Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Zece nave cu grâne sunt…

Zece nave cu grâne sunt gata de plecare din porturile Odesa

Zece nave din porturile Odesa și Chornomorsk sunt încărcate cu cereale și sunt gata de expediere. Despre aceasta a raportat serviciul de presă al Ministerului Infrastructurii al Ucrainei, transmite Ukrainska Pravda.

„Pentru prima dată din 24 februarie, au fost reluate lucrările din porturile maritime ale Ucrainei. Navele, care au fost încărcate cu cereale în timpul iernii, sunt gata să plece de îndată ce partenerii noștri, ONU și Turcia, vor conveni asupra unui «coridorul verde» spre Bosfor”, a declarat ministrul infrastructurii Oleksandr Kubrakov.

El a menționat că exporturile de cereale vor începe cu navele care au fost încărcate, dar nu au putut părăsi portul din cauza debutului unei invazii rusești la scară largă. Cea mai mare cantitate de mărfuri alimentare din Ucraina se află în portul Chornomorsk (326,8 mii tone) și în portul maritim Pivdennyi (169,8 mii tone). În portul Odessa există alte 95,5 mii de tone de produse agricole.

Un acord privind deblocarea porturilor ucrainene pentru exportul de cereale a fost semnat la Istanbul pe 22 iulie. Anterior, pe 20 iulie, a avut loc ceremonia de deschidere a Centrului Comun de Coordonare, necesară încheierii acordului. Portul de la Marea Neagră ar putea fi primul care devine operațional ca parte a ridicării blocadei.

Pe 23 iulie, trupele ruse au tras cu rachete în portul Odesa – două rachete au doborât forțele de apărare aeriană, iar alte două au lovit infrastructura portului