Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 11-a zi…

LIVE TEXT A 11-a zi de război în Ucraina. Zelensky spune că Rusia se pregătește să bombardeze Odesa. Proteste în 50 de orașe din Rusia și peste 11.000 de manifestanți arestați

Sursa: facebook.com
Sursa: facebook.com

Invazia militară rusească asupra Ucrainei continuă pentru a unsprezecea zi consecutiv. În contextul crizei de securitate în regiune, secretarul de stat american, Antony Blinken, a venit la Chișinău pentru a discuta cu oficialii moldoveni despre gestionarea valului de refugiați ucraineni, dar și despre sprijinul SUA pentru democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova.

Președintele Ucrainei a anunțat că, drept urmare a unui atac cu opt rachete, aeroportul de la Vinița a fost complet distrus. Zelensky a reiterat solicitarea de închidere a cerului deasupra Ucrainei.

Iar Ministerul Sănătății din Ucraina a anunțat că de la începutul invaziei, au murit 38 de copii, iar 71 de copii au avut de suferit. Între timp, continuă protestele anti-război în Federația Rusă.

Ministerul Apărării de la Kiev a anunțat în dimineața zilei de 6 martie că „pierderile forțelor de ocupație ruse se ridică la 88 de avioane și elicoptere”. Iar Rusia, prin purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, cere UE și NATO să nu mai ajute Ucraina cu armament.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Duminică, 6 martie.
LIVE TEXT:

UPDATE 22:38 Polonia a dezminţit informaţiile apărute în presă, potrivit cărora ar intenţiona să trimită Ucrainei avioane de luptă de fabricaţie sovietică şi să primească la schimb aparate de luptă din SUA.

UPDATE 22:14 Preşedintele polonez Andrzej Duda doreşte să găzduiască refugiaţi ucraineni în camere ale reşedinţelor sale oficiale. Iniţiativa îi aparţine soţiei liderului polonez, Agata Kornhauser-Duda, care a insistat să se pună la dispoziţia refugiaţilor timp de mai multe zile cele două vile oficiale ale preşedintelui, a declarat şeful de cabinet al lui Duda pentru agenţia PAP, conform Belga, citată de g4media.ro.

UPDATE 22:00 În ajunul celei de-a treia runde de negocieri ruso-ucrainene, care ar urma să se desfășoare luni, 7 martie, șeful delegației ucrainene la negocieri, David Arahamia, citat de Reuters, a declarat că „Ucraina nu este dispusă să facă compromisuri în privinţa integrităţii sale teritoriale în cadrul discuţiilor cu Rusia, dar este deschisă să discute „modele non-NATO” pentru viitorul său, într-un forum mai larg”.

UPDATE 21:55 Ambasadorii țărilor UE în R. Moldova neagă informațiile precum că ar fi evacuați de la Chișinău.

UPDATE 21:26 Trei civili, dintre care doi copii, omorâți astăzi în bombardamentele rușilor, în apropierea Kievului.

UPDATE 20:58: Rusia avertizează țările vecine, inclusiv România: Dacă pun la dispoziția Ucrainei aerodromurile, pot fi considerate că au intrat în conflict.

UPDATE 20:41 Autoritatea Aeronautică Civilă va asigura organizarea curselor aeriene neregulate în scopul facilitării circulației refugiaților care au intrat în R. Moldova din Ucraina. Cursele aeriene vor fi comerciale, costurile fiind acoperite de solicitanți, iar pasagerii trebuie să dețină actele de călătorie valabile pentru țara de destinație.

UPDATE 20:25 Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat duminică, 6 martie, că statele membre NATO au „undă verde” pentru a trimite avioane de luptă în Ucraina, în timp ce SUA și aliații săi își continuă eforturile de a ajuta Ucraina să se apere împotriva invaziei rusești, transmite presa americană.

UPDATE 20:24  Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cu suportul UE, a livrat Ministerului Sănătății (MS) o tonă de medicamente esențiale și produse medicale destinate situațiilor de urgență. 

UPDATE 20:09 Dirijorul rus Tugan Sohiev a anunţat că a demisionat din funcţia de director muzical al Teatrului Bolşoi din Moscova şi al Orchestrei Naţionale a Capitole din Toulouse, în urma evenimentelor din Ucraina, afirmând că se opune “oricărui conflict sub orice formă”, informează AFP, citată de agerpres.ro.

UPDATE 19:43 Ministrul de externe din Ucraina, Dmitrii Kuleba, a publicat pe pagina sa de Twitter imagini cu o bombă de 500 de kg care nu a explodat, lansată de armata rusă peste un bloc rezidențial din orașul Cernigău, din nordul Ucrainei. Kuleba cere ajutor.

UPDATE 19:08 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia se pregătește să bombardeze Odesa, un oraș-port important din punct de vedere strategic de pe coasta Ucrainei la Marea Neagră.

UPDATE 18:50 Așa-numitul lider de la Tiraspol dezminte informația precum că au fost lansate rachete deasupra aeroportului din Vinița, Ucraina, din regiunea transnistreană. „Aceasta este o minciună și o provocare fără rușine!”, a declarat Vadim Krasnoselski.

UPDATE 18:25 Militarii armatei Ruse au avariat gazoductul Donetk-Mariupol, susține Inna Sovsun, deputată a Parlamentului din Ucraina. „Aproape 1 milion de localnici se vor confrunta cu un dezastru umanitar și riscă să înghețe până la moarte”, a scris ea într-un mesaj pe Twitter, în care insistă asupra închiderii spațiului aerian ucrainean.

UPDATE 18:00 Peste 11.000 de manifestanți anti-Putin au fost arestați în Rusia de la începutul invaziei din Ucraina

UPDATE 17:19 Procuratura ucraineană, inițiază procesul de înscriere a jurnalistei și prezentatoarei Tina Kandelaki, pe lista de urmărire internațională. Prin urmare, atunci când va încerca să treacă granița altor state (în acest caz Rusia), ea va fi reținută de autoritățile competente în scopul extrădării în Ucraina. Declarația a fost făcută de însăși procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova. Detalii aici.

UPDATE 17:15 20.000 de străini din 52 de țări s-au înscris pentru a se oferi voluntari în războiul împotriva Ucrainei. Detalii aici.

UPDATE 16:56 Angajații consulatelor generale ruse din orașele Brno și Karlovy Vary, închise de Cehia ca răspuns la invazia din Ucraina, trebuie să părăsească țara până pe 12 martie. Acest lucru a fost anunțat duminică de ministrul de externe al țării, Jan Lipavsky, scrie TASS.

UPDATE 16:39 Aeroportul din Vinița, aflat la 300 km de Chișinău, a fost distrus astăzi de forțele militare rusești. După mai multe speculații, Ministerul Apărării al Republicii Moldova infirmă lansarea de rachete deasupra aeroportului din Vinița de pe teritoriul regiunii transnistrene pe teritoriul Ucrainei.

UPDATE 16:29 Autoritățile din Mariupol spun că evacuarea civililor nu se poate efectua, din cauza pericolului de a ajunge sub focuri de armă

Autoritățile din Mariupol spun că evacuarea civililor nu se poate efectua, din cauza pericolului de a ajunge sub focuri de armă. Un convoi umanitar din regiunea Zaporojie, care a plecat spre Mariupol.

UPDATE 16:09 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova se plânge că ambasadele Federației Ruse sunt supuse atacurilor cibernetice: „Trăiesc aproape ca într-o blocadă”

„Ambasadele Rusiei au fost supuse atacurilor de rețea în ultimele luni și trăiesc aproape ca într-o blocadă”, se plânge purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova. Ea susține că atacurile cibernetice au devenit tot mai frecvente, notează TASS.

UPDATE 15:58 În Harkov, trupele armatei ruse au împușcat prin sistemul „Grad” un centru științific cu instalații nucleare

Trupele ruse au tras, prin sistemul de salvă „Grad”, în teritoriul Centrului Științific Național „Institutul de Fizică și Tehnologie Harkov”, unde se află instalația nucleară experimentală „Sursa de neutroni”. Despre aceasta anunță departamentul Serviciul de Securitate al Ucrainei, informează agenția de presă Unian.

UPDATE 15:50 Albania redenumește strada pe care se află ambasada Federației Ruse în „Free Ukraine”

Albania va redenumi o stradă din capitala Tirana, unde sunt situate ambasadele Rusiei și Ucrainei, în „Free Ukraine”, pentru a onora rezistența Ucrainei la război, a declarat primarul duminică, scrie Reuters.

UPDATE 15:21 Mamele soldaților ruși l-au atacat pe guvernatorul din Kuzbass: „De ce au fost trimiși băieții noștri acolo?”

Guvernatorul regiunii Kemerovo (Kuzbass), Serghei Tsivilev, s-a întâlnit cu mamele militarilor ruși pentru a le lămuri situația în legătură cu războiul din Ucraina. Femeile i-au adresat întrebări, dorind să afle motivul pentru care fiii lor au fost trimiși în Ucraina și l-au acuzat, de asemenea, pe Tsivilev că îi folosește drept „carne de tun”, informează Unian.

UPDATE 15:11 Un băiețel de 11 ani din Ucraina a ajuns singur în Slovacia, având la el doar o pungă, paşaportul şi un număr de telefon scris pe mână

Un băiat de 11 ani a călătorit singur din Ucraina în Slovacia, având la el doar un pașaport, o pungă de plastic şi un număr de telefon scris cu pixul pe mână, scrie digi24.ro

15:11 Ministerul Sănătății din Ucraina informează că, de la începutul invaziei, au murit 38 de copii, iar 71 de copii au avut de suferit.

UPDATE 15:02 O dubiță a poliției din Moscova, plină cu protestatari s-a ciocnit de un stâlp și s-a răsturnat, anunță Pekвием по РФ.

UPDATE 14:55 Ministrul de Externe ucrainean a făcut apel către cetățeni în privința cererii de „închidere” a cerului

Dmytro Kuleba, Ministrul Afacerilor Externe, îi îndeamnă pe cetățeni să nu înceteze cererile de „închidere” a cerului deasupra Ucrainei. Kuleba a menționat, într-un briefing de presă, că acum se analizează mai multe variante prin care s-ar putea întreprinde această decizie, informează RBK-Ucraina.

UPDATE 14:45 Zelensky: „S-au dat opt rachete spre aeroportul de la Vinița. Acesta este complet distrus”

Președintele Ucrainei spune că, drept urmare a unui atac cu opt rachete, aeroportul de la Vinița a fost complet distrus. Zelensky a reiterat solicitare de închidere a spațiului aerian al Ucrainei.

UPDATE 14:33 Proteste în mai multe orașe din Federația Rusă: Au fost arestate peste 1500 de persoane

Astăzi, în mai multe orașe mari din Federația Rusă au loc proteste împotriva războiului pornit de Putin în Ucraina. Până după amiaza, mai mult de 1500 persoane au fost arestate, scrie ovd.news.

UPDATE 14:16 Putin, într-o conversație cu Erdogan, declară că suspendarea „operațiunii speciale” din Ucraina este posibilă doar dacă „Kievul încetează ostilitățile”

Președintele rus, Vladimir Putin, într-o conversație de azi cu președintele turc Tayyip Erdogan Erdogan, declară că suspendarea „operațiunii speciale” din Ucraina este posibilă doar dacă „Kievul încetează ostilitățile”, scrie TASS.

UPDATE 14:11 Prim-ministrul Ucrainei îndeamnă afacerile să-și reia activitatea: „Statul, ca niciodată, are nevoie de ajutorul vostru”

Denis Shmyhal, prim-ministrul Ucrainei, solicită businessului ucrainean să-și continue activitatea și producția. El a afirmat că statul are nevoie de ajutorul antreprenorillor.

UPDATE 13:47 Al doilea val: Mai multe surse media independente din Federația Rusă au fost blocate

A demarat al doilea val de blocări pentru media independentă din Federația Rusă, scrie presa locală. Astfel, au fost sunt blocate „Mediazona”, „7×7”, „Lentachel”, „Pskovskaya Gubernia”, „Protocol”.

UPDATE 13:43 Mariupol: Un copil de 18 luni a decedat în urma deflagrațiilor

Un copil de 18 luni a decedat în timpul bombardamentului orașului.





UPDATE 13:32 Oficial ucrainean: Mitul celei mai moderne și puternice armate din lume a lui Putin este distrus și ars pe drumurile din Kiev, Harkov, Cernihiv și Nikolaev

„Ucraina a rezistat primului și celui mai dificil val de atac al invadatorilor ruși”, a declarat Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare. El a menționat că Kievul, Harkov, Mariupol, Nikolaev, Cernigov și Odesa rămân a fi zone importante din punct de vedere strategic pentru inamic.

UPDATE 13:18 Coreea de Sud impune sancțiuni împotriva Belarusului

Belarus este sancționat pentru „sprijinirea eficientă a invaziei ruse a Ucrainei”, potrivit Ministerului de Externe sud-coreean.

UPDATE 13:16 VIDEO/ Mărturii de la Harkiv: „Se termină produsele alimentare și sper că vom primi ajutor curând. Haideți să oprim acest război, vă rog”

O tânără rămasă la Harkiv povestește, în contextul unui mesaj video, despre situația din zona respectivă. Ea spune că alături de casa ei, recent, au fost explozii și că, acum, pentru a cumpăra produsele alimentare care se mai pot găsi pe rafturile magazinelor, oamenii rămași acolo trebuie să aștepte cu orele la rând.

UPDATE 12:46 Zelensky, într-un nou mesaj pentru cetățenii ruși: „Această luptă nu este doar pentru pace în Ucraina, ci și pentru țara voastră, pentru ce a fost bun în ea. Nu tăceți”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a înregistrat un nou mesaj video care se adresează și cetățenilor ruși, cu îndemnul de a vorbi oriunde au posibilitatea despre războiul din Ucraina, cât încă pedeapsa pentru asta este materială, și nu Gulagul.

UPDATE 12:38 Ministerul Justiției din Ucraina: De la începutul invaziei ruse au fost înregistrate în jur de 4.000 de căsătorii și s-au născut 4.300 de copii

De la începutul invaziei ruse în Ucraina au fost înregistrate, conform ultimelor date, 3.973 de căsătorii și s-au născut circa 4.300 de copii, informează Ministerul Justiției al Ucrainei.

UPDATE 12:10 Volodimir Zelensky: „Ucraineni, deja ne-am câștigat viitorul”

„Ucraineni, deja ne-am câștigat viitorul. Dar încă lupt pentru ai noștri astăzi. Luptăm pentru unde va trece granița. Între viață și sclavie” a spus Zelensky în intervenția live.

UPDATE 12:09 Au început negocierile telefonice dintre Putin și Erdogan. Vor discuta despre situația din Ucraina

Duminică au început negocierile telefonice dintre președinții rus și turc Vladimir Putin și Tayyip Erdogan. Declarația a fost făcută de postul TV TRT. Potrivit acestuia, părțile discută despre situația din Ucraina, scrie TASS.

UPDATE 12:05 ONU: Peste 1,5 milioane de refugiați au părăsit Ucraina în 10 zile

Peste 1,5 milioane de refugiați din Ucraina au trecut granița țările vecine în ultimele zece zile, aceasta fiind criza de refugiați cu cea mai rapidă creștere din Europa de după al Doilea Război Mondial, afirmă înaltul comisar al Națiunilor Unite (ONU) pentru refugiați, Filippo Grandi.

UPDATE 11.45: Discursul ministrului Apărării al Ucrainei, Oleksiy Reznikov, după 10 zile de război: „Kremlinul nu vrea încă să accepte și să-și recunoască fiasco-ul. Dar acest timp este aproape”. „Continuăm să respingem inamicul. Ocupatorii ruși nu ne pot distruge. Forțele Armate ale Ucrainei, apărarea teritorială, fiecare voluntar, fiecare cetățean al Ucrainei continuă să ne apere țara, viața noastră”, afirmă Oleksiy Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, după 10 zile de război în Ucraina.

UPDATE 11:15. Președinta Maia Sandu și secretarul de stat american Antony Blinken susțin, începând cu ora 11:15, o conferință de presă comună.

Principalele declarații

UPDATE 10:56. Consiliul orăşenesc din Mariupol, oraş-port în sudul Ucrainei, a anunţat că duminică la ora 12.00 va începe o nouă tentativă de evacuare a circa 400 000 de locuitori blocaţi în încercuirea forţelor ruse, pe fondul unei încetări temporare a focului care ar trebui să dureze până la ora locală 21:00.

UPDATE 10:42. Serviciile militare de informaţii britanice anunţă că forţele ruse atacă zonele populate din Ucraina în încercarea de a afecta moralul populației. Britanicii constată că o tactică similară a fost folosită în războaiele din Cecenia și Siria. „Amploarea şi forţa de rezistenţă ucraineană continuă să surprindă Rusia”, scriu britanicii.

UPDATE 10:24. Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că, de la începutul invaziei asupra Ucrainei și până astăzi, 6 martie, au fost distruse 2203 obiective militare ucrainene. Rușii susțin că, în această perioadă, au distrus 69 de avioane la sol și alte 24 aflate în aer, 778 de tancuri și alte mașini de luptă.

Cine este Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, aflat astăzi într-o vizită oficială în R. Moldova:

Antony Blinken a fost timp de aproape 20 de ani alături de actualul președinte american Joe Biden: i-a fost asistent principal în cadrul Comitetului pentru relații externe al Senatului, iar ulterior, consilier pentru securitate națională în perioada în care Biden era vicepreședintele SUA. Publicația americană Politico îl descrie pe Blinken ca fiind „europenist” care a optat întotdeauna pentru alianțe globale. „Lumea este mai sigură pentru cetățenii americani când avem prieteni, parteneri și aliați”, spunea el 2016.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, la sosirea în R. Moldova

UPDATE 9:45. Ministerul Apărării de la Kiev anunță că trei angajați ai Direcției principale de informații au murit „în timp ce îndeplineau sarcini speciale”. Printre ei și un participant la primele negocieri cu rușii, despre care presa ucraineană scria că ar fi fost ucis pentru trădare de patrie.

INTERVIU/ Ucraina și NATO: pretext fals pentru declanșarea războiului de către Rusia. Ziarul de Gardă a discutat cu Elena Mârzac, expertă în probleme de securitate, directoare executivă a Centrului de Informare și Documentare NATO în R. Moldova, despre neutralitate, NATO, reziliență, despre valiza de urgență, buncăre și coeziune socială, în contextul războiului din Ucraina.

UPDATE 8:57. Poliția de Frontieră a R. Moldova anunță că, la ora 8 dimineața, cele mai solicitate puncte de trecere a frontierei de stat, pe sensul de ieșire din R. Moldova, erau Sculeni-Sculeni, Leușeni-Albița și Costești-Stânga, toate de la frontiera cu România.

UPDATE 8:35. Rusia cere UE și NATO să nu mai ajute Ucraina cu armament. „Cerem încă o dată ţărilor din Uniunea Europeană şi NATO să nu aprovizioneze regimul de la Kiev cu cele mai noi sisteme de rachete, pentru a evita riscurile imense pentru aviaţia civilă şi alte mijloace de transport, nu doar în Europa, ci peste tot”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova

UPDATE 8:20. Radio Europa Liberă (Радио Свободная Европа/Радио Свобода) își întrerupe activitatea în Rusia. Decizia vine după ce autoritățile ruse au blocat site-urile de limbă rusă ale Europei Libere și au efectuat modificări legislative care fac imposibilă activitatea jurnaliștilor independenți, aceștia riscând pedepse penale dacă scriu despre războiul din Ucraina.

UPDATE 8:12. În regiunea Odesa din Ucraina sunt pregătite depozite cu alimente, iar copiii orfani au fost evacuați. Totodată, în zone cheie au fost instalate mai multe blocuri de beton, bariere și puncte de control. „Vom lupta pentru Odesa noastră, indiferent de situație. Puteți fi siguri. Vom câștiga”

UPDATE 8:01. Ministerul Apărării de la Kiev anunță„pierderile forțelor de ocupație ruse se ridică la 88 de avioane și elicoptere. Unii piloți depun deja mărturie despre crimele împotriva umanității ale regimului Putin”.

UPDATE 7:39. Visa și Mastercard au anunțat că-și suspendă toate operațiunile din Rusia, pe fondul războiului din Ucraina. Anunțul a fost făcut în noaptea de 5 spre 6 martie, în două comunicate oficiale emise de cele două companii. Visa și Mastercard au anunțat că deciziile au efect imediat.

UPDATE 7:15. Forțele rusești din Ucraina ar fi intrat într-o posibilă scurtă pauză operațională pentru a se pregăti să reia operațiunile asupra Kievului, Harkovului, Mikolaievului și, posibil, Odesa în următoarele 24-48 de ore, potrivit unei analize făcută de un grup de experți și o organizație de cercetare politică din SUA, scrie Mediafax.ro.

Un raport publicat recent de Institutul pentru Studiul Războiului, susţine că trupele ruseşti nu au lansat operaţiuni ofensive terestre majore împotriva Kievului, Harkovului sau Mikolaievului în ultimele 24 de ore. Pe de altă parte, forţele ucrainene din apropierea Harkovului au desfăşurat o contraofensivă care ar fi pătruns până la graniţa ruso-ucraineană.

UPDATE 0:30. Secretarul de stat al SUA, Antony J. Blinken, a ajuns la Chișinău, unde va avea întrevederi cu președinta țării Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul de externe Nicu Popescu.

În timpul vizitei în R. Moldova, Antony Blinken va discuta despre sprijinul pentru eforturile R. Moldova de a primi și asista refugiații din Ucraina, precum și despre sprijinul SUA pentru democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova.