Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Prima zi de…

LIVE TEXT Prima zi de război. Putin a atacat Ucraina și a amenințat țările străine care se vor implica. „Vor fi consecinţe cum nu aţi mai experimentat vreodată în istoria voastră. Suntem pregătiţi pentru orice s-ar întâmpla. Sper că sunt auzit”

Sursa foto: Digi 24

Președintele rus Vladimir Putin a avut un discurs joi dimineață, 24 februarie, în jurul orei 4.30, în care a declarat că „toate analizele arată că o confruntare a Rusiei cu Ucraina este de neevitat”. Acesta a anunțat că a trimis armata în Ucraina pentru a „o elibera”.

Președintele rus a spus că operațiunea are drept scop „demilitarizarea și denazificarea Ucrainei”. El a amenințat că dacă țări străine se vor implica, atunci „vor fi consecinţe cum nu aţi mai experimentat vreodată în istoria voastră. Suntem pregătiţi pentru orice s-ar întâmpla. Sper că sunt auzit”.

CITIȚI și: Ziua 0. LIVE TEXT: Cronologia zilelor care au prededat războiul. 

LIVE TEXT: A doua zi de Război. Putin atacă Ucraina. UE și SUA condamnă și sancționează

Joi, 24 februarie: Cronologia războiului din Ucraina. LIVE TEXT:

UPDATE 23:54 Luptele continuă în orașul Sumî din sud-estul Ucrainei. Sirene antiaeriene se aud în Ternopil.

UPDATE 23:23 Scopul rușilor este crearea unui coridor terestru către Peninsula Crimeea și către regiunea transnistreană, afirmă Kievul. Detalii aici

UPDATE 23:15 Jurnaliștii de la Novaya Gazeta au a publicat o hartă cu pozițiilor lovite de rachetele rusești, cu atacuri și teritoriile care au fost ocupate de ocupanții ruși. Detalii aici

UPDATE 23:00 Site-urile Președinției Federației Ruse, Guvernului și Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului) nu au putut fi accesate astăzi de către utilizatorii din Rusia și Kazahstan.

UPDATE 22:48 Insula Șerpilor, aflată la 45 de km de România, a fost capturată de militarii ruși. Serviciul de Granicieri al Ucrainei raportează că militarii ucraineni au pierdut controlul asupra Insulei Șerpilor, scrie Novaya Gazeta.

Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei informează că, din informațiile de care dispune, insula a fost capturată. Nu mai are comunicații cu grănicerii care apărau insula, iar infrastructura a fost distrusă în bombardamentele aviației și marinei ruse.

Ulterior, baza militară de pe insulă a fost bombardată și de avioanele de luptă ale Moscovei.

UPDATE 22:30 Ucrainenii au preluat controlul asupra aeroportului militar Gostomel.

Aeroportul din Gostomel, regiunea Kiev, a fost readus sub controlul armatei ucrainene. Anunul a fost făcut de către Alexei Arestovich, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelensky. Detalii aici

UPDATE 22:23 Jurnaliștii ucraineni au făcut bilanțul primei zile după ce Rusia a atacat Ucraina.

Prima zi a invaziei:

Ocupanții ruși lovesc în toate direcțiile, bombardează instalațiile militare. Armata ucraineană respinge loviturile și împiedică atacurile asupra orașelor cheie.

UPDATE 22:18 Secretarul american al Apărării a ordonat trimiterea a 7 000 de militari americani în Europa.

UPDATE 21:55 Protest în fața ambasadei Federației Ruse din Israel.

În semn de protest, cetățenii Federației Ruse aflați în Tel Aviv au dat foc la pașapoartele ruse, în fața clădirii diplomatice.

UPDATE 21:52 57 de ucraineni au fost uciși și alți 169 au fost răniți în urma invaziei ruse.

În urma invaziei ruse, 57 de ucraineni au murit, iar alți 169 au fost răniți, scrie Hromadske.ua cu referire la Ministerul de Sănătătea din Ucraina.

UPDATE 21:00 Preşedintele american Joe Biden a acuzat joi că armata rusă a declanşat un asalt neprovocat asupra Ucrainei. Detalii aici

Biden a promis noi sancţiuni împotriva Rusiei, după ceea ce el a numit încălcarea flagrantă a dreptului internaţional şi respingerea diplomaţiei de către preşedintele rus Vladimir Putin.

Principalele declarații:

  • Acum vom aplica sancțiuni celor mai mari companii rusești. Impactul acestora va avea loc în timp. Jumătate din importurile high-tech ale Rusiei vor fi afectate, va fi o lovitură majoră pentru abilitatea Rusiei de a-și moderniza armata. Nu excludem excluderea Rusiei din sistemul de plății SWIFT, dar va trebui să mai discutăm asta și cu europenii. Vă asigur că blocarea băncilor ruse produce mai multe pagube decât scoaterea din SWIFT.
  • Mâine NATO se reunește la summit. Vom trasa noi pași pe care îi vom urma. Forțele nu se vor duce să lupte cu Rusia în Ucraina, ci vor apăra aliații din Est.

UPDATE 20:30 Orașul-port Mariupol este sub un tir puternic și au fost raportate sute de explozii, scrie BBC.

Mariupol este unul dintre cele mai mari porturi ucrainene de la Marea Azov și este situat în apropiere de linia frontului dintre forțele ucrainene și separatiștii din regiunea Donețk, pe care Vladimir Putin a recunoscut-o ca stat independent.

Sursa: BBC


UPDATE 19:54 Zelensky a semnat un ordin de creare a administrațiilor militare. Acestea vor fi create pe baza administrațiilor regionale de stat.

UPDATE 19:52 Premierul Marii Britanii Boris Johnson a prezentat joi cele mai recente sancțiuni împotriva Rusiei şi a afirmat că ucrainenii „se apără feroce” în faţa invaziei ruse, numindu-l pe Vladimir Putin un „agresor plin de sânge”. Detalii aici

Principalele declarații:

  • Înghețăm toate activele băncilor rusești. Vom exclude băncile rusești din sistemul financiar britanic, cel mai puternic din Europa;
  • Jumătate din comerțul Rusiei este în dolari și lire. Vom interzice companiilor rusești să primească finanțare sau să se împrumute din UK.
  • Vom stabili un plafon maximal pentru depunerile cetățenilor ruși la noi în bănci.
  • Înghețăm activele pentru o sută de entități rusești, altele decât cele anunțate deja.
  • Companiei aeriene Aeroflot i se va interzice să mai opereze în Marea Britanie.
  • Vom introduce noi restricții asupra comerțului și vom controla exporturile. Vom da legi noi pentru a interzice exportul de obiecte către Rusia, inclusiv echipamente de înaltă performanță – telecomunicații și aerospațială.
  • Știu că Parlamentul este interesat de excluderea Rusiei din Swift, nimic nu este exclus.
  • În fiecare săptămână vom adăuga noi și noi sancțiuni Rusiei. Vom lucra cu aliații pentru a proteja alte state europene care nu sunt membre NATO, dar ar putea cădea victimă unei posibile agresiuni rusești.

UPDATE 19:50 Peste 4000 de cetățeni ucraineni au traversat frontiera Republicii Moldova, iar peste 100 au solicitat azil, informează Ministerul Afacerilor Interne. În total, au intrat în R. Moldova 6 343 de persoane, dintre care 4 244 de ucraineni și 1 656 de cetățeni moldoveni. Spre Ucraina s-au îndreptat 1 044 de cetățeni ai R. Moldova și 488 de cetățeni ucraineni. Detalii aici

UPDATE 19:47 Protestele iau amploare în Moscova

UPDATE 19:31 Militarii ruși au capturat Cernobîlul, scrie Reuters.

Personalul stației este ținut ostatic, a declarat Alyona Shevtsova, un consilier al comandantului Forțelor Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Acest lucru amenință securitatea nu numai a Ucrainei, ci și a Europei”, a scris Shevtsova.

Autoritățile ucrainene raportaseră că militarii ruși au pătruns în Ucraina de pe teritoriul Belarusului prin zona unde se află centrala nucleară.

UPDATE 19:24 Forţele ruse au cucerit un aeroport militar situat în apropiere de Kiev, a recunoscut joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky. Ministerul Apărării din Ucraina confirmă că Aeroportul Antonov de lângă Kiev a fost ocupat de trupele ruse de desant.

Potrivit şefului statului ucrainean, aeroportul a fost cucerit de forţele ruse, dar debarcarea paraşutiştilor la Gostomel, unde este situat aeroportul, a fost „blocată” şi forţele ucrainene „au primit ordinul de a-i distruge”.

UPDATE 18:50 Baza insulei Șerpilor din Marea Neagră este distrusă de navele de război ruse, scrie hromadske.

„Grănicerii ucraineni au luat poziții defensive . Invadatorii le-au solicitat militarilor detașamentului de frontieră „Izmail să se predea”. Agresorul a folosit canalul de comunicare internațional pentru siguranța navigației”, se arată într-un raport citat de ziarul din Odesa.

Insula Șerpilor este importantă din punct de vedere strategic, iar ocuparea acesteia va permite Moscovei să revendice apele teritoriale din jurul insulei, care se întind pe 12 mile în mare, se arată într-un raport întocmit de experți britanici de informații, citați de Daily Mail, la începutul lunii februarie.

Ucraina cere eliminarea Rusiei din sistemul global de plăți interbancare

UPDATE 18:45 Zelensky cere partenerilor străini să deconecteze Federația Rusă de la SWIFT, sistemul global de plăți interbancare.

Zelensky, le-a cerut joi liderilor europeni să ajute urgent ţara sa care este acum atacată de Rusia, ale cărei forţe au preluat controlul mai multor părţi din sudul ţării.

Statele membre ale Uniunii Europene nu s-au pus încă de acord dacă să taie sau nu accesul Moscovei de la rețeaua globală de plăți interbancare, vitală pentru economia Rusiei, relatează CNN

UPDATE 18:40 În regiunile Cernihiv și Harkov a fost instituită stare de asediu, scrie hromadske.

UPDATE 18:26 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov spune că Rusia va fi întotdeauna pregătită pentru dialog, în ciuda faptului că forțele ruse au lansat un asalt militar de amploare asupra Ucrainei, transmite BBC.

UPDATE 18:20 Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a cerut liderilor europeni și mondiali să ajute Ucraina în lupta împotriva invaziei ruse, scrie presa ucraineană.

„Ucraina nu a ales calea războiului, dar Ucraina își propune să revină pe calea păcii”, a spus Zelensky.

UPDATE 18:10 Președintele Ucrainei Volodimir Zelensky a cerut cetățenilor Federației Ruse să se opună războiului.

UPDATE 18:08 La Sankt Petersburg și Ekaterinburg mai mulți ruși au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva războiului din Ucraina. Protestatarii scandează „Nu războiului!”. Activiștii ruși de pa canalul de Instagram a echipei lui Navalny anunță despre zeci de rețineri. Detalii aici

UPDATE 18:07 În apropiere de Cernihiv, un pluton de recunoaștere rus al celei de-a 74-a brigăzi s-a predat, potrivit comandantului șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valery Zaluzhny. Șeful brigăzii a notat că au avut exerciții militare în Yelnya, iar brigada a aflat despre atacul asupra Ucrainei de ieri. Rușii spun că au crezut că se vor întoarce acasă.

UPDATE 18:04 Autorităţile ucrainene au confirmat că şapte persoane au fost ucise şi alte 17 rănite într-un atac cu rachete lansat asupra unei zone militare, la nord-est de capitala Kiev, relatează CNN.

UPDATE 17:51 Volodimir Zelensky s-a adresat cetățenilor. Potrivit acestuia, în suburbiile Hersonului se duc bătălii aprige, trupele rusești încearcă să avanseze spre Melitopol.

„În limbajul conflictului aceasta poate fi numită o pauză operațională”, a spus președintele ucrainean

„În Donbass, forțele noastre armate fac o muncă excelentă. Direcția Harkov este foarte dificilă, forțele de protecție a orașului funcționează. Cea mai problematică situație pe care o avem astăzi este în sud. Trupele noastre duc bătălii aprige în suburbiile Hersonului. Inamicul presează din Crimeea ocupată, încercând să ajungă în direcția Melitopol”, a spus Zelensky.

UPDATE 17:39 De pe teritoriul Belarusului au fost lansate rachete.

De pe teritoriul Belarusului au fost lansate astăzi rachete în direcția sud-vest. Acest lucru a fost anunțat de Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valery Zaluzhny.  

„Patru rachete balistice au fost lansate de pe teritoriul Republicii Belarus în direcția sud-vest”,  se spune în mesajul de pe pagina sa de Facebook .

UPDATE 17:17 Trupele ruse au intrat în Cernobîl.

Consilierul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei Anton Gerashchenko a spus că trupele ruse de pe teritoriul Belarusului au intrat în zona centralei nucleare de la Cernobîl.

Informații importante despre invazia rusă! Trupele invadatorilor de pe teritoriul Belarusului au intrat în zona centralei nucleare de la Cernobîl. Gărzile Naționale care păzesc depozitul de deșeuri radioactive nesigure opun rezistență încăpățânată”,spus el.

UPDATE 17:14 La Kiev și regiunea Cherkasy este introdusă stare de asediu. La Kiev, aceasta va fi introdusă de la 22:00 până la 07:00. În această perioadă, transportul public nu va funcționa, dar stațiile de metrou vor fi deschise non-stop ca adăposturi. Oamenii trebuie să aibă documente la ei. În regiunea Cherkasy, între orele 22:00 și 6:00 va itra în vigoare starea de asediu. În acest timp, va fi interzisă circulația pe stradă și în alte locuri publice fără permise și certificate speciale, care vor fi eliberate numai angajaților întreprinderilor, instituțiilor și organizațiilor care dirijează activitățile regiunii.

UPDATE 16:56 Un spital din Vuhledar, regiunea Donețk, a fost bombardat de militarii ruși, anunță șeful Administrației Regionale de Stat Donețk, Pavel Kirilenko.

„În Vuhledar, trupele de ocupație rusească au ucis 4 oameni și au rănit 10 civili – obuzele invadatorilor au lovit spitalul local. Printre răniți – 6 medici. Starea răniților este de o gravitate diferită”, a spus el.

Sursa foto: novosti.dn.ua

UPDATE 16:44 Prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița, anunță că Guvernul a aprobat hotărârea cu privire la instituirea stării de urgență în R. Moldova în legătură cu situația din Ucraina.

„Astăzi, la CSE am decis recomandarea de instituire a stării de urgență”, a spus ea.

UPDATE 16:42 Un grup de activiști civici organizează un protest în fața Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău. Aceștia anunță că protestul va fi pașnic. Online, aproape 300 de oameni și-au exprimat interesul pentru a participa la evenimentul care ar urma să înceapă astăzi, 24 februarie, la ora 17:00.

UPDATE 16:32 În contextul crizei din Ucraina, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit în această după amiază cu deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate și ai Partidului Socialiștilor. 

UPDATE 16:25 Actori, cântăreți, prezentatori TV și bloggeri din Rusia au transmis mesaje de solidaritate în actuala situaţie de război provocată de atacul Federaţiei Ruse asupra Ucrainei. Acești au lansat apeluri către autoritățile de la Kremlin de a opri ostilitățile din această țară. Mai multe celebrități ruse precum Ivan Urgant, Maxim Galkin sau Ksenia Sobchak s-au exprimat pe reșelele de socializare împotriva invaziei ruse în Ucraina și au cerut încetarea ostilităților. Aceștia au publicat imagini complet negre, cu hashtagul #нетвойне.

UPDATE 16:13 Președintele SUA, Joe Biden, a convocat ședința Consiliului Național de Securitate pentru a discuta despre situația din Ucraina, scrie BBC.

UPDATE 15:56 Trupele ruse au preluat controlul unei porțiuni a autostrăzii M02 Kiev-Moscova din regiunea Sumî. Acest lucru a fost anunțat de șeful Administrației Regionale de Stat Sumî, Dmitri Zhivitsky.

„Situația de astăzi pe teritoriul regiunii Sumî este complicată. Acum există bătălii în orașul Ohtîrka, a avut loc o bătălie în Konotop, lângă Sumî, orașul Glukhov a trecut printr-un „tranzit”. Trupele ruse controlează ruta de la granița cu Federația Rusă – autostrada Kiev-Moscova ”, șeful Administrației Regionale de Stat Sumî.

UPDATE 15:42 Președintele Consiliului European, Charles Michel, îndeamnă Belarusul să „nu ia parte” la asaltul militar al Rusiei asupra Ucrainei, transmite BBC.

UE îndeamnă Belarus să nu participe la atacul Rusiei asupra Ucrainei

„Aveți posibilitatea de a alege să nu urmați acțiunea distructivă a Rusiei. Aveți posibilitatea de a nu lua parte la această tragedie inutilă împotriva vecinilor voștri din Ucraina”, a declarat Michel.

Belarus, un aliat al Rusiei care se învecinează cu Ucraina la nord, permite zeci de mii de soldați ruși să treacă peste granița sa în Ucraina, potrivit guvernului ucrainean.

Recent, Lukașenko a declarat că președintele rus Vladimir Putin l-a sunat pentru a-l informa despre operațiunea sa militară împotriva Ucrainei. El a spus că propriile forțe naționale ale Belarusului „nu iau parte la această operațiune”.Instrumente de distribuire a articolelor.

În curând va avea loc un summit de urgență al Uniunii Europene pentru a decide noi sancțiuni împotriva Moscovei.

UPDATE 15:32 Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a declarat pentru CNN că „un război cu drepturi depline la scară largă a început în Europa”.

„Rusia atacă nu doar Ucraina, ci toate regulile vieții normale în lumea modernă. Ce va mai rămâne din sistemul de securitate de pe continent? Zero. Occidentul trebuie să acționeze astăzi”, a spus Mykhailo Podolyak.

UPDATE 15:15 Cabinetul de miniștri condus de prim-ministra Natalia Gavrilița se întrunește joi în ședință. Unicul subiect de pe agenda ședinței Guvernului este aprobarea hotărârii cu privire la solicitarea instituirii stării de urgență în R. Moldova în legătură cu situația din Ucraina.

UPDATE 15:14 Rusia, care a început războiul împotriva Ucrainei, și-a anunțat disponibilitatea de a începe negocierile cu Kievul privind statutul neutru al Ucrainei (de a nu intra în NATO) și refuzul acesteia de a introduce arme nucleare pe teritoriul său. Anunțul a fost făcut de secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, scrie novosti.dn.ua.

Întrebat dacă Rusia este acum pregătită să discute cu conducerea Ucrainei pe această temă, Peskov a spus: „Dacă conducerea Ucrainei este gata să vorbească despre asta”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, l-a sunat pe Putin, dar acesta nu a răspuns la telefon.

UPDATE 14:54 Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, anunță într-o conferință de presă că țara sa va începe de astăzi să importe grâu din Rusia, așa cum s-au înțeles Vladimir Putin și Xi Jinping când s-au întâlnit înaintea Jocurilor Olimpice de la începutul lunii, transmite Biziday.

În plus, oficialul chinez a refuzat să condamne atacul Rusiei asupra Ucrainei de joi, afirmând în schimb că este nevoie de „respectarea suveranității teritoriale”, dar și faptul că SUA „alimentează focul tensiunilor și doar SUA poate stinge aceste flăcări”. De altfel, anterior acestei declarații, același purtător de cuvânt a afirmat: „SUA s-au gândit oare la consecințe atunci când au pus la zid o țară atât de mare precum Rusia?”

Jurnaliștii din presa internațională subliniază că în timpul conferinței de 90 de minute, Chunying a evitat să răspundă la 11 întrebări legate de situația din Ucraina. În plus, jurnaliștii au insistat și au întrebat în repetate rânduri dacă Beijingul consideră acțiunea Rusiei ca fiind o invazie, iar oficialul chinez a răspuns într-un final: „De ce sunteți obsedați de această întrebare?” 

UPDATE 14:42 Așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselsky, anunță că „conducerea „Republicii Moldovenești Nistrene” controlează pe deplin situația din regiunea transnistreană, asigurând stabilitatea și securitatea cetățenilor săi”. Declarația vine în contextul tensionării situației de securitate din Ucraina, după ce Vladimir Putin a început „operațiunea militară specială”.

Secretarul general al NATO: „Vom desfășura forțe suplimentare terestre și aeriene defensive în estul NATO”

UPDATE 14:39 Jens Stoltenberg, Secretarul general al NATO, a ieșit în conferință de presă și a spus că „pacea pe continentul nostru a fost zdruncinată”, iar „Rusia folosește forța pentru a încerca să rescrie istoria”.

„Am convocat un summit virtual al liderilor NATO mâine. Acesta e noul normal pentru securitatea noastră: pacea nu poate fi luată drept garantată. O competiție strategică e în creștere. Vom desfășura forțe suplimentare terestre și aeriene defensive în estul NATO, precum și maritime. Am mărit nivelul de pregătire al forțelor noastre, pentru a putea face față tuturor scenariilor”, se arată în comunicatul Alianței Nord-Atlantice, citat de Digi 24.

UPDATE 14:22 Trupele ruse încearcă să pătrundă în regiunea Kiev.

„Trupele ruse au mers să străpungă granița de stat din regiunea Kiev”, raportează Serviciul de Frontieră de Stat al Ucrainei.

UPDATE 14:06  Un avion militar ucrainean a fost doborât în Regiunea Kiev, Lângă orașul Jukivțî, nu departe de Capitală. La bordul aeronavei se aflau 14 persoane, dintre care 5 au murit, transmite Ministerului Apărării din Ucraina.

Banca Națională a Ucrainei a deschis un cont bancar pentru a strânge fonduri pentru sprijinirea armatei

UPDATE 13:58 Banca Națională a Ucrainei a deschis un cont bancar special pentru a strânge fonduri pentru sprijinirea Forțelor Armate ale Ucrainei. Fondurile pot fi transferate în hrivne, dolari, euro, lire sterline, scrie presa ucraineană.

Decizia a fost luată în legătură cu introducerea legii marțiale în Ucraina, agresiunea armată a Federației Ruse și pericolul pentru independența de stat a Ucrainei, integritatea sa teritorială.

Detalii despre contul special oficial: UA843000010000000047330992708.

Contul a fost creat și deschis atât pentru transferul de fonduri de la parteneri și donatori internaționali – în valută străină (dolari SUA, euro, lire sterline), cât și de la întreprinderi și cetățeni ucraineni în moneda națională.

UPDATE 13:42 Trupele rusești au pătruns în regiunea Kiev, anunță Serviciul de Frontieră de Stat al Ucrainei.

„Echipamentele militare ale inamicului au pătruns în regiunea Kiev .Polițiștii de frontieră împreună cu militarii ucraineni au acceptat bătălia. La sediul departamentului serviciului de frontieră Mlaachivka au fost efectuate bombardamente. Unitățile de frontieră sunt relocate în funcții de rezervă și acționează în interacțiune cu Forțele Armate ale Ucrainei și Garda Națională”, anunță Serviciul de Frontieră de Stat al Ucrainei.

Alertă de manipulare: Guvernul denunță că mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova au primit mesaje textuale false cu invitații de înrolare în armată

„Mai mulți cetățeni ai R. Moldova au primit mesaje textuale false cu invitații de înrolare în armată. Guvernul dezminte oficial această manipulare, nici un program de înrolare nu este în derulare și nu se planifică. Materialele legate de acest fals au fost transmise poliției, iar cei care distribuie astfel de falsuri poartă răspundere penală”, anunță Guvernul R. Moldova, într-un comunicat de presă.

UPDATE 13:12 „Rusia efectuează un atac la scară largă asupra Ucrainei, nu o invazie a estului”, a declarat ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba.

„Nu, aceasta nu este o invazie rusă numai a estului Ucrainei, ci un atac la scară largă din mai multe direcții. Apărarea ucraineană nu s-a prăbușit. Armata ucraineană a acceptat bătălia și continuă să se apere”, a scris el pe Twitter.

Foto: Reuters

Companiile aeriene evită spațiul aerian ucrainean în urma atacului rusesc

UPDATE 13:05 Companiile aeriene evită spațiul aerian ucrainean în urma atacului rusesc. Ucraina și-a închis spațiul aerian pentru zborurile civile în primele ore după ce Rusia a invadat-o, scrie BBC.

Secretarul britanic pentru transport, Grant Shapps, a dat instrucțiuni Autorității Aviației Civile să se asigure că companiile aeriene evită spațiul aerian din Ucraina „în urma evenimentelor oribile din timpul nopții”.

Sursa foto: BBC

UPDATE 12:52 Președintele României, Klaus Iohannis: „Rusia este agresorul, iar România condamnă ferm agresiunea complet nejustificată, ilegală și neprovocată a armatei ruse împotriva Ucrainei. Dragi români, știu că sunteți îngrijorați, dar vă asigur că niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa. România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina”, notează Biziday.

Șeful statului român a condamnat ferm acțiunea Rusiei. „Rusia a ales calea reprobabilă și complet ilegală a violenței armate împotriva unui stat suveran. La eforturile comunității internaționale pentru menținerea păcii, Rusia a răspuns cu rachete”, a spus Iohannis.

Iohannis i-a asigurat pe români că nu au motive să se teamă și a precizat că România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina.

Foto: dw.com

UPDATE 12:43 Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen declară că, în legătură cu situația din Ucraina, astăzi vor fi prezentate  liderilor europeni spre aprobare un pachet de sancțiuni masive și direcționate. Totodată, se anunță despre intenția de a îngheța activele rusești în Uniunea Europeană și de a opri accesul băncilor ruse pe piețele financiare europene. 

UPDATE 12:42 Peste 100 de deputați municipali din diferite orașe ale Federației Ruse (Moscova, Sankt Petersburg, Veliky Novgorod, Samara, Ryazan, Yoshkar-Ola și altele) au semnat o scrisoare deschisă adresată cetățenilor ruși prin care condamnă „operațiunea militară specială” împotriva Ucrainei, anunțată în dimineața zilei de 24 februarie de către președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, scrie Novaya Gazeta.

UPDATE 12:38 Fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, a postat joi, în contextul situației din Ucraina, un mesaj pe pagina lui de Facebook în care spune că „ceea ce se întâmplă la vecini reprezintă o lecție importantă și pentru noi”.

Tot în mesaj, Dodon scrie că R. Moldova are nevoie de pace și îndeamnă cetățenii „să se unească în jurul acestui scop”. Tot aici, Igor Dodon „îndeamnă cetățenii să ajute autoritățile să facă tot posibilul pentru aceasta – să dea dovadă de înțelepciune, să asigure tot necesarul pentru societate, să nu implice țara în iureșul confruntărilor geopolitice”.

UPDATE 12:36 După ședința de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate, șefa statului, Maia Sandu, a anunțat că va cere aprobarea Parlamentului pentru declararea stării de urgență, în legătură cu situația din Ucraina.

Ce presupune Starea de urgență? Principalele restricții care vor fi aplicate în această perioadă sunt următoarele:

  • Instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară
  • Instituirea unui regim special de circulație pe teritoriul țării
  • Introducerea regimului de carantină și luarea altor măsuri sanitare antiepidemice obligatorii
  • Stabilirea unui regim special de lucru pentru toate entitățile
  • Interzicerea desfășurării adunărilor, manifestațiilor publice și a altor acțiune de masă Potrivit legii nr. 212 din 24.06. 2004starea de urgență” presupune un ansamblu de măsuri cu caracter politic, economic, social şi de menţinere a ordinii publice, care se instituie provizoriu în unele localităţi sau pe întreg teritoriul ţării în caz de:
  • iminenţă a declanşării sau declanşare a unor situaţii excepţionale cu caracter natural, tehnogen sau biologico-social, ceea ce face necesară prevenirea, diminuarea şi lichidarea consecinţelor acestora;
  • existenţă a unui pericol pentru securitatea naţională sau ordinea constituţională, ceea ce face necesară apărarea statului de drept, menţinerea sau restabilirea stării de legalitate;

Peste 40 de militari ucraineni au decedat în bombardamentele cu rachete ale armatei ruse

UPDATE 12:25 Peste 40 de militari ucraineni au decedat în bombardamentelE cu rachete ale armatei ruse, iar câteva zeci au fost răniți. Anunțul a fost fcăut de Aleksey Arestovich, consilier al șefului biroului președintelui, presa ucraineană.

Potrivit acestuia, în urma bombardamentelor cu rachete rusești asupra instalațiilor militare și a infrastructurii, peste 40 de militari ai Forțelor Armate ale Ucrainei au fost uciși și câteva zeci au fost răniți.

Comandamentul rus anunță că forțele armate ale Rusiei rezistă în fața agresiunii armatei ruse.

Kievul face apel la populație: „Toţi cei care sunt capabili să ţină o armă în mână se pot alătura armatei”

UPDATE 12:22 Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că oricine este pregătit şi capabil să ţină o armă în mână se poate alătura forţelor teritoriale de apărare, dat fiind faptul că poliţia anunţat că distribuie arme veteranilor, scrie Reuters.

UPDATE 12:18 Trei civili au fost omorâți în apropiere de orașul Mariupol în urma agresiunii din partea Rusiei. Anunțul a fost făcut de primarul orașului Mariupol Vadim Boichenko, notează presa ucraineană.

„Pe strada Bolşevikskaya, două obuze din sistemul Smerch au distrus 12 case, dintre care patru case au fost grav avariate. Ca urmare, cinci adulți au fost răniți și un copil. Toți sunt într-o stare moderată, au fost operați (…). Trupele inamice au atacat aeroportul Mariupol, au deteriorat pista. Bombardarea aeroportului unde se află Forțele Armate ale Ucrainei a fost efectuată de mai multe ori pe parcursul zilei. În plus, ocupanții au tras în mod intenționat într-un sat din apropiere. Infrastructura a fost deteriorată, trei civili au fost uciși”, a spus Boichenko.

UPDATE 11:51 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a anunțat despre ruperea relațiilor diplomatice cu Rusia.

„Am rupt relațiile diplomatice cu Rusia”, a spus Zelensky în cadrul unei conferințe de presă.

El a comparat atacul rus de astăzi cu cel al Germaniei naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Ruptura relațiilor diplomatice reprezintă faptul că ambele părți sunt private de posibilitatea comunicării bilaterale în plan diplomatic. Diplomații ucraineni și ruși își încetează activitățile. Relațiile diplomatice dintre țări au loc prin medierea țărilor terțe.

UPDATE 11:49 Ministra de Interne, Ala Revenco, a susținut joi un briefing de presă în legătură cu situația din Ucraina.

Declarațiile ministrei de Interne:

La moment atenția este concentrată pe un flux mai mare de migrați la frontieră. 1900 de cetățeni ai Ucrainei au trecut granița. A fost mobilizat centrul de plasament al Biroului de Migrație și Azil pentru cazarea cetățenilor. Această situație ne îngrijorează. Monitorizăm în regim real tot ce se întâmplă. Astăzi, informații despre un pericol eminent în R. Moldova nu se înregistrează. Spațiul aerian va fi închis începând cu ora 12:00. Cursele vor fi orientate spre alte aeroporturi”, a declarat ministra de Interne.

Zelensky a ordonat trupelor ucrainene să le producă pierderi maxime forțelor ruse

UPDATE 11:42 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky a ordonat trupelor sale să le producă pierderi maxime militarilor ruşi care au invadat Ucraina, a transmis pe Facebook comandantul şef al forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zelujni, potrivit AFP, citat de Digi 24.

UPDATE 11:38 Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană declară că a discutat azi cu premierul Ucrainei, Denys Sjmyhal, „în urma atacului nechibzuit și neprovocat al Federației Ruse”. În același context, se solicită Rusiei să oprească imediat activitățile militare și să respecte integritatea teritorială a Ucrainei.

„Am numărat șapte rachete” – jurnalistă ucraineană atacată la o bază militară de lângă Kiev

UPDATE 11:32 Jurnalista ucraineană Lyubov Velychko locuiește în apropierea unei baze militare din apropierea capitalei Kiev. Ea spune că s-a trezit la 4:30 și „a auzit sunete foarte puternice” și nu știa ce se întâmplă. Ea spune că a ieșit afară și a văzut „ceva care semăna cu focul”, notează BBC.

Velychko mai spune că vecinii ei sunt șocați și i-a văzut pe unii dintre ei în lacrimi, adăugând că „ne ascundem copiii la 5 dimineața în beci”. Mai târziu, ea a mers la baza militară respectivă și spune că a fost „bombardată de rachete din aer” și au murit două persoane. „Am numărat șapte rachete”, afirmă jurnalista.

SIS anunță că a instituit în R. Moldova Cod Galben de alertă teroristă. Instituția îndeamnă societatea la calm

UPDATE 11:24 În contextul situației de securitate regională create în Ucraina, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) anunță despre stabilirea nivelului moderat – Cod Galben de alertă teroristă în țară, aprobat prin ordinul directorului SIS, pe 24 februarie 2022.

Potrivit SIS, în cazul instituirii nivelului moderat de alertă teroristă – Cod Galben, autoritățile cu competențe în domeniul prevenirii și combaterii terorismului, în limitele atribuțiilor, întreprind acțiunile prevăzute la nivelul scăzut, suplimentar înfăptuind următoarele măsuri:

  • concentrarea eforturile în vederea descurajării, depistării și prevenirii situațiilor ce pot provoca un pericol terorist;
  • amplificarea măsurile de control și asigurarea ordinii publice la punctele de trecere a frontierei de stat, aeroporturi, gări feroviare și auto, obiective de aglomerare în masă a populației;
  • verificarea stării și nivelului de asigurare a protecției fizice și sporirea măsurile de pază la obiectivele de infrastructură critică din gestiune, în vederea depistării și prevenirii unor eventuale situații de criză teroristă;
  • intensificarea măsurile de verificare și asigurare a ordinii publice în locurile de aglomerare a populației, în cadrul manifestărilor în masă, al evenimentelor culturale, sportive, în vederea depistării eventualelor indici și situații de risc (dispozitive explozive, persoane cu comportament suspect sau violent etc.);
  • desfășurarea de instruiri suplimentare pentru angajați, care sunt antrenați în măsuri de ocrotire a normelor de drept și pentru personalul din cadrul obiectivelor care pot deveni ținte pentru atacuri teroriste;
  • verificarea nivelului de pregătire a forțelor și mijloacelor care pot fi antrenate în procedeele de reacționare în situații de criză teroristă și lichidarea consecințelor acestora.

UPDATE 11:18 Patru tancuri ale Rusiei au fost distruse în orașul ucrainean Harkov, transmite Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Armata ucraineană a doborât astăzi al șaselea avion rusesc.

Armata ucraineană a doborât astăzi al șaselea avion rusesc.

UPDATE 11:13 Prim-ministrul australian Scott Morrison a numit invazia Ucrainei de către Rusia „brutală” și „neprovocată” și a anunțat noi sancțiuni pentru încă 25 de persoane și patru instituții financiare, transmite CNN.

„Denunțăm ceea ce sunt acțiuni ostile unilaterale în Ucraina. Rusia încalcă în mod flagrant dreptul internațional și Carta ONU. Rusia a ales războiul”, a spus Morrison, vorbind cu reporterilor într-o conferință de presă joi.  

Sursa foto: CNN

UPDATE 11:01 AFP a publicat imagini cu un bloc de locuințe din orașul Chuguev, Ucraina, lovit într-un bombardament. În imagini se văd pompieri care încearcă să stingă focul izbucnit la mai multe etaje ale clădirii, scrie Digi 24.

Cozi la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, pe sensul de intrare în R. Moldova

UPDATE 10:54 Trafic intens la punctul de trecere a frontierei Palanca – Maiki-Udobnoe. Zeci de vehicule, majoritatea înmatriculate în Ucraina, stau la coadă, la vamă, pe sensul de intrare în R. Moldova.

Potrivit imaginilor de pe pagina oficială a Poliției de Frontieră, cele mai multe vehicule care așteaptă să traverseze frontiera moldo-ucraineană sunt cu plăcuțe de înmatriculare ucrainene.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, afirmă că toate punctele de trecere a frontierei sunt deschise și funcționează în regim extins și că instituțiile statului instalează centre de triere la vamă. Șefa statului spune că în acest moment, țara noastră este pregătită să primească câteva zeci de mii de oameni.

Totodată, șefa statului a solicitat cetățenilor R. Moldova să nu se deplaseze în țara vecină, iar pe cei care se află temporar în Ucraina i-a îndemnat să părăsească teritoriul ucrainean.

Josep Borrell: „Acestea sunt cele mai întunecate ore ale Europei de la cel de-al Doilea Război Mondial. Președintele Putin trebuie să oprească această agresiune fără sens”

UPDATE 10:45 Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a anunțat într-o postare pe pagina sa de Twitter că „acestea sunt printre cele mai întunecate ore ale Europei de la cel de-al Doilea Război Mondial”. Josep Borrel promite cel mai dur pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

„Acestea sunt cele mai întunecate ore ale Europei de la cel de-al Doilea Război Mondial. UE va răspunde în cei mai fermi termeni și va conveni asupra celui mai dur pachet de sancțiuni pe care l-am implementat vreodată. Președintele Putin trebuie să oprească această agresiune fără sens. Suntem alături de Ucraina”, a declarat Borrell.

CIT: La Harkov a căzut coada rachetei MLRS „Smerch”

UPDATE 10:37 CIT: La Harkov a căzut coada rachetei MLRS „Smerch” În timp ce partea rusă susține că nu atacă civilii și că armata Rusiei lovește doar ținte militare în Ucraina, CIT a confirmat că coada unei rachete MLRS „Smerch” a căzut la Harkov.

Conflict Intelligence Team (un grup de bloggeri independenți ruși care investighează conflictele armate prin surse deschise) a declarat că a confirmat autenticitatea unui videoclip de pe rețelele de socializare filmat la Harkov. Potrivit acestora, pe video se arată coada rachetei MLRS „Smerch”.

Sistemul de lansare a rachetelor multiple MLRS (Multy Launch Rocket System) este o armă fără discernământ. La folosirea acesteia, pot avea de suferit inclusiv civilii.

România a cerut activarea articolului 4 din Tratatul NATO

UPDATE 10:29 România a cerut activarea articolului 4 din Tratatul de la Washington, care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi, în contextul conflictului din Ucraina, a anunțat ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, transmite presa de peste Prut.

Potrivit articolului 4 din Tratatul de la Washington, părțile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre părți.

România a făcut solicitarea împreună cu Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria și țările baltice.

Ucraina a cerut Turciei să închidă strâmtorile Bosfor şi Dardanele pentru navele ruse şi vrea sancţiuni împotriva Moscovei

UPDATE 10:28 Ucraina a cerut Turciei să închidă strâmtorile Bosfor şi Dardanele pentru navele ruse şi vrea sancţiuni împotriva Moscovei, a declarat joi ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasil Bodnar, după ce Rusia a lansat un atac aerian şi terestru asupra ţării vecine.

Turcia, ţară membră a NATO care are graniţă maritimă în Marea Neagră cu Ucraina şi Rusia, se opune sancţiunilor, însă a spus că acţiunile Moscovei împotriva Kievului sunt inacceptabile. Conform unui pact din 1936, Ankara are control asupra celor două strâmtori şi poate limita trecerea navelor de război dacă este ameninţată sau în timpul unui conflict.

UPDATE 10:26 Președintele în exercițiu al OSCE și ministrul de externe al Poloniei, Zbigniew Rau și secretarul general OSCE Helga Maria Schmid condamnă lansarea de către președintele Putin a unei operațiuni militare în Ucraina, în contextul unei declarații oficiale de azi.

Stațiile de metrou devin „buncăre improvizate” în Kiev

UPDATE 10:24 Mai mulți locuitori ai Kievului au declarat pentru CNN că stațiile sunt pline de oameni care transportă provizii, organizați în grupuri, scrie CNN.

Pursa foto: CNN

„Tot traficul se îndreaptă într-o singură direcție (…) conducând cât de repede pot spre vest, spre zonele mai sigure, dacă doriți, ale țării, poate spre Polonia, care se află la trei sau patru sau cinci ore de mers cu mașina de aici. Puteți vedea că este aproape un flux constant de trafic în care locuitorii acestei țări se deplasează spre vest, în direcția opusă Rusiei.”

UPDATE 10:19 Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a convocat joi dimineață, 24 februarie, începând cu ora 8.00, ședința Consiliului Suprem de Securitate, în legătură cu situația din Ucraina.

Maia Sandu: Gvernul va cere Parlamentului să declare stare de urgență în țară

„În această dimineață, Rusia a lansat atacuri militare asupra țării vecine Ucraina încălcând flagrant normele dreptului internațional. Comunitatea internațională e unanimă în condamnarea acestui act de război. În acest context am convocat ședința CSS pentru a analiza situația creată. Am stabilit ca Guvernul va cere Parlamentului să declare stare de urgență în țară. Tot astăzi va fi convocată ședința CSE pentru a întreprinde un șir de acțiuni necesare pentru gestionarea acestei crize și provocărilor umanitare. Am dispus intensificarea eforturilor de patrulare ale subdiviziunilor MAI pentru a preveni eventuale provocări. Toate deciziile luate pe parcursul zilei vor fi publicate suplimentar publicului. Solicit cetățenilor R. Moldova care se află în vizită sau ședere în Ucraina să se întoarcă acasă. Toate punctele de trecere a frontierei sunt deschise și funcționează în regim extins”, a spus Maia Sandu.

Cel puțin 6 morți, 7 persoane rănite și 19 persoane dispărute în urma bombardamentelor din Sumî, Donețk și Odesa

UPDATE 10:14 Ministerul de Interne de la Kiev anunță cel puțin 6 morți, 7 persoane rănite și 19 persoane dispărute în urma bombardamentelor din Sumî, Donețk și Odesa.

„În regiunea Sumî, o mașină a luat foc, în urma căreia o femeie și un copil au fost răniți. La ora 08:36 în regiunea Odesa au fost identificați 6 morți, 7 răniți, 19 dispăruți. La ora 08:38, în orașul Mariupol, regiunea Donețk, în urma bombardamentelor, o persoană a fost ucisă, două au fost rănite”, a anunțat Gerașcenko, potrivit presei ucrainene.

UPDATE 10:06 Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a încercat să justifice miercuri, în Consiliul de Securitate al ONU, decizia ţării sale de a interveni în Ucraina făcând referire la presupuse „provocări” din partea Kievului, transmite EFE.

Nebenzia a insistat că obiectivul acestei „operaţiuni speciale” este de „a proteja persoanele care de opt ani de zile suferă un genocid din partea regimului de la Kiev” şi de „a demilitariza” Ucraina. Înaltul diplomat rus a vorbit în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate care avea loc în timp ce, la Moscova, preşedintele rus Vladimir Putin anunţa într-un discurs începerea intervenţiei militare.

Diplomatul, care a tradus pentru restul participanţilor o parte din discursul lui Putin, a insistat că “ocuparea Ucrainei nu intră în planurile” Rusiei şi a dat asigurări că intervenţia îşi are justificare în Carta Naţiunilor Unite, cu toate că însuşi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, afirmase contrariul.

În discursul său, Nebenzia a dat vina în repetate rânduri pentru situaţie pe guvernul ucrainean, pe care l-a acuzat că şi-a intensificat „provocările” în estul ţării, unde Moscova a recunoscut independenţa autoproclamată a celor două „republici” separatiste, Doneţk şi Lugansk. Pentru Rusia este fundamental să-şi protejeze populaţia în aceste zone, a subliniat Nebenzia, care a acuzat SUA şi ţările europene că ignoră situaţia şi se ghidează doar după interesele lor geostrategice.

Agenţia dpa a remarcat că, prin vocea lui Nebenzia, Rusia a dat vina pe Ucraina pentru propria sa acţiune militară în Donbas.

„Rădăcina crizei de astăzi în privinţa Ucrainei o reprezintă tocmai acţiunile Ucrainei, care ani la rând şi-a încălcat obligaţiile în conformitate cu pachetul de măsuri de la Minsk”, a insistat Nebenzia.

UPDATE 10:04 Principalele străzi din vestul Kievului sunt blocate de fluxul mare de mașini care părăsesc orașul după ce Rusia a atacat Ucraina. Un cetățean ucrainean originar din R. Moldova, care locuiește de peste 25 de ani în capitalei Ucrainei afirmă că lumea din capitala Ucrainei este panicată, iar unii dintre ei se refugiază în stațiile subterane de metrou.

„În Kiev le-au zis sa nu iasă din casă. Ieșirea din capitală, în genere, e blocată. Cei care locuiesc în zona aeroportului din Kiev s-au trezit dimineață din cauza bombardamentelor. Ele se aud din casele oamenilor. Cei care locuiesc în Kiev se gândesc să plece în sate că acolo nu sunt obiecte strategice și speră să nu atace acolo. Peste tot sunt blocade de mașini, și în oraș, și pe traseu. În regiunea blocurilor de locuit tot. Unii se ascund în stațiile subterane de metrou”, ne-a transmis un cetățean ucrainean originar din R. Moldova, care locuiește de peste 25 de ani în capitalei Ucrainei.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat joi dimineață, în jurul orei 05:30, ora Moscovei, începerea unei „operațiuni speciale” în Ucraina. La scurt timp, explozii puternice au început să răsune în mai multe orașe din Ucraina. O explozie puternică a fost raportată în apropierea cazărmii unei brigăzi mecanizate din Odesa, două explozii puternice – la Kiev. De asemenea, explozii au fost raportate și la Kramatorsk, Nikolaev, Berdyansk. 

UPDATE 10:01 La ordinul matinal la președintelui rus, Vladimir Putin, armata Rusiei a invadat Ucraina în această dimineață. Atacul se desfășoară atât terestru, cât și aerian și naval. Livemapua.com, un serviciu care documentează atacurile conflictului ruso-ucrainean încă din 2014, a publicat o hartă cu locurile unde au fost raportate până la această oră atacuri.

Harta interactivă poate fi văzută AICI.

În baza informațiilor transmise de armata de la Kiev, CNN a publicat o hartă provizorie a pozițiilor lovite de rachetele rusești:

UPDATE 09:56 Polonia și țările baltice au inițiat consultări în temeiul articolului 4 al NATO – articol care prevede că părțile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre părți, transmite CNN.

UPDATE 09:56 Președintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) joi, la 11.00, în contextul conflictului din Ucraina. De asemenea, Armata României a anunțat că a activat punctele militare de comandă cu atribuții în monitorizarea situației și coordonarea forțelor și mijloacelor destinate situațiilor concrete care pot apărea, scrie presa de peste Prut.

Pe ordinea de zi a ședinței este inclusă tematica privind implicațiile asupra securității euroatlantice în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei. 

Armata României a activat punctele militare de comandă

În ceea ce privește situația de securitate din Ucraina, Armata României a activat punctele militare de comandă cu atribuții în monitorizarea situației și coordonarea forțelor și mijloacelor destinate situațiilor concrete care pot apărea.

UPDATE 09:46 Președintele belarus Alexander Lukașenko va convoca o întâlnire cu echipa sa de securitate națională. Belarus și Rusia au legături militare strânse, iar trupele ruse s-au desfășurat recent în Belarus pentru exerciții militare ample, scrie CNN.

UPDATE 09:42 Macron: Franța condamnă ferm decizia Rusiei de a porni războiul

„Franța condamnă ferm decizia Rusiei de a porni un război în Ucrainei. Rusia trebuie să își încheie imediat operațiunile militare. Franța este solidară cu Ucraina. Ea este alături de ucraineni și lucrează cu partenerii și aliații săi pentru a pune capăt războiului”, transmite președintele Emmanuel Macron.

Sursa foto: Profimedia Images

UPDATE 09:38 Primarul orașului ucrainean Mariupol, Vadim Boychenko, i-a îndemnat pe localnici să rămână calmi și să nu intre în panică. Despre acest lucru a relatat serviciul de presă al Consiliului Local Mariupol.

„S-a întâmplat ceea la ce așteptam și ne temeam. Cu toții auzim explozii în jurul orașului. Dar acum vreau să spun principalul lucru. Armata noastră ucraineană își îndeplinește misiunea principală – protejarea orașului și a Ucrainei în general. Organismele locale de autoguvernare din Mariupol funcționează și își îndeplinesc funcțiile, ținând cont de regimul legii marțiale. Sarcina noastră principală acum este să asigurăm funcționarea serviciilor de urgență și susținerea vieții orașului”, a spus el.

UPDATE 09:31 Echipamente militare rusești, inclusiv vehicule blindate, se îndreaptă spre Cernihiv, Sumî, Lugansk și Harkov, notează presa ucraineană.

„Ofensiva trupelor ruse peste granița de stat este precedată de bombardamente de artilerie. Echipamentele militare rusești, inclusiv vehicule blindate, se îndreaptă spre Cernihiv, Sumi, Lugansk, Harkov”, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne ucrainean printr-un comunicat.

UPDATE 09:29 SUA: Nu vom fi implicați într-un război cu Rusia

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a transmis, joi, că președintele SUA Joe Biden nu va trimite trupe americane în Ucraina, care să lupte contra Rusiei, scrie Digi 24.

UPDATE 09:22  Comandamentul Forţelor Armate Ucrainene: „Suntem pe pământul nostru și nu-l vom preda”

Comandamentul Forţelor Armate Ucrainene anunță că armata ucraineană a răspuns trupele ruse, după ce ultimele au invadat Ucraina.

„Situația este sub control. Trupele ruse suferă pierderi. În prezent, nu există pierderi în rândul apărătorilor ucraineni.Suntem pe pământul nostru și nu-l vom preda! Astăzi, forțele armate ale Federației Ruse au lansat bombardamente intensive ale unităților noastre din est, lansând lovituri cu rachete/bombe pe aerodromurile din Boryspil, Ozerne, Kulbakino, Chuhuiv, Kramatorsk, Chornobaivka. În același timp agresorul a început bombardarea de artilerie a zonelor și așezărilor de-a lungul frontierei de stat și a graniței administrative cu teritoriul ocupat temporar al Crimeei. Forțele Naționale de Apărare, folosind dreptul pentru autoapărare conform articolului 51 din Carta Națiunilor Unite contracarează cu demnitate încercările inamicului de a trece granița de stat”, a anunțat Comandamentul Forţelor Armate Ucrainene într-o postare pe Facebook.

UPDATE 09:09 Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a anunțat că cinci avioane rusești și un elicopter au fost doborâte joi dimineață, 24 februarie, în timp ce forțele ruse atacau Ucraina, transmite CNN.

UPDATE 09:05 Un avion militar ucrainean Su-27 (de atac) a intrat în spațiul aerian al României. A fost interceptat de două aeronave F-16 ale aviației române și escortat la Baza 95 Aeriană Bacău, unde a aterizat. Nu este clar dacă aeronava ucraineană a întâmpinat probleme tehnice. Ministerul Apărării anunță că două avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Române au interceptat un avion ucrainean Suhoi 27 care a intrat în spațiul aerian al țării. A fost escortat pentru aterizare imediată pe Baza 95 Aeriană Bacău. Comunicatul MApN nu precizează motivul pentru care aeronava ucraineană a intrat în spațiul aerian al României, scrie presa de peste Prut.

UPDATE 08:57 Ambasadorii celor 30 de țări membre NATO se vor reuni de urgență joi, după ce Rusia a atacat Ucraina. Anunțul a fost făcut de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Condamn ferm atacul nesăbuit al Rusiei asupra Ucrainei, care pune în pericol nenumărate vieți de civili. Aceasta este o încălcare gravă a dreptului internațional și o amenințare gravă la adresa securității euro-atlantice. Aliații NATO se vor întâlni de urgență pentru a aborda agresiunea Rusiei față de Ucraina”, a spus secretarul general al NATO.

UPDATE 08:51 Ministerul Transformării Digitale al Ucrainei raportează un nou atac cibernetic asupra tuturor „resurselor informaționale de bază ale Ucrainei”. Anunțul a fost făcut de ministrul Transformării Digitale Mihail Fedorov.

„Am apărat spațiul cibernetic toată noaptea. Au avut loc și au loc fără oprire atacuri asupra tuturor resurselor informaționale de bază. Până acum totul este stabil. Toate echipele sunt la locul lor. Rămânem calmi și nu intram în panică!”, a spus el.

UPDATE 08:35 Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a venit cu o reacție după ce Rusia a invadat Ucraina. Ursula von der leyen susține că liderii UE vor discuta și vor adopta rapid măsuri restrictive suplimentare împotriva Rusiei.

„Condamnăm agresiunea militară fără precedent a Rusiei împotriva Ucrainei. Trebuie să-și retragă armata și să respecte pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei. Liderii UE vor discuta și vor adopta rapid măsuri restrictive suplimentare împotriva Rusiei. UE este alături de Ucraina”, a spus președinta UE într-o postare pe pagina sa de Twitter.

UPDATE 08:25 Biden: „Doar Rusia este responsabilă pentru moartea și distrugerea pe care le va aduce atacul”.

Președintele american Joe Biden a descris acțiunile președintelui rus Vladimir Putin drept un „război ales premeditat, care va aduce o pierdere catastrofală de vieți omenești și suferință umană”, notează Digi 24.

„Doar Rusia este responsabilă pentru moartea și distrugerea pe care le va aduce atacul”, a mai spus Biden.

Președintele american a precizat că va „trage Rusia la răspundere”, declarând, totodată, că monitorizează situația de la Casa Albă și că va primi actualizări de la echipa sa de securitate națională.

Foto: Digi 24

UPDATE 08:23 Ministerul rus al Apărării a anunțat că „trupele ruse lovesc doar infrastructura militară a Ucrainei și că nu există nicio amenințare pentru populația civilă”.

„Infrastructura militară, instalațiile de apărare aeriană, aerodromurile militare, aviația Forțelor Armate ale Ucrainei sunt dezactivate cu arme de înaltă precizie”, a spus ministerul, adăugând că nimic nu amenință populația civilă a țării, notează Novaya Gazeta.

UPDATE 08:15 Bombardamentele continuă în autoproclamta republică separatistă Donețk. Conform primelor informații, o femeia a fost rănită. Anunțul a fost făcut de șeful Administrației Regionale de Stat Donețk, Pavel Kirilenko, potrivit presei ucrainene.

UPDATE 08:13 Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a avut o primă reacție după atacul Rusiei și le-a transmis cetățenilor ucraineni să își păstreze calmul și să rămână în case. Acesta a anunțat că va fi impusă starea de război, scrie Digi 24.

Zelenski a discutat la telefon cu președintele SUA Joe Biden.

„Dragi cetățeni ucraineni, în această dimineață, președintele Putin a anunțat o operațiune militară specială în Donbas. Rusia a efectuat lovituri asupra infrastructurii noastre militare și a polițiștilor noștri de frontieră. S-au auzit explozii în multe orașe din Ucraina. Introducem legea marțială pe întreg teritoriul țării noastre. Acum un minut am avut o conversație cu președintele Biden. SUA au început deja efortul internațional. Astăzi ar trebui să vă păstrați calmul. Stai acasă dacă puteți. Noi lucrăm. Armata lucrează. Întregul sector al apărării și securității funcționează. Fără panică. Suntem puternici. Suntem pregătiți pentru tot. Vom câștiga pentru că suntem Ucraina.”, a spus Zelensky.

UPDATE 08:10 Astăzi, 24 februarie, a fost anunțată o evacuare generală a locuitorilor din regiunea Lugansk la ora 05:50. Acest lucru este raportat de Administrația Regională de Stat Lugansk, scrie presa ucraineană.

„Recomandăm locuitorilor din regiunea Lugansk să părăsească imediat regiunea. Proprietarii de vehicule să-și folosească oportunitățile și să se deplaseze în direcția orașului Dnipro. Cei care nu pot evacua singuri – evacuarea este organizată din gările: Lisichansk, Rubizhnoye, Svatovo.Locul de întâlnire este la gările indicate. În timpul evacuării, vă rugăm să păstrați calmul și să ascultați indicațiile reprezentanților autorităților, Poliției Naționale și Serviciului de Stat de Urgență”.

UPDATE 08:09 În contextul deteriorării grave a situației de securitate din Ucraina din această noapte, 24 februarie, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europe (MAEIE) solicită cetățenilor R. Moldova să nu se deplaseze în țara vecină, iar celor care se află temporar în Ucraina să părăsească teritoriul acestui stat imediat.

Totodată, MAEIE anunță că a dispus în regim de urgență evacuarea membrilor familiilor și personalului neesențial de la ambasada țării noastre la Kiev și consulatul de la Odesa.

UPDATE 08:07 Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a convocat joi dimineață, 24 februarie, începând cu ora 8.00, ședința Consiliului Suprem de Securitate, în legătură cu situația din Ucraina.

UPDATE 07:51 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a anunțat introducerea legii marțiale în toată Ucraina, notează presa ucraineană.

Legea marțială este un sistem legal care este folosit (de obicei după un anunț oficial) atunci când o autoritate militară preia controlul în locul administrației civile obișnuite. Legea marțială este impunerea controlului militar direct asupra funcțiilor civile normale ale guvernului, în special ca răspuns la o urgență temporară, cum ar fi invazia sau catastrofa majoră, sau într-un teritoriu ocupat.

UPDATE 06:24 Potrivit ultimelor informații, a început operațiunea de debarcare a forțelor ruse în Marea Neagră și Marea Azov, spun surse din Ministerul Apărării din Ucraina pentru Interfax.

Operațiunea militară a Rusiei pare una completă, cu atacuri de artilerie, atacuri aeriene și debacarea forțelor ruse în Odesa și Mariupol. Operațiunea militară a început chiar în timpul unei ședințe a Consiliului de Securitate al ONU.

Sursa foto: Digi 24

Relatările jurnaliștilor și ale martorilor oculari, așa cum reies din postările de pe rețelele sociale, sugerează ca armata rusă atacă Ucraina simultan din nord, est și sud. Corespondentul The Guardian la Kiev, Luke Harding, citează comandamentul armatei Ucrainei care susține ca rușii ataca ținte militare.

Un avion de luptă rus efectuează lovituri aeriene asupra bazelor brigăzilor 25 și 93 ucrainene din regiunea Dnipropetrovsk.

Kievul ar fi atacat cu rachete balistice.

„Putin tocmai ce a început o invazie pe scară largă în Ucraina”, a declarat ministrul de Externe al Ucrainei.

UPDATE: ORA 05.30: Președintele rus Vladimir Putin a avut un discurs joi dimineață, 24 februarie, în jur de ora 5.30 (4.30 ora R. Moldova), în care a declarat că „toate analizele arată că o confruntare a Rusiei cu Ucraina este de neevitat”.

Vladimir Putin, declarații, joi, 24 februarie 2022, ora 04.30:

„URSS a făcut eforturi enorme să evite războiul. Am reușit să distrugem nazismul, dar am pierdut milioane de oameni. Nu vom mai permite așa ceva. Cei care ne numesc dușmani, au mulți bani și posibilități, și știm asta, și știm posibilitățile noastre de a rezista acestor impertinențe. Din punct de vedere militar, Rusia modernă, chiar după destrămarea URSS este una dintre cele mai mari puteri militare. Nu trebuie să uite nimeni că în cazul unui atac direct la adresa noastră, agresorul va fi distrus și doborât.

Acum, cu extinderea NATO în est, situația pentru țara noastă este periculoasă. Mai mult, NATO vor să se extindă și mai mult. Nu ne mai putem doar uita la ce se întâmplă. Extinderea infrastructurii spre est și acapararea militară a Ucrainei… Politica SUA este reținerea Rusiei, pentru noi este o întrebare legată de viată și moarte. Este linia roșie despre care am vorbit. Au trecut linia roșie. Am luat decizia pentru o operaţiune militară. (…) Acțiunile noastre sunt de autoapărare de la amenințările la adresa noastră. Trebuie să mă adresez către militarii ucraineni. Dragi tovarăși, Părinții voștri nu s-au luptat cu nazismul pentru ca voi acum să ascultați ordinele Kievului. Vă cer să depuneți armele și să plecați acasă. Toți cei care vor face asta vor fi lăsați sa plece”, a spus Putin. Președintele rus a spus că operațiunea are drept scop „demilitarizarea și denazificarea Ucrainei”. El a amenințat că dacă țări străine se vor implica, atunci „vor fi consecinţe cum nu aţi mai experimentat vreodată în istoria voastră. Suntem pregătiţi pentru orice s-ar întâmpla. Sper că sunt auzit”.