Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ 147 de zile…

LIVE TEXT 147 de zile de război în Ucraina. Prima doamnă a Ucrainei, la Washington: „Cer ceva ce nu aș vrea să cer niciodată, cer arme”

Sursa foto: CNN

Trupele Federației Ruse continuă să bombardeze regiunile de graniță ale Ucrainei. Zece orașe din regiunea Harkov au fost ținta bombelor rusești. Între timp, armata rusă se pregătește să atace din nou orașul Bakhmut.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a cerut marţi Occidentului să furnizeze un număr mult mai mare de sisteme de artilerie de precizie, afirmând că acestea ar putea „schimba jocul” şi ar putea permite o contraofensivă în faţa soldaţilor ruşi.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.


Cronologia evenimentelor din Ucraina. Miercuri, 20 iulie

UPDATE 21:55 Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a cerut Statelor Unite ale Americii să trimită sisteme de apărare antiaeriană în țara sa, în cadrul unui discurs adresat miercuri, 20 iulie, la Washington, în fața parlamentarilor din Congresul american, transmite CNN.

„Din nefericire, războiul nu s-a terminat, teroarea continuă și fac apel la voi toți, în numele celor care au fost uciși, în numele oamenilor care și-au pierdut brațele și picioarele, în numele celor care sunt încă în viață și sănătoși și al celor care așteaptă ca familiile lor să se întoarcă de pe front. Cer ceva ce nu aș vrea să cer niciodată, cer arme”, le-a spus ea parlamentarilor americani.

„Arme care nu ar fi folosite pentru a purta un război pe pământul altcuiva, ci pentru a proteja casa cuiva și dreptul de a se trezi în viață în acea casă. Cer sisteme de apărare aeriană pentru ca rachetele să nu ucidă copii în cărucioare”, a adăugat Zelenska.

Prima doamnă ucraineană a continuat spunând că ea, ca multe mame ucrainene, tânjește după un sentiment de normalitate și își dorește să le poată oferi copiilor speranță în viitor.

„Va putea fiul meu să se întoarcă la școală în toamnă, nu știu, la fel ca milioane de mame din Ucraina. Va putea fi fiica mea să meargă la universitate la începutul anului universitar și să experimenteze viața normală de student? Nu pot răspunde”, a spus ea.

„Am avea răspunsuri dacă am avea sisteme de apărare aeriană”, a adăugat Zelenska.

Zelenska a mulțumit, de asemenea, Statelor Unite pentru tot ajutorul pe care țara l-a trimis deja Ucrainei.

Prima doamnă a Ucrainei s-a întâlnit marți, în privat, cu prima doamnă a SUA, Jill Biden, la Casa Albă. Potrivit Casei Albe, primele doamne urmau să „discute despre sprijinul continuu al Statelor Unite pentru guvernul Ucrainei și pentru poporul său în timp ce își apără democrația și fac față impactului uman semnificativ al războiului Rusiei, care se va resimți în anii următori”.

UPDATE 20:56 Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au aprobat cel de-al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza războiului pe care aceasta îl duce împotriva Ucrainei. Despre asta a anunțat ambasadorul lituanian Arnoldas Prankevicius, pe Twitter.

Potrivit acestuia, ambasadorii UE au aprobat cel de-al șaptelea pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei. În noua listă de sancțiuni a fost inclusă banca rusă „Sberbank” și peste 50 de ruși, inclusiv politicieni, lideri militari, oligarhi și propagandiști.

Potrivit Radio Liberty, pe listă figurează actorii ruși Serghei Bezrukov și Vladimir Mashkov, prim-vicepremierul rus Andrei Belousov, considerat de UE ca fiind un membru al cercului de prieteni al președintelui rus Vladimir Putin, și primarul Moscovei, Serghei Sobianin.

UPDATE 19:59 Cel puțin 5.100 de copii ucraineni au fost deportați în Rusia sau în teritoriile ocupate de trupele ruse. Declarații în acest sens au fost făcute de către Daria Gerasimchuk, consilieră prezidențială pentru drepturile copilului și reabilitarea copiilor, menționând că numărul exact nu a putut fi stabilit, scrie novosti.dn.ua.

Ea a anunțat, de asemenea, crearea unei platforme cu informații despre copiii deportați, care va fi lansată pe 1 august.

„Numărul pe care îl știm cu certitudine în acest moment este de 5 100 – numărul de apeluri la Biroul Național de Informații. Și crește pe zi ce trece”, a adăugat ea, precizând că listele Biroului Național de Informații sunt transmise Crucii Roșii și organizațiilor internaționale pentru a continua căutarea copiilor deportați.

Platforma „Copiii războiului”, anunțată de ombudsman, va fi actualizată zilnic cu informații despre copii.

UPDATE 18:33 Statele Unite ale Americii vor furniza Ucrainei încă patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) în următorul pachet de asistență pentru securitate, care va fi anunțat oficial la sfârșitul acestei săptămâni, a declarat miercuri secretarul american al apărării, Lloyd Austin, scrie CNN.

„La sfârșitul acestei săptămâni, vom prezenta următorul pachet prezidențial de retragere a armelor, munițiilor și echipamentelor pentru Ucraina. Va fi a 16-a noastră retragere de echipamente din inventarul DoD din august 2021. Acesta va include încă patru HIMARS, sisteme avansate de rachete, pe care ucrainenii le-au folosit atât de eficient și care au făcut o diferență pe câmpul de luptă”, a declarat Austin.

Următorul pachet de asistență pentru securitate va include, de asemenea, „mai multe runde de MLRS și muniție de artilerie”, a spus Austin.

„Peste 30 de țări au trimis asistență militară letală Ucrainei în ceasul său de criză și continuăm să facem progrese importante”, a adăugat el.

UPDATE 16:57 Țările G7 au convenit să amâne plățile datoriei Ucrainei.

În a cincea lună a invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, un grup de creditori oficiali ai Ucrainei, care include șase dintre cele șapte țări din G7, au convenit să amâne plățile datoriei Ucrainei până în 2024.

Acest lucru se precizează într-o declarație publicată pe site-ul Ministerului german de Finanțe.

„Membrii grupului de creditori din Ucraina susțin cererea de consimțământ (solicitarea consimțământului) și îndeamnă deținătorii de obligațiuni să fie de acord”, se arată în comunicat.

UPDATE 15:25 Un băiat de 13 ani a murit, iar sora lui a fost rănită în urma bombardamentelor lansate de ruși miercuri dimineață la Harkov. Șeful Administrației Militare Regionale Harkov, Oleg Synegubov, a spus că victimele se aflau în apropierea stației de transport public.

„În urma bombardării de dimineață a Harkivului de la lansatoare de rachete, 3 persoane au fost ucise, inclusiv un băiat de 13 ani. Sora de 15 ani a decedatului a fost rănită. O femeie de 72 de ani a fost și ea. internată”, a spus șeful Administrației Militare Regionale Harkiv.

UPDATE 13:00 Forțele armate ale Ucrainei au vizitat Insula Șerpilor. Au efectuat mai multe lucrări tehnice, au ridicat steagul și au salvat… o pisica.

Pe insula șerpilor, au fost explorate fortificații subterane, au fost efectuate lucrări de inginerie și a fost instalat din nou steagul ucrainean.

Acest lucru se precizează într-un mesaj pe canalul de Telegram al Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului Apărării.

„În cursul operațiunii GUR, au fost efectuate cercetări și recunoașteri ale teritoriului și a fortificațiilor subterane ale insulei. Au fost efectuate lucrări de inginerie”, se arată în mesaj.

Pe insulă au fost descoperite și confiscate mostre de arme și echipamente aparținând ocupanților ruși. Acestea sunt, în special, sisteme de ghidare și control, UAV Orlan-10, sisteme MANPADS, lansatoare de grenade, aruncătoare de flăcări, arme de calibru mic, jurnale de luptă, documente personale ale militarilor Federației Ruse și mass-media electronică.

„Pe insulă a fost instalat un steag ucrainean în locul „tricolorului” rasist. În plus, o pisică ucraineană a fost găsită și evacuată în teritoriul controlat, care a trăit câteva luni în ocupație”, se arată în mesaj.

UPDATE 9:20 Soldații ruși din „Grady” au bombardat un cartier rezidențial din Nikopol, două persoane au fost ucise.

Anunțul a fost făcut de șeful administrației militare regionale Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko.

UPDATE 08:05 Ocupanții încearcă să creeze condiții pentru o ofensivă asupra lui Bakhmut.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei raportează acest lucru pe pagina de Facebook. 

„În direcția lui Bakhmut, ocupanții desfășoară operațiuni de luptă cu scopul de a crea condiții pentru o ofensivă asupra orașului Bakhmut și de a prelua teritoriul TPP Vugleghirskaya. Au tras din artileria cu țevi și cu reacție și din tancuri în zonele din așezările Berestov, Belogorivka, Yakovlivka, Pokrovske, Soledar, Bakhmutske, Bakhmut, Vesela Dolyna, Kodema. Inamicul a efectuat lovituri aeriene asupra Berestovo, Yakovlivka, Bakhmut, Vershyn, New York și Pokrovsky”, se menționează în raport.

UPDATE 07:45 Trupele Federației Ruse continuă să bombardeze regiunile de graniță ale Ucrainei. Acest lucru este precizat în rezumatul Statului Major. Nu există schimbări semnificative în activitatea inamicului în direcțiile Volyn, Polis și Siver.

„Inamicul a bombardat zonele Mykolaivka, regiunea Cernihiv, și Volfyny, Yastrubyny și Pavlivka, regiunea Sumy, cu artilerie cu țevi și rachete”, se spune în mesaj.

În direcția Harkov, armata rusă a bombardat zonele așezărilor Mospanove, Petrivka, Ruski Tyshki, Bazaliivka, Pechenygi, Tsyrkuny, Pytomnyk, Dementiivka, Korobochkine și Prudyanka.

Anterior, analiștii Institutului American pentru Studiul Războiului au spus că Putin probabil a ordonat capturarea Harkivului și a părții neocupate a regiunii Harkiv. 


ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: