Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 141. SUA își îndeamnă cetățenii să părăsească Ucraina

Sursa foto: unian.net

Sunt 141 de zile de război în Ucraina. Rachetele rușilor distrug orașele și satele țării vecine, omoară civilii. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că militarii ucraineni au respins mai multe atacuri ale rușilor în regiunea Donețk. Rușii au atacat orașul Vinnița: sunt 21 de morți și peste 50 de răniți. Peste 40 de persoane sunt date dispărute. Căutările continuă.

La 24 februarie 2022, președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, iar de atunci țara vecină este lovită de bombardamente și rachete, zeci de localități au fost devastate, iar mii de ucraineni care fug din calea războiului s-au refugiat în alte state. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Imagini de la Vinnița:

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Joi, 14 iulie:

UPDATE 22:06 Statele Unite ale Americii au cerut cetățenilor săi să nu intre în Ucraina, iar celor aflați în țară să o părăsească imediat, anunță Ambasada SUA în Ucraina, potrivit novosti.dn.ua.

Pe site-ul ambasadei a fost publicată o alertă în legătură cu amenințarea cu rachete.

Diplomații notează că situația de securitate în Ucraina „rămâne brutală și imprevizibilă din cauza atacurilor militare continue ale Rusiei” și a ostilităților active din țară.

„Ambasada SUA îi îndeamnă pe cetățenii americani să nu intre în Ucraina și pe cei aflați în Ucraina să părăsească imediat țara folosind opțiunile de transport terestru disponibile”, se arată în comunicat.

Ambasada SUA recomandă, de asemenea, evitarea adunărilor în masă și a evenimentelor organizate, „deoarece acestea ar putea fi vizate de armata rusă oriunde în Ucraina, inclusiv în regiunile sale vestice.

UPDATE 20:45 Președintele rus Vladimir Putin a semnat joi o lege care permite Guvernului să introducă măsuri economice speciale pentru a sprijini forțele armate ruse în timpul „operațiunilor de combatere a terorismului și a altor operațiuni” în afara țării.

Pe măsură ce măsurile speciale vor fi adoptate, companiile nu vor putea refuza contracte guvernamentale, iar angajații vor trebui să lucreze noaptea și în zilele de sărbătoare.

De asemenea, Guvernul a primit dreptul de a reactiva temporar capacitățile și instalațiile de mobilizare și dreptul de a debloca activele materiale ale rezervei de stat.

Deși Guvernul rus continuă să respingă încadrarea conflictului din Ucraina ca fiind un război, noile măsuri înseamnă efectiv că țara își remodelează industria în sprijinul invaziei în curs.

Joi, Putin a semnat, de asemenea, legi suplimentare care includ măsuri mai dure pentru persoanele sau entitățile considerate agenți străini de către Rusia și extinderea răspunderii penale pentru dezertare sau înaltă trădare.

UPDATE 19:43 Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a cerut joi crearea unui tribunal special „pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei”, care să tragă la răspundere „conducerea militară și politică de vârf a Rusiei”, scrie CNN.

„Împreună cu alte țări, organizații și instituții, vom folosi toate instrumentele disponibile pentru a obține dreptate pentru miile de victime nevinovate ale acestei crime și nu vom avea odihnă până când vinovații nu vor fi aduși în fața justiției”, a declarat Kuleba în discursul său la o conferință internațională de la Haga privind crimele comise în Ucraina.

În timp ce sistemul internațional de justiție penală este suficient de bine echipat pentru a investiga crimele de război, crimele împotriva umanității și crima de genocid, instituțiile disponibile se confruntă cu dificultăți juridice în investigarea crimei de agresiune împotriva Ucrainei, a spus el, adăugând că „este necesară crearea unui tribunal special capabil să tragă la răspundere conducerea rusă pentru acest tip de crimă”.

UPDATE 19:25 Proiectele de reconstrucţie a Ucrainei, care includ investiţii în imediata vecinătate a României, vor fi sprijinite de către autorităţile române, care vor debloca toate procedurile administrative care adesea consumă timp, a spus joi, 14 iulie, secretarul de stat pentru afaceri europene din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) din România, Ionuţ Sorin Banciu, transmite Digi 24.

Acesta a avut o întrevedere cu ministrul Mediului şi Resurselor Naturale din Ucraina, Ruslan Strilets, în marja Consiliului informal al miniştrilor Mediului din UE, organizat la Praga, în cadrul căreia s-a discutat despre impactul asupra mediului produs de agresiunea militară rusească, despre evaluarea detaliată a acestor pagube de mediu şi despre soluţiile de refacere şi reconstrucţie ecologică a peisajelor devastate de război.

UPDATE 18:18 Numărul victimelor atacului cu rachete asupra orașului Vinnița a crescut la 22 de morți. Cadavrele a șase persoane au fost identificate, anunță șeful Poliției Naționale, Igor Klimenko.

Potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei, numărul persoanelor dispărute în urma atacului a crescut la 46. În plus, 52 de persoane, printre care trei copii, au fost spitalizate, dintre care 34 sunt în stare gravă. 55 de clădiri și 40 de mașini au fost avariate.

UPDATE 16:46 Serghei Bratciuk, coordonatorul Centrului național al forțelor de rezistență, Odesa, a comentat exploziile din Donețk. Potrivit oficialului ucrainean, rușii bombardează teritoriile ocupate pentru a putea să învinuiască Ucraina.

UPDATE 16:31 21 de oameni au murit în urma atacului cu rachete asupra orașului Vinnița. Autoritățile ucrainene spun că peste 40 de persoane sunt date dispărute. Salvatorii continuă lucrările.

UPDATE 15:22 Martorii oculari și mass-media raportează bombardarea centrului orașului Donețk: există morți și răniți. Preliminar, două persoane au murit, scrie RIA Novosti.

UPDATE 14:45 Crește numărul victimelor după ce rușii au lovit, joi, cu rachete orașul Vinnița. Numărul morților ajunge la 20, potrivit șefului adjunct al Biroului Președintelui, Kirill Timoșenko. De asemenea, numărul răniților a crescut la 90. Printre victime se număr și doi copii.

UPDATE 14:00 Președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care prevede mai multe modificări la Codul de procedură penală referitoare la acțiunile militare și cooperarea cu statele străine.

Legea introduce răspundere penală pentru cetățenii Rusiei și pentru cei care locuiesc permanent pe teritoriul Federației Ruse pentru participarea la operațiuni militare în scopuri „contrare intereselor” țării. Astfel de acțiuni vor fi pedepsite cu închisoare de la 12 la 20 de ani și o amendă de jumătate de milion de ruble.

De asemenea, modificările operate presupun că trecerea de partea inamicului în condițiile unui conflict armat este echivalată cu trădare și asta se pedepsește cu închisoare de la 12 la 20 de ani. Totodată, privarea de libertate pe o perioadă de la doi până la opt ani se aplică pentru „cooperarea” cu serviciile speciale străine.

UPDATE 13:33 Numărul deceselor în urma atacului asupra unei clădiri din Vinnița crește la 17, anunță Procuratura Generală a Ucrainei: printre morți sunt și doi copii. Ministerul rus al Apărării nu a comentat lovitura asupra clădirii din Vinnița.

UPDATE 12:20 Trei rachete rusești au lovit o clădire din Vinnița. Clădirile rezidențiale din apropiere au fost, de asemenea, avariate de lovituri, a precizat poliția locală într-un comunicat.

Un incendiu a izbucnit în clădirea lovită de rachete, focul s-a extins la parcare: ard în prezent aproximativ 50 de mașini. Salvatorii lucrează la stingerea incendiului.

În urma acestui atac au murit 12 oameni, 25 au fost răniți, anunță Serviciul de Urgență al Ucrainei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky a comentat atacului rușilor din Vinnița menționând că Rusia este „o țară ucigașă. O țară teroristă”.

„Rachete lovesc în centrul orașului. Sunt răniți și morți, printre ei și un copil mic. În fiecare zi, Rusia distruge populația civilă, ucide copii ucraineni, îndreaptă rachete către obiecte civile. Unde nu este nimic militar. Ce este aceasta, dacă nu un act terorist deschis? O țară ucigașă. O țară teroristă”, a scris președintele Ucrainei pe canalul său Telegram.

UPDATE 10:57 Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei continuă să afecteze negativ economia UE, orientând-o către o creștere mai redusă şi o inflație mai ridicată în comparație cu previziunile din primăvară, a anunțat joi, 14 iulie, Comisia Europeană într-un comunicat.

Conform previziunilor economice (intermediare) din vara anului 2022, publicate joi de Executivul comunitar, economia UE va creşte cu 2,7% în 2022 şi cu 1,5% în 2023. În zona euro se anticipează o creştere de 2,6% în 2022, cu un ritm mai moderat, de 1,4%, în 2023. Se estimează că inflaţia medie anuală va atinge niveluri istorice maxime în 2022, şi anume 7,6% în zona euro şi 8,3% în UE, înainte de a scădea în 2023 la 4% şi, respectiv, 4,6%.

Potrivit Comisiei Europene, multe dintre riscurile negative asociate previziunilor din primăvara anului 2022 s-au materializat.

„Invadarea Ucrainei de către Rusia a exercitat presiuni suplimentare în sensul creșterii prețurilor la energie și la produsele alimentare de bază. Acești factori alimentează presiunile inflaționiste la nivel mondial, erodează puterea de cumpărare a gospodăriilor și atrag după sine un răspuns de politică monetară mai rapid decât se preconizase anterior. Încetinirea continuă a ritmului de creștere în SUA se adaugă impactului economic negativ al riguroasei politici „zero-COVID” aplicată de China”, se arată în comunicatul Comisiei Europeane.

Economia UE rămâne deosebit de vulnerabilă la evoluțiile de pe piețele energiei, din cauza dependenței sale ridicate de combustibilii fosili din Rusia, iar încetinirea creșterii mondiale are ca efect reducerea cererii externe. Impulsul dobândit odată cu revigorarea de anul trecut și un prim trimestru ceva mai puternic decât se estima ar trebui să susțină rata anuală de creștere pentru 2022. Cu toate acestea, se preconizează că activitatea economică din restul anului va fi modestă, în pofida unui sezon turistic de vară promițător. Potrivit estimărilor, în 2023, creșterea economică trimestrială se va accelera pe fondul rezilienței pieței forței de muncă, al moderării inflației, al sprijinului din partea Mecanismului de redresare și reziliență și al volumului încă mare de economii excedentare.

În ansamblu, economia UE va continua să se extindă, dar într-un ritm mult mai lent decât se preconizase în previziunile din primăvara anului 2022.

UPDATE 9:45 Rușii au lansat nouă rachete asupra regiunii Nikolaev. Potrivit Șefului administrației regionale, Vitali Kim, au fost avariate două instituții de învățământ, o persoană a fost rănită.

„În dimineața zilei de 14 iulie, Nikolaevul a fost supus unui tir masiv de rachete. Potrivit informațiilor preliminare, 9 rachete din sistemul de rachete antiaeriene S-300 au fost trase în centrul regional. În prezent, se știe despre deteriorarea a două instituții de învățământ, a unui obiect de infrastructură rutieră și a unui hotel. O persoană a fost rănită. Preliminar, fără victime. Informațiile detaliate sunt în curs de clarificare”, a scris Kim pe Telegram.

UPDATE 8:52 Procuratura Generală a Ucrainei anunță că 349 de copii au murit de în urma agresiunii armate a Rusiei împotriva țării vecine. totodată, datele prezentate de autoritățile ucrainene arată că 652. de copii au fost răniți în Ucraina de la începutul războiului. Procuratura ucraineană precizează că cifrele reale ale morților și răniților ar putea fi mai mari, deoarece nu se cunoaște care este situația reală din teritoriile ocupate.

Totodată, în urma bombardamentelor rusești au fost avariate 2 126 de instituții de învățământ din Ucraina: 216 au fost complet distruse.

UPDATE 7:58 Explozii puternice în Nikolaev. Primarul din Nikolaev, Alexandr Senkevici spune că alerta de raid aerian a sunat pe tot parcursul nopții trecute.

„Nikolaev, se aud explozii puternice! Raidul aerian continuă. Rog pe toți să rămână în adăposturi. Nu publicați fotografii și videoclipuri de la locurile pe rețelele de socializare”, se spune în mesajul primarului.

UPDATE 7:45 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei au oprit atacurile rusești pe mai multe direcții:

Direcția Kramatorsk. Rușii avansează în zona Verhnekamenskoe. Luptele continuă.

Direcția Kurahovskoe. Trupele ruse desfășoară o ofensivă în zona localității Kamenka. Există succes parțial.

Direcții Slaveansk și Bahmut. Soldații ucraineni au respins asalturile rușilor în zonele Kurulka, Kodema și Verșina.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: