Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 47-a zi…

LIVE TEXT A 47-a zi de război în Ucraina. Ministerul francez de Externe declară încă șase diplomați ruși „persona non grata”

Sursa foto: NEXTA

Luni, 11 aprilie, este a 47-a zi de război în Ucraina. După ce Vladimir Putin a anunțat, la 24 februarie, așa-numita „operațiune de demilitarizare și denazificare” a Ucrainei, mai multe orașe ucrainene au fost distruse de bombardamente, iar mii de oameni au fost evacuați din zonele grav afectate de război. Potrivit ONU, de la începutul războiului în Ucraina au murit aproximativ 1 600 de oameni.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Luni, 11 aprilie.
LIVE TEXT:

UPDATE 21:59 Ministerul francez de Externe anunță că încă șase diplomați ruși au fost declarați „persona non grata”, transmite NEXTA.

UPDATE 21:08 Olanda, Suedia și Germania au promis 2,7 milioane de dolari Curții Penale Internaționale (CPI) pentru a sprijini ancheta acesteia privind posibile crime de război comise în Ucraina, transmite CNN.

Miniștrii de externe ai UE de la Luxemburg s-au întâlnit prin videoconferință cu procurorul-șef al CPI, Karim Khan, în cadrul unei reuniuni convocate luni, 11 aprilie, de ministrul olandez al afacerilor externe, Wopke Hoekstra.

În urma reuniunii, Hoekstra a declarat: „Desfășurarea Curții Penale este una dintre cele mai importante căi spre justiție pentru ucraineni”. Olanda dorește ca „justiția să urmeze pentru victimele invaziei rusești”.

Hoekstra a promis peste 1 milion de dolari în numele Olandei către CPI pentru a sprijini ancheta acesteia.

Germania a declarat într-un comunicat de presă că țara sa a promis, de asemenea, un milion de dolari în plus pentru Curte.

Ministrul suedez de externe, Ann Linde, a anunțat într-un comunicat că Suedia va oferi, de asemenea, o jumătate de milion de euro în plus, afirmând că „CPI are nevoie de sprijinul deplin al comunității internaționale”.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a anunțat 8 milioane de dolari pentru a sprijini și instrui procurorii ucraineni în investigarea posibilelor crime de război.

CPI a deschis oficial o anchetă privind situația din Ucraina pe 2 martie.

UPDATE 20:51 Producătorul german de echipamente militare Rheinmetall se pregătește să livreze Ucrainei 50 de tancuri de luptă Leopard 1. Detalii aici.

UPDATE 19:52 Federația Rusă intenționează să folosească arme chimice în orașul asediat Mariupol. Purtătorul de cuvânt al miliţiilor regiunilor separatiste Donețk și Lugansk, Eduard Basurin, a recunoscut posibilitatea unui astfel de atac. Detalii aici.

UPDATE 19:06 Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a avut luni, 11 aprilie, la Moscova, discuții „directe, deschise și dure” cu președintele rus Vladimir Putin, într-o vizită care a stârnit reacții europene mixte. Detalii aici.

UPDATE 18:17 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susține că extinderea NATO, inclusiv aderarea Suediei și Finlandei la bloc, nu va contribui la securitatea Europei. Detalii aici.

UPDATE 17:50 Ministerul Apărării al Ucrainei susține că Rusia aproape a finalizat pregătirile pentru o operațiune ofensivă în estul Ucrainei și ar putea începe ostilitățile în viitorul apropiat, scrie unian.net.

„Conform informațiilor noastre, inamicul a trecut la faza de finalizare a refacerii unităților sale și a transferului acestora pe teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk. Ostilitățile active vor începe în aceste teritorii în viitorul apropiat. Armata ucraineană este pregătită”, a spus Oleksandr Motuzyanyk, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Ucrainei.

UPDATE 17:38 Marina Ovsianikova, jurnalista care a intrat în emisie în direct, la postul public TV din Rusia, Pervîi Kanal, cu un mesaj anti război, a fost angajată de ziarul german Die Welt. Detalii aici.

UPDATE 17:35 Ludmila Denisova, comisara pentru drepturile omului a Radei Supreme a Ucrainei, susține că, până în prezent, 33 de mii de locuitori ai orașului Mariupol au fost deportați în Rusia și duși cu forța în zonele ocupate temporar din regiunea Donețk. Detalii aici.

UPDATE 17:04 Președintele rus Vladimir Putin are un nou general care supraveghează războiul său din Ucraina, iar comandanții săi militari semnalează o nouă fază a războiului: un efort total de a lua și menține părțile din regiunea Donbas aflate încă sub controlul Ucrainei, arată o analiză elaborată de CNN. Detalii aici.

UPDATE 16:48 Autoritățile ucrainene anunță că „deocamdată există pericolul unor atacuri rusești asupra orașului Kiev” și capitala trebuie să fie pregătită pentru apărare. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al administrației militare a orașului Kiev pe canalul Telegram. Detalii aici.

UPDATE 16:34 Canada impune sancțiuni împotriva a 33 de companii din sectorul rus al apărării, „ca răspuns la invazia ilegală și nejustificată a Ucrainei de către regimul rus”. Despre asta anunță Ministerul de Externe al Canadei într-un comunicat de presă.

UPDATE 16:14 Trupele ruse sapă tranșee în apropierea orașului Energodar, unde se află centrala nucleară din Zaporojie, și instalează lansatoare de rachete „Grad” de-a lungul râului Nipru. Despre asta a anunțat luni, 11 aprilie, compania nucleară ucraineană de stat Energoatom.

UPDATE 15:45 Statele Unite ale Americii (SUA) sunt hotărâte să furnizeze Ucrainei „armele de care are nevoie” pentru războiul cu Rusia, a declarat duminică consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan, în timp ce Ucraina încearcă să obțină mai mult ajutor militar din partea Occidentului, transmite Reuters.

Sullivan a declarat că administrația Biden va trimite mai multe arme Ucrainei pentru a împiedica Rusia să acapareze mai mult teritoriu și să atace civili, atacuri pe care Washingtonul le-a catalogat drept „crime de război”.

UPDATE 15:41 În mai multe cartiere din Harkov, în curțile blocurilor de locuit și pe străzi, au fost găsite mine cu acțiune întârziată. Un anunț în acest sens a fost făcut luni, 11 aprilie, de către Oleg Sinegubov, președintele Administrației Militare Regionale Harkov, pe Telegram.

„Atenție, locuitori din Harkov! În diferite părți ale orașului detectăm mine cu acțiune întârziată. Acestea au fost descorperite în districtul Industrialny, Kievsky, Nemyshlyansky și altele. Muniție cu o carcasă de plastic, de dimensiuni mici, cântărind aproximativ 1,5 kg”, – a subliniat el.

UPDATE 15:30 Lovitură cu rachete asupra localității Lisichansk, regiunea Lugansk. O persoană a murit.


UPDATE 15:00 Trupele ruse au bombardat orașul Severodonețk, regiunea Lugansk.
În urma bombardamentelor, o clădire a luat foc, iar acoperișul și pereții s-au prăbușit în timpul incendiului. Suprafața incendiului este de 150 mp. Nimeni nu a fost rănit.

UPDATE 14:30 Din regiunea Lugansk luni au fost evacuați 600 de oameni, anunță administrația regională de stata din Lugansk.

UPDATE 14:00 Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Situații de Urgență anunță că în urma bombardamentelor din orașul Kremennaya, regiunea Lugansk, trei persoane au fost rănite. În Severodonețk a fost avariat un bloc de locuit.

Acțiunile militare în Ucraina se deplasează în estul și sudul țării. Recent, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, anunța că principalele sarcini ale „operațiunii militare speciale au fost finalizate, astfel Rusia își va concentra eforturile pentru atingerea obiectivului principal – eliberarea Donbasului”.

UPDATE 13:50 Satul Demidov din regiunea Kiev este încă sub amenințarea inundațiilor din cauza barajului distrus de trupele ruse, scrie unian.net. Barajul din Demidov a fost distrus pe 19 martie. Astfel, apa din lacul de acumulare Kiev a început să curgă în râul Irpin ceea ce a creat un pericol de inundații pentru locuitorii din Demidov.

La 1 aprilie, Forțele Armate ale Ucrainei au eliberat 28 de localități din regiunile Kiev și Cernihiv, inclusiv satul Demidov.

UPDATE 13:20 Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei a publicat imagini video din Borodianka – un alt oraș din regiunea Kiev care a fost ocupat și distrus de trupele ruse.

Salvatorii continuă să caute victimele atacurilor rusești, sub dărâmăturile clădirilor distruse.

Imagini care pot afecta emoțional.

UPDATE 13:00 Ministerul britanic al Apărării anunță luni, 11 aprilie, în raportul privind războiul din Ucraina, că Rusia ar putea folosi muniție cu fosfor în Mariupol, unde luptele s-au intensificat.

Principalele constatări:

  • Folosirea anterioară a muniției cu fosfor din forțele ruse în regiunea Donețk ridică posibilitatea angajării lor viitoare în Mariupol, pe măsură ce luptele pentru oraș se intensifică.
  • Armata Ucrainei a reușit să combată mai multe atacuri ale rușilor din zonele separatiste din est, Donețk și Luhansk, producând mai multe pagube trupelor Moscovei: tancuri, echipamente de artilerie și blindate.
  • Utilizarea rachetelor neghidate de către Rusia face să crească riscul unor victime în rândul civililor.

UPDATE 12:30 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, susține că zeci de mii de oameni au murit la Mariupol. Potrivit lui Zelensky, rușii vor să „distrugă demonstrativ” acest oraș. Declarația a fost făcută în cadrul unui discurs rostit de liderului ucrainean în Parlamentul din Coreea de Sud, scrie unian.net.

„Cea mai complicată situație este la Mariupol… Mariupolul este distrus. Sunt zeci de mii de morți. Însă rușii nu opresc operațiunea ofensivă. Vor să facă din Mariupol un oraș distrus demonstrativ”, a subliniat Zelensky.

UPDATE 12:00 Forțele armate ale Federației Ruse, folosind rachete maritime de înaltă precizie Kalibr, au distrus echipamentele batalionului de rachete antiaeriene S-300, furnizate Ucrainei de către un stat membru al Uniunii Europene, ascunse în hangar. Acest lucru a fost anunțat luni de către reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, scrie TASS.

UPDATE 11:40 În localitatea Romanovka a fost deschis un pod mobil temporar care face legătură între localitățile Irpin, Bucea, Gostomel, Vorzel cu capitala Kiev.

UPDATE 10:55 Pe 11 aprilie 2022 vor fi deschise nouă coridoare umanitare pentru evacuarea civililor, anunță viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk.

UPDATE 10:20 La centrul de plasament de la Sanatoriul Provizoriu de Bază Î.S. „CONSTRUCTORUL” din mun. Chișinău a fost amenajată prima clasă de studii online pentru copiii refugiați din Ucraina.

Potrivit reprezentanților Guvernului, în clasă au fost aduse bănci, rechizite școlare și 20 de laptopuri care asigură accesul copiilor la platformele de educație online, astfel ca aceștia să poată continua studiile cu profesorii și colegii lor din Ucraina.

UPDATE 10:00 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei raportează că Ucraina „se așteaptă la o acțiune provocatoare” pe care Rusia ar putea să o desfășoare în regiunea transnistreană pentru a acuza Kievul de „agresiune împotriva unui stat vecin”.

Declarațiile au fost făcute luni, 11 aprilie, de către colonelul Oleksandr Shtupun.

„Există posibilitatea ca forțele armate ale Federației Ruse să desfășoare acțiuni militare provocatoare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova pentru a acuza Ucraina de agresiune împotriva unui stat vecin”, a declarat Oleksandr Shtupun.

UPDATE 9:50 Oficiul procurorului general al Ucrainei anunță că de la începutul războiului, în Ucraina au murit 183 copii, iar 342 au fost răniți.

Cele mai multe victime în rândul copiilor, potrivit autorităților ucrainene, sunt în regiunea Donețk – 110, Kiev – 98, Donețk – 65, Harkov – 76, Cernihiv – 54, Nikolaev – 40, Lugansk – 35, Zaporojie – 22, Herson – 29, Sumî – 16, Jitomir – 15.

De asemenea, oficiul procurorului general al Ucrainei anunță că, în urma bombardamentelor rusești 938 de instituții de învățământ au fost avariate, iar 87 dintre ele sunt complet distruse.

UPDATE 9:35 Cel puțin 57 de persoane au fost ucise și 114 au fost rănite după atacul cu rachete Tochka-U asupra gării din Kramatorsk, plină cu oameni care încercau să scape din zonă, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kirilenko.

„Cei cu răni uşoare au fost eliberaţi pentru a merge acasă, cei grav răniţi sunt transportaţi în regiuni sigure şi li se acordă ajutorul necesar”, a spus oficialul într-un mesaj postat pe Facebook.

Kirilenko a remarcat că oamenii legii au colectat toate dovezile privind bombardarea populației civile din Kramatorsk.

UPDATE 9:30 42 de țări s-au adresat la Curtea Internațională de la Haga în legătură cu războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina. Anunțul a fost făcut luni dimineață de ministrul ucrainean al Justiției, Denis Malyuska, care a menționat că investigarea crimelor de război la nivel internațional a început deja. Detalii aici.

UPDATE 9:22 Aproximativ 19 500 de soldați ruși au murit în Ucraina de la începutul invaziei ruse, anunță Ministerul ucrainean al Apărării.

Ultimele date ale Rusiei din 25 martie, privind pierderile suferite în Ucraina, arată că de la început „operațiunii speciale” 1.351 de militari ruși au murit, iar 3.825 au fost răniți.

UPDATE 9:10 Forțele de apărare ale Ucrainei au distrus un depozit cu muniție a trupelor ruse, în apropierea localității Novoaydar, din regiunea Lugansk. Despre asta a anunțat șeful administrației militare regionale din Lugansk, Serghei Gaidai, care a menționat că asta este o „mică victorie a Ucrainei”.

UPDATE 8:50 Liderul cecen Ramzan Kadîrov spune că urmează o nouă ofensivă de „eliberare” a orașului Mariupol și a localităților din Donețk și Lugansk. Potrivit lui Kadîrov, un ordin în acest sens a fost deja dat de președintele rus Vladimir Putin.

Liderul cecen a mai adăugat că după această „operațiune de eliberare” urmează o nouă ofensivă asupra Kievului.

UPDATE 8:20 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, susține că urmează o săptămâna „extrem de tensionată” în estul Ucrainei, în contextul operațiunilor militare la scară largă ale armatei ruse. „Ne pregătim pentru aceste acțiuni. Vom răspunde”, a spus Zelensky în cadrul unei noi adresări video către poporul ucrainean.

„Trupele ruse vor trece la operațiuni și mai puternice în estul țării noastre. Vor lansa îmotriva noastră și mai multe rachete, dar ne pregătim pentru acțiunile lor. Vom răspunde”, declară președintele Ucrainei.

UPDATE 8:06 Noaptea trecută, o altă gară din estul țării a fost atacată de trupele ruse. Cinci locomotive au fost avariate, nimeni nu a fost rănit. Despre asta anunță șeful consiliului de administrație al SA „Ukrzaliznytsia” (Administrația de Stat a Transporturilor Feroviare a Ucrainei), Alexander Kamyshin.

UPDATE 7:50 Potrivit datelor ONU, de la începutul invaziei ruse din 24 februarie, peste 4,5 milioane de oameni au fugit din Ucraina.

Polonia a primit 2,6 milioane de ucraineni. România, Ungaria și R. Moldova au primit împreună aproximativ 2 milioane de cetățeni ucraineni.

„Escaladarea conflictului din Ucraina a dus la victime civile și la distrugerea infrastructurii civile, forțând oamenii să-și părăsească casele în căutarea siguranței, protecției și asistenței”, se arată în comunicatul oficial.

UPDATE 7:40 În satul Buzovaia de lângă Kiev, autoritățile ucrainene au găsit o altă groapă comună, iar locuitorii vorbesc despre zeci de oameni uciși pe drumurile din sat, transmite Unian.

„Peste 50 de oameni au murit pe drumul care face legătură dintre Berezovka și Dmitrovka. Au fost împușcați direct. Într-o mașină a ars un copil, au rămas doar oase”, spune primarul din Dmitrovka.

ZdG a acoperit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia fiecărei zile de război.