Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 116. Guvernatorul regiunii Luhansk a declarat că Rusia va trimite un număr mare de trupe în Severodonețk, pentru a asigura cucerirea completă a orașului

Duminică, 19 iunie, este a 116-a zi de război în Ucraina. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că războiul ar putea dura ani de zile. Rusia își intensifică atacurile după ce Uniunea Europeană a recomandat ca Ucraina să devină candidată la aderarea la blocul comunitar.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Duminică, 19 iunie:

UPDATE 20:04 Guvernatorul regiunii Luhansk a declarat că Rusia va trimite un număr mare de trupe în Severodonețk, pentru a asigura cucerirea completă a orașului.

„Astăzi, mâine sau poimâine, vor angrena toate rezervele pe care le au. Sunt deja foarte mulți acolo, se află într-o situație critică”, a declarat guvernatorul regional din Luhansk, Serhiy Gaidai, la televiziunea națională. 

Acesta a adăugat că cea mai mare parte a orașului se află deja sub ocupație rusă, scrie Reuters.

UPDATE 19:40 Kievul a fost atacat din aer duminică dimineață, sunetul alarmelor de raid aerian și al exploziilor răsunând în capitala ucraineană.

„În această dimineață s-au auzit explozii în districtul Vișhorod. Apărarea antiaeriană a tras asupra țintelor inamice”, a declarat duminică guvernatorul militar al regiunii Kiev, Oleksiy Kuleba, pe canalul său Telegram.

UPDATE 14:20 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky a jurat să preia zonele din sudul Ucrainei ocupate de trupele ruse.

„Nu vom preda sudul nimănui”, a spus Zelenski într-o alocuţiune video, la scurt timp după ce s-a întors sâmbătă dintr-o vizită din sudul ţării. El a jurat că va lua înapoi „tot ce ne aparţine”.

Ucraina va restabili, de asemenea, accesul sigur la mare, a spus el.

Zelensky a promis, de asemenea, că Ucraina va face totul pentru a relua exporturile de alimente din porturile sale, de îndată ce acest lucru se va putea face în siguranţă, cu ajutorul internaţional.

Trupele ruse au capturat mari părţi din sudul Ucrainei la scurt timp după începutul războiului. În timpul înaintării lor, ei au cucerit întreaga coastă ucraineană de la Marea Azov şi părţi din coasta ucraineană a Mării Negre.

UPDATE 12:00 Guvernatorul unei regiuni din estul ucrainean bombardat în permanenţă de ruşi, Serghei Gaidai, spune că se pregăteşte de ce este mai rău.

„Situaţia este dificilă în oraş şi în întreaga regiune”, a spus el într-un interviu pentur AFP, căci ruşii „bombardează poziţiile noastre 24 de ore din 24”.

UPDATE 10:05 Institutul pentru Studii de Război (ISW) consideră în cea mai recentă analiză că Armata Rusă se confruntă cu probleme legate de moralul și disciplina trupelor sale din Ucraina. Serviciile secrete ucrainene au dat publicității ceea ce pare a fi interceptarea unor convorbiri telefonice în care soldații ruși se plâng de faptul că sunt carne de tun și că unitățile lor rămân fără oameni. Ei vorbesc despre desertarea în masă a unor ofițeri și a grupelor acestora, deoarece, spun ei, în Rusia nici nu există o evidență a celor trimiși în Ucraina.

  • Forțele ruse au cucerit o așezare de la Sud-Est de Severodonețk, dar înaintarea rămâne lentă. Ucrainenii susțin că Armata Rusă concentrează și mai multe forțe, dar pierderile sunt uriașe.
  • La Sud-Vest de Severodonețk, rușii au bombardat liniile de aprovizionare ucrainene, dar ofensiva dinspre Bakhmut stagnează. Un avion de atac la sol Suhoi Su-25 a fost doborât în zonă, cel mai probabil cu un lansator de rachete de umăr.

UPDATE 9:20 Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat pentru BBC că publicul rus va realiza în cele din urmă că tinerii lor soldaţi mor pentru nimic altceva decât pentru ambiţiile preşedintelui rus Vladimir Putin.

Kliciko a asistat la înmormântarea unui cunoscut activist anticorupţie în vârstă de 24 de ani, Roman Ratuşni, ucis la Izum, în regiunea Harkov, pe 9 iunie.

Primarul Kliciko, care a câştigat milioane de fani în întreaga lume în timpul lungii sale cariere record, a spus că liderul rus distruge milioane de vieţi atât în ​​Ucraina, cât şi în propria sa ţară.

„Este o tragedie şi pentru ruşi şi pentru Federaţia Rusă. Oamenii nu înţeleg asta acum, dar sunt sigur că îşi vor da seama foarte curând de realitatea. Ruşii mor – pentru ce? Ambiţia lui Putin?”, a mai spus el.

UPDATE 8:30 Războiul din Ucraina ar putea dura „ani”, a avertizat secretarul general al NATO într-un interviu publicat duminică de cotidianul german Bild, îndemnând ţările occidentale să ajute Kievul, transmite Reuters.

„Trebuie să ne pregătim pentru că ar putea dura ani”, a spus Jens Stoltenberg, „nu trebuie să slăbim sprijinul acordat Ucrainei, deşi costurile sunt mari, nu numai în ceea ce priveşte cel militar, ci şi din cauza creşterii preţurilor la energie şi la alimente”.

Aceste costuri nu reprezintă nimic în comparaţie cu cele plătite zilnic de ucraineni pe front, a spus şeful Alienţei atlantice.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: