Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Gazprom întrerupe livrările de gaze…

Gazprom întrerupe livrările de gaze către Letonia

Sursa foto: Reuters

Furnizorul rus de gaze Gazprom a anunțat sâmbătă că oprește livrările către Letonia pentru o presupusă încălcare a termenilor contractului, informează portalul de știri Politico.

„Astăzi, Gazprom a oprit livrările de gaz către Letonia în cadrul ordinului din iulie din cauza încălcării… condițiilor”, a spus compania într-o postare pe Telegram, fără a oferi alte detalii.

Gazprom a oprit sau a redus deja livrările către 12 țări UE, ca răzbunare pentru sancțiunile occidentale impuse Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina. Gigantul rusesc de gaz a oprit toate livrările către Polonia, Bulgaria, Olanda, Finlanda și Danemarca, după ce companiile energetice din acele țări au refuzat să se plece în fața cererilor Kremlinului de a plăti livrările în ruble.

Miniștrii energiei din UE au ajuns săptămâna aceasta la un acord privind raționalizarea obligatorie a gazelor la nivel de bloc în cazul penuriei de aprovizionare în timpul iernii.

„Contracăm încercarea lui Putin de a ne tulbura prin solidaritate și unitate europeană – aceasta este de o importanță enormă”, a declarat vicecancelarul german Robert Habeck despre acordul de raționalizare a gazelor. El a numit acordul „un semnal puternic pentru Rusia lui Putin: Europa nu va fi divizată sau șantajată”.

Firma energetică letonă Latvijas Gaze a anunțat vineri că importă gaze din Rusia de la un furnizor alternativ, altul decât Gazprom, și că plătește pentru el în euro, în loc de ruble, așa cum cere Moscova.

Publicitate
Publicitate