Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 43-a zi…

LIVE TEXT A 43-a zi de război în Ucraina. Trupele ruse s-au retras din regiunile Kiev, Cernihiv și Sumî – prim-ministrul Ucrainei. 26 de oameni au murit sub dărâmăturile a două clădiri bombardate în Borodianka, lângă Kiev

În cea de-a 43-a zi de război din Ucraina, trupele ruse par să se fi retras complet din Kiev, potrivit Institutului pentru Studii de Război, dar ar putea pregăti intensificarea atacurilor în estul Ucrainei. Viceprim-ministra Ucrainei îndeamnă locuitorii din regiunile de est Harkov, Donețk și Lugansk să plece, pe măsură ce există suspiciuni că Rusia ar putea intensifica atacurile în aceste orașe. Statele Unite au anunţat o nouă rundă de sancţiuni care vizează instituţiile financiare ale Rusiei, precum şi oficialii ruşi şi membrii familiilor acestora.

După ce Vladimir Putin a anunțat, la 24 februarie, așa-numita „operațiune de demilitarizare și denazificare” a Ucrainei, mai multe orașe ucrainene au fost distruse de bombardamente, iar mii de oameni au fost evacuați din zonele grav afectate de război. Potrivit ONU, de la începutul războiului în Ucraina au murit aproximativ 1 500 de oameni.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Joi, 7 aprilie.
LIVE TEXT:

UPDATE 21:50 26 de cadavre au fost scoase de sub dărâmăturile a două clădiri bombardate în Borodianka, lângă Kiev, a declarat Procuratura Generală.

UPDATE 21:20 Un videoclip care ar demonstra că populația civilă din Bucha a fost ucisă înainte ca trupele ruse să se retragă din oraș, a fost publicat de Meduza, care susține că a reușit să obțină „fișiere cu materiale video din cartierele sudice ale orașului Bucha, din perioada când trupele ruse erau încă în oraș”

Potrivit materialelor obținute de sursa citată, imaginile video au fost filmate cu o dronă, pe parcursul mai multor zile, din 23 până în 30 martie 2022.

UPDATE 21:00 Trupele ruse s-au retras din trei regiuni din Ucraina – Kiev, Cernihiv și Sumî, anunță Denis Shmâgal, prim-ministrul Ucrainei, transmite presa din țara vecină.

„Putem spune cu încredere că încă o etapă a războiului de eliberare s-a încheiat cu victorie pentru Ucraina. Planurile inamicului au fost zădărnicite. Forțele ruse au fost alungate din regiunile Kiev, Cernihiv și Sumî”, a spus premierul.

UPDATE 20:30 Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat, într-un interviu pentru Sky News, că Rusia suferă „pierderi semnificative” în așa-numita „operațiune specială” din Ucraina.

„Am suferit pierderi semnificative, aceasta este o tragedie uriașă pentru noi”, a declarat Peskov pentru Sky News.

UPDATE 20:00 Adunarea Generală a ONU a votat joi, 7 aprilie, pentru suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului. În urma acestei decizii, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a menționat că, „criminalii de război nu trebuie să se afle în organele ONU pentru drepturile omului”.

„Sunt recunoscător tuturor statelor membre care au susținut rezoluția Adunării Generale a ONU și au ales partea corectă a istoriei”, a scris Kuleba pe Twitter.

UPDATE 19:45 Simbolurile agresiunii ruse asupra Ucrainei – „V”, „Z” și panglica „Sfântul Gheorghe”, interzise în R. Moldova. Detalii aici.

UPDATE 19:00

UPDATE 18:40 În Mariupol continuă luptele, dar drapelul Ucrainei încă este arborat în oraș, spune reprezentantul Ministerului Apărării al Ucrainei, Alexander Motuzianik, anunță unian.net.

„Situația de la Mariupol este dificilă. În același timp, orașul rezistă. Acolo flutură steagul ucrainean. Luptele continuă. Orașul a fost grav avariat de artilerie și lovituri aeriene ale inamicului”, a spus Motuzyanik.

UPDATE 17:55 Departamentul american al Comerțului a decis joi, 7 aprilie, să împiedice trei companii aeriene rusești să primească piese exportate din SUA, aceasta fiind prima măsură a departamentului de a pedepsi presupusele încălcări ale controalelor la export de la invazia Rusiei în Ucraina, scrie CNN.

Măsura, care se aplică în privința celei mai mari companii aeriane ruse, Aeroflot, precum și companiilor aeriene Azur Air și Utair, reprezintă un efort de a izola companiile ruse de economia globală.

UPDATE 17:30 Bătălia pentru Donbas va aminti de cel de-al Doilea Război Mondial – cu manevre operaționale majore și mii de tancuri, avioane și vehicule blindate. Declarația aparține ministrului de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, după întrevederea de la sediul NATO, scrie Reuters.

Totodată, Kuleba le-a cerut aliaților să ofere asistență Ucrainei în zilele următoare.

„Fie ne ajuți acum – vorbesc de zile, nu de săptămâni – fie ajutorul va veni prea târziu și vor muri mulți oameni”, a spus Kuleba.

UPDATE 16:59 Guvernul Republicii Estonia a luat decizia de a opri importul de gaze naturale din Rusia până la sfârșitul anului 2022 și de a închiria un terminal plutitor pentru a permite importurile de gaze naturale lichefiate (GNL), în portul maritim Paldiski, anunță serviciul de presă al Guvernului Estoniei.

„Trebuie să încetăm să cumpărăm gaz de la regimul Putin, care folosește banii în războiul împotriva Ucrainei, cât mai curând posibil. (…) Scopul guvernului este de a acorda prioritate gazului derivat din GNL”, a spus premierul Kaja Kallas

UPDATE 16:44 Federația Rusă a acuzat Ucraina că se abate de la acordurile încheiate la Istanbul. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că noul acord cu Federația Rusă prezentat miercuri de Ucraina „este o abatere de la propunerile făcute la Istanbul”.

Ucraina a promis că viitoarele garanții de securitate nu se vor aplica Crimeii, dar această clauză lipsește în noua versiune a tratatului, scrie RIA Novosti.

UPDATE 16:20 În viitorul apropiat, trupele ruse intenționează să preia controlul deplin asupra regiunilor Donețk și Lugansk, după care vor încerca din nou să cucerească Kievul. Despre asta a anunțat șeful adjunct al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, Alexander Gruzevich, scrie Unian pe Telegram.

„Inamicul va încerca să preia controlul asupra regiunilor Doneţk şi Lugansk. După aceea, ar trebui să ne așteptăm la un nou atac asupra capitalei. Inamicul nu a renunțat la acest obiectiv. Amenințarea încă există”, a spus Alexander Gruzevich.

UPDATE 16:05 Japonia a cerut Curții Penale Internaționale de la Haga (CPI) să investigheze uciderea civililor din orașul Bucha din regiunea Kiev de către forțele ruse, a declarat premierul țării, Fumio Kishida, scrie CNN.

„Uciderea acestor civili nevinovați este o crimă de război, iar țara noastră a cerut Curții Penale Internaționale să investigheze acest lucru. Cred că Rusia trebuie să fie trasă la răspundere”, a declarat Kishida.

UPDATE 16:00 Serghei Gaidai, șeful administrației militare regionale Lugansk, anunță că joi, 7 aprilie, din regiunea Lugansk au fost evacuați peste 1 400 de oameni. Potrivit acestuia, evacuarea din localitățile Popasna și Girske este imposibilă din cauza bombardamentelor. Detalii aici

UPDATE 15:32 Imaginile cu civili uciși din Bucha șochează lumea. Serviciul de spionaj german (prescurtat în germană – BND) a interceptat și înregistrat conversaţii între soldaţii ruşi aflaţi în Ucraina care se presupune că ar putea constitui o dovadă că împuşcarea de civili ar face parte din strategia de război a rușilor în Rusia. În consecință, actele brutale fac parte din strategia armatei lui Putin. Detalii aici

Citiți și: VIDEO/ Imagini care pot afecta emoțional. Momentul în care forțele ruse trag dintr-un tanc asupra unui biciclist, în Bucha

UPDATE 15:19 Deputații europeni cer embargo complet asupra importurilor rusești de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaze. Potrivit comunicatului publicat pe site-ul Parlamentului European, 513 deputați au votat „pentru” rezoluție, 22 „împotrivă” și 19 „s-au abținut”.

UPDATE 14:56 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, afirmă că zeci de mii de cetățeni ucraineni au fost deportați pe teritoriul Rusiei și pe teritoriile Ucrainei ocupate temporar de forțele ruse. Detalii aici

UPDATE 14:30 Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, la o reuniune a Consiliului de Securitate din Belarus, a vorbit despre transferul negocierilor ruso-ucrainene din Belarus la Istanbul. Lukașenko a spus că nu ar putea exista negocieri între Moscova și Kiev fără participarea Minskului. Detalii aici

UPDATE 14:10 O nouă amânare pentru cel de-al cincilea pachet de sancţiuni de către ţările UE. Reuniunea ambasadorilor celor 27 de state membre (Coreper), care a început în această dimineaţă, la ora 11, a fost întreruptă şi amânată la ora 19.

UPDATE 14:03 Trupele ruse bombardează zone civile din Severodonețk, susțin autoritățile ucrainene.

UPDATE 13:45 Australia va impune sancțiuni financiare și interdicții de călătorie pentru încă 67 de cetățeni ruși ca răspuns la invazia Moscovei în Ucraina, a declarat ministra de Externe Marise Payne. Detalii aici

UPDATE 13:01 Oleksiy Arestovich, consilier al șefului de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelensky, a declarat că ucrainenilor nu li s-a comunicat despre inevitabilitatea unei invazii pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina, deși știau despre „planurile Kremlinului” cu cel puțin o lună înainte de începerea războiului, pentru a nu crea panică. Detalii aici

UPDATE 12:46 Letonia va primi 500 de refugiați ucraineni ajunși în R. Moldova: 30 dintre refugiați pleacă azi cu avionul prezidențial și vor fi însoțiți de șeful statului leton care se află în vizită oficială la Chișinău. Detalii aici

UPDATE 12:42 Ministerul britanic al Apărării susține că progresul operațiunilor ofensive în estul Ucrainei este principalul obiectiv al forțelor militare ruse.

Potrivit ministerului britanic al Apărării, artileria rusă și atacurile aeriene continuă de-a lungul liniei de control Donbass.

„Loviturile rusești împotriva țintelor de infrastructură din interiorul Ucrainei sunt menite să degradeze capacitatea armatei ucrainene de a se reaproviziona și să crească presiunea asupra Guvernului ucrainean. În ciuda reorientării forțelor și a capacităților logistice pentru a sprijini operațiunile din Donbas, forțele ruse vor continua să se confrunte cu probleme de moral și lipsă de provizii și personal”, susțin reprezentanții ministerului britanic al Apărării.

UPDATE 12:18 SUA au instruit militari ucraineni să folosească cele o sută de drone anti-tanc „kamikaze” trimise Ucrainei, scrie BBC. Dronele, de tip „kamikaze”, pot fi controlate de la distanță și pot lovi ținte aflate la 10 km de operator. La 2 aprilie, Pentagonul a anunțat un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina în valoare de 300 de milioane de dolari. Detalii aici

UPDATE 11:30 Statul major al forțelor armate ale Ucrainei raportează joi, 7 aprilie, pierderile provocate trupelor rusești. Potrivit autorităților ucrainene, în 43 de zile, Rusia a pierdut 18 900 de soldați, 698 tancuri și 1 891 de vehicule blindate. Detalii aici

UPDATE 11:15 Consiliul orășenesc Mariupol acuză joi, 7 aprilie, trupele ruse că au scos cu forța personalul medical și pacienții spitalului orășenesc nr. 4 din Mariupol și i-au amenințat să urce într-un mijloc de transport. Detalii aici

UPDATE 10:40 Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a cerut țărilor membre NATO să furnizeze Ucrainei arme pentru a lupta împotriva invaziei ruse. Detalii aici

UPDATE 10:20 Pozițiile abandonate ale militarilor ruși într-o zonă extrem de radioactivă a zonei de excludere din apropierea centralei nucleare de la Cernobîl pot fi văzute într-o filmare cu drona făcută publică de autorităţile ucrainene. Detalii aici

UPDATE 10:10 Deși Rusia își concentrează acum asaltul în estul Ucrainei, NATO nu a văzut niciun indiciu că obiectivul președintelui rus Vladimir Putin de a controla întreaga țară s-a schimbat, a declarat miercuri, 6 aprilie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Detalii aici

UPDATE 9:50 Austria expulzează 4 diplomați ruși, potrivit tass. Austria a decis să expulzeze trei angajați ai Ambasadei Rusiei la Viena și un angajat al Consulatului General al Rusiei la Salzburg. Ei trebuie să părăsească teritoriul austriac până pe 12 aprilie. Detalii aici

UPDATE 9:18 Militarii ruși au bombardat un spital din Severodonețk și mai multe case din Lisichansk, regiunea Luganks. Un anunț în acest sens a fost făcut de către președintele administrației militare regionale Lugansk, Serghei Gaidai. Detalii aici

UPDATE 8:50 Miniștrii de externe din statele membre NATO s-au întâlnit la Bruxelles pentru a discuta despre sancțiunile împotriva Rusiei și modalitățile de sprijinire a Ucrainei, scrie CNN.

Avertizare NATO: În ciuda faptului că Rusia și-a mutat concentrarea militară spre estul țării, șeful NATO a avertizat că războiul se poate prelungi ani de zile, deoarece președintele rus Vladimir Putin dorește „să controleze întreaga Ucraine”. Secretarul general Jens Stoltenberg a mulțumit, de asemenea, SUA pentru impunerea de sancțiuni Rusiei, pentru creșterea capacităților de apărare în Europa și pentru sprijinirea Ucrainei.

UPDATE 8:39 Forțele ruse continuă bombardamentele în Popasna, regiunea Lugansk, potrivit Statului major al armatei Ucrainei citat de Nexta.

UPDATE 8:15 Uniunea Europeană (UE) i-a dat lui Vladimir Putin 35 de miliarde de euro pentru aprovizionarea cu energie de la începutul războiului în Ucraina și doar un miliard de euro pentru a finanța apărarea Ucrainei, a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell. Detalii aici

UPDATE 7:55 Președintele Ucrainei Volodimir Zelensky a afirmat, în mesajul video publicat în noaptea de miercuri spre joi, că atitudinea faţă de Rusia se schimbă în lume, după ceea ce lumea a văzut la Bucha când trupele ruseşti s-au retras. Potrivit lui Zelensky, conducătorii Rusiei se tem că furia lumii după ce s-a văzut la Bucha se va repeta din cauza a ceea ce se va vedea şi în alte oraşe din care ocupanţii vor fi îndepărtaţi.

Zelensky a adăugat că pentru cei care aleg să continue războiul este „sinucidere”.

„Dacă nimic nu se schimbă, atunci aceasta este sinucidere. Sinuciderea este pentru toți cei care aleg să continue războiul”, a spus el.

ZdG a acoperit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia fiecărei zile de război.