Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 118. Obuzierele germane Panzerhaubitze 2000 au ajuns la armata Ucrainei

Este a 118-a zi de război în Ucraina. Aproximativ 300 de civili se adăpostesc la uzina Azot din Severodonețk, regiunea Lugansk. Potrivit autorităților ucrainene, mulți dintre aceștia au refuzat să fie evacuați. Între timp, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că trupele ruse depun eforturi pentru a avansa în regiunea Donbas.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Marți, 21 iunie:

UPDATE 22:06 Ucraina a primit primul lot de obuziere autopropulsate Panzerhaubitze 2000 din partea autorităților germane. Despre asta a anunțat ministrul ucrainean al apărării Aleksei Reznikov.

„Panzerhaubitze 2000 fac în sfârșit parte din arsenalul de obuziere de 155 mm al artileriei ucrainene”, a anunțat pe Twitter ministrul ucrainean al apărării, menționând că „apreciază eforturile” Berlinului de a ajuta militar Kievul. Ministrul nu a anunțat numărul exact de arme primite.

Soldații ucraineni deja sunt instruiți în utilizarea Panzerhaubitze 2000 la școala de artilerie Bundeswehr din orașul Idar-Oberstein, Germania. Anterior, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că livrarea tancurilor antiaeriene Gepard în Ucraina a fost convenită până la sfârșitul lunii iulie.

Obuzierele Panzerhaubtize 2000 trimise în Ucraina urmează să se adauge altor cinci obuziere de același tip pe care Olanda a anunțat recent că vrea să le furnizeze Kievului.

Săptămâna trecută, președintele american Joe Biden a anunțat un pachet suplimentar de ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina. Noul pachet va include artilerie suplimentară, arme pentru apărarea de coastă, muniție pentru artilerie și sisteme avansate de rachete.

La sfârșitul lunii mai, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat că 20 de țări și-au declarat disponibilitatea de a transfera arme în sprijinul Ucrainei în cadrul celei de-a doua reuniuni a Grupului de contact pentru Ucraina. Era vorba, în special, despre „muniția de artilerie necesară, sistemul de apărare de coastă, tancuri și alte vehicule blindate”.

UPDATE 21:25 Marți, 21 iunie, bombele rusești au ucis un om din regiunea Donețk, alți 15 au fost răniți, anunță șeful administrației ucrainene din Donețk, Pavel Kirilenko.

UPDATE 21:00 În urma bombardamentelor din regiunea Harkov, 15 persoane au fost ucise, iar 16 au fost rănite, anunță șeful administrației militare regionale din Harkov, Oleg Sinegubov.

„În această după-amiază, inamicul a bombardat masiv zonele rezidențiale din Harkov. În timpul bombardamentului din Bezruki, raionul Dergachev, o fetiță de 8 ani a fost ucisă. Mama ei a fost rănită”, a spus Sinegubov.

Potrivit acestuia, din 24 februarie, 43 de copii au murit deja în regiunea Harkov, iar alți 130 de copii au fost răniți.

UPDATE 20:05 După ce luni, 20 iunie, liderul cecen Ramzan Kadîrov anunța că trupele ruse au preluat controlul asupra localității Toșkovka din regiunea Lugansk, marți, 21 iunie, șeful regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, a confirmat acest lucru.

Potrivit lui Gaidai, rușii încearcă lovească „greu” orașului Lisiceansk și să încercuiască trupele ucrainene.

UPDATE 18:40 În urma bombardamentelor rusești asupra orașului Harkov, cinci civili au fost uciși, iar 11 au fost răniți.

Șeful Departamentului de Investigații al Poliției din Regiunea Harkov, Serghei Bolvinov, spune că, potrivit datelor preliminare, focul a fost tras din lansatoarele de rachete „Uragan” din Cartierul Industrial al orașului. Potrivit lui Bolvinov, în zona afectată nu existau unități militare – doar imobile comerciale și clădiri rezidențiale.

UPDATE 17:37 Pe 21 iunie, salvatorii ucraineni au evacuat încă șase locuitori din regiunea Lugansk. De asemenea, potrivit șefului administrației miliare din regiune, Serghei Gaida, salvatorii au livrat 3,5 tone de ajutor umanitar și apă potabilă oamenilor care au rămas în Lisiceansk.

UPDATE 16:47 Federația Rusă a atacat din nou orașul Harkov. După ora 13:00, localnicii au început să raporteze explozii în oraș și incendii.

Atacurile au fost confirmate de șeful administrației militare regionale de stat din Harkov, Oleg Sinegubov, pe canalul său de Telegram.

„Ocupanții bombardează din nou zonele rezidențiale din Harkov și comit teroare împotriva civililor! Bombardamente înregistrate în cartierul industrial, conform datelor preliminare – 7 civili răniți. Datele sunt în curs de actualizare”, a spus acesta.

Sinegubov le-a cerut locuitorilor din Harkov să fie atenți și să nu se afle pe străzi în mod inutil.

UPDATE 14:40 Germania va continua să sprijine Ucraina cu arme „atât timp cât va fi nevoie”, a declarat marți, 21 iunie, cancelarul german Olaf Scholz în timpul unui discurs susținut la reuniunea anuală a Federației Industriei Germane, scrie CNN.

Scholz a reafirmat, de asemenea, angajamentul Germaniei de a fi alături de Lituania și de alți aliați din est.

„Europa și democrațiile occidentale nu acceptă atacul violent asupra Ucrainei. Prin urmare, Ucraina a fost aprovizionată pe scară largă cu arme și au fost impuse Rusiei sancțiuni dure fără precedent. Aceste sancțiuni funcționează. Da, aceste sancțiuni ne fac rău și nouă înșine. Ele dăunează companiilor noastre, dar sunt corecte. Libertatea are prețul ei. Democrația are prețul ei. Solidaritatea cu prietenii și partenerii are prețul ei. Iar noi suntem pregătiți să plătim acest preț”, a declarat Scholz.

Scholz a declarat că deplasarea sa de joia trecută la Irpin, lângă Kiev, i-a arătat clar că Ucraina aparține familiei europene. „Nu voi uita niciodată imaginile de groază pe care le-am văzut acolo”, a spus el.

Scholz a subliniat că va face presiuni pentru o decizie pozitivă privind Ucraina ca și candidat la aderarea la UE.

UPDATE 13:08 Armata rusă a finalizat construcția unui ponton peste râul Oskol din regiunea Harkov. O imagine din satelit a trecerii a fost publicată de jurnaliștii proiectului Schema.

Trecerea, pe care rușii intenționează să o folosească ca o alternativă la podul distrus, a fost construită în apropierea satului Kupiansk-Vuzlovyi. Experții militari consideră că lucrările active de construcție și instalare au fost finalizate, iar acum ofensiva forțelor ruse asupra regiunii Harkov s-ar putea intensifica.

Până la data de 26 mai nu au fost înregistrate lucrări de construcție. Primele semne au apărut pe 30 și 31 mai. Procesul de construcție a traversării pontoanelor a fost surprins de imaginile din satelit pe 3 iunie.

UPDATE 10:27 Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene intenționează să acorde săptămâna aceasta Ucrainei statutul de țară candidată pentru aderarea la UE. Luni, 20 iunie, la o reuniune a ambasadorilor UE, nimeni nu s-a pronunțat împotriva acestei decizii, scrie Bloomberg, citând surse.

Blocul intenționează, de asemenea, să susțină punctul de vedere al Comisiei Europene cu privire la acordarea statutului de candidat pentru R. Moldova, precum și pentru Georgia, dacă aceasta îndeplinește mai întâi anumite condiții suplimentare, au declarat sursele sub protecția anonimatului.

„Acest statut este deosebit de semnificativ pentru Ucraina, care a investit atât de mult din viitorul său politic în relații mai strânse cu Europa, deoarece caută sprijin moral în combaterea agresiunii rusești”, scrie ziarul.

UPDATE 10:15 În dimineața zilei de marți, 21 iunie, în jurul orei 08:10, o serie de explozii au avut loc în orașul ucrainean Nikolaev. Despre asta a anunțat primarul orașului, Aleksandr Senkevich.

Potrivit acestuia, informațiile privind victimele sunt în curs de clarificare.

UPDATE 09:17 Dmitri Muratov, laureat rus al Premiului Nobel pentru Pace 2021 și redactor-șef al unuia dintre ultimele ziare independente importante din Rusia, Novaya Gazeta, și-a vândut la licitație medalia Nobel pentru suma record de 103,5 de milioane de dolari pentru a ajuta copiii strămutați de războiul din Ucraina, transmite Reuters.

Toate încasările obținute în urma licitației, care a coincis cu Ziua Mondială a Refugiatului luni, 20 iunie, vor fi direcționate către răspunsul umanitar al UNICEF pentru copiii strămutați din Ucraina, a precizat într-un comunicat Heritage Auctions, care a efectuat vânzarea la New York.

Sursa foto: Reuters

Ziarul independent Novaya Gazeta, care îl critică vehement pe președintele rus Vladimir Putin și guvernul său, și-a suspendat activitatea în Rusia în martie, după avertismente din partea statului cu privire la acoperirea războiului din Ucraina.

Presiunea împotriva presei rusești liberale a fost continuă sub Putin, liderul suprem al Rusiei din 1999, dar a crescut după ce Moscova a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie. Muratov a fost atacat cu vopsea roșie în aprilie.

Mass-media din Rusia și organizațiile controlate de stat urmăresc îndeaproape limbajul folosit de Kremlin pentru a descrie conflictul cu Ucraina, pe care Moscova îl numește o „operațiune specială” pentru a asigura securitatea Rusiei și pentru a-și „denazifica” vecinul. Kievul și aliații săi occidentali spun că este un război de agresiune neprovocat.

Potrivit presei americane, licitația pentru premiul lui Muratov a doborât recordul pentru orice medalie Nobel care a fost scoasă la licitație, rapoartele spunând că precedenta cea mai mare vânzare a fost de puțin sub 5 milioane de dolari.

„Acest premiu nu seamănă cu nicio altă ofertă de licitație de până acum. Domnul Muratov, cu sprijinul deplin al personalului său de la Novaya Gazeta, ne permite să scoatem la licitație medalia sa nu ca obiect de colecție, ci ca un eveniment care speră că va avea un impact pozitiv asupra vieții a milioane de refugiați ucraineni”, a declarat Heritage Auctions înainte de vânzare.

Muratov a câștigat în 2021 Premiul Nobel pentru Pace împreună cu Maria Ressa din Filipine pentru ceea ce comitetul Premiului Nobel a declarat că au fost „eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare, care este o condiție prealabilă pentru democrație și pace durabilă”.

UPDATE 08:09 Forțele armate ucrainene au contracarat cu succes încercările trupelor rusești de a lua cu asalt orașul Severodonețk și localitățile Sîrotîno și Bila Hora. Despre asta a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ucrainene.

Potrivit autorităților ucrainene, rușii depun eforturi pentru a stabili un control deplin asupra orașului Severodonețk. Aceștia continuă să bombardeze unitățile ucrainene cu artilerie de diferite calibre.

UPDATE 07:53 Aproximativ 300 de civili se adăpostesc la uzina Azot din Severodonețk, regiunea Lugansk. Potrivit viceprim-ministrei și ministrei pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar în Ucraina, Irina Vereșciuk, mulți dintre aceștia au refuzat să fie evacuați, scrie novosti.dn.ua.

Ea a subliniat că, în conformitate cu normele umanitare, oamenii pot fi evacuați doar cu acordul lor.

„Mi s-a promis de către armată că se vor face înregistrări video cu persoanele care spun că vor să plece de bunăvoie”, a declarat Vereșciuk.

Potrivit acesteia, într-un astfel de caz, autoritățile depun eforturi în vederea deschiderii unui coridor umanitar din Azot.

Anterior, șeful administrației militare regionale din Lugansk, Serghei Gaidai, a declarat, de asemenea, că persoanele care se află în adăposturile de la uzina Azot au refuzat să se evacueze.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: