Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 61. Armata rusă a preluat controlul asupra clădirii Consiliului orașului Herson. Ministerul rus al Apărării anunță că trupele ruse au lovit luni 82 de ținte militare ucrainene

Luni, 25 aprilie, este a 61-a zi de război în Ucraina. Trupele ruse au continuat bombardamentele asupra regiunilor de est ale Ucrainei și duminică, pe 24 aprilie, când creștinii ortodocși din Rusia și Ucraina sărbătoresc Învierea Domnului. Astfel, duminică, trupele ruse au distrus cel puțin șapte case din regiunea Lugansk. În Donețk, în urma bombardamentelor ruseștii au murit cinci oameni, printre care și doi copii de 5 și 14 ani.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Luni, 25 aprilie. LIVE TEXT:

UPDATE 20:55 Ministerul rus al Apărării anunță că trupele rusești distrus luni, 25 aprilie, șase substații din gările de cale ferată. Prin ele treceau livrări de arme și echipamente străine către Donbas.

De asemenea, Moscova anunță că aviația rusă a atacat 82 de ținte militare ucrainene, iar sistemele de apărare aeriană au doborât patru drone în zonele Izium, Donețk și Harkov.

UPDATE 20:30 Armata rusă a preluat controlul asupra clădirii Consiliului orașului Herson. Toți lucrătorii care se aflau în clădire la acel moment au fost rugați să părăsească sediul, anunță presa ucraineană.

UPDATE 20:00 Pe 26 aprilie, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va întreprinde o vizită de lucru în Rusia, unde se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin și cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

UPDATE 19:35 Trupele ruse au ocupat satul Novotoșkovskoie din regiunea Lugansk, pe care anterior l-a distrus complet cu rachete, anunță șeful administrației militare regionale Lugansk, Serghei Gaidai.

Anterior, consilierul șefului biroului președintelui Aleksei Arestovici a raportat că eforturile principale ale trupelor ruse continuă să se concentreze pe încercarea de a avansa de la orașul Izium din regiunea Harkov către orașele Slaviansk și Kramatorsk din regiunea Donețk.

UPDATE 18:50 Marea Britanie și Statele Unite vor furniza Ucrainei și mai mult armament. Despre asta a anunțat șeful Biroului președintelui Ucrainei, Andrii Iermak.

UPDATE 18:10 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că trupele ruse își concentrează principalele eforturi pe direcțiile Herson – Nikolaev și Herson – Krivoi Rog.

UPDATE 17:10 Primarii a două localități din regiunea Zaporojie – Novouspenivskaia și Kirilivskaia au fost eliberați din captivitate. Despre asta a anunțat primarul Kievului, Vitali Kliciko.

Potrivit lui Kliciko, Ivan Senik, primarul din Novouspenivski, a fost luat prizonier de ruși pe 13 aprilie, iar primarul satului Kirilovski, Ivan Maliev, a fost răpit de soldații ruși de la serviciu pe 17 aprilie.
Opt primari ucraineni rămân în captivitatea rușilor. Soarta lor este necunoscută, mai spune Kliciko.

UPDATE 16:40 Rusia expulzează 40 de angajați ai misiunii diplomatice germane, anunță Ministerul rus de Externe. Potrivit anunțului, acesta este un răspuns al Rusiei la decizia Germaniei de a declara persona non grata 40 de diplomați ruși.

Ambasadorul Germaniei în Rusia a fost convocat la Ministerul rus de Externe.

UPDATE 16:20 Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat, după vizita de la Kiev, că obuzierele americane M777 se află deja în Ucraina.

„Instruirea a 50 de artilerişti ucraineni a fost finalizată. Un curs de 6 zile pentru alți 50 de oameni va începe în curând. 18 obuziere sunt deja în Ucraina. Acum încă 7 sunt pregătite şi încă 72, în curând. Asistenţă militară externă a fost alocată în suma de 322 de milioane de dolari pentru a cumpăra tot ce este necesar pentru Ucraina”, a spus Austin, scrie Unian pe Telegram.

UPDATE 15:50 Pe rețele de socializare a fost publicat un videoclip dintr-un apartament din clădirea din Odesa, care a fost lovit de o rachetă rusă pe 23 aprilie.

Lucrările de salvare au fost finalizate. A confirmat oficial moartea a șapte persoane, alte 18 au fost rănite. Soarta unuia dintre locuitori este încă necunoscută.

UPDATE 15:10 În urma atacului cu rachete din dimineața zilei de luni, 25 aprilie, asupra regiunii Vinnița, 5 persoane au murit, 18 au fost rănite, anunță Procuratura din regiune.

UPDATE 14:50 Statele Unite se pregătesc să trimită în Ucraina, în aprilie, sisteme antiaeriene Stinger, sisteme de rachete antitanc Javelin și alte echipamente, anunță Departamentului de Apărare al SUA pe Twitter.

UPDATE 14:20 Încă 73 de oameni au fost evacuați luni, 25 aprilie, din regiunea Lugansk, a anunțat șeful administrației militare regionale din Lugansk, Serghei Gaidai.

UPDATE 14:10 Autoritățile ucrainene susțin că Rusia nu a renunțat la planurile sale de utilizare a armelor chimice împotriva „apărătorilor și civililor” de la uzina Azovstal din Mariupol.

Potrivit Serviciilor secrete din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, pentru a evita pierderile în rând soldaților ruși, Moscova intenționează să atace uzina Azovstal, unde se află militari și civili ucraineni, cu rachete – purtătoare de agenți chimici.

UPDATE 13:50 Forțele de apărare aeriană din regiunea Harkov a doborât, pe 25 aprilie, un avion rusesc. Potrivit Comandamentului Aerien „Vostok”, conform datelor preliminare, avionul doborât era un „Su-34”.

UPDATE 13:20 Rusia confirmă că la uzina Azovstal continuă să activeze coridorul umanitar deschis anterior pentru evacuarea civililor, muncitorilor, femeilor și copiilor, „a căror presupusă prezență este anunțată public de autoritățile de la Kiev” – Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 12:40 Autoritățile ucrainene susțin că de la începutul războiului ar fi murit 21 900 de soldați ruși.

UPDATE 12:20 Peste 95 de mii de refugiați din Ucraina se află în R. Moldova: aproape jumătate dintre ei sunt copii, anunță Ministerul de Interne al R. Moldova.

UPDATE 12:00 Regiunea Lugansk a rămas fără electricitate din cauza atacului trupelor ruse asupra substației electrice din Kremen, a anunțat șeful administrației regionale Serghei Gaidai.

UPDATE 11:50 În dimineața zilei de luni, 25 aprilie, trupele ruse au lansat rachete asupra regiunii Lvov. Șeful administrației din regiune, Maxim Kozițki a scris pe Telegram că apărarea aeriană a reușit să distrugă o rachetă.

O altă rachetă a lovit gara feroviară „Krasnoie”, mai spune Maxim Kozițki. Deocamdată nu se cunoaște nimic despre posibilele victime.

UPDATE 11:20 Ministerul rus al Apărării anunță că, în ultimele 12 ore, trupele ruse au lovit 56 de unități militare ucrainene.

Apărarea antiaeriană rusă a doborât 13 drone ucrainene în regiunile Harkov și Herson, mai anunță Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 10:45 Serviciile secrete britanice susțin că Rusia ar fi făcut progrese nesemnificative în unele zone de când s-a concentrat pe ocuparea completă a Donbasului. Cu toate acestea, este prea devreme să vorbim despre o avansare semnificativă în lipsa mijloacelor suficiente de logistică și sprijin în luptă.

UPDATE 10:15 În Vinnița, aflată la aproximativ 170 de kilometri distanță de R. Moldova, au avut loc mai multe explozii în dimineața zilei de luni, 25 aprilie. Autoritățile locale din Vinnița nu au oferit mai multe detalii despre cele întâmplate. Oamenii sunt rugații să rămână în adăposturi.

UPDATE 9:45 Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken și secretarul american al Apărării Lloyd Austin au vizitat Kievul. Delegația americană a ajuns în Ucraina duminică, pe 24 aprilie. Oficialii s-au întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky.

Potrivit lui Zelensky, oficialii au discutat despre sprijinul financiar pentru Ucraina, precum și despre sancțiunile împotriva Rusiei.

„Vizita unei delegații oficiale americane de rang înalt la Kiev, în acest moment crucial pentru statul ucrainean, este foarte valoroasă și importantă. Am discutat cu secretarul de stat Anthony Blinken și secretarul apărării Lloyd Austin despre asistența în domeniul apărării, întărirea sancțiunilor împotriva Rusiei, sprijinul financiar pentru Ucraina și garanțiile de securitate. Mulțumim Statelor Unite pentru ajutorul tău fără precedent!”, a scris Zelensky pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 9:30 Administrația regională de stat din Lvov anunță că în două localități din regiunea Zolochev sunt incendii. Detaliile despre cele întâmplate încă nu există, dar anterior autoritățile locale au raportat că pe teritoriul regiunii lucrează sistemele de apărare aeriană.

Oamenii vorbesc și despre explozii în regiunea Vinnița. Deocamdată, informația nu a fost confirmată la nivel oficial.

UPDATE 9:10 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că trupele ruse continuă să avanseze și încearcă să stabilească controlul deplin asupra regiunilor Donețk și Lugansk.

Pe teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk în ultima zi au fost respinse șapte atacuri ale trupelor ruse. au fost distruse 13 tancuri, trei sisteme de artilerie, 17 vehicule blindate, patru vehicule blindate de luptă și optsprezece vehicule ale trupelor rusești.

UPDATE 9:00 De la începutul războiului în Ucraina, 215 copii au murit, iar 391 au fost răniți, anunță Procuratura Generală a Ucrainei.

„Potrivit cifrelor oficiale, 215 copii au fost uciși și peste 391 au fost răniți. Aceste cifre nu sunt definitive”, anunță autoritățile ucrainene.

Cele mai multe victime în rândul copiilor sunt în regiunea Donețk – 124, Kiev – 114, Harkov – 93, Chernihiv – 66, Herson – 44, Nikolaev – 43, Lugansk – 37, Zaporojie – 27, Sumî – 17, Jitomir – 15.

UPDATE 9:50 În duminica Paștelui ortodox, cinci persoane au murit în urma bombardamentelor rusești asupra regiunii Donețk.

Potrivit șeful administrației militar-regionale din Donețk, Pavel Kirilenko, două persoane au murit în Novoselovka, două în Krasnogorovka și una în Novomihailovka. Printre cei morți sunt șși doi copii de 5 și 14 ani. Încă cinci oameni au fost răniți.

UPDATE 8:45 Duminică seara, trupele ruse au bombardat localitatea Kremenciug, în regiunea Poltava. O persoană a murit și alte șapte au fost rănite, au spus autoritățile locale.

Potrivit șefului administrației regionale, Dmitri Lunin, nouă rachete rusești au lovit centrala termică și rafinăria de petrol de la Kremenciug.

Potrivit lui Lunin, toate incendiile sunt localizate. Nu există apă caldă în aproape toate cartierele orașului din cauza bombardării centralei termice.

UPDATE 8:30 În ziua de Paști, pe 24 aprilie, trupele ruse au distrus șapte case din regiunea Lugansk, șeful Administrației Regionale din Lugansk, Serghei Gaidai.

„Duminică, întreaga regiune a fost bombardată puternic de ruși. Trei clădiri înalte și patru case private au ars”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, potrivit lui Gaidai, localitățile Lisiciansk, Severodonețk, Rubijnoie, Gornoie au suferit cel mai mult. 

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: