LIVE TEXT/ A 25-a zi de război. 64 de angajați de la Cernobîl au fost lăsați să plece, după 3 săptămâni – Ziarul de Gardă
 • LIVE TEXT/ A 25-a zi de război. 64 de angajați de la Cernobîl au fost lăsați să plece, după 3 săptămâni

  LIVE TEXT/ A 25-a zi de război. 64 de angajați de la Cernobîl au fost lăsați să plece, după 3 săptămâni
  de
  20 martie 2022 | 21:15

  Războiul Rusiei împotriva Ucrainei continuă. Și în noaptea de sâmbătă spre duminică au continuat raidurile aeriene rusești asupra unor importante orașe din Ucraina. Pe parcursul nopții, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a adresat cu un mesaj ucrainenilor.  UPDATE: 21:15

  64 de angajați de la Cernobîl au fost lăsați să plece, după 3 săptămâni.

  După ce au fost ținuți, practic, ostatici de trupele ruse, timp de mai bine de trei săptămâni, 64 de angajați de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl au reușit în sfârșit să plece, relatează BBC.

  Aceștia au fost înlocuiți de 46 de angajați, care s-au oferit voluntar să se deplaseze la centrală.

  Aproximativ 200 de angajați și membri ai Gărzii Naționale Ucrainene au fost blocați la centrală din 24 februarie, din prima zi a războiului, când trupele ruse au ocupat centrala.

  Publicitate
  UPDATE: 20:55

  David Bekcham și-a preadat Instagram-ul, cu 71,4 milioane de abonați, unui medic din Ucraina.

  Faimosul fost fotbalist, David Beckham, continuă să fie alături de poporul ucrainean. Englezul de 46 de ani cedează contul său de Instagram, cu 71,4 milioane de urmăritori, unui doctor din Harkiv, Irina Kondratova. 

  Irina Kondratova deja a postat mai multe filmulețe video, pe contul lui Beckham, în care a arătat cum funcționează Centrul Regional Perinatal din Harkov, în condițiile ostilităților. 


  UPDATE: 19:26

  Rusia a confirmat astăzi, 20 martie, că comandantul adjunct al flotei ruse, Andrei Palîi, a fost ucis în Ucraina. El ar fi murit în timpul luptelor din regiunea Mariupol.

  „Am fost prieten cu Andrei Nikolaevici. Era o persoană foarte deschisă și decentă. Un adevărat ofițer dintr-o dinastie militară. Oricine l-a întâlnit vreodată își va aminti întotdeauna bunătatea lui. Se bucura de o mare autoritate în flotă, înțelegere și auz, a știut să găsească o abordare față de orice persoană ”, a spus șeful Sevastopolului, Mihail Razvozhaev, citat de Kommersant.  UPDATE: 19:09

  Președintele Zelenski către poporul elvețian: „Să nu dăm un singur dolar, franc sau euro mașinii militare ruse pentru a ne ucide poporul”

  Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a adresat, printr-un mesaj on-line, postat pe president.gov.ua, elvețienilor care au participat la un amplu miting de protest, organizat la Berna, împotriva războiului din Ucraina.

  „Să nu dăm un singur dolar, franc sau euro mașinii militare ruse pentru a ne ucide poporul. Toți cei responsabili de războiul împotriva statului nostru să nu se poată bucura de viață în Elveția, imobiliare în Elveția, bănci în Elveția”, a îndemnat președintele Zelenski.


  UPDATE: 18:34

  Franţa a blocat active ale oligarhilor ruşi în valoare de aproape 850 de milioane de euro.

  „Am blocat conturi ale persoanelor fizice, linii de credit în Franţa, în instituţiile financiare franceze, în valoare de 150 de milioane de euro”, a spus Le Maire. În plus, „am blocat proprietăţi imobiliare de pe teritoriul francez în valoare de 539 milioane de euro, sub forma a aproximativ 30 de proprietăţi sau apartamente şi de asemenea am blocat două iahturi în valoare de 150 de milioane de euro”, susține ministrul Economiei şi Finanţelor, Bruno Le Maire, citat de AFP.

  „În total, vorbim de bunuri şi active ale oligarhilor ruşi în valoare de aproape 850 de milioane de euro, care au fost blocate pe teritoriul francez”, a concluzionat Bruno Le Maire.


  UPDATE: 17:46

  Invadatorii ruși au distrus cel puțin 45 de instituții de învățământ din regiunea Kiev.

  Acest lucru a fost anunțat de șeful administrației militare regionale de la Kiev, Alexander Pavlyuk.

  „În regiunea Kiev, se știe despre distrugerea și deteriorarea a 45 de instituții de învățământ. În ultimele zile, ca urmare a loviturilor inamice, instituțiile de învățământ din comunitățile Dmitrov, Petrovsky, Velikodimersky, Makarovskaya au fost avariate”, se arată în mesaj.


  UPDATE: 16:53

  Invadatorii ruși l-au eliberat pe jurnalistul Baturin, capturat la Kahovka

  Acest lucru a fost anunțat de sora jurnalistului, Olga Perepelitsa, pe Facebook.
  „Fratele meu, Oleg Baturin, mi-a spus că a slăbit mult, că e foarte murdar și obosit. Mi-a mai spus că pe 12 martie, la ora 17:00, a fost arestat la autogara Kakhovka și că a fost bătut, umilit și amenținat cu moartea”, a scris sora lui Baturin.

  Jurnalistul Oleg Baturin a fost ținut prizonier timp opt zile.

  UPDATE: 16:38

  Mihail Podolyak, consilierul președintelui Zelenski, a anunțat, pe Twitter, că apărătorii Ucrainei au omorât șase generali ruși.

  „Rata ridicată a mortalității în rândul celui mai înalt stat major de comandă al Rusiei este izbitoare. 6 generali au fost distruși. Generalii-maior Tushaev, Gerasimov, Kolesnikov, Suhovetsky, Mityaev, general-locotenent Mordvichev”, se arată în mesajul lui Podolyak.

  UPDATE: 15:53

  10 milioane de persoane şi-au părăsit locuinţele, în Ucraina, din cauza războiului devastator purtat de Rusia, a spus duminică Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, citat de France24.

  Publicitate

  „Războiul din Ucraina este atât de devastator, încât 10 milioane de persoane au fugit, fie strămutate în interiorul ţării, fie refugiate în străinătate”, a scris Grandi pe Twitter.

  Sâmbătă, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a precizat că 3,3 milioane de ucraineni şi-au părăsit ţara de la începutul războiului, iar alte 6,5 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul ţării.
  UPDATE: 15:15

  Trupele ruse ar fi deschis focul asupra unui cămin pentru bătrâni din orașul Kreminna, ucigând 56 de persoane, scrie Sky News.

  Guvernul ucrainean spune că ocupanții au tras „cinic și deliberat” cu un tanc în clădirea din regiunea Lugansk, unde se aflau mai multe persoane în vârstă.

  Serviciul de Stat pentru Comunicații Speciale a declarat că au fost 15 supraviețuitori, care au fost „răpiți de ocupanți și duși pe teritoriul ocupat din Svatove (regiunea Luhansk) la internatul regional geriatric”.
  UPDATE: 14:34

  Ucrainenii susțin alianța militară cu Polonia și Marea Britanie mai mult decât aderarea la NATO: sondaj de opinie

  Sprijinul pentru crearea unei uniuni militaro-politice, formată din Ucraina, Polonia și Marea Britanie, a crescut de la 61%, în ianuarie, la 85%, în martie. Astăzi, sprijinul pentru o astfel de alianță este mai mare decât sprijinul pentru integrarea Ucrainei în NATO, care este aprobat de 72% dintre cetățeni, potrivit unui sondaj sociologic recent al grupului Rating.

  44% cred că Ucraina ar trebui neapărat să adere la NATO

  42% – Ucraina ar trebui să continue cooperarea cu NATO, dar să nu devină membră a uniunii.  UPDATE 13:52

  Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a declarat într-un interviu că Rusia şi Ucraina se apropie de un acord pe subiecte „critice”. Oficialul turc a mai spus că există speranţe pentru o încetare a focului dacă cele două părţi nu vor da înapoi de la progresele obţinute în negocierile de până acum, informează Reuters.

  „Putem spune că avem speranţe pentru o încetare a focului dacă părţile nu fac un pas înapoi de la poziţiile actuale”, a spus ministrul turc, fără a da alte explicaţii.
  UPDATE: 13:13

  Publicitate

  Oficialii ucraineni au anunțat un nou bilanţ al pierderilor suferite de armata rusă, aproximativ 14.700 de soldaţi morţi, relatează The Kyiv Independent. La capitolul distrugeri: 476 tancuri, 230 sisteme de artilerie, 1.487 vehicule blindate, 44 de sisteme antirachetă, 96 avioane și 118 elicoptere. La toate acestea se adaugă 3 nave şi 60 de cisterne combustibil.
  UPDATE: 13:05

  SMURD România: Doi copii din Odessa, cu maladii grave, preluați din vama Sculeni pentru a fi transferați la tratament în Italia

  Doi copii din Ucraina, care suferă de maladii grave, au fost preluaţi, duminică dimineaţa, de echipajele SMURD Iaşi din vama Sculeni, pentru a fi transferaţi de pe Aeroportul Internaţional Iaşi la un centru medical din Italia unde urmează a fi operaţi, scrie g4media.ro.  UPDATE: 12:31

  Mai multe oraşe japoneze şi-au suspendat activităţile de schimb cultural şi economic cu localităţile ruseşti înfrăţite, ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia, informează EFE.

  Ultima care a luat această decizie este oraşul Hiroshima, care preconiza să sărbătorească 50 de ani de relaţii cu municipiul Volgograd, din sudul Rusiei.

  „Invazia desfăşurată de Rusia şi mesajele că această ţară ar putea face uz de arme nucleare calcă în picioare sentimentele cetăţenilor din Hiroshima, care a suferit un atac nuclear”, a declarat duminică agenţiei Kyodo un oficial al acestui oraş.
  UPDATE: 11:46

  Consiliul Local Mariupol a raportat că unii locuitori ai cartierului Levoberezhny al orașului Mariupol sunt duși cu forța în Rusia.

  Potrivit presei din Ucraina, ar exista informații că locuitorii din Mariupol sunt deportați ilegal pe teritoriul inamic.

  Consiliul local a spus că persoanele care sunt duse cu forța pe teritoriul Rusiei sunt private de pașaportul ucrainean și le sunt sunt eliberate „hârtii care nu au greutate legală și nu sunt recunoscute în lumea civilizată”.


  UPDATE: 10:41

  Trupele ruse continuă să încercuiască o serie de orașe din estul Ucrainei, dar s-au făcut puține progrese în privința capturării, anunță serviciile secrete britanice, citate de presa din Ucraina.

  Serviciile secrete britanice au raportat că trupele ruse continuă să încercuiască o serie de orașe din estul Ucrainei.

  În ultima săptămână, forțele ruse au făcut progrese limitate în capturarea acestor orașe, potrivit informațiilor britanice. În schimb, Rusia a intensificat bombardarea nediscriminată a zonelor urbane, ducând la distrugeri pe scară largă și la un număr mare de victime civile.  UPDATE: 10:21

  Italia a reacţionat vehement la declaraţiile „ameninţătoare” ale unui oficial din Rusia, care a denunţat participarea Guvernului de la Roma la „isteria antirusă”, în contextul sancţiunilor masive aplicate de NATO şi de Uniunea Europeană.

  „Respingem cu fermitate declaraţiile ameninţătoare ale părţii ruse. Italia şi partenerii europeni vor continua să exercite presiuni maxime asupra Rusiei” pentru a opri invazia militară din Ucraina, au transmit oficialii italieni.

  Aleksei Paramonov, directorul Departamentului pentru Afaceri Europene din Ministerul de Externe de la Moscova, a acuzat Italia, într-un interviu acordat agenţiei RIA Novosti, că s-a lăsat influenţată de „isteria antirusă” şi susţine sancţiunile „uitând într-o secundă” de relaţiile bilaterale foarte bune cu Rusia. Oficialul rus a amintit că Administraţia de la Moscova a oferit „asistenţă semnificativă” Italiei la începutul pandemiei, în 2020, informează cotidianul Le Monde.

  UPDATE. 09.10

  La Mariupol, ocupanții au aruncat o bombă asupra unei școli de artă în care se ascundeau aproximativ 400 de oameni. Potrivit consiliului municipal, clădirea a fost distrusă, civilii sunt încă sub dărâmături. Informațiile privind numărul victimelor sunt necunoscute deocamdată, scrie pravda.com.ua.

  UPDATE. 08.50

  După ce au pierdut sute de luptători în războiul din Ucraina, detașamentele lui Kadîrov au fost trimise în Cecenia, dar 1000 de luptători urmează să revină

  Serviciul de Securitate al Ucrainei, citat de presa din Ucraina, a prezentat detalii despre pierderile suportate de „kadîroviști” în Ucraina, a numit numele comandanților diviziilor cecene ale Gărzii Ruse, care au apărut în apropierea Kievului și au oferit detalii ale participării lor la invazia rusă. Serviciul de Securitate al Ucrainei a confirmat că, pe 13 martie, grupul „kadîroviștilor” a fost retras din regiunea Kiev în Belarus, de unde s-au deplasat spre orașul Groznîi, Cecenia, scrie pravda.com.ua.

  UPDATE. 08.20

  Potrivit The Kyiv Independent, pe parcursul nopții, raiduri aeriene au avut loc în Sumî, Nikolaev, Ternopil, Poltava, Kropîvnîţkîi, Harkov, Zaporojie, Kiev, Liviv, Ivano-Frankivsk, Dnipro, Rivne, Volîn, Cerkasî, Jîtomîr, Viniţa, Odesa.

  UPDATE. 08.12

  Consiliul Național de Securitate și Apărare suspendă activitățile din Ucraina ale partidelor care au legături cu Federația Rusă. Într-o adresare oficială a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, acesta a spus că, având în vedere invazia pe scară largă a Rusiei, Consiliul de Securitate Națională și Apărare a decis să suspende orice activitate pe teritoriul Ucrainei a unui număr de partide care au legături cu țara agresoare. Ar fi vorba despre un număr de 11 formațiuni politice: Și anume: „Platforma de opoziție – Pentru viață”, „Partidul Sharia”, „Al nostru”, „Blocul de opoziție”, „Opoziția de stânga”, „Uniunea Forțelor de Stânga”, „Stat”, „Partidul Socialist Progresist al Ucrainei”, „ Partidul Socialist Ucraina”, partidul „Socialiştilor”, „Blocul Vladimir Saldo”.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Asociația Promo-LEX: Zece din cele 15 proiecte examinate în ședința Parlamentului din 1 iulie au fost incluse în ordinea de zi la începutul ședinței. Transparența decizională a fost afectată în cazul a opt proiecte votate

  Zece din cele 15 proiecte examinate în cadrul ședinței plenare a Parlamentului din 1 iulie au fost incluse în ordinea de zi la începutul ședinței, comparativ, cu doar cinci stabilite anterior de Biroul permanen…
  Asociația Promo-LEX: Zece din cele 15 proiecte examinate în ședința Parlamentului din 1 iulie au fost incluse în ordinea de zi la începutul ședinței. Transparența decizională a fost afectată în cazul a opt proiecte votate

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler