Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ 145 de zile…

LIVE TEXT 145 de zile de război în Ucraina. Armata rusă ar fi folosit hărți ale Ucrainei din 1969 în timpul invaziei, susține SBU

Foto: ssu.gov.ua

Federația Rusă adună noi forțe pentru o ofensivă în regiunea Donețk. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) menționează că neavând noi câștiguri teritoriale, armata rusă prelungește războiul din Ucraina pentru a avea ocazia de a-și restabili și reface forțele pentru a lansa noi atacuri.

Între timp, la Nikolaev noaptea trecută au răsunat cel puțin 10 explozii.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.


Cronologia evenimentelor din Ucraina. Luni, 18 iulie

UDATE 21:45 Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) susține că unii dintre comandanții armatei Federației Ruse au utilizat în timpul invaziei hărți topografice ale Ucrainei din 1969. 

Acest lucru este dovedit de documentele invadatorilor, pe care SBU le-a confiscat la fața locului din raioanele din regiunea Harkov, ocupată anterior”, notează autoritățile ucrainene.

Potrivit SBU, deși hărțile au numere de înmatriculare recente și chiar și un sigiliu, „la o inspecție mai atentă poate fi observat că au fost fabricate în 1969”.

Pe hărțile ocupanților, complexul de locuințe Saltivskyi din Harkov, care a fost construit de la începutul anilor 70 ai secolului trecut, este complet absent. Lacurile de acumulare Travyanske și Murom, construite în anii șaptezeci, lipsesc și ele. Iar granița de stat dintre Ucraina și Rusia este desenată cu un pix, deoarece nu era deloc pe hărți”, mai menționează Serviciul de Securitate al Ucrainei.

Potrivit autorităților ucrainești, unitatea Brigăzii 138 a Federației Ruse, care ar fi folosit aceste hărți, a fost distrusă de Forțele Armate ale Ucrainei la sfârșitul lunii martie. 

UPDATE 20:30 Ucraina nu are capacitatea să doboare numeroasele rachete rusești lansate concomitent, a afirmat consilierul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, Vadym Denysenko.

„De fapt, am început să ne descurcăm mult mai bine decât la începutul războiului. Ceea ce vedem în ceea ce privește numărul de rachete doborâte este o confirmare a acestui lucru. Dar când zeci de rachete sunt lansate în același timp, din păcate, nu avem capacitatea de a doborî complet toate rachetele”, a spus acesta, potrivit Unian.

Anterior președintele Ucrainei Volodimir Zedenski a subliniat că Ucraina are nevoie de apărarea antirachetă și antiaeriană modernă, pe care o au țările NATO.

UPDATE 19:18 Oficialii ucraineni afirmă că în ultimele 24 de ore au lovit trei baze rusești în regiunea Herson, teritoriu ocupat de trupele ruse.

Serhii Khlan, consilier al șefului administrației civil-militare din Herson, a declarat că a treia țintă lovită în ultimele 24 de ore a fost în districtul Beryslav, pe malul nordic al râului Nipru.

„Baza invadatorilor a fost distrusă, unde au amplasat, de asemenea, atât depozite de echipamente, cât și de muniții”, a declarat Khlan.

Separat, Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional Sud, a declarat pentru CNN că „la ora 5 dimineața, unitățile ucrainene au lovit un depozit al inamicului, arme și echipamente, precum și un depozit de muniții în districtul Raiske și un depozit de muniții în districtul Beryslav”.

Sursa citată a geolocalizat în mod independent înregistrări video cu o explozie în Raiske, din dimineața zilei de luni.

În ultimele două săptămâni, forțele ucrainene au țintit aproape zilnic depozite de muniții și posturi de comandă rusești din Herson, în încercarea de a întrerupe liniile de aprovizionare rusești.

UPDATE 17:40 Miniştrii europeni de externe au aprobat încă un pachet de ajutor militar oferit Ucrainei de UE, în valoare de 500 de milioane de euro, a anunţat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, transmite Agerpres.

”Europa continuă să susţină pacea şi să apere valorile noastre”, a justificat Michel acest nou ajutor destinat în principal înarmării Ucrainei, al cincilea oferit de UE şi care aduce la circa 2,5 miliarde de euro valoarea asistenţei militare europene oferite acestei ţări de la începerea agresiunii ruse pe 24 februarie.

Ajutorul constă în armament, echipamente, combustibili şi materiale sanitare şi este finanţat prin ”Facilitatea Europeană pentru Pace” (EPF), un mecanism separat de bugetul UE.

În plus faţă de ajutorul militar acordat la nivelul UE, state membre ale blocului comunitar au livrat Ucrainei arme, muniţii şi alte materiale pentru armată de asemenea prin înţelegeri bilaterale cu aceasta.

UPDATE 16:16 Luni, 18 iulie, Rada Supremă a Ucrainei a votat pentru revocarea Maryna Lazebnaya din funcția de ministră a politicii sociale.

După cum a relatat deputatul popular al Ucrainei Yaroslav Zheleznyak pe canalul Telegram, 277 de aleși ai poporului au votat pentru demisia ministrei.

Oksana Zholnovich, actuala șefă a Departamentului de Politică Socială și Asistență Sanătății din Biroul președintelui Volodimir Zelensky, o poate înlocui, dar nu este singura candidată pentru această funcție.

UPDATE 15:10 În orașul Toretsk, regiunea Donețk, șase persoane au murit în urma bombardamentelor lansate de ruși.

Informația a fost furnizată de Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei.

„În dimineața zilei de astăzi, 18 iulie, Toretsk a fost bombardat: o clădire cu două etaje în care se aflau oameni a fost distrusă în urma unui impact cu un proiectil”, se menționează în raportul autorităților.

UPDATE 14:00 Rușii au atacat districtul Synelnyki din regiunea Dnipropetrovsk. Conform datelor preliminare, nu au existat victime.

Ocupanții ruși au lansat o rachetă, distrugând depozite cu peste cinci mii de tone de cereale.

Valentin Reznichenko, șeful administrației militare regionale Dnipropetrovsk, a anunțat acest lucru pe canalul său Telegram.

„Regiunea noastră este din nou sub focul rusesc. Inamicul a bombardat districtul Synelnyk. Racheta a lovit liftul. Acolo au fost distruse depozite cu peste cinci mii de tone de cereale”, se spune în postare.

UPDATE 13:30 Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, l-a numit pe primul adjunct al șefului Serviciului de Securitate al Ucrainei, Vasyl Malyuk, ca șef interimar al Serviciului de Securitate al Ucrainei.

Decretul prezidențial a fost publicat pe site-ul șefului statului.

„Primul adjunct al șefului Serviciului de Securitate al Ucrainei, Malyuk Vasyl Vasyliovych, va îndeplini temporar atribuțiile șefului Serviciului de Securitate al Ucrainei”, se arată în textul decretului.

UPDATE 11:50 Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu școala de medicină din orașul Konstantinovka, regiunea Donețk, care a fost bombardată de armata rusă pe 16 iulie. Fotografiile au fost publicate de șeful administrației militare regionale, Pavel Kirilenko.

UPDATE 11:40 De la începutul agresiunii pe scară largă a Federației Ruse, SBU a investigat peste 500 de proceduri privind faptele activităților de colaborare. Acest lucru a fost raportat de centrul de presă al SBU.

Așadar, în regiunea Lugansk, ofițerii serviciilor secrete l-au expus pe fostul deputat al consiliului regional din Partidul Regiunilor pentru cooperarea cu ocupanții.

Un alt colaborator din regiunea Lugansk a fost de acord să fie numit în așa-numitul „Parchet al districtului Belokurakinsky al LPR”. De asemenea, a fost întocmit un raportat despre suspiciunea unui locuitor din Starobelsk, care la începutul lunii mai a devenit inspectorul șef al comitetului vamal al „LPR”.

Potrivit SBU, în regiunea Donețk, doi rezidenți din Mariupol au acceptat în mod voluntar să ocupe funcții de acționare temporară în conducerea „departamentului de district al Ministerului Afacerilor Interne al RPD”.

În regiunea Herson, ofițerii SBU au deschis proceduri împotriva unui profesor de la una dintre școlile din Kakhovka, care a intrat în rândurile administrației ocupației și a fost numit director al unei instituții de învățământ.

Măsurile complexe de investigații sunt în desfășurare, anunță autoritățile ucrainene.

UPDATE 11:00 În dimineața zilei de luni, 18 iulie, trupele de ocupație ruse au lansat lovituri asupra orașului Kramatorsk. Despre asta a anunțat primarul orașului, Alexander Goncharenko, pe pagina sa de Facebook.

„Dimineață tare în Kramatorsk. 4 atacuri asupra zonei industriale”, a scris el.

UPDATE 10:10 Două persoane au fost ucise și alte două au fost rănite în regiunea Harkov în urma bombardamentelor lansate de ruși duminică noaptea. Anunțul a fost făcut de Oleg Synegubov , șeful Administrației Militare Regionale Harkov.

„Potrivit Centrului regional de asistență medicală de urgență, o femeie de 67 de ani din satul Kalinovo și un bărbat de 38 de ani din Pechenegh au fost uciși în regiune în cursul zilei, ca urmare a agresiunii ruse. O femeie de 41 de ani din satul Kalinovo și un bărbat de 75 de ani au fost răniți și internați în Pecenegs”, a spus el.

UPDATE 8:30 În ultimele 24 de ore, în urma bombardării așezărilor din regiunea Donețk, două persoane au fost ucise, iar alte 10 au fost rănite. Acest lucru a fost raportat de șeful administrației militare regionale, Pavel Kirilenko.


„Pe 17 iulie, rușii au ucis 2 civili din Donbass: în Avdiivka și New Donbass. Alte 10 persoane au fost rănite”, se arată în comunicat.

În prezent, autoritățile menționează că este imposibil să se stabilească numărul exact de victime în Mariupol și Volnovakha.

UPDATE 8:00 În noaptea de luni, 18 iulie, ocupanții ruși au recurs la un nou bombardament masiv asupra orașului Nikolaev. Anunțul a fost făcut de primarul orașului, Oleksandr Sienkevych, printr-un mesaj postat pe Telegram. La ora 03:06 a fost anunțată o alertă aeriană în oraș și regiune.

Din nou bombardament masiv al Nikolaev. În oraș se aud explozii puternice. S-au auzit deja aproximativ 10”, a transmis primarul.

Sienkovych a subliniat că alerta aeriană continuă. El a cerut locuitorilor orașului să nu ignore regulile de siguranță. 

Comandamentul Operațional „Sud” a anunțat că ocupanții ruși au început să folosească sistemul de apărare aeriană S-300 pentru a bombarda Nikolaev. Această armă este concepută în primul rând pentru a doborî ținte aeriene. În acest sens, recentul bombardament a provocat pagube importante orașului.

UPDATE 7:50 Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) menționează că neavând noi câștiguri teritoriale, armata rusă prelungește războiul din Ucraina pentru a avea ocazia de a-și restabili și reface forțele pentru a lansa noi atacuri. Între timp, rușii adună noi forțe pentru o ofensivă în regiunea Donețk.


ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: