Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 50-a zi…

LIVE TEXT A 50-a zi de război în Ucraina. Orașul Oleșki din regiunea Herson a fost ocupat de trupele rusești. Președintele SUA, Joe Biden, spune că este gata să viziteze Kievul

Joi, 14 aprilie, este a 50-a zi de război în Ucraina. Ucraina a anunțat că a lovit cu rachete și a avariat nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, crucișătorul „Moscova”. Autoritățile ruse susțin că nava a fost serios avariată în urma unei explozii care s-ar fi produs din cauza unui incendiu la bordul crucișătorului.

După ce Vladimir Putin a anunțat, la 24 februarie, așa-numita „operațiune de demilitarizare și denazificare” a Ucrainei, mai multe orașe ucrainene au fost distruse de bombardamente, iar mii de oameni au fost evacuați din zonele grav afectate de război.

Recent, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, anunța că principalele sarcini ale „operațiunii militare speciale au fost finalizate, astfel Rusia își va concentra eforturile pentru atingerea obiectivului principal – eliberarea Donbasului”.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Joi, 14 aprilie.
LIVE TEXT:

UPDATE 22:00 Serviciile secrete ucrainene vor putea angaja străini în serviciul militar – legea respectivă a fost adoptată de Rada Supremă. Se presupune că acest lucru va spori capacitatea de a îndeplini sarcinile atribuite informațiilor în condițiile războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei

UPDATE 21:40 Președintele SUA, Joe Biden spune că este gata să meargă personal la Kiev.

„Pregătim această decizie acum”, a spus Biden.

UPDATE 21:30 Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale de la Haga Karim Khan, aflat în vizită la Bucea și Borodianka, regiunea Kiev, spune că ceea ce se întâmplă acolo nu este un fals, așa cum încearcă să spună Kremlinul. Potrivit presei ucrainene, declarația a fost făcută în timpul unui briefing susținut la Kiev.

De asemenea, procurorul-șef al Curții Penale Internaționale de la Haga a subliniat că justiția nu trebuie să fie de partea Ucrainei sau a Federației Ruse, ci de partea umanității.

UPDATE 21:10 Orașul Oleșki din regiunea Herson a fost ocupat de trupele rusești, despre asta a anunțat primarul orașului Evgheni Rîșciuk.

„Drapelul rusesc atârnă deja pe clădirea administrației orașului”, a transmis oficialul.

UPDATE 20:20 În Bucea, 73 de cadavre au fost scoate dintr-o „groapă comună” de lângă biserica din localitatee, spune primarul Anatoli Fedoruk.

UPDATE 19:50 Pe 14 aprilie, 2.557 de oameni au fost evacuași din zonele grav afectate de război.

UPDATE 19:35 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susține că comandamentul Forțelor Armate ruse planifică un nou proces de mobilizare la nivel național. Potrivit autorităților ucrainene, unele unități rusești sunt transferate din regiunile Briansk și Kursk în regiunile Belgorod și Voronej.

De asemenea, continuă pregătirile pentru operațiuni active în regiunile Donețk și Harkov. Tot în direcția Donețk, trupele ruse încearcă să captureze Popasnaia, Rubejnoie și Severodonețk.

UPDATE 18:50 Guvernul Ucrainei împreună cu procurorul-șef al Curții Penale Internaționale de la Haga Karim Khan au discutat despre începerea unei anchete în privința crimelor de război a Rusiei în Ucraina.

Acest lucru a fost anunțat de prim-ministrul Ucrainei Denis Șmîgal.

UPDATE 18:40 Nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, crucișătorul „Moscova” a devenit cea mai scumpă pierdere militară a Rusiei în războiul cu Ucraina.

Potrivit Forbes, aceasta costă aproximativ 750 de milioane de dolari.

UPDATE 18:25 Trupele ruse au bombardat unele localități din regiunea Sumî. Mai multe case au fost avariate, spune șeful administrației regionale militare din Sumî, Dmitri Zhivitsky.

UPDATE 18:05 Ucrainenii au adunat deja 260 de milioane hrivne prin intermediul unei aplicații pentru a sprijini armata în lupta împotriva agresiunii ruse – anunță ministrul transformării digitale, Mihail Fedorov.

UPDATE 17:55 Ludmila Denisova, comisara pentru drepturile omului a Radei Supreme a Ucrainei, susține că, violența sexuală este o armă a Rusiei împotriva poporului ucrainean, scrie unian.net.

„Vioneța sexuală se aplic deja față de toți – nu doar față de femei, ci și față de fete, copii, băieți, bătrâni, bărbați – avem multe astfel de cazuri înregistrate – aceasta este o armă separată a Federației Ruse împotriva poporul ucrainean. Nu avem o cifră exactă a acestor crime săvârșite împotriva cetățenilor noștri, dar putem spune că sunt multe”, a spus Denisova.

Potrivit acesteia, informațiile despre viol și alte crime împotriva civililor provin adesea de la psihologi care lucrează cu Oficiul Avocatului Poporului. Ei primesc noi cereri de la oameni în fiecare zi.

UPDATE 17:20 Rada Supremă recunoaște oficial războiul Rusiei împotriva Ucrainei drept genocid.

De asemenea, a fost adoptat un proiect de lege care interzice simbolurile „Z” și „V” ca simboluri ale agresiunii ruse.

UPDATE 16:40 Trupele rusești au bombardat peste 300 de spitale ucrainene. De la invazia rusă asupra Ucrainei, 324 de spitale au fost avariate, dintre care 24 au fost complet distruse, spune ministrul adjunct al Sănătății din Ucraina, Oleksiy Yaremenko, scrie unian.net.

UPDATE 16:15 Serviciile secrete ucrainene au obținut și au publicat numele a doi generali ruși care, potrivit autorităților ucrainene, coordonează atacurile ruse asupra civililor din Ucraina. Conform Direcției principale de informații a Ministerului Apărării, acești doi generali urmează ordinele regimului Putin „de a distruge Ucraina”.

Foto: Unian

Solodchuk Valery, conform ofițerilor de informații, participă direct în invazia militară a Ucrainei.

„Comandă unitățile Armatei 36, alocate grupului de forțe „Est”. Din februarie până în aprilie 2022, a condus acțiunile forțelor subordonate în timpul operațiunii de acaparare a Kievului din direcția vestică. Militarii acestor unități sunt implicat în crime de război împotriva populației civile din zona Kiev”, se arată în comunicat.

Serviciile secrete ucrainene au vorbit și despre generalul Dvornikov, care a fost implicat în crime de război împotriva populației civile din Mariupol. „Dvornikov Alexander a fost numit comandant al grupului de trupe ruse implicate în invazia militară deschisă a Ucrainei la 8 aprilie 2022. Până atunci, el a comandat grupul de trupe „Sud”, a menționat Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării.

UPDATE 16:08 Viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereschuk, anunță că 30 de prizonieri de război ucraineni au fost eliberați joi într-un schimb de prizonieri cu Rusia. Vereschuk a precizat că este vorba despre 17 soldați, cinci ofițeri și opt civili. Acesta este al patrulea schimb de prizonieri, de la începuul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

UDPATE 15:45 Condiția pentru o posibilă întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelensky este semnarea unui acord de către cei doi lideri, a anunțat joi Kremlinul, scrie TASS.

„În principiu, președintele [Putin] nu a refuzat niciodată o astfel de întâlnire [cu președintele Zelensky], dar trebuie pregătite anumite condiții pentru aceasta, și anume, textul [acordului] document [de semnat]”, a declarat Peskov.

UPDATE 15:02 Guvernul olandez a instruit companiile energetice din Țările de Jos să nu plătească pentru gazul rusesc în ruble, în conformitate cu sancțiunile Uniunii Europene, a declarat joi purtătorul de cuvânt al ministerului Economiei Pieter ten Bruggencate pentru CNN.

În martie, președintele rus Vladimir Putin a ordonat companiei energetice Gazprom să convertească în ruble contractele pentru gaze naturale încheiate cu „țările neprietenoase”. Detalii aici

UPDATE 14:44 Patru persoane au murit și zece au fost rănite după un bombardament lansat de militarii ruși asupra orașului Harkov, anunță guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Siniegubov.

UPDATE 14:12 Mihail Podolyak, consilier al Președintelui Ucrainei, desemnat șeful delegației ucrainene pentru negocierile cu partea rusească, a declarat în cadrul unei emisiuni TV că negocierile cu Rusia sunt în desfășurare cu accentul pe stabilirea garanțiilor de securitate pentru Ucraina, scrie CNN.

„Consultările cu privire la obligaţiile legale care trebuie făcute, cum va fi în ceea ce priveşte un tratat multilateral sunt în desfăşurare acum”, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Mihail Podolyak, în cadrul unei intervenții telivizate.

„Trebuie să înţelegem că ruşii categoric nu vor să crească numărul de ţări care pot fi garanţii securităţii. Este important pentru noi să avem cât mai multe dintre acele ţări”, a mai adăugat Podolyak.

UPDATE 14:10 Judecătoria Lychakivsky din Lviv, la propunerea Biroului de Stat de Investigații și a Procuraturii Generale din Ucraina, a arestat 154 de bunuri mobile și imobile care aparțin lui Viktor Medvedchuk,  un prieten apropiat al președintelui rus, Vladimir Putin, și soției acestuia Oksana Marchenko. Detalii aici

UPDATE 13:00 Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei – şi fost preşedinte,a declarat joi că dacă Suedia și Finlanda se alătură NATO, Rusia va avea mai mulți adversari, scrie Tass.

Medvedev a avertizat NATO că dacă Suedia şi Finlanda se alătură alianţei militare conduse de Statele Unite atunci Rusia va trebui să îşi întărească apărarea în regiune, inclusiv prin desfăşurarea de arme nucleare. Potrivit lui Medvedev, Rusia va fi nevoită să-și consolideze forțele terestre, aeriene și navale în regiunea Mării Baltice, pentru a restabili un echilibru militar în cazul în care Suedia și Finlanda aderă la NATO.

Medvedev a precizat că „nu se mai poate vorbi despre vreun statut de neproliferare pentru regiunea baltică” dacă cele două state aderă la alianţa militară.

„Până acum Rusia nu a luat o astfel de decizie (în privința armelor nucleare) și nu avea de gând să o facă. Dar dacă ne este puternic forțată mâna… Să țineți cont că nu noi am vrut asta”, a declarat Medvedev.

UPDATE 12:30 Serviciile secrete britanice susțin că orașele Kramatorsk și Konstantinovka vor deveni următoarele ținte ale Rusiei pentru atacuri. Trupele ruse se pregătesc să-și reia ofensiva și se vor concentra asupra estului Ucrainei, atacul fiind însoțit de lovituri de rachete și artilerie la scară largă, susțin serviciile secrete britanice.

UPDATE 11:50 Ministrul de Externe şi Apărare al Irlandei, Simon Coveney, vizitează, joi, zonele din capitala ucraineană, Kiev, direct afectate de invazia rusă şi se va întâlni cu omologii săi, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, şi ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, scrie BBC.

Departamentul de Afaceri Externe al Irlandei a precizat că discuţiile lui Coveney cu guvernul ucrainean se vor concentra asupra modului în care Irlanda poate continua „să ofere sprijin politic, de securitate şi umanitar Ucrainei, să asiste Ucraina în cererea sa de statut de candidat la UE, să aplice sancţiuni suplimentare ale UE împotriva Rusiei şi să tragă Rusia la răspundere pentru invazia sa brutală şi nejustificată”.

UPDATE 11:00 Primarul orașului Melitopol susține că militarii ruși au răpit peste 100 de localnici „ca să înregistreze filmulețe video cu aceștia pentru Ziua Victoriei”, scrie presa ucraineană.

De la 1 martie, de când militarii ruși au preluat controlul asupra orașului Melitopol, rușii au răpit peste 100 de oameni, susține primarul Melitopolului Ivan Fedorov.

„Cred că răpirea civililor este principalul motiv pentru care oamenii părăsesc teritoriile ocupate. Oamenii pot fi răpiți de acasă, de pe stradă fără nicio explicație, iar acest lucru se face deja sistematic. În orașul Melitopol, în perioada ocupației, peste 100 de oameni au fost răpiți. Unii au fost ținuți câteva ore, alții au fost ținuți câteva zile. Există exemple când oamenii sunt ținuți mai mult de o lună. De exemplu, președintele Consiliului raional Melitopol, Serghei Prima, a fost ținut captiv mai bine de o lună”, a spus Fedorov.

Potrivit primarului, militarii ruși răpesc locuitorii Melitopolului pentru a înregistra filmulețe video pentru 9 mai, Ziua Victoriei.

UPDATE 10:30 De la începutul invaziei ruse, în Ucraina au murit 197 de copii, iar 350 au fost răniți, anunță joi, 14 aprilie, Oficiul Procurorului General al Ucrainei.

Cele mai multe victime în rândul copiilor, potrivit autorităților ucrainene, sunt în regiunea Donețk – 115, Kiev – 105, Harkov – 81, Cernihiv – 54, Nikolaev – 40, Lugansk – 36, Zaporojie – 23, Herson – 38, Sumî – 16, Jitomir – 15.

UPDATE 10:02 Viceprim-ministra Ucrainei Irina Vereshchuk a anunțat că joi, 14 aprilie, vor fi disponibile nouă coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din mai multe zone din Ucraina.

„Din orașele Mariupol, Berdyansk, Tokmak și Energodar până la Zaporojie cu transportul propriu. Severodonetsk – Bakhmut. Lysychansk – Bakhmut. Popasna – Bakhmut. Rubijne – Bakhmut”, anunță Vereshcuk.

Anunțul vine la o zi după că miercuri nu au fost amenajate coridoare, în parte, spusese Vereshchuk, pentru că Rusia nu a putut să-și controleze forțele de pe teren și să respecte încetarea focului local convenită în timp ce oamenii erau scoși din mijlocul teatrelor de operații. 

UPDATE 9:45 Reprezentanţii speciali ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi ai Consiliului Europei au făcut apel, joi, la Rusia să înceteze agresiunea şi distrugerea locurilor religioase şi a lăcaşurilor de cult din Ucraina, potrivit unui comunicat comunicat.

„Pe măsură ce atacul militar rusesc împotriva Ucrainei continuă, deplângem victimele războiului şi deplângem milioanele de oameni forţaţi să îşi părăsească locuinţele şi ţara, căutând adăpost şi siguranţă în Ucraina, în Europa şi nu numai. Copiii, femeile şi persoanele în vârstă sunt deosebit de vulnerabile. Multe victime ale războiului suferă traume psihologice profunde”, se arată în comunicat.

UPDATE 9:15 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță joi, 14 aprilei, în cel mai recent raport cu privire la războiul din Ucraina, că trupele ruse își întăresc unitățile în zona Severodonețk.

Armata ucraineană susține că forțele ruse continuă să lanseze lovituri sistematice cu rachete și bombe asupra infrastructurii militare și civile din regiunile Harkov, Donețk și Zaporojie.

UPDATE 8:20 Statele Unite vor furniza Ucrainei 11 elicoptere Mi-17, care anterior erau destinate Afganistanului.

Statele Unite, ca parte a unui nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, vor furniza elicoptere Mi-17, care anterior erau destinate să fie trimise în Afganistan. Acest lucru a fost declarat de secretarul de presă al Departamentului de Apărare al SUA, John Kirby, potrivit „Voice of America”.

UPDATE 8:00 Autoritățile ucrainene anunță că un tir de rachetă a provocat un incendiu la bordul crucișătorului rusesc, „Moscova”, scrie presa ucraineană. Guvernatorul ucrainean al regiunii sudice Odessa, Maxim Marshenko, a declarat că „rachetele Neptun care protejează Marea Neagră au provocat daune majore navei rusești”. Consilierul prezidențial Oleksii Arestovici a declarat într-o intervenție pe YouTube că „s-a petrecut o surpriză cu nava-amiral a flotei ruse din marea Neagră”. Detalii aici

Nava „Moscova” este nava care le-a cerut grănicerilor ucraineni să se predea și care a primit în replică înjurătura „Navă rusească, du-te…”.

La rândul său, Rusia a admis că nava-amiral a flotei sale din Marea Neagră a fost grav avariată și echipajul a fost evacuat în urma unei explozii. Conform Ministerului rus al Apărării, un incendiu pe crucișătorul de rachete Moscova a provocat explozia muniției, scrie TASS.

După ce Vladimir Putin a anunțat, la 24 februarie, așa-numita „operațiune de demilitarizare și denazificare” a Ucrainei, mai multe orașe ucrainene au fost distruse de bombardamente, iar mii de oameni au fost evacuați din zonele grav afectate de război.

ZdG a acoperit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia fiecărei zile de război.