Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 165. Patru oameni au murit, iar șase au fost răniți în urma atacurilor rusești asupra regiunii Donețk – autoritățile ucrainene

Patru nave cu cereale din Ucraina au părăsit duminică dimineața, 7 august, porturile din Odesa și Cernomorsk, în baza acordului de reluare a exporturilor de cereale la Marea Neagră. Potrivit Ministerului turc al Apărării, două nave se îndreaptă spre Turcia, una către China și una către Italia. Suedia va contribui la pregătirea soldaților ucraineni: va trimite 120 de instructori în Marea Britanie.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Duminică, 7 august:

UPDATE 21:45 Patru civili au fost uciși, alți șase au fost răniți în urma bombardamentelor rusești din regiunea Donețk, anunță Procuratura Generală a Ucrainei.

„Conform anchetei, la 7 august 2022, forțele armate ale Federației Ruse au efectuat bombardamente masive pe teritoriul regiunii Donețk. În urma atacurilor inamice în orașul Bahmut, satul Opitnoie din raionul Bahmut, orașul Soledar și orașul Selidovo din raionul Pokrovski, patru civili au fost uciși și încă șase au fost răniți”, se arată în comunicatul Procuraturii ucrainene.

UPDATE 19:50 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky cere sancțiuni împotriva industriei nucleare rusești ca răspuns la bombardarea centralei nucleare din Zaporojie.

În timpul unei convorbiri telefonice cu președintele Consiliului European, Charles Michel, Zelensky a cerut să fie impuse sancțiuni industriei nucleare rusești și combustibilului nuclear.

„Teroarea nucleară rusă necesită un răspuns mai puternic din partea comunității internaționale – sancțiuni împotriva industriei nucleare ruse și a combustibilului nuclear”, a scris președintele Ucrainei pe Twitter.

Rusia, la rândul ei, a declarat anterior că unitățile ucrainene au tras asupra centralei nucleare. De la începutul războiului, centrala de la Zaporojie se află sun controlul rușilor.

UPDATE 16:55 Cel puțin 10 generali ruși au murit în Ucraina de la începutul invaziei ruse, scrie Hromadske cu referire la serviciile secrete britanice. În plus, performanța slabă a armatei ruse în timpul invaziei Ucrainei a dus, cel mai probabil, și la demiterea a cel puțin șase comandanți ruși, mai susțin britanicii.

UPDATE 15:30 Ministerul suedez al Apărării a anunțat duminică, 7 august, că se va trimite instructori în Marea Britanie pentru a ajuta la pregătirea militarilor ucraineni.

Potrivit serviciului de presă al Guvernului suedez, forțele armate din Suedia vor trimite, în total, până la 120 de instructori în Marea Britanie, în perioada 12 august – 31 decembrie 2022, în scopul desfășurării pregătirii militare de bază pentru militarii ucraineni, împărțiți în mai multe runde de pregătire.

Guvernul Suediei menționează că, instructorii suedezi vor contribui la consolidarea capacității de apărare a Ucrainei.

În total, aproximativ 10.000 de cetățeni ucraineni sunt așteptați să participe la cursuri în Marea Britanie, afirmă Guvernul suedez. Maximum 60 dintre instructorii suedezi vor fi în Marea Britanie în același timp, ceea ce se consideră că are un impact redus asupra celorlalte operațiuni ale Forțelor Armate.

UPDATE 13:53 Un om a murit, iar cinci au fost răniți în urma atacului cu rachete asupra localității Bereznegovatoe din regiunea Nikolaev. Șeful administrației regionale, Vitali Kim, susține că au fost avariate mai multe clădiri clădirile rezidențiale și infrastructura civilă. Totul s-ar fi întâmplat sâmbătă, pe 6 august.

UPDATE 11:35 Rușii continuă atacul pe mai multe direcții din sudul și estul Ucrainei.

Trupele ruse au lovit o zonă industrială din orașul Kramatorsk, regiunea Donețk, potrivit primarului Alexander Goncearenko.

„O dimineață neliniștită în Kramatorsk – au lovit zona industrială. Au tras și în Slaviansk din MLRS, au lovit sectorul privat. Din fericire, nu au fost victime”, a scris Goncearenko.

Primarul din Slaviansk a confirmat atacul rușilor. Potrivit lui Vadim Leah, după câteva zile de liniște, orașul a fost din nou bombardat. A fost lovit centrul Slavianskului. Nu au fost raportate victime.

UPDATE 10:55 Patru nave cu cereale din Ucraina au părăsit duminică dimineața, 7 august, porturile din Odesa și Cernomorsk, în baza acordului de reluare a exporturilor de cereale la Marea Neagră. Potrivit Ministerului turc al Apărării, două nave se îndreaptă spre Turcia, una către China și una către Italia.

După cum a anunțat Ministerul turc al Apărării, nava GLORY cu 66 de mii de tone de porumb urmează să ajungă la Istanbul, nava STAR HELENA cu 45 de mii de tone de făină – în China, nava RIVA WIND cu 44 de mii de tone de porumb – spre Iskenderun din sudul Turciei, iar nava MUSTAFA NECATI cu 6 mii de tone de ulei de floarea soarelui – spre portul italian Monopoli.

UPDATE 9:45 Autoritățile ucrainene susțin că Rusia ar fi pierdut 42 200 de soldați în războiul din Ucraina. Acest lucru se arată în statistica zilnică a pierderilor înregistrate de ruși care este realizată de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 9:05 Președintele Volodimir Zelensky a declarat sâmbătă noaptea, în mesajul său zilnic către poporul ucrainean, că forțele armate ale Ucrainei au eliberat, până în prezent, 1 060 de localități de sub ocupația rusă. Potrivit lui Zelensky, majoritatea localităților eliberate au nevoie de lucrări semnificative de reparație.

„Majoritatea absolută au nevoie de lucrări semnificative de reparație, deminare, construcție de obiecte sociale”, a subliniat președintele Ucrainei.

La mijlocul lunii iulie, președintele Ucrainei, Vladimir Zelensky, anunța că armata ucraineană a eliberat 1 028 de localități, în timp ce 2 621 au rămas, potrivit acestuia, ocupate.

De asemenea, Zelensky spune că pentru a se pregăti de iarnă și pentru a „crea condiții pentru o revenire la viața normală”, în Ucraina este implementat, împreună cu alte țări, programul Fast Recovery (Plan de recuperare rapidă n.r.). În cadrul programului, delegația Estoniei a vizitat în această săptămână regiunea Jitomir. Potrivit lui Zelensky, în Jitomir există clădiri care vor fi restaurate cu suportul autorităților din Estonia.

„În această săptămână, Forțele Armate ale Ucrainei și serviciile noastre de informații au obținut rezultate puternice în distrugerea logisticii armatei ruse, a bazelor invadatorilor. Și fiecare lovitură asupra depozitelor de muniții ale inamicului, asupra posturilor lor de comandă, asupra acumulărilor de echipamente rusești salvează viețile militarilor și civililor ucraineni.

Aș dori să mulțumesc partenerilor noștri – tuturor celor care furnizează Ucrainei armele necesare. În special, în această săptămână a fost convenit un alt pachet de sprijin din partea Statelor Unite, inclusiv muniție pentru HIMARS. Toate sunt folosite foarte precis și în beneficiul strategiei generale a apărării noastre. Facem totul pentru a obține arme și mai eficiente și mai moderne”, se arată în mesajul lui Zelensky.

UPDATE 8:05 Rusia controlează periferia de sud-est a orașului Peskov, din regiunea Donețk, dar forțele armate ale Ucrainei țin apărarea, potrivit Institutului american pentru Studii de Război (ISW).

Încercările rușilor de a avansa la 17 km de Slaviansk, au eșuat complet.

Rușii, probabil, au succese parțiale lângă Bahmut. Potrivit analiștilor, aceștia au capturat satul Maiskoye, la 17 km de oraș.

UPDATE 7:50 Noaptea trecută a fost bombardată din nou regiunea Dnepropetrovsk. Potrivit șefului regiunii, Valentin Reznicenco, au fost atacate raioanele – Nikopol și Krivoy Rog.

În Nikopol, două persoane au fost rănite. Un bărbat de 64 de ani se află la spital. Aproape 50 de case particulare, mai multe mașini și o stație de autobuz au fost avariate în oraș.

Rușii au lovit raionul Krivoy Rog din sistemele „Uragan”. Nu au fost raportate victime.

UPDATE 7:45 Rușii au lansat rachete asupra orașului Harkov. Conform datelor preliminare, au fost bombardate cartierele Novobavarski și Nemillianski, anunță primarul din Harkov, Igor Terehov. Deocamdată, nu există informații despre victime.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia:

LIVE TEXT: Ziua 0. Cronologia zilelor care au precedat războiul
LIVE TEXT: Prima zi de război, după ce Putin a atacat Ucraina. (joi, 24 februarie)
LIVE TEXT: Război în Ucraina. Ziua a doua a invaziei (vineri, 25 februarie)
LIVE TEXT: Ziua a treia de război în Ucraina (sâmbătă, 26 februarie)
LIVE TEXT: A patra zi de război în Ucraina (duminică, 27 februarie)
LIVE TEXT: Ziua a cincea de război în Ucraina (luni, 28 februarie)
LIVE TEXT: A șasea zi de război în Ucraina (marți, 1 martie)
LIVE TEXT/ A șaptea zi de război în Ucraina (miercuri, 2 martie)
LIVE TEXT/ A opta zi de război în Ucraina (joi, 3 martie)
LIVE TEXT/ A noua zi de război în Ucraina (vineri, 4 martie)
LIVE TEXT/ A zecea zi de război în Ucraina (sâmbătă, 5 martie)
LIVE TEXT/ A 11-a zi de război în Ucraina (duminică, 6 martie)
LIVE TEXT/ A 12-a zi de război în Ucraina (luni, 7 martie)
LIVE TEXT/ A 13-a zi de război în Ucraina (marți, 8 martie)
LIVE TEXT/ A 14-a zi de război în Ucraina (miercuri, 9 martie)
LIVE TEXT/ A 15-a zi de război în Ucraina (joi, 10 martie)
LIVE TEXT/ A 16-a zi de război în Ucraina (vineri, 11 martie)
LIVE TEXT/ A 17-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 12 martie)
LIVE TEXT/ A 18-a zi de război în Ucraina (duminică, 13 martie)
LIVE TEXT/ A 19-a zi de război în Ucraina (luni, 14 ianuarie)
LIVE TEXT/ A 20-a zi de război în Ucraina (marți, 15 martie)
LIVE TEXT/ A 21-a zi de război în Ucraina (miercuri, 16 martie)
LIVE TEXT/ A 22-a zi de război în Ucraina (joi, 17 martie)
LIVE TEXT/ A 23-a zi de război în Ucraina (vineri, 18 martie)
LIVE TEXT/ A 24-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 19 martie)
LIVE TEXT/ A 25-a zi de război în Ucraina (duminică, 20 martie)
LIVE TEXT/ A 26-a zi de război în Ucraina (luni, 21 martie)
LIVE TEXT/ A 27-a zi de război în Ucraina (marți, 22 martie)
LIVE TEXT/ A 28-a zi de război în Ucraina (miercuri, 23 martie)
LIVE TEXT/ A 29-a zi de război în Ucraina (joi, 24 martie)
LIVE TEXT/ A 30-a zi de război în Ucraina (vineri, 25 martie)
LIVE TEXT/ A 31-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 26 martie)
LIVE TEXT/ A 32-a zi de război în Ucraina (duminică, 27 martie)
LIVE TEXT/ A 33-a zi de război în Ucraina (luni, 28 martie)
LIVE TEXT/ A 34-a zi de război în Ucraina (marți, 29 martie)
LIVE TEXT/ A 35-a zi de război în Ucraina (miercuri, 30 martie)
LIVE TEXT/ A 36-a zi de război în Ucraina (joi, 31 martie)
LIVE TEXT/ A 37-a zi de război în Ucraina (vineri, 1 aprilie)
LIVE TEXT/ A 38-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 2 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 39 (duminică, 3 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina. Ziua 40 (luni, 4 aprilie)
LIVE TEXT/ A 41-a zi de război în Ucraina (marți, 5 aprilie)
LIVE TEXT/ A 42-a zi de război în Ucraina (miercuri, 6 aprilie)
LIVE TEXT/ A 43-a zi de război în Ucraina (joi, 7 aprilie)
LIVE TEXT/ A 44-a zi de război în Ucraina (vineri, 8 aprilie)
LIVE TEXT/ A 45-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 9 aprilie)
LIVE TEXT/ A 46-a zi de război în Ucraina (duminică, 10 aprilie)
LIVE TEXT/ A 47-a zi de război în Ucraina (luni, 11 aprilie)
LIVE TEXT/ A 48-a zi de război în Ucraina (marți, 12 aprilie)
LIVE TEXT/ A 49-a zi de război în Ucraina (miercuri, 13 aprilie)
LIVE TEXT/ A 50-a zi de război în Ucraina (joi, 14 aprilie)
LIVE TEXT/ A 51 zi de război în Ucraina (vineri, 15 aprilie)
LIVE TEXT/ A 52 zi de război în Ucraina (sâmbătă, 16 aprilie)
LIVE TEXT/ A 53-a zi de război în Ucraina (duminică, 17 aprilie)
LIVE TEXT/ A 54-a zi de război în Ucraina (luni, 18 aprilie)
LIVE TEXT/ A 55-a zi de război în Ucraina (marți, 19 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 56 (miercuri, 20 aprilie)
LIVE TEXT/ A 57-a zi de război în Ucraina (joi, 21 aprilie)
LIVE TEXT/ A 58-a zi de război în Ucraina (vineri, 22 aprilie)
LIVE TEXT/ A 59-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 23 aprilie)
LIVE TEXT/ A 60-a zi de război în Ucraina (duminică, 24 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 61 (luni, 25 aprilie)
LIVE TEXT/ A 62-a zi de război în Ucraina (marți, 26 aprilie)
LIVE TEXT/ A 63-a zi de război în Ucraina (miercuri, 27 aprilie)
LIVE TEXT/ A 64-a zi de război în Ucraina (joi, 28 aprilie)
LIVE TEXT/ A 65-a zi de război în Ucraina (vineri, 29 aprilie)
LIVE TEXT/ A 66-a zi de război în Ucraina  (sâmbătă, 30 aprilie)
LIVE TEXT/ 67 de zile de război în Ucraina (duminică, 1 mai)
LIVE TEXT/ A 68-a zi de război în Ucraina (luni, 2 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 69 (marți, 3 mai)
LIVE TEXT/ A 70-a zi de război în Ucraina (miercuri, 4 mai)
LIVE TEXT/ 71 de zile de război în Ucraina (joi, 5 mai)
LIVE TEXT/ 72 de zile de război în Ucraina (vineri, 6 mai)
LIVE TEXT/ 73 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 7 mai)
LIVE TEXT/ A 74-a zi de război în Ucraina (duminică, 8 mai)
LIVE TEXT/ A 75-a zi de război în Ucraina (luni, 9 mai)
LIVE TEXT/ A 76-a zi de război în Ucraina (marți, 10 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 77 (miercuri, 11 mai)
LIVE TEXT/ A 78-a zi de război în Ucraina (joi, 12 mai)
LIVE TEXT/ A 79-a zi de război în Ucraina (vineri, 13 mai)
LIVE TEXT/ A 80-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 14 mai)
LIVE TEXT/ 81 de zile de război în Ucraina (duminică, 15 mai)
LIVE TEXT/ A 82-a zi de război în Ucraina (luni, 16 mai)
LIVE TEXT/ A 83-a zi de război în Ucraina (marți, 17 mai)
LIVE TEXT/ A 84-a zi de război în Ucraina (miercuri, 18 mai)
LIVE TEXT/ A 85-a zi de război în Ucraina (joi, 19 mai)
LIVE TEXT/ A 86-a zi de război în Ucraina (vineri, 20 mai)
LIVE TEXT/ A 87-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 21 mai)
LIVE TEXT/ A 88-a zi de război în Ucraina (duminică, 22 mai)
LIVE TEXT/ A 89-a zi de război în Ucraina (luni, 23 mai)
LIVE TEXT/ 90 de zile de război în Ucraina (marți, 24 mai)
LIVE TEXT/ A 91-a zi de război în Ucraina (miercuri, 25 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 92 (joi, 26 mai)
LIVE TEXT/ A 93-a zi de război în Ucraina (vineri, 27 mai)
LIVE TEXT/ A 94-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 28 mai)
LIVE TEXT/ A 95-a zi de război în Ucraina (duminică, 29 mai)
LIVE TEXT/ A 96-a zi de război în Ucraina (luni, 30 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 97 (marți, 31 mai)
LIVE TEXT/ A 98-a zi de război în Ucraina(miercuri, 1 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 99 (joi, 2 iunie)
LIVE TEXT/ 100 de zile de război în Ucraina (vineri, 3 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 101 (sâmbătă, 4 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 102 (duminica, 5 iunie)
LIVE TEXT/ A 103-a zi de război în Ucraina (luni, 6 iunie)
LIVE TEXT/ A 105-a zi de război în Ucraina (miercuri, 8 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 106 (joi, 9 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 107 (vineri, 10 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 108 (sâmbătă, 11 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 109 (duminică, 12 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 110 (luni, 13 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 111 (marți, 14 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 112 (miercuri, 15 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 113  (joi, 16 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 115 (sâmbătă, 18 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 116 (duminică, 19 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 117 (luni, 20 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 118 (marți, 21 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 119 (miercuri, 22 iunie)
LIVE TEXT/ 120 de zile de război în Ucraina (joi, 23 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 121 (vineri, 24 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 124 (luni, 27 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 125 (marți, 28 iunie)
LIVE TEXT/ 126 de zile de război în Ucraina (miercuri, 29 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 127 (joi, 30 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 129 (sâmbătă, 2 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 130 (duminică, 3 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 131 (luni, 4 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 132 (marți, 5 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 133 (miercuri, 6 iulie)
LIVE TEXT/ 134 de zile de război în Ucraina (joi, 7 iulie)
LIVE TEXT/ 137 de zile de război în Ucraina (duminică, 10 iulie)
LIVE TEXT/ 138 de zile de război în Ucraina (luni, 11 iulie)
LIVE TEXT/ 139 de zile de război în Ucraina (marți, 12 iulie)
LIVE TEXT/ 140 de zile de război în Ucraina (miercuri, 13 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 141 (joi, 14 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 142 (vineri, 15 iulie)
LIVE TEXT/ 145 de zile de război în Ucraina (luni, 18 iulie)
LIVE TEXT/ 146 de zile de război în Ucraina (marți, 19 iulie)
LIVE TEXT/ 147 de zile de război în Ucraina (miercuri, 20 iulie)
LIVE TEXT/ 148 de zile de război în Ucraina (joi, 21 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 149 (vinei, 22 iulie)
LIVE TEXT/ 150 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 23 iulie)
LIVE TEXT/ 151 de zile de război în Ucraina (duminică, 24 iulie)
LIVE TEXT/ 152 de zile de război în Ucraina (luni, 25 iulie)
LIVE TEXT/ 153 de zile de război în Ucraina (marți, 26 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 154 (miercuri, 27 iulie)
LIVE TEXT/ 155 de zile de război în Ucraina (joi, 28 iulie)
LIVE TEXT/ A 156-a zi de război în Ucraina (vineri, 29 iulie)
LIVE TEXT/ 157 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 30 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 158 (duminică, 31 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 159 (luni, 1 august)
LIVE TEXT/ 160 de zile de război în Ucraina (marți, 2 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 161 (miercuri, 3 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 162 (joi, 4 august)
LIVE TEXT/ A 163-a zi de război în Ucraina (vineri, 5 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 164 (sâmbătă, 6 august)