Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 97. Rusia reduce livrările de gaze către Europa. Gazprom anunţă că sistează aprovizionarea cu gaze a principalului furnizor olandez

A început a 97-a zi de război în Ucraina. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că Rusia avansează spre regiunile de est ale Ucrainei pe două direcții. Se regrupează și se pregătesc pentru o ofensivă în direcția Limansk. Luptele continuă și în direcțiile Severodonețk și Bahmut.

După ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat, pe 24 februarie, o „operațiune militară specială” în Ucraina, mai multe orașe au fost distruse de rachetele rusești, iar mii de oameni au fost nevoiți să fugă din calea războiului. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Marți, 31 mai:

UPDATE 22:00 Rusia şi-a intensificat eforturile de a sista livrările de gaze către Europa în contextul în care gigantul rus energetic Gazprom a anunţat că va întrerupe contractele cu principalul său furnizor olandez, GasTerra, şi cu cel danez, Orsted.

Gazprom a anunţat, marţi, că a întrerupt complet livrările de gaze către comerciantul olandez de gaze GasTerra.

De asemenea, Gazprom a precizat ulterior că va sista fluxurile de gaze către compania daneză Orsted şi către compania de gaze britanică Shell Energy pentru contractul său de furnizare de gaze către Germania, după ce ambele companii au eşuat să facă plăţi în ruble.

Aceasta reprezintă ultima măsură de retorsiune a colosului rus energetic la sancţiunile occidentale impuse Moscovei în urma invaziei Ucrainei din 24 februarie, care a dus la creşterea preţurilor gazelor în Europa.

Anunţurile urmează acordului de luni al liderilor Uniunii Europene de a reduce importurile de petrol rusesc către Uniunea Europeană cu 90% până la sfârşitul anului, iniţiativă care reprezintă cel mai drastic răspuns până în prezent al blocului comunitar de la începutul invaziei.

UPDATE 21:00 Cancelarul Olaf Scholz afirmă că Germania este în proces de elaborare a unui acord cu Grecia prin care Atena va livra Ucrainei echipamente militare vechi şi va primi transportoare blindate din Germania pentru a acoperi deficitul.

Germania s-a confruntat cu multiple critici din cauza unei reticienţe afişate în ceea ce priveşte furnizarea de armament greu Ucrainei.

De asemenea, au fost stabilite aranjamente care prevăd ca aliaţii NATO să livreze echipamente mai vechi – în special de concepţie sovietică – Kievului, iar ulterior Berlinul să furnizeze echipamente mai moderne, scrie News.ro.

Scholz a precizat, marţi, că există deja un aranjament încheiat cu Republica Cehă. El a spus că a convenit cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis să elaboreze un acord similar după un summit al Uniunii Europene.

UPDATE 20:25 Un „rezervor de acid azotic” de la o uzină chimică din Severodonețk, în estul Ucrainei, a fost „lovit” marți de un atac rusesc, a declarat guvernatorul regiunii, Serghei Gaidai. Gaidai a cerut locuitorilor să nu părăsească adăposturile antiaeriene.

Guvernatorul a scris pe Telegram că acidul azotic poate provoca leziuni pulmonare sau pierderea vederii. „Nu părăsiți adăposturile” și „pregătiți măști de față îmbibate într-o soluție de sodă”.

UPDATE 20:00 Mai multe oraşe din sudul Ucrainei controlate de Rusia se află într-o „blocadă completă a informaţiilor”, iar trupele ruse vând în prezent cartele SIM localnicilor, deoarece internetul şi conexiunea mobilă nu funcţionează, au declarat marţi oficialii ucraineni, scrie CNN.

„Nu există internet şi nicio conexiune mobilă în regiunea Herson de aproape 24 de ore”, potrivit lui Hennadii Lahuta, şeful administraţiei militare regionale a Hersonului.

„Ocupanţii vând cartele SIM ruseşti în oraş. Trebuie să furnizaţi datele paşaportului pentru a cumpăra o cartelă SIM. Vă îndemn să nu faceţi acest lucru şi să nu furnizaţi datele dumneavoastră personale ocupanţilor”, a mai spus el.

UPDATE 19:00 Angajații serviciilor de urgență din Ucraina anunță că au recuperat cadavrele a patru persoane care au murit la sfârșitul lunii februarie, după ce rușii au bombardat blocul în care locuiau din Harkov.

UPDATE 18:20 Președinta Slovaciei, Zuzana Caputova, s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky și au vizitat împreună în orașele Irpin și Borodeanka.

UPDATE 17:16 Ucraina a identificat peste 600 de suspecţi ruşi în ancheta cu privire la crimele de război şi a început urmărirea penală pentru aproximativ 80 dintre ei, a declarat, marţi, 31 mai, procurorul general ucrainean Irina Venediktova.

Lista suspecţilor include ”militari de top, politicieni şi agenţi de propagandă ai Rusiei”, a mai afirmat procurorul general Irina Venediktova într-o conferinţă de presă la Haga.

Venediktova a spus că Estonia, Letonia şi Slovacia au decis să se alăture unei echipe internaţionale de anchetă din Ucraina.

Venediktova a anunţat, de asemenea, că Estonia, Letonia şi Slovacia urmează să se alăture Ucrainei, Lituaniei şi Poloniei în investigaţiile desfăşurate

UPDATE 16:55 Canada a impus noi sancțiuni împotriva a 22 de cetățeni ruși. Printre aceștia se numără Alina Kabaieva, considerată amanta lui Vladimir Putin, și două fiice ale lui Mihail Friedman, un apropiat al liderului de la Kremlin.

De asemenea, au fost impuse sancțiuni împotriva a patru companii rusești: Investtorgbank, Rosselkhozbank, RVC și Fondul Rus de Investiții Directe.

UPDATE 16:30 Poliția Ucrainei a prezentat consecințele atacului rușilor asupra localității Salviasnk din regiunea Lugansk. În urma acestui atac au fost avariate mai multe clădiri: există morți și răniți.

UPDATE 16:10 Președinta Slovaciei, Zuzana Čaputová, efectuează o vizită de lucru în Ucraina. Aceasta deja s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky.

„Țările noastre împărtășesc valori comune. Vă mulțumim pentru sprijinul puternic și solidaritatea cu poporul ucrainean”, a scris Zelensky pe canalul său de Telegram.

UPDATE 15:30 Rada Supremă a Ucrainei a demis-o pe comisara pentru drepturile omului, Liudmila Denisova.

UPDATE 14:30 Regiunea Herson va deveni „în viitorul apropiat” un subiect cu drepturi depline al Federației Ruse. Cel puțin asta declară Kirill Stremnousov, pe care presa rusă îl numește „adjunctul șefului administrației” din regiunea Herson.

Astfel, Stremousov susține că în regiunea Herson va fi organizat un referendum pentru aderarea la Rusia.

„Când vom ajunge la referendum, pe care totuși îl vom organiza astfel încât să nu fie întrebări pentru nimeni, atunci locuitorii regiunii Herson vor vota cel puțin 60%, sau chiar 70% pentru aderarea la Rusia”, se arată convins Stremousov.

La începutul lunii mai, Stremousov a declarat că autoritățile din regiunea Herson îi vor cere lui Vladimir Putin să includă regiunea în Rusia, iar regiunea va fi anexată la Federația Rusă pe baza unui „decret unic”.

UPDATE 13:00 Alexander Striuk, șeful administrației militar-civile din Severodonețk, spune că pe străzile orașului au loc lupte: orașul fiind împărțit în jumătate de linia frontului. În ultimele 24 de ore, cel puțin 10 persoane au fost au fost rănite, numărul total al victimelor nu este cunoscut.

UPDATE 12:30 Agenția ucraineană de presă UNIAN a publicat un videoclip în care un grup de jurnaliști, împreună cu mai mulți soldați ucraineni, sunt la un pas să fie uciși de bombele rusești. Când și unde a fost filmat acest videoclip nu este specificat.

UPDATE 11:45 Cel puțin 4 074 de civili au murit de la începutul invaziei ruse asupra Ucrainei. Alte 4 826 de persoane au fost rănite, potrivit Biroului Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului. Potrivit organizației, printre morți se numără și 262 de copii.

În teritoriile regiunilor Donețk și Lugansk controlate de guvernul ucrainean, 2.171 de civili au murit și 2.161 de persoane au fost rănite. Pe teritoriul controlat de Rusia, 136 de persoane au fost ucise și 569 de civili au fost răniți, susține ONU.

În alte regiuni ale Ucrainei, în special în Kiev, precum și în regiunile Cherkask, Cernigov, Harkov, Herson, Kiev, Nikolaev, Odesa, Sumî, Zaporojie, Dnepropetrovsk, Poltava, Rivne, Vinniâa și Jitomir, ONU a confirmat 1.767 de morți și 2.096 de răniți.

Totodată, ONU menționează că numărul real al morților și răniților este mult mai mare, deoarece multe rapoarte necesită confirmare suplimentară, iar primirea informațiilor din unele locuri în care ostilitățile continuă este întârziată. Acest lucru, după cum precizează ONU, se aplică Mariupol (regiunea Donețk), Izium (regiunea Harkov) și Popasnaia (regiunea Lugansk).

UPDATE 10:20 Viceprim-ministrul Rusiei, Marat Khusnullin a declarat că pe 30 mai, „circa 50” de locuitori ai regiunilor Herson și Zaporojie au depus cereri pentru cetățenia rusă. Procedura accelerată de eliberare a pașapoartelor rusești pentru locuitorii din aceste regiuni a fost aprobată de Vladimir Putin săptămâna trecută.

De asemenea, în regiunile Zaporojie și Herson, au început să fie distribuite carduri SIM cu numere rusești, iar „noile autorități” au introdus în regiune două valute.

UPDATE 9:30 Autoritățile ucrainene publică date noi despre pierderile rușilor în războiul împotriva Ucrainei. Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, din 24 februarie și până pe 31 mai, Rusia a pierdut 30 500 de soldați.

Ultima dată când Ministerul rus al Apărării a anunțat despre pierderile înregistrate de armata rusă în războiul din Ucraina a fost pe 25 martie. Atunci, Moscova a anunța că 1 351 de militari ruși au murit, iar 3.825 au fost răniți în timpul așa-numite „operațiuni speciale” din Ucraina.

Ulterior, la începutul lunii aprilie, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat, într-un interviu pentru Sky News, că Rusia suferă „pierderi semnificative” în așa-numita „operațiune specială” din Ucraina.

„Am suferit pierderi semnificative, aceasta este o tragedie uriașă pentru noi”, a declarat atunci Peskov.

UPDATE 8:50 Noaptea trecută rușii au lansat o rachetă asupra localității Sloviansk: trei persoane au murit și șase au fost rănite, a declarat șeful regiunii Donețk, Pavel Kirilenko.

UPDATE 8:20 Statele Unite vor livra Ucrainei lansatoare de rachete MLRS și rachete de înaltă precizie, dar nu și rachete care pot lovi adânc în Rusia. despre asta a anunțat fostul ambasador al SUA în Rusia, Michael McFaul, pe contul său de Twitter.

„Comentariile clarificatoare ale administrației prezidențiale americane cu privire la MLRS sunt mai încurajatoare. Ucraina va primi noi loturi de rachete de înaltă precizie cu o rază de acțiune mai mare decât cea a pe care o au acum, dar nu și rachete capabile să lovească adânc în Rusia”, a scris McFaul.

UPDATE 8:00 Șeful administrației militar-civile a regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, spune că rușii și-au concentrat eforturile principale pe stabilirea controlului deplin asupra orașului Severodonețk. În ultimele 24 de ore, 12 case au fost avariate în Severodonețk, 12 în Lisiceansk.

Totodată, în ultimele 24 de ore, armata ucraineană a respins opt atacuri rusești în regiunea Lugansk, mai spune Gaidai.

Totodată, în urma atacurilor rusești, doi oameni au murit în Lisiciansk, potrivit lui Serghei Gaidai.
Cadavrul unui alt bărbat mort a fost găsit în apropierea locuinței sale din Lisiciansk.

UPDATE 7:55 Liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord asupra celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include un embargo parțial asupra importurilor de petrol rusesc, anunță șeful Consiliului European Charles Michel.

„Sancțiunile vor avea un impact imediat asupra a 75% din importurile de petrol rusesc. Iar până la sfârșitul anului, 90% din petrolul rusesc importat în Europa va fi interzis”, a scris Charles Michel, într-un mesaj pe Twitter.

În plus, noul pachet de sancțiuni include:

deconectare de la SWIFT „Sberbank”
interzicerea a încă 3 posturi de stat rusești
impunerea de sancțiuni persoanelor responsabile de crime de război în Ucraina.

Embargoul petrolier va reduce cu aproximativ 90% din importurile de petrol din Rusia către țările UE până la sfârșitul anului.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat acordul UE privind sancțiunile petroliere împotriva Rusiei.

UPDATE 7:45 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că Rusia avansează spre Ucraina pe două direcții. Se regrupează și se pregătesc pentru o ofensivă în direcția Limansk. Luptele continuă și în direcția Severodonețk. Luptele continuă și în direcția Bahmut.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: