Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A patra zi…

LIVE TEXT A patra zi de război în Ucraina. 14 copii au murit, iar 116 sunt răniți

Imagine-simbol

A patra zi de război în Ucraina a început cu alte sancțiuni impuse Rusiei. Mai multe bănci rusești au fost excluse din platforma SWIFT. Experții prognozează că această decizie va duce la deprecierea rublei rusești. Rezervele valutare ale Rusiei au fost și ele blocate prin înghețarea activelor Băncii Centrale. Ucraina însă a rezistat și noaptea trecută, în ciuda bombardamentelor rusești din cele mai mari orașe.

ZdG te ține la curent cu derularea evenimentelor din Ucraina și R. Moldova, după ce Vladimir Putin a decis să atace Ucraina.

LIVE TEXT: Ziua 0. Cronologia zilelor care au prededat războiul 

LIVE TEXT: Prima zi de război, după ce Putin a atacat Ucraina. Joi, 24 februarie

LIVE TEXT: Război în Ucraina. Ziua a doua a invaziei (Vineri, 25 februarie)

LIVE TEXT: Ziua a treia de război în Ucraina (Sâmbătă, 26 februarie)

Duminică, 27 februarie. Cronologia evenimentelor din Ucraina. LIVE TEXT:(Ziua a patra)

Vedeți AICI continuarea live-ului în care relatăm despre războiul lui Putin cu Ucraina. Război în Ucraina, Ziua a cincea.

UPDATE 23:45 Primul transport de ajutoare umanitare colectate prin campania Guvernului României „Ucraina – Împreună ajutam mai mult” se îndreaptă spre Siret, de unde va ajunge în Ucraina.

UPDATE 21:55 Mai mult de jumătate din rezervele băncii centrale a Rusiei vor fi blocate, în urma noilor sancțiuni UE, a anunțat șeful diplomației UE, Josep Borrell. De asemenea, prin pachetul de sancțiuni, „importante bănci rusești vor fi excluse din sistemul SWIFT”, a spus și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

UPDATE 21:44 Ideea unui conflict nuclear în Europa este „de neconceput”, a spus purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, după anunţul făcut de preşedintele rus Vladimir Putin privind plasarea în alertă a forțelor de descurajare ruse, care includ şi componenta nucleară.

„Simpla idee a unui conflict nuclear este pur şi simplu de neconceput”, a declarat purtătorul de cuvânt, întrebat despre reacţia secretarului general al ONU, Antonio Guterres, la anunţul preşedintelui rus.

UPDATE 21:00 Kievul este încercuit, a spus primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, într-un interviu acordat duminică The Associated Press. Tot el spune că o evacuare a civililor nu va fi posibilă „pentru că toate căile sunt blocate”.
 
„Suntem în pragul unei catastrofe umanitare. În acest moment, avem curent electric, acum avem apă și încălzire în case. Dar infrastructura este distrusă pentru livrările de alimente și medicamente”, a declarat Klitciko.

UPDATE 20:10 Uniunea Europeană va finanţa achiziţionarea şi livrarea de arme şi alte echipamente către Ucraina, care se confruntă la ora actuală cu o invazie din partea Rusiei, a anunţat duminică preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precizând că aceasta este o premieră pentru UE.

Bruxelles va propune Celor 27 de state membre să utilizeze o linie de finanţare de urgenţă a UE „pentru a furniza forţelor ucrainene arme letale, precum şi carburant, echipamente de protecţie şi articole medicale”, punând astfel capăt „tabuului potrivit căruia Uniunea Europeană nu furnizează arme beligeranţilor”, a precizat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

UPDATE 19:53 Pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică în zeci de țări ale lumii au avut loc proteste anti-război. În Rusia și Belarus acestea s-au soldat cu agresiuni ale poliției, iar la Sankt-Petersburg numeroși protestatari pașnici au fost arestați.

În schimb în marile capitale ale lumii, protestele anti-Putin au fost foarte numeroase și pașnice. Detalii în materialul video de mai jos.

UPDATE 19:35 Pentru prima dată de la invazia începută în dimineața zilei de 24 februarie asupra Ucrainei, autoritățile de la Kremlin au raportat despre victime și răniți, fără însă a spune vreo cifră.

„Ca urmare a operațiunii militare de demilitarizare și denazificare a Ucrainei, pe partea rusă sunt morți și răniți. Din păcate, există morți și răniți printre camarazii noștri”, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov.

UPDATE 19:35 Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, anunță că la punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene vor fi create benzi speciale, dotate cu acoperiș și încălzitoare pentru cetățenii care traversează granița pe jos.

UPDATE 19:15 Uniunea Europeană va interzice „mașinăria de propagandă a Kremlinului”, care include Russia Today și Sputnik.

UPDATE 18:50 Uniunea Europeană își închide spațiul aerian petru avioanele rusești. Decizia implică interzicerea tuturor aeronavelor civile și militare care zboară dinspre Rusia sau care aparțin unei companii rusești. Măsura se închide și pentru avioanele private ale oligarhilor.

„Avioanele nu vor putea ateriza, decola sau survola teritoriul UE. Inclusiv avioanele private ale oligarhilor”, a spus Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

UPDATE 18:27 Șeful delegației ruse, Oleg Anisimov, și-a cerut scuze, la o conferință importantă a ONU privind schimbările climatice, pentru invazia Ucrainei de către țara sa, potrivit mai multor surse care l-au auzit vorbind la întâlnirea virtuală.

Intervenția-surpriză a oficialului rus a urmat drept răspuns unei declarații impetuoase a omoloagei sale ucrainene, Svitlana Krakovska, care a vorbit cu pasiune despre situația dificilă a țării sale.
“Permiteţi-mi să cer scuzele noastre în numele tuturor ruşilor aflaţi în incapacitate de a preveni acest conflict”, a afirmat Anisimov în limba rusă în cursul sesiunii plenare la încheierea negocierilor.

UPDATE 18:20 VIDEO/ Volodimir Zelensky, despre negocieri: „Nu prea cred în rezultatul acestei întâlniri, dar trebuie să încerce”

„Nu prea cred în rezultatul acestei întâlniri, dar trebuie să încerce oricum, pentru că mai apoi, niciun cetățean al Ucrainei să nu aibă îndoieli că eu, în calitate de președinte, n-am încercat să opresc războiul, când a existat o șansă, chiar dacă nesemnificativă”, spune Volodimir Zelensky.

UPDATE 18:05 Invadarea Ucrainei de către Rusia lui Vladimir Putin a declanșat o furie internațională fără precedent. La Berlin aproape 500 000 de persoane au ieșit la protest.

UPDATE 18:00 Autoritățile de la Ankara vor implementa Convenția de la Montreux, un pact internaţional care îi permite să limiteze accesul prin stâmtorile Bosfor și Dardanele a vaselor de război.

UPDATE 17:50 Guvernul Japoniei a anunţat că se alătură ţărilor din Uniunea Europeană, Statelor Unite ale Americii şi altor parteneri din Grupul celor Șapte (G7) în blocarea unor bănci ruseşti din sistemul internaţional SWIFT, în plus faţă de alte sancţiuni pentru Moscova.

UPDATE 17:25 Trupele ruse au distrus cel mai puternic avion din posesia ucrainenilor. Este vorba de una dintre cele mai mari și mai grele avioane din producția ucraineană AN-225 „Vis”.

UPDATE 17:10 Decizia președintelui rus Vladimir Putin de a pune în alertă forțele nucleare demonstrează „gravitatea situației și arată de ce trebuie să acționăm împreună, ca răspuns la acțiunile agresive ale Rusiei”, susține Jens Stoltenberg, Secretarului General al NATO.

Iar pentru CNN acesta a spus despre decizia lui Putin că „aceasta este o retorică periculoasă. Este un comportament iresponsabil”.

UPDATE 16:55 Protest cu aproape 100 000 de persoane la Berlin împotriva lui Vladimir Putin.

UPDATE 16:50 Forțele ucrainene au declarat că au respins un atac rusesc asupra celui de-al doilea oraș al țării, Harkov. Guvernatorul regional Oleh Synehubov a spus că orașul a scăpat acum de trupele rusești – după lupte din stradă, scrie BBC.

UPDATE 16:29 Ocupanții ruși adună femei și copii în orașul Bucha aparent pentru evacuare, dar sub acest pretext soldații ruși plănuiesc să pătrundă în Kiev. Acest lucru a fost anunțat  de consilierul ministrului Afacerilor Interne, Anton Gerașcenko. Detalii aici

UPDATE 16:13 Forțele ruse au eșuat încă o dată într-un asalt asupra orașului Chernihiv.

UPDATE 15:54 Viceprimarul regiunii Nova Kakhovka din regiunea Herson, Vladimir Arnaut, rănit în luptele cu rușii, a înregistrat duminică, 37 februarie, un videoclip în care le cere ucrainenilor să lupte până la capăt. Detalii aici

UPDATE 15:52 Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a postat un mesaj pe pagina lui de Facebook în care spune că în urma discuției avute cu Alexandr Lukașenco, ambii au convenit ca delegația ucraineană să se întâlnească cu rușii fără condiții prealabile la granița ucraineano-belorusă, în zona râului Pripyat. Detalii aici

UPDATE 15:25 Putin a ordonat Ministerului Apărării să pună arsenalul nuclear în alertă ridicată după „anunțurile agresive ale țărilor NATO”, potrivit Interfax.

„Liderii statelor NATO își permit declarații agresive la adresa țării noastre, de aceea ordon Ministrului Apărării și șefului Statului Major să transfere forțele de descurajare ale Armatei Ruse (arsenalul nuclear – n.red.) în stare de alertă ridicată”, a spus Putin.

UPDATE 14:33 Militarii ucraineni au recâștigat controlul deplin asupra Harkivului, orașul este curățat de ocupanți. Acest lucru a fost anunțat de șeful administrației militare regionale Harkov, Oleg Sinegubov, scrie presa din Ucraina.

UPDATE 14:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a anunțat într-o postare pe Facebook că a purtat discuții cu omologul său din Belarus, Alexandr Lukașenko. Zelensky nu a dat detalii despre ce au vorbit cei doi lideri în cadrul conversației.

UPDATE 13:56 Rusia a dat oficialilor ucraineni un termen limită până duminică la 14.00 (ora R. Moldova) pentru a decide dacă vor să vină la negocieri în orașul bielorus Gomel, aflat la intersecția granițelor Rusiei, Ucrainei și Belarusului. Detalii aici

UPDATE 13:47 Harta țărilor care au închis spațiul aerian pentru aeronavele rusești:

Foto: meduza.io

UPDATE 13:43 Orașul ucrainean Volnovakha a fost recucerit de la ocupanții ruși. Asta a anunțat duminică șeful Administrației Regionale de Stat Donețk, Pavel Kirilenko, care a menționat că în regiunea Donețk se duc lupte grele. Detalii aici

UPDATE 13:20 Ucraina a sesizat Curtea Internaţională de Justiţie împotriva Rusiei, anunţă Volodimir Zelenski, care cere ca Moscova „să dea să dea socoteală pentru că a manipulat noţiunea de genocid pentru a-şi justifica agresiunea” în Ucraina şi aşteaptă un proces săptmâna viitoare. Detalii aici

UPDATE 13:04 Ministra adjunctă a Apărării din Ucraina Hana Malyar a declarat că armata ucraineană a omorât până în prezent aproximativ 4 300 de soldați ruși. Ucrainenii au distrus 27 de avioane, 26 de elicoptere, 146 de tancuri și 706 blindate. Detalii aici

Ucraina estimează că pierderile militare rusești de până acum includ:

  • 300 de morți
  • 27 de avioane
  • 26 de elicoptere
  • 146 tancuri
  • 706 vehicule blindate de luptă
  • 49 de tunuri
  • 1 sistem de apărare antiaeriană Buk
  • 4 sisteme de lansare de rachete multiple
  • 30 de vehicule
  • 60 de rezervoare
  • 2 drone
  • 2 bărci

UPDATE 13:00 Ucraina a declarat că a doborât o rachetă de croazieră lansată duminică spre Kiev din Belarus. Detalii aici

UDPATE 12:57 În Vinița a fost pornită alarma aeriană.

UPDATE 12:55 Mai mulți militari ruși au fost filmați în timp ce fură dintr-un magazin din Ucraina. Detalii aici

UPDATE 12:50 Poliția Națională a Ucrainei: soldații ruși se predau la Harkov. Detalii aici

UPDATE 12:40 Serhiy Glushchenko, actual deputat al Consiliului Local Bogodukhov, regiunea Harkov, și fost consilier al Oleksandrivka, a decedat în lupta pentru recucerirea Harkovului, al doilea mare oraș din Ucraina, scrie presa ucraineană. Detalii aici

UPDATE: 12.30: O interdicție la nivelul Uniunii Europene pentru zborurile rusești ar putea face parte dintr-un nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, care va fi discutat duminică de miniștrii de externe ai blocului comunitar, a declarat un oficial al UE pentru Reuters.

UPDATE: 12.12: Orașul Irpin de lângă Kiev a fost recucerit de armata ucraineană de la trupele ruse. Anunțul a fost făcut de primarul orașului, Alexander Markushin. Totodată, armata ucraineană a postat mai multe imagini video cu consecințele bătăliei din apropierea centrului comercial Zhiraff situat între orașele Irpin și Bucha.

UPDATE: 12.10: Irlanda, Austria și Danemarca intenționează să închidă spațiul aerian pentru aeronavele rusești.

UPDATE: 12.05: Atacul militar rusesc asupra Ucrainei „ar putea fi începutul sfârșitului” pentru președintele Vladimir Putin, a declarat ministrul de externe al Marii Britanii, Lizz Truss.

UPDATE: 12.00: Mișcarea de tineret „Весна” (primăvara, n.r.) anunță proteste anti-război în toată Rusia. Membrii organizației anunță că protestele vor începe la ora 16.00 în toate scuarurile importante din orașe. „Spune „NU” războiului”, este mesajul organizatorilor

UPDATE: 11.50: Referendumul din Belarus poate fi considerat valabil, scrie agenția rusă de stat tass, pentru că la el au votat deja peste jumătate dintre cetățenii cu drept de vot.

UPDATE: 11.45: Delegația Ucrainei nu va participa la negocierile cu Rusia în orașul Gomel din Belarus. Acest lucru a fost declarat de secretarul prezidențial al Ucrainei, Serghei Nikiforov. Zelensky cere negocieri „într-o țară din care nu zboară rachete”

UPDATE: 11.40: Guvernul României a decis să trimită muniție și echipamente militare Ucrainei, dar și să preia și să îngrijească răniți din această țară. Anterior, România a trimis Ucrainei doar dezinfectanți și medicamente.

UPDATE: 11.35: Ceea ce fac invadatorii ruși în Harkov, Okhtyrka, Kiev, Odesa și alte orașe, trebuie să ajungă în fața unui tribunal internațional, afirmă președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky.

UPDATE: 11.30: O persoană care a trecut frontiera din Ucraina în R. Moldova a decedat în dimineața zilei de duminică, 27 februarie, în urma unui stop cardiac. Informația a fost anunțată de Alexandru Oprea, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

UPDATE: 11.00: Rușii au anunțat că-i așteaptă pe ucraineni la Gomel, în Belarus, până la ora 15,00, ora Belarusului. Anunțul lor vine deși ucrainenii au anunțat clar că refuză să negocieze cu rușii în Belarus, una din țările apropiate de Rusia.

UPDATE: 10.50: Un referendum constituțional se desfășoară astăzi în Belarus. În urma lui, Rusia ar putea obține dreptul de a depozita arme nucleare în această țară, fapt ce stârnește îngrijorarea la nivel european, mai ales în contextul războiului din Ucraina, scrie presa străină. Votul popular, pe lângă faptul că-i va acorda puteri sporite lui Lukașenko, va putea elimina formularea din articolul 18 din Constituția Belarusului care a garantat neutralitatea nucleară a țării de la independența sa față de Uniunea Sovietică. Detalii AICI.

UPDATE: 10.40: Cozi la unele bancomate din Federația Rusă, după ce noaptea trecută au fost anunțate noi sancțiuni mai multor instituții financiare. Un video publicat pe Twitter arată că rândurile erau deja la ora 05.00 dimineața.

UPDATE: 10.30: În Belarus are loc un referendum constituțional. După ce a participat la vot, Lukașenko, președintele Belarusului a declarat că „conflictul din Ucraina” este „floricele”, dar că el trebuie de oprit. Totodată, Lukașenko susține că niciun soldat belarus nu ar fi în Ucraina, dar că „Ucraina parcă special cheamă Belarusul la o operațiune specială în apărarea cetățenilor săi”. El a menționat că „până acum, Kievul nimeni încă nu l-a bombardat”.

Lukașenko a recunoscut că de pe teritoriul Belarusului au fost lansate rachete. „Două-trei rachete au fost lansate de pe teritoriul zonelor Cernobîl unde se antrenau trupele ruse”, a zis el.

UPDATE: 10.20: O coloană militară rusă a fost oprită și distrusă de armata ucraineană în orașul Harkov, de lângă hotarul cu Rusia.

UPDATE: 10.10: Liderii Comisiei Europene, Franței, Germaniei, Italiei, Regatului Unit, Canadei și Statelor Unite au făcut o declarație comună în care anunță noi restricții financiare pentru băncile ruse și pentru rușii cu averi peste hotare. Documentul a fost publicat de Casa Albă.

UPDATE: 09.45: Agenția rusă Tass afirmă că o delegație a Federației Ruse îi așteaptă pe ucraineni la discuții în orașul Gomel din Belarus. De partea cealaltă, ucrainenii propun ca discuțiile să aibă loc în oricare alte orașe din alte țări: Baku, Istanbul sau Varșovia.

UPDATE: 09.20: O informație neconfirmată de către partea ucraineană. Rușii au declarat că armata ar fi înconjurat două orașe mari din sudul Ucrainei, Herson și Berdiansk .„În ultimele 24 de ore, forțele armate ruse au blocat complet orașele Herson și Berdiansk”, care au 290.000 și, respectiv, 110.000 de locuitori, a precizat Ministerul rus al Apărării, citat de agenția TASS.

UPDATE: 09.10: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, s-a adresat tuturor cetățenilor țărilor străine care sunt prieteni ai Ucrainei, informează președinția de la Kiev.

„Oricine dorește să se alăture apărării securității în Europa și în lume poate veni să lupte cot la cot cu ucrainenii împotriva invadatorilor secolului XXI”, a îndemnat președintele Ucrainei.

UPDATE: 09.00: Ministerul Apărării anunță că Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au doborât în urmă cu câteva minute o rachetă cu aripi lansată spre capitala Ucrainei de pe teritoriul Republicii Belarus de către un avion TU-22.

UPDATE: 08.40: Vehicule aparținând trupelor ruse au fost văzute duminică pe străzile orașului Harkiv din nord-estul Ucrainei, a scris Anton Herașcenko, consilier al ministrului de interne al Ucrainei, pe Telegram. Harkiv, trezește-te! Un grup de forțe speciale ale Federației Ruse tocmai a dat buzna în oraș. Bătălia a început!”, a scris oficialul ucrainean. Ulterior el a raportat despre patru vehicule blindate și despre faptul că în oraș începuseră lupte de stradă împotriva ocupanților ruși.

UPDATE: 08.25: Un lansator rusesc de bombe termobarice a fost văzut sâmbătă de o echipă CNN la sud de Belgorod, Rusia, lângă granița cu Ucraina. Arme termobarice au fost folosite în Cecenia, cu consecințe îngrozitoare, potrivit Human Rights Watch. Utilizarea lor a fost condamnată de un număr de organizații neguvernamentale.

UPDATE: 08.20. Trupele ruse înaintează spre centrul orașului Harkov, anunță DW, citând surse locale.

UPDATE: 08.15: Nivelul radiațiilor Gamma din Zona de excludere a Centralei Atomice de la Cernobîl este ridicat și depășește normele stabilite, informează Inspectoratul de Stat de Reglementare Nucleară din Ucraina. Detalii AICI.

UPDATE: 08.10: Statele Unite reprezintă „cauza fundamentală a crizei ucrainene”, a susținut Coreea de Nord, în prima sa reacție oficială după invadarea Ucrainei de către Rusia, scrie AFP, citat de hotnews.ro. DETALII AICI.

UPDATE: 07.50: Antreprenorul miliardar Elon Musk a declarat sâmbătă, 26 februarie, într-un mesaj pe Twitter ca răspuns la un apel al unui responsabil ucrainean, că grupul său SpaceX a activat serviciul de internet prin satelit Starlink în Ucraina şi că compania trimite echipamente în ţară. DETALII AICI.

UPDATE: 07.40: „Situația în Kiev este calmă, capitala este controlată complet de armata ucraineană și de apărarea anti-teroristă. Au fost câteva ciocniri cu grupuri de diversioniști pe timp de noapte”, a declarat Nikolai Povoroznik, prim-vicepreședintele Administrației de Stat a orașului Kiev.

UPDATE: 07.18: Lupte intense s-au dat în noaptea din 26 spre 27 februarie în Kiev, care se pare că au oprit din avansul Rusiei către capitala Ucrainei, creând frustrare în rândul conducerii militare și politice ruse, susțin surse de informații occidentale, relatează Euronews, citat de ZdG.md.

UPDATE: 07.13: Joe Biden, președintele SUA: „Opțiunea la sancțiunile impuse Rusiei era începerea celui de-al treilea război mondial”

UPDATE: 07.10: O comparație între capacitățile militare ale Ucrainei și Rusiei arată că războiul dintre Rusia și Ucraina este un război între David și Goliat, scrie CNN, care a analizat forța militară a celor două țări. „Voința de luptă a trupelor ucrainene reprezintă cea mai puternică armă a lor”, susțin însă experții contactați de CNN. DETALII AICI

UPDATE: 06.53: Excluderea băncilor rusești din SWIFT „va împiedica băncile să facă operațiuni în străinătate și vor bloca exporturile și importurile rusești. De asemenea, SUA și UE, alături de Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și Canada, vor impune restricții „care să împiedice Banca Centrală Rusă să-și folosească rezervele internaționale pentru a diminua impactul sancțiunilor. Având în vedere sancțiunile impuse mai înainte, se așteaptă în termen foarte scurt devalorizarea rublei, creșteri de prețuri și deficit de produse în magazine. Nu mai vorbesc de faptul că călătoriile rușilor peste hotare devin aproape imposibile.În trecut deconectarea Iranului de la SWIFT a fost devastatoare pentru economia lor.Acum să speram că aceste acțiuni vor duce la oprirea agresiunii asupra Ucrainei. Asta deja e în interesul direct și al rușilor, dacă dementii de la Kremlin se mai gândesc măcar câtuși de puțin si la proprii cetățeni”, explică expertul economic Stas Madan.

UPDATE 06.47: Rusia întâmpină probleme în invazia sa asupra Ucrainei, afirmă un oficial militar NATO citat de CNN. El spune că rușii sunt în urma programului și că situația începe să le scape de sub control. 

Rușii „au probleme. Sunt în criză de combustibil, se mișcă mult prea încet, iar moralul este în mod evident o piedică”, a declarat oficialul citat de CNN.

UPDATE 06.30: Bună dimineața.

Noaptea trecută, țările occidentale au adoptat un nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei după invadarea Ucrainei, hotărând în special excluderea a numeroase bănci rusești din platforma interbancară Swift, a anunțat sâmbătă noapte Comisia Europeană. De asemenea, rezervele valutare ale Rusiei vor fi blocate prin înghețarea activelor Băncii Centrale, conformei șefei CE, Ursula von der Leyen.

Sunt vizate „toate băncile ruse deja sancționate de comunitatea internațională, precum și alte instituții, dacă va fi necesar”, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului german, a cărui țară prezidează în prezent grupul G7. Aceste măsuri au fost luate de Statele Unite, Franța, Germania, Marea Britanie, Canada, Italia și Comisia Europeană.