Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   53 de prizonieri de război,…

53 de prizonieri de război, majoritatea fiind dintre apărătorii de la Azovstal, au fost uciși în explozia de la penitenciarul Olenivka

Sursa: Reuters/Alexander Ermochenko

Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru atacul cu rachete care a ucis zeci de prizonieri de război ucraineni din penitenciarului Olenivka, care se află pe teritoriul republicii separatiste Donețk, informează BBC.

Partea rusă prin intermediul RIA Novosti, televiziunea de propagandă a Kremlinului, a prezentat imagini manipulatoare de la locul bombardamentului, pentru a susține că Armata Ucraineană ar fi bombardat locul de detenție al prizonierilor ucraineni. Imaginile video rusești ale consecințelor arată o imagine de paturi supraetajate distruse și cadavre grav carbonizate.

Serviciile de informații ucrainene (GUR/SBU) declară că este vorba de o înscenare, având ca scop de a distruge dovezi de torturi și ucideri. Un consilier al președintelui Volodimir Zelenskiy a spus că scena arăta mai mult ca un incendiu și că o lovitură cu rachete ar fi împrăștiat cadavrele.

Printre cei reținuți se consideră a fi și membri ai batalionului Azov, care au fost ultimii apărători ai Mariupolului și pe care Rusia a încercat să-i înfățișeze drept neo-naziști și criminali de război.

Ministerul rus al Apărării a declarat că lovitura a fost efectuată cu artilerie Himars fabricată din SUA și a acuzat Ucraina de o provocare „în mod deliberat”. Ministerul a produs fragmente din ceea ce spunea că sunt rachete trase de sistemul Himars.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, locotenentul general Igor Konașenkov, a declarat că opt angajați ai închisorii au fost, de asemenea, răniți în explozie, deși avocatul poporului susținut de Rusia a declarat că niciunul nu a fost rănit.