Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 107. Locuitorii regiunii Lugansk, evacuați în zone mai sigure ale Ucrainei, au primit vineri ajutoare umanitare din partea autorităților ucrainene

Este a 107-a zi a războiului provocat de Rusia în Ucraina. Încă trei civili au murit vineri în regiunea Donețk în urma atacurilor rusești. Autoritățile din Mariupol îi acuză pe ruși că au furat echipamente moderne din spitalele din oraș.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Vineri, 10 iunie:

UPDATE 21:55 117 locuitori ai regiunii Lugansk, care au fost evacuați în zone mai sigure ale Ucrainei, au primit astăzi ajutoare umanitare din partea autorităților ucrainene. Șeful administrației regionale din Lugansk, Serghei Gaidai, spune că zilele trecute și alți locuitori din regiune, evacuați în alte localități, au primit ajutoare umanitare, iar inițiativa respectivă va continua și în următoarele zile.

UPDATE 19:55 Nou schimb de prizonieri între Ucraina şi Rusia. Sbimbul de prizonieri a avut loc vineri, 10 iunie. Șeful Administrației Regionale de Stat din Nikolaev, Vitali Kim, a publicat imagini din momentul schimbului de prizonieri. Printre ucrainenii care au fost schimbați a fost și șeful comunității teritoriale Șevcenko, din regiunea Nikolaev, Oleg Pilipenko, care a petrecut două luni în captivitate.

UPDATE 18:45 Primarul ucrainean al Mariupolului, Vadim Boicenko, spune că în oraș au început focare de boli infecțioase.

Într-un interviu acordat BBC Ucraina, Boicenko a menționat că „holera, dizenteria și alte boli infecțioase circulă deja prin oraș, dar [autoritățile de ocupație] o ascund. Orașul a fost pus în carantină. Nimeni nu este lăsat să iasă sau să intre de acolo”.

Boicenko estimează că ar putea fi zeci de bolnavi de holeră în Mariupol, iar numărul acestora va crește rapid. Potrivit primarului din Mariupol, nu există informații despre cei internați cu diagnostic de holeră, întrucât nu există acces la spitale. Cu toate acestea, Boicenko crede că există semnele clare care indică asupra faptului că în Mariupol a început un focar de holeră.

Reprezentanții autorităților ucrainene au afirmat în repetate rânduri că în Mariupol – din cauza lipsei de alimentare centralizată cu apă, canalizare, acces dificil la medicamente și îngrijiri medicale, precum și gropi comune ale locuitorilor morți – există un risc uriaș de epidemii. Partea rusă nu comentează aceste declarații.

UPDATE 17:47 Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a vizitat Ucraina și s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelensky. În cadrul întrevederii cu liderul de la Kiev, ministrul britanic al Apărării s-a arătat convins că Ucraina este capabilă să alunge Rusia din Donbas.

„Văd multe lucruri comune în istoria noastră, pentru că, în primul rând, armata inamicului, regimul fascist, este mult mai puternică. Da, într-adevăr, acum vedem că Ucraina este capabilă să alunge Rusia din Donbas. Vedem că regimul pe care l-am menționat deja este în pragul colapsului, cel puțin în ceea ce privește puterea militară. Adică, acum sunt și ei în pragul epuizării”, a spus Wallace, scrie Unian.

UPDATE 16:55 Așa-zisele autorități pro-ruse din regiunea Lugansk susțin că armata ucraineană este blocată la uzina „Azot” din Severodonețk și încearcă să intre în negocieri.

„Un grup mic de formațiuni ucrainene de pe teritoriul uzinei chimice Azot nu mai poate părăsi întreprinderea. Toate căile de evacuare sunt întrerupte pentru ei”, a scris pe Telegram așa-zisul ambasador al autoproclamatei Republici Populare Lugansk, Rodion Miroshnik.

Potrivit acestuia, „unii reprezentanți” ai armatei ucrainene încearcă să ia legătura „și să propună niște condiții”. „Li se spune că nu vor fi acceptate condiții. Doar depunerea armelor și capitularea”, a spus Miroșnik. El a adăugat că ar putea fi civili în adăposturile de pe teritoriul uzinei „Azot”.

UPDATE 16:20 RIA Novosti scrie că în centrul orașului Donețk a avut loc o explozie. Potrivit corespondentului agenției, explozia a avut loc lângă clădirea administrației șefului republicii autoproclamate.

UPDATE 15:30 Serviciile secrete ucrainene spun că Rusia se confruntă cu o criză de rachete de croazieră de înaltă precizie, dar are resursele necesare pentru a duce războiul încă un an.

„Am observat că Rusia face mult mai puține atacuri cu rachete și folosește rachete Kh-22. Acestea sunt rachete sovietice fabricate în anii 1970”, spune Vadim Skibițki, purtătorul de cuvânt al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR).

În același timp, el a menționat că resursele economice ale Rusiei îi vor permite să continue războiul în ritmul actual pentru încă un an.

„Conducerea Kremlinului ar putea încerca să înghețe războiul pentru o perioadă pentru a convinge Occidentul să ridice sancțiunile, dar apoi să continue agresiunea. Scopul lor este toată Ucraina și nu numai”, a adăugat Skibițki.

UPDATE 14:29 Începând cu 2014, Rusia a încălcat aproximativ 400 de tratate internaționale la care statele noastre sunt părți, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelensky, scrie unian.net.

„Cuvântul este întotdeauna baza legii. Acesta este întotdeauna baza unui tratat. Convenții, carte, declarații și, bineînțeles, memorandumuri. Numai în timpul războiului Rusiei împotriva Ucrainei – și acesta este în curs de derulare, vă reamintesc, nu din 24 februarie, ci din 2014 – Rusia a încălcat aproximativ patru sute de tratate internaționale diferite la care statele noastre sunt părți”, a declarat Zelensky.

UPDATE 12:44 Autoritățile din Mariupol îi acuză pe ruși că au furat echipamente moderne din spitalele din oraș.

„Orașul Mariupol este jefuit!. Așa-numitul „DPR” se bucură că acum pot călători cu troleibuzele furate în stil european. Echipamentele moderne sunt furate din spitale, iar locurile de joacă sunt furate din curțile cândva confortabile. Adevărata față a „lumii ruse” – crimă, distrugere și jaf”, susține Consiliul Municipal Mariupol.

UPDATE 11:26 Șapte localități din regiunea Donețk au fost bombardate vineri dimineață, 10 iunie, de către armata rusă. Astfel, 22 de clădiri rezidențiale, inclusiv o școală, o fermă, o întreprindere au fost distruse.

Potrivit autorităților ucrainene, există morți și răniți.

UPDATE 10:17 De la începutul războiului provocat de Rusia în Ucraina, armata rusă a pierdut aproximativ 31.900 de soldați. Dintre aceștia, 200 s-au stins în ultimele 24 de ore, susține Statul Major General al Forțelor Armate Ucrainene.

Armata rusă ar fi înregistrat următoarele pierderi:

Tancuri – 1.409 (+11);
Vehicule blindate de luptă – 3.450 (+12);
Sisteme de artilerie – 712 (+1);
Lansatoare multiple de rachete – 222 (+9);
Vehicule de apărare aeriană – 97 (+1);
Avioane – 212;
Elicoptere – 178;
Autovehicule și autocisterne – 2 438 (+17);
Drone operaționale/tactice – 572 (+10);
Vehicule specializate – 54 (+1);
Rachete de croazieră – 125;
Nave, bărci – 13.

UPDATE 09:57 Șaisprezece persoane, inclusiv trei copii, au fost evacuate joi, 9 iunie, din orașul Lisichansk din regiunea Lugansk, ocupată de Rusia, anunță șeful administrației militare, Serghei Gaidai.

Potrivit acestuia, de mai bine de o lună de zile autoritățile ucrainene încearcă să evacueze locuitorii regiunii Lugansk.

UPDATE 08:04 Încă trei civili au murit vineri în regiunea Donețk în urma atacurilor rusești. Despre asta a anunțat șeful administrației regionale Pavel Kirilenko.

De la începutul războiului provocat de Rusia în Ucraina, în regiunea Donețk, 489 de persoane au fost ucise și alte 1.256 de persoane rănite.

UPDATE 07:57 În noaptea de joi spre vineri, 9-10 iunie, rușii au atacat regiunea Dnipropetrovsk. Vineri dimineață, ei au lansat un atac cu rachete asupra orașului Dnipro. O persoană a fost rănită. Anunțul a fost făcut de șeful regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko.

„Noaptea, inamicul a bombardat din nou districtul Krîvîi Rih. Trei cartiere au fost sub foc deodată. Există distrugeri în comunitatea Zelenodolsk. O femeie de 41 de ani a primit o rană de schije”, a anunțat el.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: