Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 162. Macedonia de Nord a predat armatei ucrainene tancurile sovietice T-72 și patru avioane militare Su-25

Sunt 162 de zile de când Rusia distruge satele și orașele din sudul și estul Ucrainei. Noaptea trecută au fost atacate orașele Nikolaev și Harkov, și regiunea Dnepropetrovsk. În Harkov, potrivit primarului Igor Terehov, a fost lovită clădirea administrativă din cartierul Nemișlianskii. În regiunea Dnepropetrovsk au fost lovite două raioane. O localitate a rămas fără curent electric.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Joi, 4 august:

UPDATE 21:50 Macedonia de Nord a predat armatei ucrainene tancurile sovietice T-72 și patru avioane militare Su-25. Acest lucru a fost raportat de publicația locală MKD cu referire la Ministerul Apărării al țării. 

Macedonia a cumpărat aceste avioane (trei monoloc și unul cu două locuri) de la ucraineni în timpul conflictului de pe teritoriul statului din 2001 cu patru milioane de euro. Avioanele sunt destinate sprijinului direct al infanteriei, iar în timpul conflictului au efectuat mai multe ieșiri în sprijinul operațiunilor terestre ale forțelor de securitate macedonene.

UPDATE 19:05 Președintele ucrainean Volodimir Zelensky l-a eliberat pe Dmytro Butriy din îndeplinirea temporară a atribuțiilor de șef al Administrației Regionale de Stat Herson.

Zelenskyi l-a numit pe Iaroslav Ianușevici în funcția de șef al Administrației Regionale de Stat Herson.

În timpul întâlnirii de la Președinție, Zelensky i-a oferit lui Ianușevici un certificat oficial și și-a exprimat convingerea că experiența și profesionalismul său îi vor fi utile în îndeplinirea sarcinilor care i-au fost stabilite ca şef al unei regiuni importante.

UPDATE 17:36 În a șasea lună a invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, rețeaua de socializare Twitter a blocat conturile agenției de presă RIA Novosti din UE și Marea Britanie.

Acest lucru este raportat de Kommersant .

UPDATE 16:58 Războiul din Ucraina este cel mai periculos moment pentru Europa începând de la Al Doilea Război Mondial şi Rusiei nu trebuie să i se permită să câștige acest război, a declarat joi, 4 august, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, transmite Reuters.

Potrivit lui Stoltenberg, pentru a împiedica Rusia să aibă sorți de izbândă, NATO şi țările sale membre s-ar putea să trebuiască să sprijine în continuare Ucraina cu arme şi altă asistență pentru o perioadă lungă.

„Este în interesul nostru ca acest tip de politică agresivă să nu aibă succes”, a spus Stoltenberg în timpul unui discurs.

Descriind drept un atac asupra ordinii mondiale actuale ceea ce Moscova numeşte „operaţiune militară specială”, Stoltenberg a afirmat că Alianţa Nord-Atlantică trebuie să împiedice răspândirea războiului.

„Aceasta este cea mai periculoasă situaţie din Europa începând de la Al Doilea Război Mondial. Dacă preşedintele (Vladimir) Putin chiar se gândeşte să facă unei ţări NATO ceva similar cu ce le-a făcut Georgiei, R. Moldova sau Ucrainei, atunci întreaga NATO va fi implicată imediat”, a subliniat secretarul general al Alianţei.

UPDATE 15:30 Trupele ruse au bombardat localitatea Torețk din regiunea Donețk. Opt persoane au fost ucise, patru persoane, inclusiv trei copii, au fost rănite.

Șeful administrației ucrainene a regiunii Donețk, Pavel Kirilenko, anunță că bombardamentele au avut loc în jurul orei 11 dimineața. Trupele ruse au lovit și o stație de așteptare a transportului public unde erau mai mulți oameni.

De asemenea, în urma bombardamentelor, biserica și clădirile înalte din jur au fost avariate. Preotul care se afla în biserică a fost rănit.

UPDATE 14:13 Noaptea trecută, din Crimeea spre Odesa a fost lansată o rachetă anti-navă „Onyx”. Potrivit Comandamentului operațional „Sud”, racheta a explodat în aer, în apropierea de uscat.

„Oniks” este o rachetă anti navă universală supersonică sovietică cu rază medie de acțiune.

UPDATE 12:05 În urma bombardamentelor din Ciuguev, regiunea Harkov, a murit un cetățean al Federației Ruse, anunță șeful administrației regionale, Oleg Sinegubov. Bărbatul decedat avea 58 de ani.

UPDATE 11:48 Două persoane au fost ucise, cinci au fost rănite în urma unui atac cu rachete asupra unei clădiri din Donețk, anunță așa-zisele autorități pro-ruse din regiune.

Presa rusă și autoritățile autoproclamatei republici acuză Forțele Armate ale Ucrainei de atacul asupra clădirii din Donețk. Partea ucraineană nu a comentat încă acest acuzații.

UPDATE 10:10 Trupele ruse au bombardat regiunea Sumî. Potrivit șefului administrației regionale, Dmitri Jivițky, dimineața trupele ruse au atacat localitățile Șalîghin, Krasnopol și Novoslobodskaya. Potrivit datelor preliminare, nu au fost victime umane.

UPDATE 9:35 Noaptea trecută, rușii au atacat regiunea Zaporojie, anunță șeful Administrației Regionale de Stat, Aleksandr Staruh.

„O rachetă a lovit lângă autostradă, lângă satul Volnoandreevka. Nu au fost victime. Un obiect de infrastructură din raionul Zavodskoi al centrului regional a fost supusă unui tir de rachete – au fost înregistrate două lovituri. Există o victimă care a fost rănită de fragmente de sticlă. Momentan este într-o stare satisfăcătoare.

Pe la ora 4 dimineața, potrivit șefului Administrației Regionale de Stat din Zaporojie, Aleksandr Staruh, rușii au lovit depozitele unei întreprinderi agricole din localitatea Ternuvat. Nu au fost raportate victime.

UPDATE 9:30 358 de copii au murit în Ucraina în urma agresiunii armate a Federației Ruse, potrivit datelor prezentate de Procuratura Generală a Ucrainei. de asemenea, potrivit autorităților ucrainene, peste 693 de copii au fost răniți.

Aceste cifre nu sunt definitive, spun autoritățile ucrainene, deoarece nu există datele din zonele de ostilități active, precum și din teritorii ocupate de ruși.

Totodată, Procuratura Generală a Ucrainei susține că, bombardamentele rusești au avariat 2 207 instituții de învățământ din Ucraina: 226 au fost complet distruse.

UPDATE 8:50 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susține că rușii ar fi pierdut 41 500 de militari în războiul pornit de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

UPDATE 7:59 O noapte tensionată de alarme și bombardamente și în regiunea Dnepropetrovsk. Au fost atacate raioanele Nikopol și Krivoi Rog, anunță șeful administrației militare din regiune, Valentin Reznicenko.

„Trupele ruse au bombardat Nikopol de două ori. 60 de obuze „Grad” au aterizat în cartierele rezidențiale. Preliminar, oamenii nu au fost răniți. O casă a fost distrusă, aproape 50 au fost avariate. (…) Au fost incendii în două curți private. Pompierii au stins flăcările. (…) Două linii electrice au fost avariate în oraș. Peste 3.000 de locuitori din Nikopol sunt fără curent electric.

În raionul Krivoi Rog, inamicul a atacat din „Uragan” localitățile Karpivska și Shirokivska. Există distrugeri de locuințe în Șiroky. O femeie de 44 de ani a fost rănită. A primit ajutor – este tratată acasă”, a anunța șeful administrației militare din regiune, Valentin Reznicenko.

UPDATE 7:50 Explozii puternice în orașul Nikolaev.

„În jurul orei patru dimineața, în Nikolaev au tunat explozii puternice. Două cartiere ale orașului au căzut sub bombardamente. Există informații preliminare despre deteriorarea clădirilor rezidențiale într-o zonă și un incendiu în alta”, a declarat primarul orașului Alexander Senkevici.

UPDATE 7:45 Rușii au atacat, noaptea trecută, orașul Harkov. Potrivit primarului orașului, Igor Terehov, a fost lovită clădirea administrativă din cartierul Nemișlianskii.

„Încă o noapte agitată la Harkov. Lovituri în cartierul Nemișlianskii al orașului, la clădirea administrativă. Din fericire, fără victime, fără incendii”, spune primarul.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia:

LIVE TEXT: Ziua 0. Cronologia zilelor care au precedat războiul
LIVE TEXT: Prima zi de război, după ce Putin a atacat Ucraina. (joi, 24 februarie)
LIVE TEXT: Război în Ucraina. Ziua a doua a invaziei (vineri, 25 februarie)
LIVE TEXT: Ziua a treia de război în Ucraina (sâmbătă, 26 februarie)
LIVE TEXT: A patra zi de război în Ucraina (duminică, 27 februarie)
LIVE TEXT: Ziua a cincea de război în Ucraina (luni, 28 februarie)
LIVE TEXT: A șasea zi de război în Ucraina (marți, 1 martie)
LIVE TEXT/ A șaptea zi de război în Ucraina (miercuri, 2 martie)
LIVE TEXT/ A opta zi de război în Ucraina (joi, 3 martie)
LIVE TEXT/ A noua zi de război în Ucraina (vineri, 4 martie)
LIVE TEXT/ A zecea zi de război în Ucraina (sâmbătă, 5 martie)
LIVE TEXT/ A 11-a zi de război în Ucraina (duminică, 6 martie)
LIVE TEXT/ A 12-a zi de război în Ucraina (luni, 7 martie)
LIVE TEXT/ A 13-a zi de război în Ucraina (marți, 8 martie)
LIVE TEXT/ A 14-a zi de război în Ucraina (miercuri, 9 martie)
LIVE TEXT/ A 15-a zi de război în Ucraina (joi, 10 martie)
LIVE TEXT/ A 16-a zi de război în Ucraina (vineri, 11 martie)
LIVE TEXT/ A 17-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 12 martie)
LIVE TEXT/ A 18-a zi de război în Ucraina (duminică, 13 martie)
LIVE TEXT/ A 19-a zi de război în Ucraina (luni, 14 ianuarie)
LIVE TEXT/ A 20-a zi de război în Ucraina (marți, 15 martie)
LIVE TEXT/ A 21-a zi de război în Ucraina (miercuri, 16 martie)
LIVE TEXT/ A 22-a zi de război în Ucraina (joi, 17 martie)
LIVE TEXT/ A 23-a zi de război în Ucraina (vineri, 18 martie)
LIVE TEXT/ A 24-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 19 martie)
LIVE TEXT/ A 25-a zi de război în Ucraina (duminică, 20 martie)
LIVE TEXT/ A 26-a zi de război în Ucraina (luni, 21 martie)
LIVE TEXT/ A 27-a zi de război în Ucraina (marți, 22 martie)
LIVE TEXT/ A 28-a zi de război în Ucraina (miercuri, 23 martie)
LIVE TEXT/ A 29-a zi de război în Ucraina (joi, 24 martie)
LIVE TEXT/ A 30-a zi de război în Ucraina (vineri, 25 martie)
LIVE TEXT/ A 31-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 26 martie)
LIVE TEXT/ A 32-a zi de război în Ucraina (duminică, 27 martie)
LIVE TEXT/ A 33-a zi de război în Ucraina (luni, 28 martie)
LIVE TEXT/ A 34-a zi de război în Ucraina (marți, 29 martie)
LIVE TEXT/ A 35-a zi de război în Ucraina (miercuri, 30 martie)
LIVE TEXT/ A 36-a zi de război în Ucraina (joi, 31 martie)
LIVE TEXT/ A 37-a zi de război în Ucraina (vineri, 1 aprilie)
LIVE TEXT/ A 38-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 2 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 39 (duminică, 3 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina. Ziua 40 (luni, 4 aprilie)
LIVE TEXT/ A 41-a zi de război în Ucraina (marți, 5 aprilie)
LIVE TEXT/ A 42-a zi de război în Ucraina (miercuri, 6 aprilie)
LIVE TEXT/ A 43-a zi de război în Ucraina (joi, 7 aprilie)
LIVE TEXT/ A 44-a zi de război în Ucraina (vineri, 8 aprilie)
LIVE TEXT/ A 45-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 9 aprilie)
LIVE TEXT/ A 46-a zi de război în Ucraina (duminică, 10 aprilie)
LIVE TEXT/ A 47-a zi de război în Ucraina (luni, 11 aprilie)
LIVE TEXT/ A 48-a zi de război în Ucraina (marți, 12 aprilie)
LIVE TEXT/ A 49-a zi de război în Ucraina (miercuri, 13 aprilie)
LIVE TEXT/ A 50-a zi de război în Ucraina (joi, 14 aprilie)
LIVE TEXT/ A 51 zi de război în Ucraina (vineri, 15 aprilie)
LIVE TEXT/ A 52 zi de război în Ucraina (sâmbătă, 16 aprilie)
LIVE TEXT/ A 53-a zi de război în Ucraina (duminică, 17 aprilie)
LIVE TEXT/ A 54-a zi de război în Ucraina (luni, 18 aprilie)
LIVE TEXT/ A 55-a zi de război în Ucraina (marți, 19 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 56 (miercuri, 20 aprilie)
LIVE TEXT/ A 57-a zi de război în Ucraina (joi, 21 aprilie)
LIVE TEXT/ A 58-a zi de război în Ucraina (vineri, 22 aprilie)
LIVE TEXT/ A 59-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 23 aprilie)
LIVE TEXT/ A 60-a zi de război în Ucraina (duminică, 24 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 61 (luni, 25 aprilie)
LIVE TEXT/ A 62-a zi de război în Ucraina (marți, 26 aprilie)
LIVE TEXT/ A 63-a zi de război în Ucraina (miercuri, 27 aprilie)
LIVE TEXT/ A 64-a zi de război în Ucraina (joi, 28 aprilie)
LIVE TEXT/ A 65-a zi de război în Ucraina (vineri, 29 aprilie)
LIVE TEXT/ A 66-a zi de război în Ucraina  (sâmbătă, 30 aprilie)
LIVE TEXT/ 67 de zile de război în Ucraina (duminică, 1 mai)
LIVE TEXT/ A 68-a zi de război în Ucraina (luni, 2 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 69 (marți, 3 mai)
LIVE TEXT/ A 70-a zi de război în Ucraina (miercuri, 4 mai)
LIVE TEXT/ 71 de zile de război în Ucraina (joi, 5 mai)
LIVE TEXT/ 72 de zile de război în Ucraina (vineri, 6 mai)
LIVE TEXT/ 73 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 7 mai)
LIVE TEXT/ A 74-a zi de război în Ucraina (duminică, 8 mai)
LIVE TEXT/ A 75-a zi de război în Ucraina (luni, 9 mai)
LIVE TEXT/ A 76-a zi de război în Ucraina (marți, 10 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 77 (miercuri, 11 mai)
LIVE TEXT/ A 78-a zi de război în Ucraina (joi, 12 mai)
LIVE TEXT/ A 79-a zi de război în Ucraina (vineri, 13 mai)
LIVE TEXT/ A 80-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 14 mai)
LIVE TEXT/ 81 de zile de război în Ucraina (duminică, 15 mai)
LIVE TEXT/ A 82-a zi de război în Ucraina (luni, 16 mai)
LIVE TEXT/ A 83-a zi de război în Ucraina (marți, 17 mai)
LIVE TEXT/ A 84-a zi de război în Ucraina (miercuri, 18 mai)
LIVE TEXT/ A 85-a zi de război în Ucraina (joi, 19 mai)
LIVE TEXT/ A 86-a zi de război în Ucraina (vineri, 20 mai)
LIVE TEXT/ A 87-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 21 mai)
LIVE TEXT/ A 88-a zi de război în Ucraina (duminică, 22 mai)
LIVE TEXT/ A 89-a zi de război în Ucraina (luni, 23 mai)
LIVE TEXT/ 90 de zile de război în Ucraina (marți, 24 mai)
LIVE TEXT/ A 91-a zi de război în Ucraina (miercuri, 25 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 92 (joi, 26 mai)
LIVE TEXT/ A 93-a zi de război în Ucraina (vineri, 27 mai)
LIVE TEXT/ A 94-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 28 mai)
LIVE TEXT/ A 95-a zi de război în Ucraina (duminică, 29 mai)
LIVE TEXT/ A 96-a zi de război în Ucraina (luni, 30 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 97 (marți, 31 mai)
LIVE TEXT/ A 98-a zi de război în Ucraina(miercuri, 1 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 99 (joi, 2 iunie)
LIVE TEXT/ 100 de zile de război în Ucraina (vineri, 3 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 101 (sâmbătă, 4 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 102 (duminica, 5 iunie)
LIVE TEXT/ A 103-a zi de război în Ucraina (luni, 6 iunie)
LIVE TEXT/ A 105-a zi de război în Ucraina (miercuri, 8 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 106 (joi, 9 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 107 (vineri, 10 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 108 (sâmbătă, 11 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 109 (duminică, 12 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 110 (luni, 13 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 111 (marți, 14 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 112 (miercuri, 15 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 113  (joi, 16 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 115 (sâmbătă, 18 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 116 (duminică, 19 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 117 (luni, 20 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 118 (marți, 21 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 119 (miercuri, 22 iunie)
LIVE TEXT/ 120 de zile de război în Ucraina (joi, 23 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 121 (vineri, 24 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 124 (luni, 27 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 125 (marți, 28 iunie)
LIVE TEXT/ 126 de zile de război în Ucraina (miercuri, 29 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 127 (joi, 30 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 129 (sâmbătă, 2 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 130 (duminică, 3 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 131 (luni, 4 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 132 (marți, 5 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 133 (miercuri, 6 iulie)
LIVE TEXT/ 134 de zile de război în Ucraina (joi, 7 iulie)
LIVE TEXT/ 137 de zile de război în Ucraina (duminică, 10 iulie)
LIVE TEXT/ 138 de zile de război în Ucraina (luni, 11 iulie)
LIVE TEXT/ 139 de zile de război în Ucraina (marți, 12 iulie)
LIVE TEXT/ 140 de zile de război în Ucraina (miercuri, 13 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 141 (joi, 14 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 142 (vineri, 15 iulie)
LIVE TEXT/ 145 de zile de război în Ucraina (luni, 18 iulie)
LIVE TEXT/ 146 de zile de război în Ucraina (marți, 19 iulie)
LIVE TEXT/ 147 de zile de război în Ucraina (miercuri, 20 iulie)
LIVE TEXT/ 148 de zile de război în Ucraina (joi, 21 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 149 (vinei, 22 iulie)
LIVE TEXT/ 150 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 23 iulie)
LIVE TEXT/ 151 de zile de război în Ucraina (duminică, 24 iulie)
LIVE TEXT/ 152 de zile de război în Ucraina (luni, 25 iulie)
LIVE TEXT/ 153 de zile de război în Ucraina (marți, 26 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 154 (miercuri, 27 iulie)
LIVE TEXT/ 155 de zile de război în Ucraina (joi, 28 iulie)
LIVE TEXT/ A 156-a zi de război în Ucraina (vineri, 29 iulie)
LIVE TEXT/ 157 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 30 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 158 (duminică, 31 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 159 (luni, 1 august)
LIVE TEXT/ 160 de zile de război în Ucraina (marți, 2 august)

LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 161 (miercuri, 3 august)