Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 14-a zi…

LIVE TEXT A 14-a zi de război în Ucraina. Ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba, a sosit în Turcia pentru discuții cu omologul său rus, Serghei Lavrov

Colaj ZdG

Miercuri, 9 martie, este a paisprezecea zi de război în Ucraina. De la începutul „operațiunii militare speciale” anunțată de Rusia, pe teritoriul Ucrainei au fost bombardate mai multe orașe. Viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk, a confirmat deschiderea unor noi coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din regiunile unde se duc lupte între armata rusă și armata ucraineană.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Miercuri, 9 martie.
LIVE TEXT:

UPDATE 23:04 Se aud explozii în Harkov, transmite NEXTA.

UPDATE 23:02 Curtea Constituțională a Rusiei a anunțat miercuri, 9 martie, că s-a retras din Conferința Curților Constituționale din Europa (CECC). Detalii aici.

UPDATE 22:40 Ministrul afacerilor externe din Ucraina, Dmitri Kuleba, a sosit în Turcia pentru discuţii cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, transmite NEXTA.

UPDATE 22:17 Ștefan Ciobanu, pilotul ucrainean de origine română căzut în război, a fost decorat post-mortem de președintele Ucrainei Volodimir Zelensky cu ordinul „Steaua de aur”.

UPDATE 22:07 Peste 1000 de civili au fost evacuați miercuri seară, 9 martie, din orașele ucrainene Energodar, Dniprorudny și Vasylivka în Zaporojie, scrie unian.net.

Potrivit Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei, peste 100 de mașini și 12 autobuze cu civili au sosit la Zaporojie din orașele profund afectate de bombardamentele lansate de forțele rusești.

UPDATE 21:24 Premierul britanic a venit cu o reacție după atacul aerian al forțelor rusești asupra Maternității nr. 2 din orașul ucrainean Mariupol. El a spus că îl va aduce pe Putin în fața justiției pentru crimele comise.

„Nu există nimic mai grav decât atacurile asupra oamenilor lipsiți apărare. Regatul Unit explorează posibilitatea de a acorda și mai mult sprijin Ucrainei pentru a se proteja împotriva atacurilor aeriene și îl vom trage la răspundere pe Putin pentru crimele sale teribile”, a scris Johnson într-o postare pe Twitter.

UPDATE 21:05 Conflictul dintre Rusia și Ucraina poate fi rezolvat doar printr-un dialog direct între președinți și în baza unui compromis. Asta a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, într-un interviu acordat pentru publicația germană BILD.

Întrebat la ce este dispus să renunțe pentru pace în contextul în care în cadrul negocierilor Rusia a cerut recunoașterea de către Ucraina a regiunilor separatiste din Donețk și Lugansk și cedarea Crimeii, președintele ucrainean a spus că scopul său este să pună capăt războiului cu Rusia. 

„Întrebarea aici nu este la ce pot să renunț. În fiecare negociere, scopul meu este să pun capăt războiului cu Rusia. Și sunt, de asemenea, gata să fac anumiți pași. Se pot face compromisuri, dar nu trebuie să fie o trădare a țării mele. Și cealaltă parte trebuie să fie dispusă să facă compromisuri – de aceea se numesc compromisuri. Doar așa putem ieși din această situație. Nu putem vorbi încă despre detalii. Nu a existat încă un dialog direct între președinți. Numai după discuțiile directe dintre cei doi președinți putem pune capăt acestui război”, a spus Zelensky.

UPDATE 20:30 Amazon, una dintre cele mai mari corporații din lume, anunță că nu va mai trimite mărfuri în Rusia și Belarus, transmite NEXTA.

UPDATE 20:11 10 persoane au murit, inclusiv doi bebeluși, în urma atacurilor aeriene lansate de trupele rusești asupra orașului ucrainean Jytomyr, anunță serviciul de presă al Procuraturii Generale a Ucrainei. Detalii aici.

UPDATE 19:21 Peste 7000 de turiști ruși au rămas blocați în Thailanda și fără bani în urma sancțiunilor impuse Rusiei. Detalii aici.

UPDATE 18:31 O tânără care vine din orașul ucrainean Harkov povestește despre traseul pe care îl parcurge de la Lvov spre Polonia, fugind de războiul declanșat de Putin în Ucraina. Ea vorbește despre condițiile din locurile în care s-a oprit și ajutorul pe care îl oferă voluntarii polonezi refugiaților ucraineni. Detalii aici.

UPDATE 18:30 Ucraina a cerut ajutor de la cancelarul german Olaf Scholz în vederea organizării unei întrevederi între președintele ucrainean Volodimir Zelensky și președintele rus Vladimir Putin. Detalii aici.

UPDATE 17:58 Armata ucraineană susține că a doborât 49 de avioane și 81 de elicoptere și a distrus peste 300 de tancuri rusești, în cele două săptămâni de conflict, anunță presa ucraineană. Pe de altă parte, Rusia anunță că a distrus 2 581 de obiective militare, între care 123 sisteme de sisteme de apărare antiaeriană. Detalii aici.

UPDATE 17:57 Trupele ruse au întrerupt evacuarea locuitorilor orașelor ucrainene Bucha și Gostomel. Astfel, 50 de autobuze au rămas blocate în satul Stoianka, Ucraina. Detalii aici.

UPDATE 17:18 Crucea Roșie din China va oferi 5 milioane de yuani (n.r. – aproximativ 791.000 de dolari americani) ca ajutor umanitar Ucrainei, a anunțat Ministerul de Externe al Chinei. Detalii aici.

UPDATE 17:15 Forțele rusești au lansat un atac aerian asupra Maternității nr. 2 din orașul ucrainean Mariupol. Un convoi de vehicule rusești avansează spre oraș. Detalii aici.

UPDATE 16:46 Ministerul rus al Apărării a recunoscut că la „operațiunea militară specială”, anunțată pe 24 februarie de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, participă și soldații care-și fac serviciul militar în termen.

UPDATE 16:45 Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a anunțat un pachet inițial de măsuri în valoare de 2 miliarde de euro pentru a ajuta cetățenii, companiile și țările afectate de războiul din Ucraina. Detalii aici.

UPDATE 16:29 Marea Britanie își mărește furnizarea de arme către Ucraina, ca „răspuns la alte acte de agresiune ale Rusiei”. Anunțul a fost făcut miercuri, 9 martie, de ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, transmite CNN.

UPDATE 16:24 Germania nu va trimite avioane de război în Ucraina, a declarat miercuri cancelarul Olaf Scholz, după ce Statele Unite au respins o ofertă a Poloniei de a-și transfera avioanele MiG-29 de fabricație rusă către un SUA.

UPDATE 16:21 Membrii Consiliului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a decis să suspende imediat participarea Rusiei și Belarusului la structurile OCDE. Măsura vine ca urmare la agresiunea pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei. Detalii aici.

UPDATE 16:00 Guvernul R. Moldova anunță că oferă mai multe alternative de transport pentru refugiații care vor să ajungă în alte destinații din Europa. Astfel, pe 10 martie, vor fi asigurate rute comerciale direct în UE cu autocarul, cu următoarele destinații: Cehia, Germania și Polonia.

De asemenea, potrivit Guvernului, vor fi disponibile pe traseele naționale indicatoare rutiere provizorii în limba rusă/ucraineană pentru redirecționarea automobilelor care traversează teritoriul național spre alte puncte de trecere a frontierei, decât Leușeni.

În prezent, pe teritoriul R. Moldova se află 107 115 cetățeni străini (cetățeni ucraineni și de alte naționalități).

UPDATE 15:42 România va trebui să repornească, în regim de forţă majoră şi cu caracter temporar, şi centralele termice pe bază de cărbune. Este o soluție pentru dobândirea independenţei energetice într-un termen cât mai scurt, spune ministrul român al Mediului, Tanczos Barna.

Ministrul român a amintit că Europa se află într-o criză energetică peste care s-au suprapus distrugerile provocate invadarea Ucrainei, astfel încât toate statele europene caută soluţii pentru reducerea dependenţei la importurile de gaze şi ţiţei din Rusia.

UPDATE 15:30 Postul de televiziune Eurosport nu mai este difuzat în Rusia, iar magazinele Victoria’s Secret își suspendă temporar activitatea pe teritoriul Federației Ruse.

UPDATE 15:25 Secretara de stat adjunctă a SUA, Victoria Nuland, susține că toată responsabilitatea pentru război și moartea oamenilor din Ucraina revine, personal, președintelui rus Vladimir Putin. Detalii aici.

UPDATE 15:10 Ministra de externe a Germaniei, Annalena Baerbock, va vizita R. Moldova în cursul acestei săptămâni, unde se va întâlni cu președinta Maia Sandu, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului german de externe. Printre subiectele care vor fi discutate se numără și situația din Ucraina.

UPDATE 15:08 Moldova pentru Pace, grup de lucru pe lângă MAI și Guvernul R. Moldova, anunță că s-au golit depozitele și este nevoie de noi donații pentru refugiații din Ucraina.

UPDATE 14:47 Kremlinul susține că SUA au declarat „război economic” Rusiei, în urma anunţului făcut de Washington privind introducerea unui embargo asupra importurilor americane de petrol şi gaz rusești. Detalii aici.

UPDATE 14:45 Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat înăsprirea sancțiunilor împotriva Federației Ruse, ca răspuns la agresiunea militară împotriva Ucrainei. Detalii aici.

UPDATE 14:39 Trupele ruse au împușcat într-o coloană de evacuare din localitatea Demidov, care este ocupată de invadatorii ruși. În urma acestui asalt, a fost ucis un ofițer de poliție de la Kiev și au fost răniți câțiva civili, informează agenția de știri ucraineană, Unian.

UPDATE 14:30 Guvernul ucrainean va interzice exporturile de bunuri esențiale, inclusiv grâu, porumb, cereale, sare și carne, potrivit unei decizii adoptate marți de executivul de la Kiev, scrie Unian.

UPDATE 14:30 La câteva zile după începerea invaziei militare ruse, apărătorii ucraineni au capturat zeci de ocupanți. Unele interogatorii ale prizonierilor au fost publicate de militari pe Internet. Jurnaliștii de la Slidstvo.Info au studiat aceste interogatorii, au identificat rușii capturați, au găsit fotografiile și paginile lor de pe rețelele de socializare, dar și ale rudelor lor.

Prima parte a studiului a fost publicată pe 27 februarie. Informațiile continuă să fie procesate. Detalii aici.

UPDATE 14:00 Din prima zi a războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Nova Kakhovka a căzut în mâinile ocupanților ruși. Pe 24 februarie, trupele rusești au trecut prin Tavriysk, Nova Kakhovka și au ocupat hidrocentrala de la Kakhovka. În satele vecine, Veseloye și Kozatskoye, se duc lupte incontinuu. Acum acolo nu este electricitate și nici apă. Localnicii au relatat pentru Hromadske care este situația actuală în Nova Kakhovka. Detalii aici.

UPDATE 13:45 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, susține că partea ucraineană se va pregăti pentru următoarele runde de negocierii cu Rusia. Zelensky a menționat că mai multe țări răspund „puternic” agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, cu „pachete de sancțiuni”. Detalii aici.

UPDATE 13:35 Ministrul Afacerilor Externe din Ucraina, Dmitri Kuleba, a confirmat faptul că joi, 10 martie, va avea loc întâlnirea cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

UPDATE 13:35 Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, va discuta în cadrul vizitei sale din Polonia şi România, care va începe joi, despre următoarele măsuri de răspuns la invazia Rusiei din Ucraina şi va reasigura cele două ţări, în întâlnirile cu liderii lor, de sprijinul Washingtonului.

UPDATE 13:22 Alexey Arestovych, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelensky, se declară sigur că asaltul Kievului nu va avea loc. Arestovych spune că acel convoi de tehnică militară rusă, desfășurat pe o distanță de 64 de kilometri, în apropierea Kievului, de fapt, nu mai există. Detalii aici.

UPDATE 13:10 Centrală Nucleară de la Cernobîl a fost complet dezactivată după bombardamentele lansate de soldații ruși. Despre asta anunță Compania Națională de Energie Ukrenergo, administrată de Ministerul Energiei al Ucrainei.

UPDATE 12:31 Statele baltice au încheiat un acord pentru întreruperea alimentării cu energie electrică de la rețeaua rusă și sincronizarea acestora cu rețeaua europeană înainte de 2025, a declarat Ilze Indriksone, secretarul parlamentar al Ministerului Economiei, la o ședință a Comisiei Seimas pentru probleme publice, transmite Delfi Bizness.

UPDATE 12:26 Presa rusă: Universitatea de Stat din Sankt Petersburg exmatriculează studenții reținuți la protestele împotriva „operațiunii militare” din Ucraina. Detalii aici.

UPDATE 12:03 Navă sub pavilionul R. Moldova, „Millennial Spirit”, lovită la 25 februarie curent de un obuz în apele neutre din Marea Neagră încă fumegă în larg. Asta arată imaginile din satelit, la aproape două săptămâni după ce ar fi fost lovită de o rachetă a marinei ruse, în Marea Neagră, scrie CNN.  

UPDATE 11:30 Serviciile de informații americane consideră că președintele rus Vladimir Putin ar putea decide să escaladeze în continuare Ucraina, în ciuda eșecurilor militare și a dificultăților economice cauzate de sancțiunile internaționale. Acest lucru a fost declarat de liderii comunității de informații din SUA la audierile anuale ale Comisiei de informații a Camerei Reprezentanților, relatează UNIAN.

UPDATE 11:30 Un comandant rus, capturat de Ucraina, a condamnat genocidul făcut de Moscova. El susține că trupele Rusiei au fost păcălite să creadă că naziștii au ocupat Kievul și că acesta are nevoie să fie eliberat. Militarul a adăugat că îi este rușine că a ajuns în această situație, scrie Digi.

UPDATE 11:28 Alexei Navalny, principalul oponent al președintelui rus Vladimir Putin, a făcut publice rezultatele câtorva sondaje de opinie desfășurate de către echipa sa. Potrivit acestora, începând cu 25 februarie, proporția rușilor care cred că Federația Rusă a atacat Ucraina a crescut de la 29% la 53%. Detalii aici.

UPDATE 11:01 12 mii de ucraineni s-au întors din străinătate, în ultimele 24 de ore, pentru a lupta împotriva invaziei ruse, anunță autoritățile ucrainene, transmite Unian.

UPDATE 10:57 Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a publicat o scrisoare în care vorbește despre ororile pe care le trăiește poporul ucrainean odată cu invazia din partea Rusiei.

Scrisoarea vine ca un răspuns la solicitările de interviu pe care le-a primit Olena Zelenska în această perioadă și este publicată în trei limbi: ucraineană, engleză și germană.

UPDATE 10:48 Responsabilii din cadrul Serviciului de Informații și Securitate a emis o notă prin care anunță că atestă un comportament iresponsabil al unor cetățeni care prin etalarea și propagarea unor drapele, embleme grafice, insigne, uniforme, sloganuri și formulele de salut, generează în societate riscuri de subminare a conviețuirii pașnice a poporului multietnic și multilingv al Republicii Moldova. Detalii aici.

UPDATE 10:44 Forțele armate ale Ucrainei au lansat o contraofensivă în regiunea Harkov și au lovit pozițiile artileriștilor ruși care bombardau periferia orașului.

UPDATE 10:40 Cea mai mare companie muzicală din lume, Universal Music Group NV, a anunțat că suspendă toate operațiunile din Rusia și își închide imediat birourile de pe teritoriul țării.

UPDATE 10:37 Cum a ajuns o familie cu patru copii din Ucraina la Chișinău, în trei zile: „Nu pare real, toată situația asta nu pare reală”. Detalii aici.

UPDATE 10:27 Cum arată vila din Italia a „oligarhului rus” Valentina Matvienko, femeia care a semnat actul de război împotriva Ucrainei – presa română.

Sursa foto: Today.it

UPDATE 10:17 Viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk, a confirmat deschiderea unor noi coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din regiunile unde se duc lupte între armata rusă și armata ucraineană, transmite NEXTA Live. Detalii aici.

UPDATE 10:15 O locuitoare a unuia dintre satele ucrainene s-a înarmat cu un topor și spune că este gata să facă față invaziei ruse. Femeia a fost filmată în timp ce spune că s-a înarmat și este gata de luptă, iar imaginile video au fost intens distribuite în spațiul public. Detalii aici.

UPDATE 10:13 Cel puțin 10 civili au fost uciși și alți 10 au fost răniți în urma atacului efectuat de către militarii ruși asupra orașului Severodonețk, regiunea Lugank. Acest lucru a fost anunțat de către șeful administrației militare regionale Lugansk, Serghei Gaidai, transmite presa ucraineană.

UPDATE 10:00 Forțele de autoapărare ale Japoniei au trimis marți veste antiglonț în Ucraina – o mișcare istorică pentru țara care și-a respectat Constituţia pacifistă după cel de-al Doilea Război Mondial, scrie CNN.

UPDATE 9:41 Banca Rusiei introduce o procedură specială temporară pentru tranzacțiile cu numerar. În perioada 9 martie – 9 septembrie 2022, Banca Centrală a Rusiei stabilește următoarea procedură pentru emiterea de fonduri din depozitele în valută sau din conturile cetățenilor.

UPDATE 9:38 McDonald’s şi alte câteva multinaţionale americane, acuzate că nu au întrerupt încă legăturile cu Rusia, au cedat marţi presiunii publice şi şi-au suspendat operaţiunile în Rusia, transmite Agerpres.

UPDATE 9:35 Statele Unite consideră că nu este viabilă propunerea Varşoviei de a trimite avioanele sale MiG-29 armatei americane, pentru ca acestea să fie apoi predate Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului. Detalii aici.

UPDATE 9:25 Rușii au pierdut deja între 8 și 10% din echipamentul militar care a fost alocat pentru invadarea Ucrainei. SUA estimează că de la 8% până la 10% din activele militare ruse utilizate în invazia Ucrainei sunt acum distruse sau inoperabile, potrivit unui oficial american familiarizat cu ultimele informații. Detalii aici.

UPDATE 9:14 Statele Unite ale Americii trimit două baterii de rachete Patriot în Polonia ca „desfăşurare defensivă” pentru a contracara orice potenţială ameninţare la adresa aliaţilor SUA şi NATO în timpul invaziei în curs de desfăşurare a Ucrainei de către Rusia, a declarat marţi seară un purtător de cuvânt al Comandamentului European al SUA, transmite CNN.

UPDATE 9:10 Ministra adjunctă ucraineană a Apărării, Anna Malyar, i-a îndemnat pe ucraineni să nu difuzeze pe rețelele sociale informații despre armele și echipamentele pe care partenerii externi le-au transmis Ucrainei sau intenționează să le transmită autorităților ucrainene. Detalii aici.

UPDATE 9:09 Institutul american pentru Studii de Război susține că începând de marți seara a fost raportată prezența forțelor cecene ale lui Ramzan Kadyrov, a formațiunilor de trupe speciale Rosgvardia, precum și a mercenarilor companiei militare private Liga (Wagner), la periferia vestică a Kievului.

UPDATE 8:55 Orașul Sumî din Ucraina a fost transformat în ruine în urma bombardamentelor rusești. Potrivit canalului de Telegram NEXTA Live, în urma bombardamentelor, au fost uciși civili, bătrâni și copii. Aproximativ cinci mii de persoane au fost evacuate din Sumî.

UPDATE 8:50 Patru țări europene au început deja investigarea crimelor de război rusești. Despre asta a anunțat procurorul general al Ucrainei Irina Venediktova într-o postare pe Facebook. Detalii aici.

UPDATE 8:30 Poliția de Frontieră anunță că, în ultimele 24 de ore, frontiera de stat a fost traversată de 10.288 de cetățeni ai Ucrainei, dintre care 4.588 pe direcția intrare în R. Moldova și alte 5.640 treceri la ieșire din țară. Totodată, numărul de 2.873 au constituit trecerile minorilor ucraineni de până la 14 ani inclusiv.

UPDATE 8:20 Ministerul rus al Apărării a publicat documentele care ar confirma pregătirea unei operațiuni ofensive în Donbas de către conducerea de la Kiev. Potrivit Ministerului rus al Apărării, operațiunea ar fi fost pregătită de către Kiev pentru luna martie curent.

UPDATE 7:55 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că la Berdiansk, inamicul a început să distribuie materiale de propagandă menite să discrediteze conducerea Ucrainei.

În regiunea Cernihiv, ocupată temporar de trupele rusești, inamicul continuă să-și ascundă tehnica militară printre clădirile rezidențiale. Armata rusă distruge și antenele de telefonie mobilă.

În regiunea Herson, au fost găsiți militari ruși îmbrăcați în civil. Se îndreptau în direcția lui Nikolaev.