Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 42-a zi…

LIVE TEXT A 42-a zi de război în Ucraina. Aproximativ 50 de oameni au fost uciși în bombardamentele rusești asupra unui spital de copii din Mariupol

Sursa foto: unian.net

A început a 42-a zi de război în Ucraina. Artileria rusă a lovit un punct de distribuție a ajutoarelor umanitare din regiunea Donețk: două persoane au murit și cinci au fost rănite. Trupele ruse au lansat miercuri, 6 aprilie, un atac cu rachete asupra regiunii Vinnița, aflată la aproximativ 170 de kilometri distanță de R. Moldova. 

După ce Vladimir Putin a anunțat, la 24 februarie, așa-numita „operațiune de demilitarizare și denazificare” a Ucrainei, mai multe orașe ucrainene au fost distruse de bombardamente, iar mii de oameni au fost evacuați din zonele grav afectate de război. Potrivit ONU, de la începutul războiului în Ucraina au murit 1480 de oameni, iar 2.195 au fost răniți.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Miercuri, 6 aprilie.
LIVE TEXT:

UPDATE 21:58 Aproximativ 50 de persoane au fost ucise în bombardamentele rusești asupra unui spital de copii din Mariupol, scrie unian.net.

Potrivit primarul orașului Mariupol, Vadim Boycenko, Mariupol, care până de curând era un simbol al dezvoltării, acum este distrus aproape în totalitate de trupele ruse. În special, mai mult de 90% din infrastructura orașului a fost distrusă. 

„Numai conform estimărilor preliminare, în luna blocadei au murit la Mariupol 5.000 de oameni, dintre care aproximativ 210 copii. Trupele teroriste ruse au aruncat mai multe bombe puternice asupra unui spital de copii, au distrus una dintre clădirile spitalului orășenesc nr. 1. Aproape 50 de oameni au fost arși de vii. Acestea sunt doar câteva exemple de distrugere a populației civile din Mariupol”, a subliniat Boycenko.

UPDATE 21:06 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, afirmă că șapte țări – SUA, Marea Britanie, Turcia, Polonia, Germania, Franța și Israel sunt pregătite să discute despre conținutul unui acord internațional privind garanțiile de securitate pentru Ucraina. Detalii aici.

UPDATE 20:10 Trupele ruse nu opresc atacurile asupra orașului Mariupol și asupra zonelor rezidențiale din regiunile Donețk și Lugansk. În prezent, Rusia își regrupează trupele în orașul Harkov. Asta spune Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.  

„În direcția Slobozhansky, inamicul continuă să blocheze Harkov. Invadatorii ruși bombardează orașul folosind rachete, artilerie. Inamicul nu a desfășurat operațiuni active în apropierea orașului Izium (…). A fost înregistrată sosirea trenurilor feroviare cu arme și echipament militar de la gara Valuyki (Federația Rusă) la gara Kupiansk (Ucraina)”, susține Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 19:55 Marea Britanie a înghețat miercuri, 6 aprilie, activele celei mai mari bănci rusești, Sberbank, și a anunțat că va interzice importurile de cărbune rusesc până la sfârșitul anului 2022, într-o nouă rundă de sancțiuni coordonate cu aliații occidentali pentru a pedepsi „mașina de război a lui Putin”. Detalii aici.

UPDATE 18:21 Statele Unite ale Americii (SUA) iau măsuri suplimentare pentru a crește presiunea economică asupra Rusiei în urma atrocităților comise de aceasta în orașul ucrainean Bucha. Administrația Biden anunță miercuri, 6 aprilie, noi sancțiuni care vizează mai mulți oficiali ruși, fiicele lui Putin, precum și soția și fiica ministrului de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov. Detalii aici.

UPDATE 18:07 Germania poartă discuții confidențiale cu Kievul cu privire la posibilele garanții de securitate pe care le-ar putea oferi Ucrainei pentru a-i asigura securitatea după invazia Rusiei, a declarat miercuri, 6 aprilie, cancelarul german Olaf Scholz. Detalii aici.

UPDATE 17:20 Locotenent-colonelul Omurbekov Azatbek Asanbekovich, unitatea militară 51460, comandantul brigăzii celei de-a 64-a brigăzi separate de puști motorizate (teritoriul Khabarovsk) este responsabil pentru masacrul din Bucha. Un anunț în acest sens a fost făcut de hackerii Anonymous, care au publicat și imagini cu cel pe care îl numesc „măcelarul din Bucha”. Detalii aici.

UPDATE 17:15 Peste 66 mii de case au fost distruse de bombardamentele rusești în regiunea Donețk. Anunțul a fost făcut de șeful Administrației Militare Regionale Donețk, Pavel Kirilenko, în cadrul unei conferințe de presă, scrie novosti.dn.ua.

„În prezent, 149 de civili au fost uciși și 596 au fost răniți. Printre morți se numără 23 de copii din 33 de copii răniți. 66 de mii de case au fost complet distruse. Dintre acestea, 3.006 sunt blocuri de apartamente și 63.000 sunt case”, a spus Kirilenko.

UPDATE 17:11 Un protest anti-război a avut loc astăzi la Ambasada Germaniei din Vilnius, transmite NEXTA.

UPDATE 17:10 Trupele ruse au bombardat mai multe zone rezidențiale din Severodonețk, oraș din regiunea Lugansk. În urma bombardamentelor rusești, 10 clădiri au fost cuprinse de flăcări. Detalii aici.

UPDATE 16:31 Papa Francisc a condamnat miercuri, 6 aprilie, „masacrul de la Bucha” și a sărutat un steag ucrainean trimis din orașul unde imaginile cu oamenii uciși pe străzi și gropile comune cu civili executați, descoperite după retragerea trupelor ruse, au șocat lumea. Detalii aici.

UPDATE 16:20 Imagini filmate cu o dronă, postate de New York Times, arată momentul în care forțele ruse trag dintr-un tanc asupra unui biciclist în orașul Bucha din regiunea Kiev.

UPDATE 15:50 Guvernul olandez a declarat miercuri, 6 aprilie, că a împiedicat 14 iahturi, inclusiv 12 care erau în construcție, să părăsească țara din cauza sancțiunilor impuse Rusiei, transmite Reuters.

Olanda a fost criticată anterior că a rămas în urma altor țări europene în ceea ce privește sancțiunile și confiscările de bunuri care aparțin cetățenilor ruși.

UPDATE 15:35 Trupele ruse au atacat localitatea Severodonețk – 10 clădiri înalte sunt în flăcări, anunță șeful administrației regionale din Lugansk, Serghei Gaidai.

UPDATE 15:30 Adunarea Generală a ONU va vota joi suspendarea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului ca pedeapsă pentru invadarea Ucrainei, transmite AFP.

UPDATE 15:00 La Mariupol militarii ruși au adus crematorii mobile pentru a acoperi crimele comise împotriva civililor. Acest lucru a fost raportat miercuri, 6 aprilie, de către Consiliul Local din Mariupol.

UPDATE 14:00 Serghei Gaidai, șeful administrației militare regionale Lugansk, a declarat miercuri că trupele ruse au început să-și mărească armata cu noi forțe și susține că în trei sau patru zile rușii ar putea trece la atacuri ofensive pentru a captura complet regiunea.

În regiunea Lugansk, invadatorii ruși ar putea încerca să treacă la ofensivă în trei sau patru zile.

Șeful administrației militare regionale Lugans susține că autoritățile regionale au fixat în ultimele zile furnizarea constantă de noi forțe inamice.

UPDATE 13:30 Procuratura Generală a Ucrainei anunță că 167 de copii au murit și 279 au fost răniți de la începutul invaziei ruse.

UPDATE 13:00 Artileria rusă a lovit un punct de distribuție a ajutoarelor umanitare din localitatea Vugledar, regiunea Donețk.

Potrivit șefului Administrației Militare Regionale din Donețk, Pavlo Kirilenko, două persoane au murit și cinci au fost rănite.

UPDATE 11:50 Ministerului Apărării al Federației Ruse raportează că, în dimineața zilei de 6 aprilie, rachetele de înaltă precizie au distrus cinci baze de depozitare a combustibililor și lubrifianților în zonele localităților Radekhov, Kazatin, Prosyanaya, Nikolaev și Novomoskovsk.

UPDATE 11:41 Trupele ruse au lansat miercuri, 6 aprilie, un atac cu rachete asupra regiunii Vinnița, aflată la aproximativ 170 de kilometri distanță de R. Moldova. Acest lucru a fost anunțat pe Telegram de către șeful Administrației Militare Regionale Vinnița, Serghei Borzov.

UPDATE 11:20 Ministerul de Externe al Ungariei l-a convocat miercuri pe ambasadorul Ucrainei pentru explicații, după ce președintele Ucrainei Volodimir Zelensky a spus că prim-ministrul Ungariei Viktor Orban se teme de influența Rusiei, scrie Reuters.

Ministrul de externe Peter Szijjarto, a declarat, la trei zile după ce premierul Viktor Orban a fost reales, că Ungaria a condamnat invazia Rusiei, a recunoscut suveranitatea Ucrainei și a primit sute de mii de refugiați care fugeau de război.

UPDATE 11:02 Autoritățile ucrainene susțin că există amenințarea ca Rusia să folosească teritoriul regiunii transnistrene pentru un atac asupra Ucrainei: „Pe aerodromul de la Tiraspol sunt în curs pregătirile pentru primirea aeronavelor”.

Într-un răspuns pentru Ziarul de Gardă, Biroul Politici de Reintegrare menționează că nu dispune deocamdată de informații confirmate privind pregătirile care s-ar efectua la aerodromul din Tiraspol.

„Informația va fi verificată de instituțiile abilitate ale statului. Biroul Politici de Reintegrare folosește această ocazie pentru a exprima încă odată speranța că de pe teritoriul regiunii transnistrene nu vor exista amenințări la adresa stabilității regionale”, se arată în răspunsul Biroului Politici de Reintegrare.

UPDATE 11:00 Primarul orașului Bucha a declarat într-un interviu pentru BBC că aproximativ 320 de civili ucraineni au fost uciși fiind împușcați de soldații ruși în timpul ocupării orașului.

Anatoly Fedoruk, primarul regiunii Bucha, de lângă Kiev, a menționat că a asistat personal la execuțiile mai multor persoane de către forțele ruse.

UPDATE 10:50 Pe 6 aprilie 2022, în Ucraina vor fi deschide 11 coridoare umanitare pentru evacuarea civililor. Despre asta anunță viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk.

UPDATE 10:12 Aproximativ 400 de locuitori din regiunea Gostomel, de lângă Kiev, sunt dați dispăruți. Un anunț în acest sens a fost făcut de către șeful administrației militare regionale Taras Dumenko într-un interviu pentru Hromadske Radio.

UPDATE 10:05 Autoritățile ucrainene anunță că de la începutul războiului au murit 18 600 de soldați ruși.

UPDATE 9:50 Primarul din Irpin, Alexander Markushin, spune că autoritățile locale lucrează zi și noapte „pentru ca locuitorii noștri să se poată întoarce cât mai curând la casele lor”.

UPDATE 9:40 Locuitorii din regiunea Lugansk sunt rugați să evacueze din regiune până când inamicul va distruge posibilitatea de a pleca cu calea ferată.

Potrivit șefului Administrației Regionale de Stat Serhiy Gaidai, cinci „coridoare umanitare” vor funcționa în regiunea Luhansk pentru evacuare.

UPDATE 9:20 Institutul pentru Studii de Război (ISW) anunță în cea mai recentă analiză, publicată la 5 aprilie, că aproape toate forțelor ruse din jurul Kievului s-au retras. Rusia nu a introdus încă forțele retrase din vestul Ucrainei în lupta din est, iar forțele ucrainene au continuat să opună rezistență organizată în Mariupol. De asemenea, forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive limitate pe axa Izium-Sloviansk.

Foto: liveuamap.com

UPDATE 8:50 Statele Unite vor oferi o asistență suplimentară de 100 de milioane de dolari Ucrainei, în special pentru achiziționarea de sisteme antitanc. Decizia de a oferi asistență suplimentară vine pe fondul masacrului descoperit de autoritățile ucrainene în regiunea Bucha, de lângă capitala ucraineană Kiev, după retragerea trupelor ruse de acolo.

Anunțul în acest sens a fost făcut de secretarul de stat Anthony Blinken, potrivit serviciului de presă al Departamentului de Stat al SUA.

UPDATE 8:16 Armata ucraineană a eliberat de sub ocupația rusă trei sate din regiunea Herson. Despre asta anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Astfel, în urma acțiunilor ofensive ale Forțelor Armate ale Ucrainei, trupele ruse au pierdut controlul asupra satelor Dobrianka, Novovoznesenskoie și Trudoliubovka. Luptele continuă în satul Aleksandrovka, anunță autoritățile ucrainene.

UPDATE 7:50 Potrivit ONU, de la începutul războiului în Ucraina au murit 1480 de oameni, iar 2.195 au fost răniți.

UPDATE 7:40 Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei susține că trupele ruse se pregătesc pentru o operațiune ofensivă pe teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk.

„Inamicul recrutează mercenari din alte țări pentru a lupta împotriva Ucrainei”, mai spun autoritățile ucrainene.

UPDATE 7:35 Regiunea Dnepropetrovsk a fost bombardată din aer de forțele ruse. A fost lovit un depozit de petrol și o fabrică.

Depozitul de petrol a fost distrus. Deocamdată nu se cunosc informații despre victime, spune șeful Administrației regionale de stat din Dnepropetrovsk, Valentin Reznicenko.

UPDATE 7:25 În urma bombardamentelor rusești asupra localității Rubijne, regiunea Lugansk, o persoană a fost ucisă, alte cinci au fost rănite, anunță Serhiy Gaidai, șeful administrației militare regionale Luhansk.

ZdG a acoperit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia fiecărei zile de război.