Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 127. Rusia a lansat două rachete asupra regiunii Odesa. Canada va oferi Ucrainei 39 de vehicule blindate

Imagine-simbol

Rușii atacă regiunea Denpropetrovsk. În localitatea Zelenodolsk, a fost lovită o întreprindere agricolă. A fost distrus un depozit cu 40 de tone de cereale.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Joi, 30 iunie:

UPDATE 21:57 Canada finalizează procedurile pentru transferul a 39 de vehicule blindate către Ucraina, scrie unian.net.

Potrivit site-ului premierului canadian, Justin Trudeau și-a încheiat astăzi participarea la summitul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Prim-ministrul canadian a anunțat furnizarea a încă șase camere pentru drone și finalizarea negocierilor pentru furnizarea a până la 39 de vehicule blindate de sprijin de luptă pentru Ucraina, inclusiv piese de reparații și întreținere.

UPDATE 21:40 Rusia a lansat două rachete asupra regiunii Odesa. Un anunț în acest sens a fost făcut de șeful administrației militare regionale din Odesa, Maxim Marchenko, potrivit unian.net.

„Ocupanții au lovit regiunea cu două rachete. Din fericire, nu s-au înregistrat victime sau distrugeri”, a spus el.

UPDATE 20:40 Trupele ruse au luat cu asalt zona rafinăriei de petrol din Lisichansk și au preluat controlul asupra părților de nord-vest și sud-est ale rafinăriei, arată un raport al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Potrivit autorităților ucrainene, forțele ruse au desfășurat acțiuni de asalt în zonele din partea de nord-est a rafinăriei Lisichansk, în satul Topolivka și în partea de nord a localităților Vovcioiarivka și Maloreazanțeve.

UPDATE 19:39 Cadavrele a încă cinci persoane au fost găsite sub dărâmăturile centrului comercial Amstor din Kremenciuk, distrus de un atac cu rachete rusești, anunță Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina.

„Începând cu ora 15:30, la locul intervențiilor de salvare de urgență de pe teritoriul centrului comercial Amstor, au fost găsite încă 5 fragmente de corp”, se arată în comunicat.

De la începutul lucrărilor, au fost găsite în total 22 de cadavre.

Pe 27 iunie, trupele rusești au lansat un atac cu rachete asupra centrului comercial Amstor din Kremenciuk.

Cel puțin 18 persoane au fost ucise și 65 rănite în atacul asupra mall-ului.

Ministerul rus al Apărării a declarat că atacul a vizat „hangare cu arme și muniții din SUA și din țări europene” și a descris centrul comercial ca fiind „inoperabil”.

UPDATE 17:53 Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că va anunța în zilele următoare un nou ajutor militar în valoare de 800 de milioane de dolari (658 de milioane de lire sterline) pentru Ucraina, transmite BBC.

El sugerează că acesta va acoperi apărarea aeriană, artileria și alte tipuri de armament.

Până în prezent, SUA au trimis Ucrainei ajutoare în valoare de peste 50 de miliarde de dolari.

UPDATE 17:00 Franța va livra Ucrainei încă șase arme autopropulsate CAESAR, a declarat președintele francez Emmanuel Macron la summitul NATO, scrie Unian pe Telegram.

UPDATE 15:50 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi, 30 iunie, la finalul summitului de la Madrid că „NATO nu este un monolit, dar este capabil să se unească în momente importante”, scrie Digi24.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a făcut declarații joi după-amiază, la finalul Summitului de la Madrid, în care a vorbit despre o alianță unită, dar „nu un monolit” și a transmis că statele membre vor contribui mult mai mult la bugetul comun. Alianța va putea astfel să își consolideze apărarea și să facă mai multe exerciții militare. De asemenea, Stoltenberg a acuzat războiul brutal al lui Putin în Ucraina, precizând că întâlnirea dintre cei 30 de lideri din capitala Spaniei a fost una „transformatoare”.

UPDATE 14:40 Forțele armate ale Ucrainei au preluat controlul asupra satului Potiomkino din regiunea Herson. Despre asta a anunțat Brigada 60 de infanterie a Comandamentului Operațional „Kahovka” al Forțelor Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei pe pagina sa de Facebook, scrie unian.

„Militarii au efectuat o ofensivă de succes, în timpul căreia au respins mai multe contraatacuri inamice, au distrus vehiculele de luptă ale infanteriei și tancurile invadatorilor”.

UPDATE 13:39 Ministerul rus al Apărării a organizat un briefing în care a făcut un anunț „de ultima oră”, despre care a vorbit încă miercuri seara, 29 iunie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky. Moscova a anunțat că, la 29 iunie, Rusia și Ucraina au făcut schimb de prizonieri: 144 de militari ruși au fost schimbați pe 144 de militari ucrainenei.

„Ieri, 29 iunie, a avut loc schimbul a 144 de militari. Acesta a fost organizat și desfășurat la ordinele directe ale Comandantului Suprem al Forțelor Armate ale Federației Ruse”, anunță Ministerul rus al Apărării într-un comunicat de presă.

Despre schimbul celor 144 de ruși cu 144 de ucraineni a anunțat miercuri seara președintele Volodimir Zelensky într-un mesaj video.

„Circa 144 de soldaţi ucraineni s-au întors acasă din captivitatea rusă – 59 de soldaţi ai Gărzii Naţionale, 30 din marină, 28 din armată, 17 grăniceri, nouă combatanţi ai apărării teritoriale şi unul din poliţie”, a spus liderul de la Kiev.

UPDATE 11:55 Trupele ruse au părăsit Insula Șerpilor – Ministerul rus al Apărării.

„La 30 iunie, ca gest de bunăvoință, Forțele Armate ale Federației Ruse și-au încheiat obiectivele stabilite pe Insula Șerpilor și au retras garnizoana staționată acolo”, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

Insula Şerpilor a devenit la începutul războiului un simbol al rezistenţei ucrainene după ce a fost mediatizată o înregistrare audio ucraineană neautentificată de surse independente şi conform căreia, în timp ce echipajul crucişătorului rus Moskva le cerea prin radio militarilor ucraineni de pe insulă să se predea, aceştia din urmă ar fi răspuns cu mesajul „Navă de război rusească, du-te naibii!”.

După publicarea acelei înregistrări, Kievul a susţinut că militarii ucraineni de pe Insula Şerpilor au fost ucişi în timpul asaltului, dar a recunoscut mai târziu că ei sunt în viaţă. Rusia anunţase imediat după ocuparea insulei că 82 de soldaţi ucraineni s-au predat pe Insula Şerpilor. Soldaţii ucraineni au fost între timp eliberaţi în cadrul unui schimb de prizonieri.

Pe lângă valoarea sa simbolică, insula este de asemenea strategică şi ca urmare a situării sale în largul coastelor ucrainene şi româneşti, care reprezintă un post de observare bun şi un posibil loc de desfăşurare pentru sisteme de apărare sol-aer.

Moscova a afirmat deja că a dejucat în trecut tentative de atac ale forţelor ucrainene, dar cea raportată marţi pare să se distingă prin amploarea mijloacelor mobilizate.

UPDATE 11:20 Armata ucraineană a anunțat joi, 30 iunie, despre o nouă lovitură asupra Insulei Șerpilor.

„În timpul nopții, în rezultatul unei operațiuni militare reușite, cu lovituri de foc ale unităților noastre de rachete și artilerie asupra Insulei Șerpilor, inamicul a evacuat în grabă rămășițele garnizoanei cu două bărci cu motor și probabil a părăsit insula. Acum Insula Șerpilor este acoperită de foc, se aud explozii.
Rezultatele finale ale operațiunii sunt în continuare investigate”, se arată în raportul Comandamentului Operațional „Sud”.

UPDATE 10:55 Șeful regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, spune că orașul Lisiceansk este bombardat continuu de ruși. a fost distrus sediul poliției și teritoriul rafinăriei de petrol.

Potrivit lui Gaidai, Rusia nu renunță la intenția de a bloca orașul Lisiceansk și de a prelua controlul pe tronsonul autostrăzii Lisiceansk-Bahmut.

UPDATE 9:30 În urma loviturii cu rachete de ieri asupra orașului Nikolaev, șase persoane au murit, iar șase au fost rănite, anunță șeful administrației regionale din Nikolaev, Vitali Kim. Potrivit acestuia, pe lângă lovitura asupra blocului de locuințe, rachetele au lovit și o bază de odihnă, precum și mai multe garaje.

De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării a anunțat despre distrugerea unei bazei de pregătire a mercenarilor străini lângă Nikolaev.

UPDATE 9:00 Japonia va aloca Ucrainei 100 de milioane de dolari, scrie Japan Today.

„Banii vor fi cheltuiți pentru achiziționarea de echipamente medicale, precum și pentru construcția de locuințe temporare pentru persoanele strămutate intern”, a declarat premierul Fumio Kisida.

În plus, Tokyo va ajuta Kievul să-și extindă capacitatea de depozitare a cerealelor pe măsură ce se apropie sezonul recoltei.

UPDATE 8:50 Ucraina rupe relațiile cu Siria după ce Assad a recunoscut independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk – Zelensky

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a anunțat că Ucraina va rupe toate relațiile cu Siria după decizia acestei țări de a recunoaște independența autoproclamatelor Republici Populare Donețk și Lugansk. Declarația a fost făcută miercuri seara, 29 iunie, în cadrul unei adresări video publicată pe canalul de Telegram al liderului de la Kiev.

„Rusia a obținut totuși de la Siria o declarație cu privire la presupusa recunoaștere a structurilor de ocupație din Donbas ca presupuse state. (…) În acest caz, nu vor mai exista relații cu Siria, iar presiunea asupra sancțiunilor împotriva Siriei, dimpotrivă, va fi și mai mare”, a spus Zelensky.

UPDATE 8:20 Marea Britanie va oferi Ucrainei ajutor militar suplimentar în valoare de peste un miliard de lire sterline – Bloomberg

Premierul britanic a anunţat miercuri, în cursul summitului NATO de la Madrid, că Guvernul de la Londra va debloca un miliard de lire sterline (1,16 miliarde de euro) pentru ajutor suplimentar acordat Ucrainei în răspuns la invazia rusă şi care va include sisteme de apărare antiaeriană şi drone, transmite Bloomberg.

„Regatul Unit aproape că își va dubla sprijinul militar pentru Ucraina la un miliard suplimentar de lire sterline, pentru a ajuta țara să treacă de la apărare la invazia rusă la o creștere a operațiunilor ofensive”, se arată în comunicatul emis de biroul prim-ministrului Boris Johnson.

UPDATE 7:55 Rusia continuă să atace regiunea Denpropetrovsk. Șeful administrației din regiune, Valentin Zeznicenko spune că trupele ruse au lansat rachete asupra localităților Krivoi Rog, Zelenodolsk și Velikaia Kostromovka.

„În Zelenodolsk, inamicul a vizat o întreprindere agricolă. A distrus un depozit care conținea 40 de tone de cereale. Explozia a provocat un incendiu”, a scris Reznicenko pe Telegram.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: