Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 74-a zi…

LIVE TEXT A 74-a zi de război în Ucraina. Diplomaţii americani se întorc temporar la ambasada de la Kiev într-o primă vizită de la începutul războiului

Duminică, 8 mai. Cea de-a 74-a zi de război în Ucraina. ZdG continuă să urmărească evenimentele din țara vecină, iar cele mai importante dintre ele le puteți găsi aici.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Duminică, 8 mai. LIVE TEXT:


UPDATE 22:00. Însărcinatul cu afaceri al SUA în Ucraina, Christine Quinn, şi echipa sa au sosit duminică la Kiev, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat. Antony Blinken promisese, luna trecută, că va redeschide în curând ambasada SUA în capitala ucraineană. „Deși încă nu suntem aici cu normă întreagă, voi profita de această ocazie pentru a mă întâlni cu prietenii și partenerii din guvernul ucrainean, organizațiile internaționale, comunitatea diplomatică și societatea civilă pentru a afla cum să ne continuăm sprijinul pentru poporul Ucrainei”, a concluzionat Quinn.

UPDATE 21:30. În seara zilei de duminică, 8 mai, Rusia a îndreptat trei rachete spre Odesa: una a fost doborâtă de forțele de apărare aeriană ucraineană, celelalte două au lovit o zonă rezidențială și au distrus o zonă de recreere, informează Unian.

UPDATE 20:50. Mai multe obuze rusești au lovit, astăzi, o rafinărie de petrol din regiunea Luhansk, astfel avariind spațiile de producție, a declarat Serghiy Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk, informează Mediafax.

UPDATE 20:15. Statele Unite au interzis importul de petrol, gaze și cărbune rusești, iar astăzi, întregul G7 s-a angajat să interzică importul de petrol rusesc, informează Digi24.

UPDATE 19:45. Țările din Grupul celor șapte (G7) s-au angajat să elimine treptat importurile de petrol rusești sau să impună un embargo asupra acestuia. Acest lucru se precizează în mesajul Casei Albe în urma rezultatelor videoconferinței G7, la care a participat și Volodymyr Zelensky. În plus, SUA au anunțat noi sancțiuni împotriva managerilor Sberbank, Gazprombank, precum și a trei canale TV rusești, informează Deutsche Welle.

UPDATE 19:00. Potrivit Bloomberg, Ungaria continuă să se împotrivească deciziei Uniunii Eurpene privind embargoul la petrol. Reuniunea a 27 de ambasadori ai UE s-a încheiat fără un acord privind cel de-al șaselea pachet de sancțiuni, care prevede interzicerea importurilor de petrol din Rusia.

UPDATE 18:50. Andrei Ermak, șeful Biroului Președintelui Ucrainei a anunțat despre faptul că liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a fost invitat la summitul G7 de astăzi. „Pot să anunț că în urma reuniunii va fi adoptată o declarație comună foarte puternică, care va conține nu numai fraze generale care să susțină dreptul Ucrainei la autoapărare, dar de asemenea, anunțul unor acțiuni foarte specifice”, a spus Ermak. El a mai adăugat că încă nu poate dezvălui detaliile acestei declarații, dar reiterează că întreaga lume civilizată ne susține independența, protecția integrității teritoriale, securitatea economică și energetică, informează RBC Ucraina.

UPDATE 18:00. Primarul de Irpin, Alexander Markushin, a anunțat într-o postare pe Telegram că prim-ministrul Canadei a venit într-o vizită oficială la Irpin, informează Ukrainskaya Pravda. Detalii aici.

UPDATE 17:35. Prima doamnă a SUA, Jill Biden, a ajuns la Ujhorod, unde s-a întâlnit cu prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenskaia. Împreună au vizitat o școală din Ujhorod, unde s-au întâlnit cu mai mulți refugiați. Despre acest fapt a anunțat Administrația Regională de Stat Transcarpatică, informează Deutsche Welle.

UPDATE 16:50. Vadim Krasnoselski contestă informația Serviciului de Securitate al Ucrainei, potrivit căreia armata din regiunea transnistreană se află într-o stare de pregătire de luptă. Anunțul a fost făcut pe canalul de Telegram al așa-zisului lider.

UPDATE 16:20. Soldații ucraineni din Mariupol au îndemnat oamenii să uite de gazul rusesc și să ajute Ucraina cu arme. „Prieteni, vă rog, treziți-vă și uitați de gazul rusesc. Cumpărarea gazului rusesc înseamnă moartea ucrainenilor. Acum trebuie să-i oprim pe ruși, aici în Ucraina”, a anunțat Ilya Samoylenko, un ofițer de informații al Regimentului Azov, în cadrul briefingului de la uzina Azovstal, informează Unian

UPDATE 15:50. Mesajele de Ziua Victoriei ale lui Zelenski și Putin. Între „Răul s-a întors în Europa” și „Victoria va fi de partea noastră, la fel ca în 1945”. Detalii aici

UPDATE 15:20. Militarii ucraineni susțin o conferință de presă de la uzina Azovstal din Mariupol. A existat o evacuare a civililor în ultimele trei zile, dar batalionul „Azov” nu poate confirma că toți au fost evacuați, a anunțat Svyatoslav Palamar, comandantul adjunct al Regimentului Gărzii Naționale Azov, informează RBC Ucraina.


UPDATE 14:50. Potrivit proiectului Radio Liberty Schemes, forțele ruse mută echipament militar, inclusiv sisteme de rachete antiaeriene, în nordul Crimeei, care este un teritoriu anexat al Federației Ruse, informează Radio Svoboda Ucraina.

UPDATE 14:10. Un oficial de rang înalt din regiunea Luhansk a declarat că există șanse „foarte mici” de a găsi pe cineva în viață sub dărâmăturile școlii din satul Bilohorivka, care adăpostea aproximativ 90 de persoane la momentul bombardării de către forțele ruse, informează Mediafax.

UPDATE 13:15. Kievul a anunţat despre o revigorare a economiei ucrainene. În primele săptămâni după invazia rusă, sudul, estul și nordul Ucrainei au fost atacate. Datorită apropierii zonei de război, o serie de întreprinderi din aceste regiuni au decis să-și mute producția, în special, în regiunile de vest ale țării, informează Deutsche Welle.

UPDATE 12:45. Rusia a început să-l amenințe pe Elon Musk, pentru transmiterea stației Starlink de conectarea la internet Ucrainei, informează Unian. Conform presei ruse, amenințările la adresa antreprenorului american au venit din partea șeful Roscosmos, Dmitri Rogozin. „Pentru aceasta va trebui să răspunzi după toate rigoriile. Nu vei putea să te faci într-o ureche”, declară Rogozin.

UPDATE 11:50. Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, de la începutul războiului în Ucraina, armata rusă a pierdut în jur de 25.000 de militari. Numai în ultimele 24 de ore, aproximativ 400 de militari ruși au murit, potrivit unui comunicat postat pe Facebook. Cele mai mari pierderi ale inamicului în ultima zi au fost observate în direcția Novopavlovsk, a declarat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Partea rusă nu a mai anunțat despre pierderile sale din data de 25 martie, când a spus de moartea a 1351 de soldați ruși.


UPDATE 11:20. Ramzan Kadîrov, șeful republicii Cecene din Rusia, a spus astăzi că soldații săi au preluat controlul majorității orașului estic Popasna, în vreme ce oficialii ucraineni spun că o bătălie pentru acest oraș este în desfășurare, informează Digi24.

UPDATE 10:30. În regiunea Zaporojie, trupele ruse folosesc diverse metode de constrângere pentru a organiza „o iluzie” a sărbătoririi zilei de 9 mai în teritoriile pe care le controlează, a declarat Administrația Militară Regională Zaporojie. „În Energodar localnicilor li se iau documente și li se promit că le vor da înapoi pe 9 mai – în speranța că un număr mare de ucraineni se vor aduna într-un singur loc pentru a crea imaginea necesară posturilor TV controlate de Kremlin, scrie Administrația pe canalul său de Telegram.

UPDATE 09:50. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a documentat peste 200 de atacuri asupra unităților de sănătate din Ucraina. Datele au fost furnizate de către Michael Ryan, director executiv al Programului OMS pentru situații de urgență în sănătate, informează Deutsche Welle.

UPDATE 09:30. În regiunea Luhansk, potrivit datelor preliminare, 60 de persoane sunt considerate a fi decedat în urma unui atac aerian asupra unei școli din Bilohorivka. Despre aceasta a declarat șeful administrației regionale din Luhansk, Serghiy Gaidai, pe canalul său Telegram, informează Deutsche Welle.


UPDATE 09:15. „Nu schimbă nimic”, a spus Zelenski despre posibila declaraţie de război pe 9 mai a lui Putin. „Pentru noi, războiul durează de 8 ani, la scară largă – mai mult de 70 de zile. Rusia distruge oraşe ucrainene, ele pot fi afişate în filmele de groază de la Hollywood”, a declarat preşedintele Ucrainei într-un interviu pentru Fox News, informează Mediafax.

UPDATE 08:50. Statele Unite, dar și o serie de țări europene plănuiesc să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei din cauza continuării invaziei pe scară largă a Ucrainei, informează Unian.

UPDATE 08:30. Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare crește cuantumul ajutorului umanitar de urgență pentru Ucraina de la 122 la 185 de milioane de euro, informează Deutsche Welle. Svenja Schulze, ministra pentru Cooperate Economică și Dezvoltare a declarat că siguranța oamenilor din Ucraina este tot atât de importantă ca și asigurarea țării în plan militar.

UPDATE 08:00. Kremlinul informează că aproximativ 1,16 milioane de oameni din Ucraina au fost transportați în Rusia de la începutul războiului, din data de 24 februarie, potrivit informaţiilor furnizate sâmbătă de ministerul apărării de la Moscova, transmite Agerpres.

UPDATE 07:50. Sâmbătă, în data de 7 mai, președintele Volodymyr Zelenski a vizitat Borodyanka, care se află în regiunea Kiev, și a afirmat că orașul revine treptat la viața normală, informează Unian.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: