Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 132. Aproape cinci mii de civili, inclusiv 335 de copii, au murit în Ucraina de la începutul războiului – ONU

Este a 132-a zi a războiului provocat de Rusia în Ucraina. Dimineața zilei de 5 iulie a început în regiunea Dnipropetrovsk cu raiduri aeriene și explozii. Federația Rusă a lovit orașul și regiunea cu șapte rachete. Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a anunțat că Ucraina negociază cu Turcia și ONU privind exportul de cereale Ucrainene.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie 2022. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Marți, 5 iulie:

UPDATE 21:55 Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a publicat un raport privind situația din Ucraina de la începutul invaziei ruse din februarie. În raport, Michelle Bachelet subliniază că ambele părți din conflictul din Ucraina au încălcat normele internaționale aplicabile în timp de război, deși forţele ruse au făcut acest lucru la o scară mult mai gravă.

„Deși nu avem acces la teritoriul ocupat de forțele armate ruse, documentăm încălcările dreptului internațional al omului și a dreptului internațional umanitar (DIU) comise de toate părțile”, a spus Michelle Bachelet în prezentarea raportului.

Serviciile secrete ucrainene şi poliţia naţională ar fi arestat aproximativ 1.000 de persoane suspectate că sprijină forţele ruse şi miliţiile acestora, a menţionat totodată Înaltul Comisar al ONU.

„Ne preocupă faptul că aceste arestări nu sunt efectuate în conformitate cu obligaţiile Ucrainei”, a adăugat ea.

Oficiul ONU pentru Drepturile Omului a documentat 4.889 de decese de civili, inclusiv 335 de copii, dar subliniază că cifrele reale ar putea fi considerabil mai mari. Cele mai multe decese au survenit în urma atacurilor cu artileria grea asupra zonelor populate, se menţionează în raport.

Totodată, a fost documentată și moartea a 17 jurnaliști.

Între altele, ONU a verificat 28 de cazuri de violenţe sexuale legate de conflict, inclusiv cazuri de viol, viol în grup, tortură şi nuditate publică forţată. Majoritatea cazurilor au fost comise în zone controlate de forţele armate ruse, dar au existat informaţii şi despre cazuri comise în zone aflate sub controlul guvernului ucrainean, a declarat Michelle Bachelet.

Raportul ONU a fost realizat în urma a 11 vizite în teren, 517 de interviuri și 3 vizite la centrele de detenție.

UPDATE 20:20 Presa din Ucraina scrie despre explozii în regiunea Hmelnițk. Informația a fost confirmată de primarul orașului Hmelnițk, Alexandr Simcișin.

UPDATE 20:02 Lângă orașul Lisiceansk din regiunea Lugansk, ocupat de trupele ruse, continuă luptele. Sergei Gaidai, șeful ucrainean al regiunii Lugansk spune că

„La periferia regiunii Lugansk, lângă Lisiceansk, au loc lupte grele. Inamicul a folosit o mulțime de forțe și mijloace, încercând să construiască treceri pentru a poziționa mai multe echipamente. Cu toate acestea, rasiștii suferă multe pierderi, spitalele din teritoriile ocupate sunt supraaglomerate”, anunță Gaidai.

UPDATE 18:55 Ministerul de Externe al Ucrainei a cerut excluderea cosmonauților ruși din viitoarele misiuni ale Stației Spațiale Internaționale (ISS), după ce Roscosmos, agenția aerospațială a Rusiei, a postat pe Telegram fotografii cu cosmonauții ruși de la bordul ISS ținând un steag al separatiștilor pro-ruși din Lugansk.

„Cosmonauții ruși afișează pe ISS un steag sub care trupele ruse ucid femei și copii în Donbas și transformă în cenușă întregi orașe ucrainene. Rusia își exportă barbaria chiar și în spațiu – o zonă de pace. Ei trebuie excluși din toate programele spațiale internaționale”, a scris Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al ministerului, pe Twitter.

UPDATE 15:25 Radio Europa Liberă din Ucraina scrie că trupele ruse au bombardat orașul Slaviansk din regiunea Donețk. În mai multe cartiere ale orașului sunt incendii, cel puțin o persoană a murit, relatează corespondentul publicației.

UPDATE 13:47 În noaptea de 4 spre 5 iulie, rușii au lansat un atac cu rachete asupra orașului Kramatorsk. Un anunț în acest sens a fost făcut de primarul orașului, Oleksandr Honcharenko, care a menționat faptul că nu au fost înregistrate victime.

UPDATE 11:55 Trupele ruse au pierdut aproximativ șapte mii de soldați în bătăliile pentru Lisichansk și Severodonețk, a declarat Oleksiy Arestovich, consilier al șefului de cabinet al președintelui ucrainean, Volodimir Zelensky, menționând că aproximativ „trei brigăzi” și „două sau trei batalioane de tancuri” au fost învinse în aceste lupte, transmite novosti.dn.ua.

Potrivit lui Arestovici, trupele rusești nu au ocupat întregul teritoriu al regiunii Lugansk, nu au ajuns la granița regiunii, dar sunt foarte aproape de ea.

UPDATE 10:06 În noaptea de luni spre marți, 4-5 iulie, forțele ucrainene susțin că au distrus un depozit de muniții al rușilor din Kadiivka, regiunea Lugansk, scrie unian.net.

Potrivit autorităților ucrainene, muniția a fost detonată timp de aproximativ două ore.

Presa ucraineană scrie că depozitul era unul dintre principalele livrări de muniție în direcția Popasna – Severodonețk – Lisichansk – Bahmut.

UPDATE 09:55 În ultimele 24 de ore, două persoane au murit și alte patru au fost rănite urmare a bombardamentelor asupra zonelor populate din regiunea Donețk. Un anunț în acest sens a fost făcut de șeful administrației militare regionale, Pavlo Kirilenko.

„În cursul zilei de 4 iulie, rușii au ucis doi civili din Donbas – în Bahmut. Alte 4 persoane au fost rănite”, a raportat el.

De asemenea, potrivit lui Kirilenko, două persoane rănite în orașul Kosteantînivka și au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Kirilenko a accentuat faptul că numărul exact al victimelor din Mariupol și Volnovaha nu poate fi stabilit în prezent.

UPDATE 08:11 Ucraina negociază cu Turcia și cu Organizația Națiunilor Unite (ONU) cu privire la exportul de cereale ucrainene. Un anunț în acest sens a fost făcut de președintele ucrainean Volodimir Zelensky.

„Într-adevăr, acum negociem cu partea turcă și cu ONU. Lucrăm direct cu secretarul general António Gutteres. Dar este foarte important ca cineva să garanteze siguranța navelor unor state, altele decât Rusia, în care nu avem încredere, care vor veni la noi pentru a încărca produse alimentare. Este exact ceea ce se discută acum cu Turcia”, a declarat Zelensky în cadrul unui briefing cu premierul suedez Magdalena Anderson la Kiev.

În același timp, ONU, după cum a remarcat șeful statului ucrainean, are o poziție de lider în această chestiune și este pregătită să conducă acest proces.

UPDATE 08:00 Dimineața zilei de 5 iulie a început în regiunea Dnipropetrovsk cu raiduri aeriene și explozii. Federația Rusă a lovit orașul și regiunea cu șapte rachete, scrie unian.net.

„În orașul Pokrov, un „survol” a lovit un sector privat. Mai multe case au fost distruse și ferestrele au fost sparte. Explozia a provocat un incendiu. Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina și poliția lucrează la fața locului. În mod preliminar, nu există victime”, a anunțat președintele administrației militare regionale din Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: