Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 35-a zi…

LIVE TEXT A 35-a zi de război în Ucraina. O conductă de gaz a fost avariată la Harkov în urma bombardamentelor. Cel puțin două explozii au avut loc în regiunea Dnepropetrovsk

Sursa foto: unian.net

În a 35-a zi de război în Ucraina, mai multe rachete au fost doborâte peste Kiev. ONU raportează că, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, aproximativ 1200 de persoane au fost ucise. Forțele ucrainene susțin că au preluat controlul asupra orașului Irpin. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei spune că Rusia și-a desfășurat aproximativ 2.000 de militari din teritoriile ocupate ale Georgiei în Ucraina. Serviciile secrete britanice susțin că declarațiile rusești despre scăderea „activității” în jurul Kievului și rapoartele despre retragerea unor unități rusești din aceste zone pot indica faptul că Kremlinul a recunoscut pierderea inițiativei în regiune.

Președintele fracțiunii „Servitorul Poporului”, David Arakhamia, șeful delegației ucrainene, a dezvăluit detalii despre tratatul propus de Kiev în cadrul negocierilor cu Federația Rusă, care au avut loc marți, 29 martie, în Turcia. Arakhamia a declarat că reprezentanții delegației ucrainene nu au semnat niciun document – ei doar au prezentat propunerile Ucrainei. Ucraina sugerează că viitorul tratat ar trebui să stipuleze că toate țările garante nu numai că nu se opun aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, dar ar trebui să ajute în acest proces.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Miercuri, 30 martie
LIVE TEXT:

UPDATE 22:35 Cel puțin două explozii au avut loc în regiunea Dnepropetrovsk. O rachetă a lovit o fabrică din Novomoskovsk. Al doilea bombardament a distrus depozitul de petrol din Nipro.

UPDATE 22:25 În urma bombardamentelor de la Harkov, o conductă de gaz a fost avariată, scrie presa ucraineană.

UPDATE 22:20 Viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk, anunță că miercuri, pe 30 martie, în Zaporojie au fost evacuate 1.530 de persoane: 812 persoane din Mariupol, 718 persoane din regiunea Zaporojie.

UPDATE 22:06 Ministerul rus al Apărării anunță că forțele armate ale Rusiei, „declară „regim de tăcere” de la ora 10:00 pe 31 martie 2022, și deschid un coridor umanitar suplimentar pentru evacuarea civililor și cetățenilor străini de la Mariupol la Zaporojie, cu un punct intermediar în Berdiansk”. Despre asta anunță postul de televiziune al Ministerului rus al Apărării „Zvezda”.

UPDATE 21:35 Republica Belarus neagă implicarea sa în războiul împotriva Ucrainei, dar își oferă spațiul aerian și teritoriul pentru lansarea atacurilor. Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei „țara care își oferă spațiul aerian și teritoriul său pentru a lansa lovituri împotriva altei țări poate fi considerată agresor”, scrie unian.net.

UPDATE 21:30 De la începutul războiului, aproximativ 15% din fondul locativ al orașului Harkov a fost distrus. Despre asta anunță primarul orașului, Igor Terekhov.

„În total, în Harkov au fost distruse 1.531 de obiecte, inclusiv 1.292 de clădiri rezidențiale. Armata rusă a distrus 70 de şcoli, 54 de grădiniţe, 16 spitale. Sunt 239 de clădiri administrative în ruine”, a spus primarul orașului Harkov.

UPDATE 21:05 Explozie puternică în Harkov.

UPDATE 20:30 Orașul Nipro a fost atacat cu rachete, anunță primarul Borys Filatov.

UPDATE 19:30 Statul Major al forțelor armate ale Ucrainei anunță că trupele ruse se retrag parțial de pe teritoriul regiunilor Kiev și Cernihiv.

UPDATE 19:15 Președintele Ucrainei, Vladimir Zelensky a discutat la telefon cu președintele american Joe Biden. Potrivit lui Zelensky, cei doi lideri au discutat despre o posibilă asistență în domeniul apărării, precum și despre asistență financiară și umanitară.

UPDATE 18:45 Ministerul rus al Apărării anunță că „toate sarcinile majore ale forțelor armate ruse din zonele Kiev și Cernihiv au fost îndeplinite”. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, armata rusă intenționează să „finalizeze operațiunea pentru eliberarea completă a Donbasului”.

UPDATE 18:30 Două persoane au murit, cinci au fost rănite, iar 21 de persoane au fost salvate de sub dărâmături în orașul Lisichansk, regiunea Lugansk. Potrivit primarului din Lisichansk, Serghei Gaidai, în oraș bombardamentele nu contenesc.

UPDATE 18:00 Președintele Ucrainei Volodimir Zelensky a susținut un discurs în Parlamentul Norvegiei, în contextul invaziei Rusiei asupra Ucrainei. În cadrul discursului său, Zelensky a cerut Norvegiei să închidă porturile sale pentru navele rusești și a menționat că „pentru a restabili pacea, sancțiunile împotriva Rusiei trebuie impuse în fiecare săptămână”.

UPDATE 17:23 Propunerile scrise ale Ucrainei, transmise Rusiei la întâlnirea de la Istanbul, conțin prevederi privind refuzul Kievului de a adera la NATO și armele nucleare. Acest lucru a fost declarat miercuri de șeful delegației ruse, consilierul prezidențial Vladimir Medinsky, la postul de televiziune Russia-24, scrie TASS.

UPDATE 17:04 În orașul Nikolaev a fost emisă o alertă de raid aerian. Despre asta anunță șeful Administrației Regionale de Stat Nikolaev, Vitaly Kim.

UPDATE 17:02 Cancelarul german Olaf Scholz i-a spus președintelui ucrainean Volodimir Zelensky că Germania este pregătită să acționeze ca un garant de securitate al Ucrainei, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german la Berlin, notează Reuters.

UPDATE 17:00 După ce forțele armate ale Ucrainei au anunțat despre eliberarea orașului Irpin, primarul Alexander Markushin a anunțat că revenirea oamenilor în oraș este încă periculoasă deoarece forțele armate ale Rusiei continuă să-l bombardeze. Declarația a fost făcută în cadru unui briefing, transmite Unian pe Telegram.

UPDATE 16:55 Jurnalistul Yuri Shvets, fost agent KGB, fost coleg de clasă al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat într-un interviu „că dacă Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina, SUA va lansa un atac aerian asupra Kremlinului”, scrie Unian.

UPDATE 16:42 Peste 4 milioane de persoane, adică aproape 10% din populația Ucrainei de dinainte de război, au fugit din țara lor de origine de la începutul invaziei rusești, la sfârșitul lunii februarie, a declarat miercuri, 30 martie, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), Filippo Grandi, transmite CNN.

UPDATE 16:28 Trupele ruse au atacat cu focuri de artilerie orașul Lisichansk, regiunea Lugansk. În urma atacului a avut de suferit o familie, doi copii se află în stare gravă. Despre asta anunță șeful administrației militare regionale din Lugansk, Serghei Gaidai. Detalii aici.

UPDATE 16:00 Trupele ruse manevrează în apropiere de Odesa. Vladislav Nazarov, ofițer al comandamentului operațional „Sud”, a declarat că pericolul unui asalt amfibiu din partea forțelor rusești este iminent, scrie unian.net.

„Navele inamice continuă să manevreze, amenințarea unei aterizări amfibie rămâne. Inamicul efectuează cu insistență atacuri aeriene. Prin urmare, forțele și mijloacele de apărare aeriană și întregul sistem de apărare al regiunii noastre sunt clar stabilite, noi suntem gata să contracarăm orice provocare a inamicului”, a spus Nazarov.

El a făcut apel la populație să fie vigilentă, să nu facă „fotografii, videoclipuri care ajută inamicul”.

UPDATE 15:40 Cel puțin 15 oameni au fost uciși, iar 34 au fost răniți, în urma atacului de marți, 29 martie, asupra clădirii administrației regionale de stat din Nikolaev, scrie presa ucraineană. Detalii aici.

UPDATE 15:05 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, va susține un discurs săptămâna viitoare în Parlamentul României. Un anunț în acest sens a fost făcut miercuri, 30 martie, de către fostul prim-ministru al României Florin Cîțu, actualul președinte al Senatului României. Detalii aici.

UPDATE 14:42 Moscova nu poate afirma ceva foarte promițător sau progrese în negocierile dintre Federația Rusă și Ucraina, mai este mult de muncă, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, răspunzând la o întrebare despre discuțiile dintre Rusia și Ucraina care au avut loc cu o zi înainte la Istanbul. Detalii aici.

UPDATE 14:21 Jurnalistul Yuri Shvets, fost agent KGB, fost coleg de clasă al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat într-un interviu că ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, a dispărut din spațiul public în urmă cu două săptămâni din motiv că acesta a fost ocupat să caute muniție. Detalii aici.

UPDATE 14:19 Jurnaliştii de investigaţie de la „Ukrainska Pravda” anunță că au găsit în Dubai, devenit recent refugiu pentru elita rusă după invazia militară rusă a Ucrainei, o vilă luxoasă a liderului Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin. Detalii aici.

UPDATE 13:42 Semnarea unui tratat de pace cu Rusia este posibilă sub rezerva retragerii complete a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei. Asta spune președintele fracțiunii „Servitorul Poporului”, David Arakhamia, șeful delegației ucrainene. Detalii aici.

UPDATE 13:14 Aleksey Arestovich, consilier al șefului Oficiului Președintelui Ucrainei, susține că faza activă a ostilităților din Ucraina va dura „încă o săptămână, poate mai mult”. Detalii aici.

UPDATE 13:12 Forțele ruse bombardează aproape toate satele și orașele de pe linia frontului care separă teritoriul controlat de guvernul ucrainean de zonele deținute de separatiști susținuți de ruși, a spus guvernatorul regional Pavlo Kirilenko. Detalii aici.

UPDATE 13:10 Ucraina şi Rusia au convenit asupra a trei culoare umanitare de evacuare a cetăţenilor pentru miercuri, a anunţat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk. Detalii aici.

UPDATE 12:24 Șeful Administrației Regionale de Stat Cernihiv susține că nu a existat nicio reducere a acțiunilor militare în direcția orașului, transmite NEXTA.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a anunțat că a decis încetarea acțiunilor militare în direcțiile Kiev și Cernihov. Șeful delegației ruse, Vladimir Medinski, consilierul președintelui rus Vladimir Putin,a declarat că reducerea acțiunilor militare în direcțiile Kiev și Cernihiv nu înseamnă „încetarea focului”.

UPDATE 12:21 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a calificat semnalele de la platforma de negocieri cu Rusia drept pozitive, dar spune că aceste semnale „nu îneacă exploziile obuzelor rusești”. Detalii aici.

UPDATE 12:17 La Mariupol, soldații ruși au tras în mod deliberat asupra unei clădiri marcate cu semnul „Crucea Roșie”. Acest lucru a fost raportat de conducerea Batalionului „Azov”. Detalii aici.

UPDATE 11:51 Unele unități rusești s-au întors în Belarus după ce au suferit pierderi grele pe câmpul de luptă în Ucraina pentru a se reorganiza și aproviziona, a declarat miercuri, 30 martie, Ministerul britanic al Apărării. Detalii aici.

UPDATE 11:33 Camera inferioară a Parlamentului Canadei a cerut guvernului să introducă un regim de călătorie fără viză pentru cetățenii ucraineni. Detalii aici.

UPDATE 11:18 Regatul Unit intră într-o „nouă fază” de sprijin pentru Ucraina, iar guvernul britanic ia în considerare ce echipament militar poate furniza către autoritățile ucrainene. Detalii aici.

UPDATE 10:58 Ucraina solicită Consiliului de Securitate al ONU să ia imediat măsuri pentru demilitarizarea zonei de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl și să introducă o misiune specială a ONU în această zonă. Despre acest lucru a anunțat vicepremiera și ministra pentru reintegrarea teritoriilor ocupate ale Ucrainei, Irina Vereshchuk. Detalii aici.

UPDATE 10:33 Jurnaliștii de la Faridaily susțin că au intrat în posesia unui draft ce conține propuneri scrise pentru un tratat privind garanțiile de securitate ale Ucrainei. Detalii aici.

UPDATE 10:28 Noi imagini din satelit care arată blocuri distruse din centrul orașului ucrainean Mariupol, asediat de trupele rusești, au fost surprinse de Maxar Technologies. La nord-est de oraș, pot fi observate poziții militare rusești, inclusiv vehicule staționate chiar lângă clădiri rezidențiale. Detalii aici.

UPDATE 10:24 Reprezentantul permanent al Marii Britanii la ONU a declarat că țara este pregătită să-și „joace rolul” în furnizarea de garanții de securitate pentru Ucraina, dacă Kievul o cere. Declarația în acest sens a fost făcută de reprezentanta Marii Britanii la ONU, Barbara Woodward. Detalii aici.

UPDATE 10:23 Rusia a declarat că va elabora până joi aranjamente practice pentru ca firmele străine să plătească pentru gazele importate în ruble, ceea ce crește probabilitatea unor întreruperi ale aprovizionării, în condițiile în care Occidentul a respins până acum cererea Moscovei. Detalii aici.

UPDATE 09:36 Numărul persoanelor ucise în urma atacului cu rachete asupra clădirii administrației regionale de stat din orașul Nikolaev a crescut la 12, iar 34 de oameni au fost răniți. Anunțul a fost făcut de șeful administrației militare regionale Nikolaev, Vitaly Kim, într-o postare pe pagina sa de Telegram.

El a menționat că operațiunea de salvare încă continuă. „În prezent: 34 de răniți și 12 morți”, a spus Kim.

Potrivit datelor preliminare, numărul persoanelor care se aflau în clădire este mai mare decât numărul celor răniți și uciși.

UPDATE 09:31 Rusia și-a desfășurat aproximativ 2.000 de militari din teritoriile ocupate ale Georgiei în Ucraina, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Detalii aici.

UPDATE 09:28 Declarațiile rusești despre scăderea „activității” în jurul Kievului și rapoartele despre retragerea unor unități rusești din aceste zone pot indica faptul că Kremlinul a recunoscut pierderea inițiativei în regiune. Cel puțin asta arată rapoartele serviciilor secrete britanice. În acest context, Pentagonul a anunțat că de fapt Rusia regrupează trupele ruse de la periferia capitalei Kiev, nu le reduce. Detalii aici.

UPDATE 09:10 De la începutul invaziei militare a Federației Ruse în Ucraina, 145 de copii au murit, 222 de copii au fost răniți, anunță Procuratura Generală a Ucrainei, scrie unian.net.

Copiii au suferit cel mai mult în regiunile: Kiev – 69, Harkiv – 49, Donețk – 54, Cernihiv – 39, Mykolaiv – 30, Lugansk – 28, Zaporozhye – 22, Herson – 25, Kiev – 16, Sumy – 16, Jytomyr – 15 regiuni.

Din cauza bombardamentelor, 790 de instituții de învățământ au fost avariate, 75 dintre ele au fost complet distruse. Cea mai gravă situație este în regiunile Donețk, Harkov, Nikolaev, Sumy, Kiev, Herson, Cernihiv și orașul Kiev.

UPDATE 09:04 În regiunea Lugansk, rușii au bombardat Severodonețk, Rubizhne, Popasnaya, Kremennaya și Lisichansk. Despre asta a anunțat șeful regiunii Luhansk, Serghei Gaidai.

„În jurul orei 6:30, inamicul a deschis focul cu arme grele asupra zonelor rezidențiale ale unuia dintre cartierele Lisichansk. Există distrugeri semnificative de clădiri înalte. Se precizează informații despre numărul morților și răniților. Există multe blocaje. Salvatorii încearcă să salveze cei vii”, a scris el.

UPDATE 08:51 De la debutul războiului provocat de Rusia în Ucraina, aproximativ 1200 de persoane au fost ucise, raportează ONU, scrie unian.net.

„UNHCHR consideră că cifrele reale sunt mult mai mari, în special pe teritoriul controlat de guvern, și mai ales în ultimele zile, deoarece informațiile din unele locuri în care au avut loc lupte intense au fost amânate și multe rapoarte sunt încă în așteptarea confirmării”, se arată în comunicat. în document.

UPDATE 08:49 Mai multe rachete au fost doborâte astăzi deasupra Kievului. Anunțul a fost făcut de consilierul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, Vadym Denisenko, scrie presa ucraineană.

„Din câte putem vorbi acum, mai multe rachete au fost doborâte deasupra capitalei. Acum situația este clarificată”, a spus el.

ZdG a oglindit fiecare zi a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia fiecărei zile de război.