Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   VIDEO/ Zelenskiy: „Ucraina este pregătită…

VIDEO Zelenskiy: „Ucraina este pregătită să dea start exportului de cereale”

Sursa: Twitter/Ambasada Turciei în Ucraina

Președintele Ucrainei a vizitat vineri un port de la Marea Neagră pentru a arăta că țara sa este gata să înceapă să exporte cereale în cadrul unui acord intermediat cu ONU, menit să reducă penuria globală de alimente și a spus că Kievul așteaptă semnalul pentru primul transport, informează agenția de presă Anadolu.

„Suntem pregătiți să exportăm cerealele noastre ucrainene. Așteptăm semnale de la partenerii noștri cu privire la începerea transportului”, a spus Zelenskiy pe canalul său de Telegram, după ce a vizitat portul Chornomorsk din apropierea orașului Odesa din sud. Președintele ucrainean susține că exporturile ar putea fi reluate „azi sau mâine”.

„Este important pentru noi să rămânem un garant al securității alimentare globale. În timp ce cineva blochează Marea Neagră și ia din viețile altor state, noi le permitem să supraviețuiască”, a spus Zelenskiy în comentariile postate alături de fotografii.

Rusia și Ucraina sunt furnizori importanți de grâu la nivel mondial, iar acordul semnat de ONU săptămâna trecută la Istanbul are scopul atât de a atenua criza alimentară, cât și de a reduce prețurile globale la cereale care au crescut din cauza invaziei rusești.

Acordul urmărește să permită trecerea în siguranță a transporturilor de cereale în și din Chornomorsk, Odesa și portul Pivdennyi. Moscova dă vina pe Ucraina pentru blocarea transporturilor prin exploatarea apelor portului.