Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 93-a zi…

LIVE TEXT A 93-a zi de război în Ucraina. Zelensky spune că aproape jumătate din exporturile de cereale ale Ucrainei sunt stopate: „Rusia a blocat principalele rute de export ale țării”

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelensky a acuzat Rusia de comiterea unui genocid în regiunea Donbas din estul Ucrainei. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov l-a acuzat pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelensky, că nu doreşte să negocieze şi Occidentul pentru că sprijină Kievul în această poziţie.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Vineri, 27 mai:

UPDATE 21:56 Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat că aproape jumătate din exporturile de cereale ale Ucrainei sunt blocate în prezent, deoarece Rusia continuă să blocheze principalele rute de export ale țării prin Marea Neagră și Marea Azov, calificând situația drept o potențială „catastrofă” pentru securitatea alimentară globală, scrie CNN.

În cadrul unui forum în format online, Zelensky a spus că „22 de milioane de tone de cereale sunt ținute în silozuri în prezent. Nu le putem livra pe piețele internaționale unde sunt necesare chiar în acest moment”.

Președintele ucrainean a mai spus că estimările ONU potrivit cărora foametea ar putea afecta alte 50 de milioane de persoane în acest an reprezintă o estimare „conservatoare”, lăsând să se înțeleagă că numărul celor afectați va fi mai mare.

„Foametea nu vine singură, este întotdeauna însoțită de haos politic care exacerbează situația, ruinează viețile oamenilor, creând condiții nesigure pentru oamenii obișnuiți. În iulie, când multe țări își vor epuiza stocurile de recoltă de anul trecut, va deveni evident că vine cu adevărat catastrofa”, a spus el.

UPDATE 20:13 Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că președintele rus Vladimir Putin i-a spus vineri că Moscova își va respecta angajamentele de livrare de gaze naturale către Austria și că este gata să discute cu Ucraina despre un schimb de prizonieri, notează Reuters.

Nehammer a făcut aceste declarații după ce cei doi lideri au avut o convorbire telefonică de 45 de minute pe care Nehammer a descris-o ca fiind o șansă de a-l confrunta pe Putin cu realitățile războiului din Ucraina și de a discuta perspectivele unor soluții umanitare.

Întrebat ce i-a spus Putin despre livrările de gaze, conservatorul austriac a declarat: „A abordat și el subiectul (și a spus) că toate livrările vor fi finalizate”.

Într-o declarație separată, Kremlinul a declarat că Rusia și-a reafirmat angajamentul de a furniza gaze naturale Austriei, care primește 80% din gazele sale din Rusia.

Nehammer, care a vizitat Rusia luna trecută pentru discuții cu Putin, a declarat că liderul rus și-a exprimat disponibilitatea de a discuta un schimb de prizonieri cu Ucraina.

UPDATE 19:03 31 de civili, inclusiv 13 copii, au fost evacuați astăzi din orașul Lisichansk, anunță șeful administrației militare regionale din Lugansk, Serghei Gaidai.

„Patrule de poliție au venit la Lisichansk pentru a ridica șapte persoane care au informat în prealabil că vor să se evacueze (…). O femeie a fost predată medicilor, deoarece suferise un atac cerebral”, a declarat Gaidai.

UPDATE 17:36 Trupele ruse au lansat rachete de croazieră asupra zonelor rezidențiale din Bahmut și Soledar din regiunea Donețk. Despre asta a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanik.

„Inamicul continuă să lovească militarii în zonele rezidențiale de pe teritoriul statului nostru”, a declarat Motuzyanik.

UPDATE 16:00 Războiul Rusiei împotriva Ucrainei ar putea duce la o creștere catastrofală a prețurilor la produsele alimentare. Semnele acestui dezastru vor apărea deja în iulie, spune președintele Ucrainei Volodimir Zelensky.

UPDATE 15:50 „Miliția” din autoproclamata Republică Populară Lugansk susține că sunt blocate toate căile de evacuare ale trupelor ucrainene de la Severodonețk.

Anterior, șeful administrației Severodonețk, Alexander Stryuk, a raportat că forțele ruse au ocupat „două treimi din perimetrul Severodonețk” și că orașul nu a fost înconjurat.

UPDATE 15:00 Armata ucraineană continuă să dețină controlul asupra orașului Severodonețk, după ce a respins atacurile rusești, anunță șeful orașului Severodonețk, Alexander Stryuk, scrie unian.

UPDATE 14:00 În regiunea Herson, aflată sub ocupație, armata rusă identifică persoanele care au venit din Mariupol și organizează autobuze pentru a le întoarce în orașul lor natal, a spus Piotr Andriușcenko, consilierul primarului din Mariupol.

„Motivele și scopul nu sunt clare acum, (…) dar devine clar faptul că Mariupolul s-a transformat într-un adevărat ghetou pentru ucraineni”, a adăugat Andriușcenko.

UPDATE 13:05 Consilierul primarului din Mariupol: pe teritoriul fostei uzine Oktiabr, au fost găsit aproximativ 70 de corpuri neînsuflețite.

„Motivul este același – oamenii au fost uciși în urma bombardării clădirii. Cadavrele au fost împachetate în pungi de plastic și duse într-o groapă comună pentru înmormântare… Identificarea nu a fost efectuată”, a spus Piotr Andriușcenko.

UPDATE 12:58 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că negocierile cu Ucraina au fost „înghețate prin decizia Kievului”.

„Conducerea Ucrainei face în mod constant declarații care nu clarifică dacă Kievul este gata să adopte o abordare corectă și să înțeleagă starea reală a lucrurilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, scrie TASS.

UPDATE 12:45 Rușii au bombardat vineri dimineața regiunea Dnepropetrovsk, scrie Unian pe Telegram.

Astfel, trei rachete Iskander au fost lansate din regiunea Rostov a Federației Ruse asupra regiunii Dnepropetrovsk. O rachetă a atins ținta, transmit sursa citată. Racheta a lovit cazarma Gărzii Naționale: 10 persoane au murit, aproximativ 35 au fost rănite.

UPDATE 11:45 Șeful regiunii Donețk, Pavel Kirilenko a confirmat că Ucraina a pierdut controlul asupra majorității localității Liman.

Într-un comentariu pentru Hromadske, Pavel Kirilenko, a declarat că „majoritatea localității Liman nu este controlată de armata ucraineană”.

UPDATE 11:10 Așa-numitele autorități din autoproclamata Republică Populară Donețk anunță că „a stabilit controlul deplin asupra orașului Liman”.

Potrivit RIA Novosti, Forțele de Apărare ale Donbasului au eliberat și stabilit controlul deplin asupra a 220 de localități, inclusiv Krasnî Lyman.

Cu o zi mai devreme, Aleksei Arestovici, consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, a recunoscut că armata ucraineană a „pierdut” această localitate (Liman n.r.).

UPDATE 10:40 Un băiat de 12 ani a murit joi pe teritoriul unei școli din Mariupol, anunță consilierul primarului orașului Petr Andriușcenko. Potrivit acestuia, copilul a murit în urma detonării unui proiectil rusesc neexplodat anterior de la sistemul de rachete cu lansare multiplă Grad.

UPDATE 10:10 Autoritățile ucrainene susțin că Rusia ar fi pierdut 29 750 de soldați în războiul din Ucraina.

UPDATE 9:30 Șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk, Denis Pușilin, anunță că regiunea planifică să restabilească aeroporturile din Donețk și Mariupol, scrie RIA Novosti.

UPDATE 9:15 Ministerul britanic al Apărării anunță că forțele terestre ruse își continuă eforturile de a încercui orașele Severodonețk și Lisiciansk, cucerind mai multe sate la nord-vest de Popasnaia.

Rusia nu renunță la obiectivul de a ocupa teritoriul sudic al Ucrainei, în acest sens, în ultimele zile, Rusia pare să fi scos din depozit tancuri T-62 vechi de 50 de ani și să le fi trimis în zona de operațiuni a grupului.

UPDATE 9:00 Noua „administrație” pro-rusă din Zaporojie anunță că regiunea trecerea la ora Moscovei, transmite postul de televiziune „Zvezda” al Ministerului rus al Apărării.

UPDATE 8:55 241 de copii au murit în Ucraina de la începutul războiului. Potrivit Procuraturii Generale a Ucrainei, 438 de copii au fost răniți.

De asemenea, potrivit autorităților ucrainene, în urma bombardamentelor rusești au fost avariate 1887 instituții de învățământ, 180 dintre ele au fost complet distruse.

UPDATE 8:45 Rușii au încercat din nou să înainteze spre Severodonețk, anunță președintele Administrației Regionale de Stat din Lugansk, Serghei Gaidai.

În urma bombardamentelor, patru persoane au fost ucise.

UPDATE 8:30 Ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba declară că cea mai urgentă nevoie a Ucrainei o reprezintă MLRS (sistem de lansare de rachete multiple) pentru a contrabalansa superioritatea Rusiei în ceea ce priveşte armamentul greu. SUA discută despre trimiterea de sisteme avansate în Ucraina.

Situaţia militară în regiunile din est este „atât de disperată pe cât spun oamenii – chiar mai rea decât spun oamenii”, a afirmat Kuleba într-o sesiune live de întrebări şi răspunsuri pe Twitter, din Polonia.

Singurul răspuns care ar funcţiona, a spus el, ar fi cu „mai multe arme grele. Fără acestea, nu vor putea să-i împingem înapoi”.

El a numit decizia Washingtonului pe această problemă „crucială”.

Potrivit CNN, administraţia Biden se pregăteşte să crească nivelul armelor pe care le oferă Ucrainei, trimiţând sisteme avansate, de rachete cu rază lungă de acţiune, având în vedere că aceasta devine principala solicitare a ucrainenilor, potrivit mai multor oficiali.

UPDATE 8:05 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, afirmă că Ucraina va fi întotdeauna un stat independent şi nu va fi înfrântă. „Singura întrebare este ce preţ va trebui să plătească poporul nostru pentru libertate şi Rusia – pentru războiul absurd împotriva noastră”, adaugă el. Zelensky susţine că „desfăşurarea catastrofală a evenimentelor ar fi putut fi oprită dacă lumea trata situaţia din Ucraina ca fiind situaţia sa”.

Zelensky a subliniat că actuala ofensivă „a ocupanţilor în Donbas poate face regiunea nelocuită”.

UPDATE 8:00 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov l-a acuzat joi pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelensky, că nu doreşte să negocieze şi Occidentul pentru că sprijină Kievul în această poziţie, transmite dpa.

Zelensky afirmase anterior că va negocia direct doar cu preşedintele rus Vladimir Putin dacă Moscova s-ar retrage pe linia de dinaintea invaziei.

UPDATE 7:55 Artileria a lovit orașul Harkov pentru prima dată în două săptămâni, în contextul în care al doilea oraș din Ucraina începea să revină la normal după ce trupele rusești au fost respins din orașele și satele de la marginea Harkovului.

Guvernatorul regional al Harkovului, Oleg Sinehubov, a spus că cel puțin nouă oameni au fost uciși iar 17 răniți în atacurile asupra nordului orașului, scrie The Guardian.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: