia le desfășoară acum în teritoriile ocupate pentru a pregăti și organiza un referendum”, a declarat Vadym Skibitskiy, reprezentant al Departamentului de control de stat al Ministerului ucrainean al Apărării.

UPDATE 12:00 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că recolta țării ar putea fi la jumătate din cantitatea obișnuită în acest an, din cauza invaziei Rusiei. „Recolta ucraineană din acest an se află sub amenințarea de a fi de două ori mai mică”, a scris Zelenski pe Twitter.
„Principalul nostru obiectiv este să prevenim criza alimentară globală cauzată de invazia rusă. Totuși, vom găsi o modalitate de a livra cerealele”, menționează Zelenski.

UPDATE 11:00 Belarus este dependent aproape în întregime de Rusia, în timp ce Moscova a început să lanseze noi rachete din țara care se învecinează cu Ucraina, prima dată după ce a eșuat să cucerească Kievul la începutul invaziei, afirmă ministerul britanic al apărării în evaluarea de duminică dimineața într-o postare pe Twitter.


UPDATE 10:00 Noi imagini din satelit au apărut de la locul masacrului soldaților ucraineni din Olenovka ocupată. Imaginile ajută la confirmarea bănuielilor precum că explozia a fost cauzată din interiorul clădirii. Imaginile din satelit publicate de jurnalistul american Christopher Miller, informează Unian.
„Fotografii noi ale închisorii din regiunea Donețk ocupată de ruși, unde cel puțin 50 de prizonieri de război ucraineni au fost uciși într-un atac despre care Kievul spune – și datele preliminare sugerează – au fost efectuate de trupele ruse”, a scris jurnalistul.


UPDATE 09:00 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut din nou civililor să evacueze regiunea Donețk și a subliniat că guvernul ucrainean face tot ce îi stă în putință pentru a facilita evacuarea, informează Ukrinform. Detalii aici

UPDATE 08:00 Rusia a invitat experții Națiunilor Unite și Crucii Roșii să ancheteze moartea a zeci de prizonieri ucraineni deținuți de separatiștii susținuți de Moscova, în timp ce președintele Ucrainei a ordonat evacuarea rezidenților din regiunea de est a Donețk.
Ucraina și Rusia au făcut schimb de acuzații cu privire la o lovitură cu rachete sau explozie care a ucis zeci de prizonieri de război ucraineni în orașul de primă linie Olenivka din estul regiunii Donețk.


ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia:

LIVE TEXT: Ziua 0. Cronologia zilelor care au precedat războiul
LIVE TEXT: Prima zi de război, după ce Putin a atacat Ucraina. (joi, 24 februarie)
LIVE TEXT: Război în Ucraina. Ziua a doua a invaziei (vineri, 25 februarie)
LIVE TEXT: Ziua a treia de război în Ucraina (sâmbătă, 26 februarie)
LIVE TEXT: A patra zi de război în Ucraina (duminică, 27 februarie)
LIVE TEXT: Ziua a cincea de război în Ucraina (luni, 28 februarie)
LIVE TEXT: A șasea zi de război în Ucraina (marți, 1 martie)
LIVE TEXT/ A șaptea zi de război în Ucraina (miercuri, 2 martie)
LIVE TEXT/ A opta zi de război în Ucraina (joi, 3 martie)
LIVE TEXT/ A noua zi de război în Ucraina (vineri, 4 martie)
LIVE TEXT/ A zecea zi de război în Ucraina (sâmbătă, 5 martie)
LIVE TEXT/ A 11-a zi de război în Ucraina (duminică, 6 martie)
LIVE TEXT/ A 12-a zi de război în Ucraina (luni, 7 martie)
LIVE TEXT/ A 13-a zi de război în Ucraina (marți, 8 martie)
LIVE TEXT/ A 14-a zi de război în Ucraina (miercuri, 9 martie)
LIVE TEXT/ A 15-a zi de război în Ucraina (joi, 10 martie)
LIVE TEXT/ A 16-a zi de război în Ucraina (vineri, 11 martie)
LIVE TEXT/ A 17-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 12 martie)
LIVE TEXT/ A 18-a zi de război în Ucraina (duminică, 13 martie)
LIVE TEXT/ A 19-a zi de război în Ucraina (luni, 14 ianuarie)
LIVE TEXT/ A 20-a zi de război în Ucraina (marți, 15 martie)
LIVE TEXT/ A 21-a zi de război în Ucraina (miercuri, 16 martie)
LIVE TEXT/ A 22-a zi de război în Ucraina (joi, 17 martie)
LIVE TEXT/ A 23-a zi de război în Ucraina (vineri, 18 martie)
LIVE TEXT/ A 24-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 19 martie)
LIVE TEXT/ A 25-a zi de război în Ucraina (duminică, 20 martie)
LIVE TEXT/ A 26-a zi de război în Ucraina (luni, 21 martie)
LIVE TEXT/ A 27-a zi de război în Ucraina (marți, 22 martie)
LIVE TEXT/ A 28-a zi de război în Ucraina (miercuri, 23 martie)
LIVE TEXT/ A 29-a zi de război în Ucraina (joi, 24 martie)
LIVE TEXT/ A 30-a zi de război în Ucraina (vineri, 25 martie)
LIVE TEXT/ A 31-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 26 martie)
LIVE TEXT/ A 32-a zi de război în Ucraina (duminică, 27 martie)
LIVE TEXT/ A 33-a zi de război în Ucraina (luni, 28 martie)
LIVE TEXT/ A 34-a zi de război în Ucraina (marți, 29 martie)
LIVE TEXT/ A 35-a zi de război în Ucraina (miercuri, 30 martie)
LIVE TEXT/ A 36-a zi de război în Ucraina (joi, 31 martie)
LIVE TEXT/ A 37-a zi de război în Ucraina (vineri, 1 aprilie)
LIVE TEXT/ A 38-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 2 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 39 (duminică, 3 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina. Ziua 40 (luni, 4 aprilie)
LIVE TEXT/ A 41-a zi de război în Ucraina (marți, 5 aprilie)
LIVE TEXT/ A 42-a zi de război în Ucraina (miercuri, 6 aprilie)
LIVE TEXT/ A 43-a zi de război în Ucraina (joi, 7 aprilie)
LIVE TEXT/ A 44-a zi de război în Ucraina (vineri, 8 aprilie)
LIVE TEXT/ A 45-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 9 aprilie)
LIVE TEXT/ A 46-a zi de război în Ucraina (duminică, 10 aprilie)
LIVE TEXT/ A 47-a zi de război în Ucraina (luni, 11 aprilie)
LIVE TEXT/ A 48-a zi de război în Ucraina (marți, 12 aprilie)
LIVE TEXT/ A 49-a zi de război în Ucraina (miercuri, 13 aprilie)
LIVE TEXT/ A 50-a zi de război în Ucraina (joi, 14 aprilie)
LIVE TEXT/ A 51 zi de război în Ucraina (vineri, 15 aprilie)
LIVE TEXT/ A 52 zi de război în Ucraina (sâmbătă, 16 aprilie)
LIVE TEXT/ A 53-a zi de război în Ucraina (duminică, 17 aprilie)
LIVE TEXT/ A 54-a zi de război în Ucraina (luni, 18 aprilie)
LIVE TEXT/ A 55-a zi de război în Ucraina (marți, 19 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 56 (miercuri, 20 aprilie)
LIVE TEXT/ A 57-a zi de război în Ucraina (joi, 21 aprilie)
LIVE TEXT/ A 58-a zi de război în Ucraina (vineri, 22 aprilie)
LIVE TEXT/ A 59-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 23 aprilie)
LIVE TEXT/ A 60-a zi de război în Ucraina (duminică, 24 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 61 (luni, 25 aprilie)
LIVE TEXT/ A 62-a zi de război în Ucraina (marți, 26 aprilie)
LIVE TEXT/ A 63-a zi de război în Ucraina (miercuri, 27 aprilie)
LIVE TEXT/ A 64-a zi de război în Ucraina (joi, 28 aprilie)
LIVE TEXT/ A 65-a zi de război în Ucraina (vineri, 29 aprilie)
LIVE TEXT/ A 66-a zi de război în Ucraina  (sâmbătă, 30 aprilie)
LIVE TEXT/ 67 de zile de război în Ucraina (duminică, 1 mai)
LIVE TEXT/ A 68-a zi de război în Ucraina (luni, 2 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 69 (marți, 3 mai)
LIVE TEXT/ A 70-a zi de război în Ucraina (miercuri, 4 mai)
LIVE TEXT/ 71 de zile de război în Ucraina (joi, 5 mai)
LIVE TEXT/ 72 de zile de război în Ucraina (vineri, 6 mai)
LIVE TEXT/ 73 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 7 mai)
LIVE TEXT/ A 74-a zi de război în Ucraina (duminică, 8 mai)
LIVE TEXT/ A 75-a zi de război în Ucraina (luni, 9 mai)
LIVE TEXT/ A 76-a zi de război în Ucraina (marți, 10 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 77 (miercuri, 11 mai)
LIVE TEXT/ A 78-a zi de război în Ucraina (joi, 12 mai)
LIVE TEXT/ A 79-a zi de război în Ucraina (vineri, 13 mai)
LIVE TEXT/ A 80-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 14 mai)
LIVE TEXT/ 81 de zile de război în Ucraina (duminică, 15 mai)
LIVE TEXT/ A 82-a zi de război în Ucraina (luni, 16 mai)
LIVE TEXT/ A 83-a zi de război în Ucraina (marți, 17 mai)
LIVE TEXT/ A 84-a zi de război în Ucraina (miercuri, 18 mai)
LIVE TEXT/ A 85-a zi de război în Ucraina (joi, 19 mai)
LIVE TEXT/ A 86-a zi de război în Ucraina (vineri, 20 mai)
LIVE TEXT/ A 87-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 21 mai)
LIVE TEXT/ A 88-a zi de război în Ucraina (duminică, 22 mai)
LIVE TEXT/ A 89-a zi de război în Ucraina (luni, 23 mai)
LIVE TEXT/ 90 de zile de război în Ucraina (marți, 24 mai)
LIVE TEXT/ A 91-a zi de război în Ucraina (miercuri, 25 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 92 (joi, 26 mai)
LIVE TEXT/ A 93-a zi de război în Ucraina (vineri, 27 mai)
LIVE TEXT/ A 94-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 28 mai)
LIVE TEXT/ A 95-a zi de război în Ucraina (duminică, 29 mai)
LIVE TEXT/ A 96-a zi de război în Ucraina (luni, 30 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 97 (marți, 31 mai)
LIVE TEXT/ A 98-a zi de război în Ucraina(miercuri, 1 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 99 (joi, 2 iunie)
LIVE TEXT/ 100 de zile de război în Ucraina (vineri, 3 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 101 (sâmbătă, 4 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 102 (duminica, 5 iunie)
LIVE TEXT/ A 103-a zi de război în Ucraina (luni, 6 iunie)
LIVE TEXT/ A 105-a zi de război în Ucraina (miercuri, 8 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 106 (joi, 9 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 107 (vineri, 10 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 108 (sâmbătă, 11 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 109 (duminică, 12 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 110 (luni, 13 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 111 (marți, 14 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 112 (miercuri, 15 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 113  (joi, 16 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 115 (sâmbătă, 18 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 116 (duminică, 19 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 117 (luni, 20 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 118 (marți, 21 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 119 (miercuri, 22 iunie)
LIVE TEXT/ 120 de zile de război în Ucraina (joi, 23 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 121 (vineri, 24 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 124 (luni, 27 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 125 (marți, 28 iunie)
LIVE TEXT/ 126 de zile de război în Ucraina (miercuri, 29 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 127 (joi, 30 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 129 (sâmbătă, 2 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 130 (duminică, 3 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 131 (luni, 4 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 132 (marți, 5 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 133 (miercuri, 6 iulie)
LIVE TEXT/ 134 de zile de război în Ucraina (joi, 7 iulie)
LIVE TEXT/ 137 de zile de război în Ucraina (duminică, 10 iulie)
LIVE TEXT/ 138 de zile de război în Ucraina (luni, 11 iulie)
LIVE TEXT/ 139 de zile de război în Ucraina (marți, 12 iulie)
LIVE TEXT/ 140 de zile de război în Ucraina (miercuri, 13 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 141 (joi, 14 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 142 (vineri, 15 iulie)
LIVE TEXT/ 145 de zile de război în Ucraina (luni, 18 iulie)
LIVE TEXT/ 146 de zile de război în Ucraina (marți, 19 iulie)
LIVE TEXT/ 147 de zile de război în Ucraina (miercuri, 20 iulie)
LIVE TEXT/ 148 de zile de război în Ucraina (joi, 21 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 149 (vinei, 22 iulie)
LIVE TEXT/ 150 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 23 iulie)
LIVE TEXT/ 151 de zile de război în Ucraina (duminică, 24 iulie)
LIVE TEXT/ 152 de zile de război în Ucraina (luni, 25 iulie)
LIVE TEXT/ 153 de zile de război în Ucraina (marți, 26 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 154 (miercuri, 27 iulie)
LIVE TEXT/ 155 de zile de război în Ucraina (joi, 28 iulie)
LIVE TEXT/ A 156-a zi de război în Ucraina (vineri, 29 iulie)
LIVE TEXT/ 157 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 30 iulie)