Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 108. Ursula von der Leyen: Avizul Comisiei Europene privind aderarea Ucrainei la UE va fi gata săptămâna viitoare

Sursa: Digi24
Sursa: Digi24

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, armata rusă a înregistrat pierderi umane, care ajung la circa 32 de mii de persoane, potrivit Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Totodată, circa 10 mii de soldați ucraineni au murit de la începutul invaziei, raportează Alexei Arestovich, consilier al președintelui ucrainean.

Procuratura Generală a Ucrainei investighează 16.486 de dosare penale legate de crime de război ale armatei ruse.

Între timp, luptele continuă în Severodonețk, iar în regiunea Lugansk, trupele ruse au atacat satul Vrubovka cu ajutorul sistemului de aruncător de flăcări.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Sâmbătă, 11 iunie:

UPDATE: În timpul vizitei la Kiev, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a spus președintelui Volodimir Zelenski că avizul executivului UE cu privire la cererea Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană va fi gata până la sfârșitul săptămânii viitoare, transmite Digi24.

„Discuţiile de astăzi ne vor permite să finalizăm evaluarea noastră până la finalul săptămânii viitoare”, a declarat Ursula von der Leyen după o întrevedere cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, transmit AFP şi dpa.

La rândul său, şeful statului ucrainean a spus că un răspuns afirmativ din partea UE la cererea de aderare formulată de Ucraina ar fi un moment istoric pentru Europa.

„Un răspuns pozitiv din partea Uniunii Europene la cererea Ucrainei de aderare la UE ar fi un răspuns pozitiv la întrebarea dacă proiectul european are sau nu un viitor”, a afirmat Zelenski.

Potrivit acestuia, poporul ucrainean „are deja o contribuţie enormă la apărarea libertăţii comune”.

„Ucraina este recunoscătoare pentru al şaselea pachet de sancţiuni adoptat de UE contra Rusiei, dar din păcate războiul continuă, aşa că este necesar un al şaptelea pachet de sancţiuni, care ar trebui să fie şi mai dure”, a adăugat Volodimir Zelenski.

UPDATE: Ucrainenii anunță că încă doi generali ruși au fost uciși în război. Un consilier prezidențial a precizat că cei doi militari au fost omorâți în Herson.

Singura informație este că unul dintre ei era general FSB însărcinat cu organizarea așa-zisului referendum pentru anexarea regiunii Herson la Federația Rusă.

În 6 iunie, armata ucraineană a anunțat că Moscova a mai pierdut un general în Ucraina – al 11-lea în acest război, fiind vorba despre generalul-maior Roman Kutuzov, comandantul Armatei a 5-a. Ucrainenii au publicat ca dovadă fotografia cu trupul acestuia.

Rusia a pierdut un număr mare de ofițeri de rang înalt în invazia declanșată de Vladimir Putin. 

Pe lângă generali, cel puțin 49 de colonei au fost uciși în războiul cu Ucraina. 

UPDATE: Organizaţia neguvernamentală rusă Comitetul împotriva Torturii a fost desemnată vineri „agent străin” de către autorităţile ruse, în plină represiune împotriva societăţii civile în Rusia, transmite Agerpres.

UPDATE: Peste 800.000 de persoane din regiunile separatiste din estul Ucrainei au primit cetăţenia rusă printr-o procedură simplificată în ultimii trei ani, conform agenţiei ruse de presă TASS. Numai 1% dintre solicitările rezidenţilor din autoproclamatele republici Luhansk şi Doneţk au fost respinse, anunță Ministerul rus de Interne.

UPDATE: Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este din nou, în Ucraina. Șefa executivului de la Bruxelles a ajuns sâmbătă, 11 iunie, la Kiev, pentru discuții privind aspirațiile Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană, transmite Digi24.

UPDATE: Zelenski respinge petiția privind ridicarea interdicției pentru bărbații cu vârsta între 18 și 60 de ani de a părăsi Ucraina, transmite Kyiv Independent. Președintele Volodimir Zelenski a precizat că, în conformitate cu articolul 17 din Constituție, protejarea suveranității Ucrainei este responsabilitatea poporului său. În același timp, articolul 64 din Constituție permite ca drepturile și libertățile să fie limitate în timpul legii marțiale care a fost în vigoare din 24 februarie.

UPDATE: Luptele continuă în Severodonețk, iar în regiunea Lugansk, trupele ruse au atacat satul Vrubovka cu ajutorul sistemului de aruncător de flăcări.

UPDATE: Procuratura Generală a Ucrainei investighează 16.486 de dosare penale legate de crime de război ale armatei ruse. În acest moment, 111 suspecți trec prin ele.

Alți 623 de suspecți sunt conducerea de vârf a Rusiei, vinovată de declanșarea unui război de agresivitate. Întrucât se află în Federația Rusă, li se va aplica un mecanism special de investigații în lipsă.

UPDATE: De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, armata rusă a înregistrat pierderi umane, care ajung la circa 32 de mii de persoane, potrivit Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Pierderile totale în luptă ale inamicului din 24.02 până în 11.06 s-au ridicat aproximativ la: personal – circa 32.050 (+150) persoane lichidate, tancuri – 1419 (+10) unități, vehicule blindate de luptă – 3466 (+16) unități, sisteme de artilerie – 712 (+0) unități, unități MLRS-222 (+0), sisteme de apărare aeriană -97 (+0) unități, aeronave – 212 (+0) unități, elicopter 1 unitate de nivel operațional-tactic – 579 ( +7 ), rachete de croazieră – 125 (+0), nave / bărci – 13 (+0) unități, echipamente auto și tancuri – 2448 (+10) unități, echipamente speciale – 54 (+ 0)”, informează autoritățile ucrainene.

Trupele ruse au suferit cele mai mari pierderi în direcțiile Severodonețk și Bakhmut.

Totodată, aproximativ 10 mii de apărători ucraineni au fost uciși de la începutul războiului, potrivit lui Alexei Arestovich, consilier al președintelui ucrainean.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: