Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Gazprom întrerupe livrările de gaze…

Gazprom întrerupe livrările de gaze către Letonia

Sursa foto: Reuters

Furnizorul rus de gaze Gazprom a anunțat sâmbătă că oprește livrările către Letonia pentru o presupusă încălcare a termenilor contractului, informează portalul de știri Politico.

„Astăzi, Gazprom a oprit livrările de gaz către Letonia în cadrul ordinului din iulie din cauza încălcării… condițiilor”, a spus compania într-o postare pe Telegram, fără a oferi alte detalii.

Gazprom a oprit sau a redus deja livrările către 12 țări UE, ca răzbunare pentru sancțiunile occidentale impuse Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina. Gigantul rusesc de gaz a oprit toate livrările către Polonia, Bulgaria, Olanda, Finlanda și Danemarca, după ce companiile energetice din acele țări au refuzat să se plece în fața cererilor Kremlinului de a plăti livrările în ruble.

Miniștrii energiei din UE au ajuns săptămâna aceasta la un acord privind raționalizarea obligatorie a gazelor la nivel de bloc în cazul penuriei de aprovizionare în timpul iernii.

„Contracăm încercarea lui Putin de a ne tulbura prin solidaritate și unitate europeană – aceasta este de o importanță enormă”, a declarat vicecancelarul german Robert Habeck despre acordul de raționalizare a gazelor. El a numit acordul „un semnal puternic pentru Rusia lui Putin: Europa nu va fi divizată sau șantajată”.

Firma energetică letonă Latvijas Gaze a anunțat vineri că importă gaze din Rusia de la un furnizor alternativ, altul decât Gazprom, și că plătește pentru el în euro, în loc de ruble, așa cum cere Moscova.