Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Ziua a treia…

LIVE TEXT Ziua a treia de război în Ucraina. Autoritățile ucrainene au început să demonteze panouri rutiere pentru a îngreuna deplasarea militarilor ruși. Mii de oameni așteaptă trenul spre Polonia

Imagine-simbol

Ziua a treia de război în Ucraina a început cu lupte grele pe străzile Kievului. O clădire dintr-o zonă rezidențială din Kiev a fost lovită de un obuz rusesc. Militarii ucraineni și civilii opun rezistență ocupanților ruși. Președintele Ucrainei a declarat că acum este momentul decisiv pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Președintele rus Vladimir Putin și ministrul rus de Externe Serghei Lavrov au fost incluși pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene.


LIVE TEXT: Ziua 0. Cronologia zilelor care au prededat războiul. 

LIVE TEXT: Prima zi de război, după ce Putin a atacat Ucraina. Joi, 24 februarie.

LIVE TEXT: Război în Ucraina. Ziua a doua a invaziei (Vineri, 25 februarie)

Sâmbătă, 26 februarie (a treia zi de război): Cronologia evenimentelor din Ucraina. LIVE TEXT:

UPDATE 23:26 Misiunea OSCE raportează că s-au auzit focuri de armă în apropierea sediului central din centrul Kievului, scrie NEXTA.

UPDATE 23:18 Deputata ucraineană Irina Gerashchenko susține că în orele următoare Kievul va fi bombardat de armata rusă, transmite NEXTA.

UPDATE 23:12 Mii de oameni așteaptă în gară trenul spre Polonia.

UPDATE 23:00 Autoritățile ucrainene au început să demonteze panourile de circulație care indică direcțiile către localități, pentru a îngreuna orientarea și deplasarea militarilor ruși. Totodată, compania de drumuri ucraineană a făcut apel la populație să dea o mână de ajutor. Oamenii au fost rugați să meargă în apropierea locului unde domiciliază și să demonteze indicațiile rutiere, scrie Digi 24.

UPDATE 22:58 Primarul orașului Kiev, Vitali Klitschko, fostul mare boxer, anunță că situația din capitala Ucrainei este complicată și tensionată. El spune că, deși militarii ruși nu au pătruns în oraș, „grupurile de sabotaj operează la Kiev”. 

UPDATE 22:55 Miliardarul rus, Roman Abramovich, renunță la clubul de fotbal Chelsea Londra. Detalii aici.

UPDATE 22:27 Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovenia, România și Bulgaria și-au închis spațiul aerian pentru companiile din Rusia.

Sursa foto: Siegfried Muresan/ Facebook

UPDATE 22:16 Forţele ruse au acum în Ucraina „zeci de mii” de militari, potrivit unui înalt oficial al Departamentului Apărării din SUA, citat sâmbătă de dpa și de agerpres.ro.

Ruşii au în prezent „peste 50% din forţele lor de luptă comasate pe teritoriul ucrainean”, a menţionat într-un briefing pentru jurnalişti oficialul de la Pentagon al cărui nume nu este menţionat.

UPDATE 22:15 Forțele ucrainene au recuperat orașul Sumî. În prezent, armata rusă continuă să atace mai multe orașe importante – Harkov, Herson. Declarațiile au fost făcute de Oleksiy Arestovich, consilierul președintelui Volodimir Zelensky, în cadrul unui briefing de presă, transmite novosti.dn.ua.

UPDATE 22:11 Poliția de la Kiev raportează că un DRG ( Grup de sabotaj și recunoaștere) rus a fost distrus la Kiev, transmite NEXTA.

UPDATE 21:32 A fost deschisă o linie telefonică pentru rudele soldaților ruși care au murit sau au fost luați prizonieri în timpul ofensivei asupra Ucrainei. Anunțul a fost făcut de ministrul apărării al Ucrainei, Oleksiy Reznikov. Detalii aici.

UPDATE 21:31 Astăzi, Dmytro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, a adresat un mesaj emoționant persoanelor apropiate ostașilor ruși, trimiși să lupte în Ucraina. „Mame, soții, fiice ale soldaților ruși! Chemați-vă oamenii acasă. Ei au venit într-o țară străină pentru a ucide oameni nevinovați, pentru a ne distruge casele. Puterea din țara ta minte. Oamenii din Ucraina îi întâlnesc cu arme, nu cu flori. Cere autorităților oprirea războiului de cucerire, salvează-i pe cei dragi!”. Detalii aici.

Mesajul ministrului de Extrene a fost urmat de numeroase sugestii din partea internauților. Lena Lebedeva-Hooft, bioloagă de origine rusă, scrie pe twitter.com un mesaj de răspuns ministrului de Externe al Ucrainei: „Cu siguranță adunați nume undeva – prizonieri cunoscuți/răniți/uciși. Poate că îi va trezi pe cei încăpățânați și cineva se va preda. Victorie pentru Ucraina. Îmi pare rău că totul este așa”.

UPDATE 21:20 Trupele ruseşti se apropie de centrala nucleară de la Zaporojie, situată în sud-estul Ucrainei, a declarat sâmbătă Vadim Denisenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne, transmite Reuters. Acesta mai susţinut că trupele ruse şi-ar fi îndreptat rachetele către acel sit. Trupele ruse au capturat încă de la începutul ofensivei asupra Ucrainei, începută joi, fosta centrală nucleară de la Cernobâl, la circa 100 de kilometri nord de capitala Kiev, scrie Digi 24.

UPDATE 20:45 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucraineni anunță pe contul oficial de Twitter că soldații ucraineni au capturat mai multe tancuri rusești, lângă orașul Cernihiv. Totodată, autoritățile ucrainene anunță că soldații ruși abandonează masiv echipamentele militare. Detalii aici.

UPDATE 20:43 Grecia a anunţat sâmbătă că şase civili din minoritatea greacă au fost ucişi şi alţi şase răniţi în urma bombardamentelor ruseşti în apropiere de Mariupol, în Ucraina, şi că l-a convocat, pentru ziua de luni, pe ambasadorul Rusiei la Ministerul de Externe, informează AFP şi Reuters, citate de agerpres.ro.

UPDATE 20:42 Inițiativa cetățenească pentru aderarea Finlandei la NATO a depășit pragul de 50.000 de semnături și a fost înaintată Parlamentului spre examinare, scrie NEXTA.

UPDATE 20:06 Se aud împușcături la Kiev, raportează NEXTA.

UPDATE 19:52 Germania a permis Țărilor de Jos să furnizeze Ucrainei 400 de lansatoare de grenade. Până astăzi, 26 februarie, Germania nu a permis ca armele letale, pe care le controla, să fie transportate într-o zonă de conflict.

Schimbarea poziției Berlinului vine în contextul în care numeroși aliați occidentali se mobilizează pentru a trimite Ucrainei mai multe arme, muniție și chiar sisteme de apărare antiaeriană, în timp ce forțele ruse atacă marile orașe ucrainene.” Informează Politico.eu, citând doi oficiali UE.

UPDATE 19:51 Pentru a respinge un posibil atac rusesc de amploare asupra capitalei ucrainene Kiev, autorităţile spun că au distribuit numeroase arme locuitorilor, informează DPA, citată de agerpres.ro.

În total, au fost distribuite 25.000 de arme automate şi 10 milioane de cartuşe, a declarat ministrul de interne Denis Monastîrski într-o înregistrare video difuzată sâmbătă după amiază. Ministrul a mai precizat că au fost distribuite și arme antitanc.

UPDATE 19:14 Militarii ruși au tras focuri într-un autobuz cu oameni. Ofensiva a avut loc în cel de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov. În urma atacului, o persoană a murit, iar alte 14 sunt rănite. Anunțul a fost făcut de șeful Administrației Militare Regionale de Stat Harkov, Oleg Sinegubov, scrie presa ucraineană.

UPDATE 18:56 58 de tiruri, încărcate cu produse și mărfuri, care încearcă să revină în R. Moldova, stau de două zile la punctul vamal Moghiliov-Podolisk și nu li se permite accesul în R. Moldova. Detalii aici.

UPDATE 18:55 Rusia continuă atacurile asupra mai multe orașe ucrainene. Sâmbătă, 26 februarie, o ambulanță, care transporta persoanele grav rănite, a fost atacată de militari ruși în apropiere de Herson, oraș din Ucraina. În urma ofensivei, șoferul ambulanței a murit, iar paramedicul este rănit.

UPDATE 18:50 Mai mulți soldați ruși capturați de forțele ucrainene spun că nu și-au dorit să participe la acest război și că nu au știut unde sunt aduși. Zeci de clipuri video cu soldați ruși ajunși în custodia ucrainenilor au fost publicate pe rețelele de socializare. Aceștia au fost filmați în timp ce se adresează rudelor sau președintelui rus Putin. Unii dintre prizonieri au fost filmați în timp ce li s-a făcut legătura prin telefon cu părinții.

În unul dintre clipuri un soldat luat în prizonierat a început să plângă, iar ucrainenii care îl filmau au încercat să-l liniștească: „Gata, gata. Totul e bine. Liniștește-te”

UPDATE 18:23 Marea Britanie a anulat vizele petru echipa de baschet masculin a Belarusului, din cauza sprijinul acordat de Minsk pentru invazia Ucrainei de către Vladimir Putin, scrie  The Guardian.

Echipa Belarusului trebuia să joace luni, la Newcastle, într-un meci de calificare la Cupa Mondială. Meciul a fost amânat de Federația Internațională de Baschet (Fiba) după o „evaluare a situației actuale de securitate”. Meciul programat al Olandei împotriva Rusiei, programat să aibă loc sâmbătă, a fost de asemenea amânat.

UPDATE 17:15 Militarii ruși au bombardat mai multe locuințe în orașul ucrainean Sartana. Atacul s-a produs în jurul orei 15:00. Potrivit datelor preliminare, cel puțin patru oameni au fost omorâți, iar șase sunt răniți, scrie presa ucraineană.

UPDATE 16:46 Occidentul se pregătește să deconecteze Rusia de la de la sistemul global de plăţi interbancare SWIFT. Despre asta a anunțat ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba.

UPDATE 16:38 Primarul orașului Kiev, Vitali Kliciko, a anunţat sâmbătă o înăsprire a interdicţiei de circulaţie din cauza invaziei ruseşti, avertizând că oricine se află pe stradă între orele 17:00 şi 8:00 va fi tratat ca un inamic. Detalii aici

UPDATE 16:14 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, susține că armata ucraineană a ucis peste trei mii de soldați ruși și a distrus peste 100 de tancuri rusești.

Armata Ucrainei susține că a ucis 3.500 de soldați ruși și a distrus 102 tancuri, 536 vehicule blindate, 14 avioane și 8 elicoptere ale armatei rus

UPDATE 16:00 Ucraina a refuzat să negocieze în condițiile Federației Ruse, scrie presa ucraineană citându-l pe consilierul președintelui Ucrainei, Oleksiy Arestovich. Detalii aici

UPDATE 15:42 Turcia a acceptat solicitarea Ucrainei și închide strâmtorile Bosfor şi Dardanele din Marea Neagră pentru navele ruse. Un anunț în acest sens a fost făcut de către președintele ucrainean Volodimir Zelenky. Detalii aici

UPDATE 14:54 Purtătorul de cuvânt de la Kremlin Dmitri Peskov susține că autoritățile de la Kiev refuză să negocieze cu privire la încetarea acțiunilor militare.

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat ieri suspendarea operațiunilor militare rusești în Ucraina în așteptarea negocierilor, dar Kievul a refuzat să facă acest lucru, iar forțele ruse au continuat să avanseze, a declarat purtătorul de cuvânt al său, Dmitri Peskov, scrie Ria.ru.

UPDATE 14:33 Rusia închide spațiul aerian pentru Cehia, Bulgaria și Polonia, scrie Novaya Gazeta.

Agenția Federală de Transport Aerian raportează că restricțiile se aplică și zborurilor de tranzit prin spațiul aerian al Federației Ruse. Restricțiile au fost explicate prin „deciziile neprietenoase ale autorităților aviatice din Bulgaria, Polonia și Republica Cehă”, se menționează într-un comunicat emis de Agenția Federală de Transport Aerian.

UPDATE 14:15 Planul „Anaconda”: ​​mașinile cu numere ucrainene vor fi verificate la Moscova.

Poliția din Moscova și regiunea Moscovei organizează un „eveniment special”. Echipele de ofițeri de patrulare și polițiști rutieri opresc mașinile cu numere ucrainene, relatează RBC.

UPDATE 14:05 Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a asigurat sâmbătă, 26 februarie, pe preşedinţii R.Moldova şi Georgiei, ţări care se învecinează cu Ucraina în Europa de Est, că Franţa le va susţine „împotriva oricăror tensiuni sau tentative de destabilizare”. Detalii aici

UPDATE 13:45 Cehia trimite Ucrainei ajutor militar în valoare de 7,6 milioane de euro, scrie Reuters.

UPDATE 13:24 Slovacia va trimite echipament militar de 2,6 milioane de euro Ucrainei precum și ajutor în valoare de 8,4 milioane de euro, scrie Reuters. Ambasada Slovaciei de la Kiev se mută în România, a declarat sâmbătă ministrul slovac al Apărării Jaroslav Nad.

Nad a declarat că transportul include 12.000 de cartușe de muniție de calibrul 120 de milimetri, 10 milioane de litri de motorină și 2,4 milioane de litri de combustibil pentru avioane.

Ministrul slovac a scris că personalul diplomatic al ambasadei de la Kiev a intrat în România.

UPDATE 13:10 Letonia își închide spațiul aerian pentru companiile aeriene ruse. Detalii aici

UPDATE 12:50 Cel puţin 198 de ucraineni – inclusiv trei copii – au fost ucişi de la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, anunţă sâmbătă ministrul ucrainean al Sănătăţii Viktor Lyashko, pe Facebook.

„Din păcate, conform datelor operaționale, avem 198 de morți, dintre care 3 copii, 1115 răniți, dintre care 33 copii”, a declarat ministrul Sănătății.

UPDATE 12:41 Harta operațiunilor militare din Ucraina, ultimele modificări:

Melitopol, potrivit Ministerului Apărării al Federației Ruse, se află sub controlul armatei ruse.
Satele Bakhmutovka și Grechishkino, potrivit Ministerului Apărării al Federației Ruse, se află sub controlul „LPR”.

UPDATE 12:20 Președintele Ucrainei s-a adresat cetățenilor și a declarat că armata ucraineană menține controlul asupra orașelor-cheie.

„Încep acest discurs cu vești bune. Noi am rezistat și în continuare opunem rezistență inamicilor. Luptele continuă în trei regiuni, dar noi ne apărăm țara noastră, pământul și viitorul copiilor noștri. Kievul și orașele importante sunt controlate de armata noastră. Ocupanții au vrut să captureze capitala Ucrainei și să-și pună aici marionetele lor, așa cum au făcut în Donețk. Noi am opus rezistență. (…) Cei care pot să se întoarcă în Ucraina îi rog să o facă. Toți cei care vor să se alăture Ucrainei în lupta împotriva rușilor îi îndemn să o facă”, a declarat Zelensky.

UPDATE 12:04 Viceprim-ministra Ucrainei face apel către Crucea Roșie și roagă angajații instituției să ajute la evacuarea cadavrelor soldaților ruși pentru a fi repatriați în Rusia. Detalii aici

„Solicităm Crucii Roșii Internaționale să evacueze cadavrele soldaților ruși în Federația Rusă. Sunt mii de cadavre. (…) Federația Rusă ar trebui să știe câte astfel de cadavre zac pe pământul ucrainean”, a declarat viceprim-ministra Ucrainei Iryna Vereshchuk.

UPDATE 12:00 O coloană de circa 100 de blindate rusești avansează spre Kiev din regiunea Vişgorod, situată la nord de capitala Ucrainei, transmite EFE.

Coloana se află în satul Kozarovici, pe malul Niprului, de unde au opţiunea fie să se întoarcă în direcţia nord, fie să se îndrepte către capitală, pe podul de pe râul Irpen.

UPDATE 11.36: Țările de Jos vor livra Ucrainei cât mai curând posibil 200 de rachete antiaeriene Stinger, a anunțat sâmbătă guvernul neerlandez. Decizia vine după cereri suplimentare din partea Ucrainei pentru echipamente militar

UPDATE 11.14: Roskomnadzor solicită presei ruse să șteargă informațiile care spun că în Ucraina are loc o invazie și un război

UPDATE 10.55: Primaul orașului Kiev, Vitali Klitschko, anunță că în urma luptelor nocturne, 35 de civili au fost răniți, inclusiv doi copii, iar o clădire a fost lovită de un obuz al forțelor armate ruse, transmite 112ua.tv.

UPDATE 10.38: În contextul unei discuții cu Ursula von der Leyen, președinte al Comisiei Europene, Zelensky declară că „Și UE, de asemenea, alege Ucraina”.

UPDATE 10.24: În semn de solidaritate cu refugiații ucraineni, la sediul Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova au fost instalate astăzi boxe pentru colectarea de jucării, obiecte și bunuri

Lista de necesități:

  • Încălțăminte
  • Mănuși, căciuli, fulare
  • Îmbrăcăminte
  • Plapume calde
  • Scutece de toate mărimile
  • Produse alimentare cu termen lung de păstrare
  • Apă potabilă
  • Cărți / jucării pentru copii

UPDATE 10.18: Camerele de supraveghere au surprins momentul în care o clădire dintr-o zonă rezidențială din Kiev a fost lovită de un obuz rusesc. Locuitorul blocului afectat de rachetă, povestesc prin ce au trecut. Detalii aici

UPDATE 10.06: Zelensky declară că acum e momentul decisiv pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană

UPDATE 09.52: Orașul Vasîlkiv, situat pe râul Stuhna în regiunea Kiev, în centrul Ucrainei, este apărat de armata ucraineană. Primarul orașului, Natalya Balasinovici, a spus că asaltul armatei ruse, care a durat toată noaptea, s-a încheiat cu o victorie pentru Forțele Armate ucrainene, sâmbătă, 26 februarie, transmite unian.net.

UPDATE 09.41: Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate al R. Moldova a emis, la 26 februarie curent, un ordin ce prevede blocarea a două surse cu conținut online în condițiile stării de urgență. Astfel, urmează a fi sistate portalurile sputnik.md și gagauznews.md.

UPDATE 09.30: Orașul Herson este sub controlul deplin al Ucrainei. După bătăliile sângeroase de pe podul peste Nipru, armata rusă a fost respinsă, iar steagul ucrainean flutură deasupra Parcului Gloriei, transmite dumskaya.net.

UPDATE 09.26: UE impune sancțiuni împotriva lui Putin și Lavrov, precum și pentru mai multe sectoare de activitate din Rusia. „Aceste sancțiuni vor viza 70% din piața bancară rusă și companii cheie de stat”. Detalii aici

Pe lângă înghețarea activelor președintelui și ministrului afacerilor externe rus, UE va impune măsuri restrictive asupra membrilor Consiliului Național de Securitate al Federației Ruse care au susținut recunoașterea imediată de către Rusia a celor două zone, Donețk și Lugansk din Ucraina ca entități independente. Sancțiunile vor fi extinse și asupra membrilor rămași ai Dumei de Stat a Rusiei, care au ratificat decizia guvernamentală a Tratatului de prietenie, cooperare și asistență reciprocă dintre Federația Rusă și cele două entități. În plus, UE va viza și acele persoane care au facilitat agresiunea militară rusă din Belarus. Pe lângă asta, sunt prevăzute sancțiuni ce vizează sectorul financiar, energetic, de transport și tehnologii, precum și politica de vize.

UPDATE 09.18: La Kiev, un obuz rusesc a lovit o clădire cu 18 etaje, dintr-o zonă rezidențială. Detalii aici

UPDATE 08.50: Consilierul șefului biroului președintelui ucrainean, Mykhailo Podoliak, anunță într-o conferință de presă că peste 3.500 de militari ruși au fost uciși și circa 200 au capturați în dimineața zilei de sâmbătă, 26 februarie, transmite pravda.com.ua. Detalii aici

UPDATE 08.27: SUA a aprobat un ajutor de 600 de milioane de dolari pentru Ucraina. 350 de milioane de dolari revin asistenței militare. Detalii aici

UPDATE 08.25: In contextul unei adresări pe rețelele de socializare, președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky dezminte că ar chema armata să depună armele și că ar putea fi vorba despre o evacuare. Există o mulțime de informații false pe internet că fac apel la armata noastră să depună armele și că se face evacuare. Sunt aici. Nu vom depune armele. Ne vom apăra statul“, spune el.

UPDATE 08.09: O rachetă balistică rusă care transporta o muniție cu dispersie a lovit chiar în fața unui spital din Vuhledar, un oraș din regiunea Donețk, controlată de guvernul ucrainean, pe 24 februarie 2022, transmite Human Rights Watch. Atacul a ucis patru civili și a rănit alți 10, dintre care șase lucrători din domeniul sănătății. Spitalul, o ambulanță și mai multe vehicule civile au fost deteriorate.

UPDATE 08.00: Deputați ai Dumei de Stat din Rusia, împotriva războiului din Ucraina. „Am votat pentru pace, nu pentru război”. Detalii aici

UPDATE 07.19: Irlanda primește refugiați din Ucraina fără viză.

UPDATE 07.09: Bulgaria își închide spațiul aerian pentru Rusia.

UPDATE 07.03: În mai multe orașe din Ucraina e anunțată alertă aeriană, în această dimineață.

UPDATE 02:03 Armata ucraineană susține că a doborât un avion rusesc Ilyushin Il-76, scrie BBC.

UPDATE 01:34 Rusia și-a folosit dreptul de veto pentru a bloca o rezoluție ONU pentru condamnarea invaziei în Ucraina. Unsprezece membri au votat în favoarea rezoluției. India, China și Emiratele Arabe Unite s-au abținut, scrie BBC.