Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ 153 de zile…

LIVE TEXT 153 de zile de război în Ucraina. Rușii au ocupat localitatea Novoluganskoe din regiunea Donețk – autoritățile ucrainene

Sursa foto: dsnews.ua

Trupele de ocupație ruse își întăresc pozițiile în regiunile Zaporizhia și Herson în așteptarea unei contraofensive a Forțelor Armate ale Ucrainei, anunță Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW). Între timp, rușii continuă să stabilească condiții pentru anexarea teritoriilor ocupate la Federația Rusă și să extindă controlul administrativ asupra acestora.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.


Cronologia evenimentelor din Ucraina. Marți, 26 iulie

UPDATE 21:55 Trupele ruse au ocupat localitatea Novoluganskoe din regiunea Donețk. Despre asta a anunțat șeful adjunct al administrației militare a orașului Svetlodar, Maxim Cerevko, pentru Radio Vilne.

„Ne-am retras de la Novoluganskoe. Unde anume ne-am retras, nu pot spune. Știu că retragerea trupelor a fost sub presiune puternică”, a spus Maxim Cerevko. El a remarcat că în această direcție încă se duc bătălii.

Novoluganskoe se află în apropierea termocentralei Uglegorsk, pe care rușii au capturat-o în această dimineață. Astfel, inamicul a preluat controlul asupra întregului așa-numit „arc Svetlodar” – zona fortificată a Forțelor Armate ale Ucrainei la sud-est de Bahmut. Svetlodarsk a fost capturat în mai.

UPDATE 20:55 Statele membre ale UE au decis marţi, 26 iulie, prelungirea cu şase luni, până pe 31 ianuarie 2023, a sancțiunilor împotriva unor sectoare ale economiei ruse, impuse în 2014 după anexarea Crimeii şi la care s-au adăugat noi pachete de sancțiuni după agresiunea începută de Rusia împotriva Ucrainei pe 24 februarie, anunță Consiliul European într-un comunicat de presă.

Consiliul UE anunță că sancțiunile prelungite acum „constau într-un spectru larg de măsuri sectoriale, care includ finanţele, energia, tehnologia şi bunurile cu dublă utilizare (civilă şi militară) industria, transporturile şi bunurile de lux”.

De asemenea, UE a impus restricții pentru relațiile economice „cu peninsula Crimeea anexată ilegal şi orașul Sevastopol, precum și cu zonele care nu se află sub controlul guvernului (ucrainean) Doneţk şi Lugansk”. Sancţiunile mai prevăd restricții individuale împotriva unor persoane şi entități, constând în înghețarea activelor şi restricții de călătorie în UE, precum şi „măsuri diplomatice”.

Din 24 februarie, UE a adoptat o serie de pachete de sancțiuni fără precedent ca răspuns la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

„UE condamnă în cei mai fermi termeni războiul agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei, care încalcă în mod flagrant suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Ea (UE n. r.) îndeamnă Rusia să oprească imediat atacurile sale (…) împotriva civililor și a infrastructurii civile și să își retragă imediat și necondiționat toate trupele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, se arată în comunicatul de presă al Consiliului European.

UPDATE 19:48 Marea Britanie a declarat marți, 26 iulie, că a sancționat mai mulți oficiali ruși din Lugansk și Donețk, precum și 29 de guvernatori regionali din Rusia, ca răspuns la războiul provocat de Rusia în Ucraina, scrie Reuters.

Printre cele 42 de desemnări adăugate la sancțiunile britanice împotriva Rusiei se numără ministrul adjunct al Justiției din Rusia, precum și doi apropiați ai miliardarului rus Alisher Usmanov, care a fost la rândul său sancționat de Marea Britanie în martie.

„Vom continua să impunem sancțiuni dure celor care încearcă să legitimeze invazia ilegală a lui Putin până când Ucraina va învinge”, a declarat într-un comunicat ministra de Externe, Liz Truss.

Vitaly Khotsenko și Vladislav Kuznetsov, premierul și prim-vicepreședintele așa-numitelor Republici Populare Donețk și Lugansk, fac acum obiectul unor interdicții de călătorie, a precizat Ministerul britanic de Externe.

„Khotsenko și Kuznetsov au fost trimiși să implementeze politicile Rusiei în întreaga regiune invadată, susținând planurile lui Putin de a anexa ilegal teritorii ale Ucrainei și de a folosi referendumuri false pentru a-și legitima în mod fals ocupația”, a declarat acesta.

UPDATE 18:32 În urma atacului rusesc de luni, 25 iulie, asupra orașului Ciuguev, două persoane au fost ucise.

Potrivit șefului administrației regionale din Harkov, Oleg Sinegubov, salvatorii au scos cadavrul unui bărbat de 36 de ani de sub dărâmăturile clădirii bombardate. Anterior, autoritățile ucrainene au anunțat despre decesul unei femei de 30 de ani.

UPDATE 17:25 Rușii bombardează orașul Soledar din regiunea Donețk: a fost avariată clădirea unității de pompieri.

„La ora 16:53, Serviciul de Stat de Urgență a primit informații că, clădirea 88 a Unității de Stat de Pompieri și Salvare a Direcției Principale a fost avariată în urma ostilităților. Fațada, porțile, geamurile, placarea pereților și mobilierul din clădirea unității au fost avariate. Nu s-au înregistrat morți sau răniți, iar echipamentele de incendiu și salvare nu au fost avariate”, anunță Serviciul de Urgență al Ucrainei.

UPDATE 16:45 Forțele armate ale Ucrainei au atacat o cazarmă a rușilor din orașul Lisiciansk, care este ocupat de forțele armate ale Rusiei. Potrivit șefului ucrainean al regiunii Lugansk, Sergei Gaidai, în urma atacului au fost uciși 12 militari ruși.

UPDATE 15:45 Ucraina a primit sistemele MLRS MARS-II, promise de Germania. Despre asta a anunțat ministrul german al apărării, Christina Lambrecht, scrie Evropeiskaia Pravda din Ucraina.

Pe lângă trei MARS-II, Ucraina a primit trei monturi de artilerie autopropulsate PzH 2000, sisteme de apărare antiaeriană IRIS-T și trei vehicule blindate de recuperare.

UPDATE 14:40 Autoritățile ucrainene susțin că armata rusă transferă marți echipament militar greu spre Herson.

Rușii au retras aproximativ 80 de echipamente în direcția Hersonului.

Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a anunțat acest lucru pe canalul lui de Telegram.

„Ocupanţii transferă echipament militar greu. Trei convoai – aproximativ 80 de echipamente – au trecut prin Melitopol spre Herson”, a spus el.

UPDATE 13:30 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky a arătat consecințele atacurilor cu rachete de dimineață asupra stațiunii Zatoka din Odesa.

Imagini video au fost postate pe Instagramul președintelui.

„Dimineața. Un sat obișnuit din Zatoka. Oamenii s-au odihnit și au trăit. Doar au trăit. Fără baze, fără trupe. Doar că teroriștii din Federația Rusă au vrut să tragă. Vor fi responsabili pentru tot. Toți. Fiecare „eliberator” care distruge viețile noastre”, a scris Zelensky.

Înregistrările arată clădiri distruse și resturi împrăștiate. Casele avariate încă mocnesc. Pe fundal se vede un incendiu.

UPDATE 11:20 Ministerul Justiției din Ucraina a explicat de ce s-au oprit negocierile cu Federația Rusă și în ce condiții vor fi reluate. Potrivit autorităților ucrainene, Federația Rusă trimite în mod constant semnale despre disponibilitatea sa de a relua negocierile, propunând ultimatumurile sale.

În prezent, nu există negocieri între Ucraina și Rusia pentru a pune capăt războiului. Pentru că singura poziție a Moscovei este că vor să semneze un document cu Kievul, care seamănă foarte mult cu capitularea din partea ucraineană.

Ministrul Justiției, Denys Malyuska, a spus asta într-un interviu acordat RBC-Ucraina

„Negocierile cu Rusia, unde sunt membru al grupului de negociere ( privind încheierea războiului ), nu au loc acum, cu excepția unui grup foarte restrâns și a unui subiect foarte restrâns – exportul de cereale”, explică Malyuska.

Potrivit acestuia, procesul de negociere poate fi împărțit în trei grupuri:

  • negocieri pe cereale – pe termen scurt, restrânse doar în raport cu o problemă anume;
  • negocieri cu Rusia privind potențiala încetare a focului sau pace – după cum a raportat Malyuska, acestea sunt înghețate pentru un anumit timp și nu au loc;
  • negocierile privind garanțiile de securitate sunt ample și se desfășoară activ cu multe țări.

Ministrul a menționat că participă la delegația acestui al doilea grup privind încetarea focului.

„Da. Nu purtăm discuţii până acum doar pentru că probabil că nu există perspective pentru încheierea unui astfel de acord. În primul rând, din cauza poziţiei Rusiei”, a subliniat Malyuska.

Potrivit acestuia, Federația Rusă trimite în mod constant semnale despre disponibilitatea sa de a relua negocierile, propunând ultimatumurile sale.

„Asta se aude constant în presa rusă: că suntem pregătiți, ucrainenii sunt cei care nu vor să negocieze. De fapt, ei sunt gata să semneze un acord în condițiile care le plac și care sunt extrem de asemănătoare cu un fel de capitulare. Prin urmare, aceasta nu este o disponibilitate pentru negocieri – este o disponibilitate de a le impune condițiile astfel încât să ne predăm. Există o asemenea disponibilitate la ei”, a subliniat ministrul.

Malyuska a subliniat că atunci când există o pregătire reală pentru negocieri reale, astfel de negocieri se vor relua cu siguranță.

„Dar aceasta este o întrebare pentru liderii grupurilor de negociere, din partea noastră este David Arahamia. El poate comenta această poveste și consecințele ei în modul cel mai detaliat și competent. Dau doar o impresie generală”, a adăugat el.

Potrivit lui Mykhailo Podolyak, consilier al șefului PO, membru al delegației de negociere, în prezent nu există motive pentru reluarea negocierilor cu Federația Rusă  .

UPDATE 9:31 Armata rusă a lansat un atac cu rachete în sudul Ucrainei. Case private și infrastructura portuară au fost lovite. În regiunea Odesa au fost lovite clădiri private din satele de pe coastă. Ulterior acolo a izbucnit și un incendiu.

Anunțul a fost făcut de comanda operaţională „Sud” .

„Un atac masiv cu rachete a fost efectuat în sudul Ucrainei, inclusiv cu utilizarea aeronavelor din direcția Mării Negre. Au fost trase mai multe rachete aeriene. În regiunea Odesa au fost lovite clădiri private din satele de pe coastă, urmate de un incendiu. Salvatorii lucrează la sol. Preliminar, nu există victime. În regiunea Mykolayiv infrastructura portuară a fost atacată”, se arată în mesaj.

În același timp, a fost făcut un atac asupra districtului Mykolaiv cu un sistem de apărare antiaeriană S-300 din regiunea Herson ocupată temporar. Informațiile cu privire la amploarea distrugerii și a victimelor sunt clarificate.

UPDATE 8:05 Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a putut confirma 5.237 de decese și 7.035 de răniri ale civililor din Ucraina din cauza războiului pe scară largă început de Rusia. Cel puțin 348 de copii au fost uciși, iar 560 au fost răniți.

Acest lucru a fost raportat Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați, informează RFE/RL .

Acestea sunt date din 24 februarie până la miezul nopții de 24 iulie.

UPDATE 8:00 Trupele de ocupație ruse își întăresc pozițiile în regiunile Zaporizhia și Herson în așteptarea unei contraofensive a Forțelor Armate ale Ucrainei. Acest lucru a fost raportat de Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW). Puterea ocupantă continuă să stabilească condiții pentru anexarea teritoriilor ocupate la Federația Rusă și să extindă controlul administrativ asupra acestora.

Potrivit Institutului, forțele ruse au obținut câștiguri minore la sud de Bakhmut, dar este puțin probabil să poată folosi aceste câștiguri în mod eficient pentru a prelua controlul deplin al orașului.

Forțele ruse au efectuat, de asemenea, atacuri terestre limitate la nord de Harkov, la est de Siversk și la est de Bakhmut.

Între timp, militarii ucraineni continuă să lovească fortărețele rusești de-a lungul direcției de sud.

ISW notează că armata rusă continuă să retragă echipamentele militare din depozitele din Omsk. Armata s-a confruntat cu probleme în repararea vehiculelor de luptă avariate.

Anterior, consilierul șefului Administrației Militare Regionale Herson, Serhii Khlan, a raportat că invadatorii ruși încearcă să construiască o trecere cu ponton în apropierea Podului Daryiv distrus.


ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: