Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 131. Rușii se apropie de orașul Slaviansk din regiunea Donețk: „este foarte important să evacuăm cât mai mulți oameni” – primarul

Este a 131-a zi de război în Ucraina. Cel puțin șapte persoane ucise și 20 rănite în atacurile rusești asupra regiunii Donbas. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că Rusia pregătește o ofensivă asupra orașului Slaviansk.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie 2022. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Luni, 4 iulie:

UPDATE 22:05 Trupele ruse se apropie de Slaviansk, din regiunea Donețk. Potrivit primarului din Slaviansk, Vadim Liah, orașul se află acum pe prima linie, transmite Espreso TV.

„Orașul este în prima linie. Acum este foarte important să evacuăm cât mai mulți oameni. (…) Ieri au plecat 70 de oameni, 200 s-au înscris deja pentru mâine. Evacuarea continuă”, a spus primarul din Slaviansk, Vadim Liah.

De asemenea, primarul a povestit cât de departe de oraș, în diferite direcții, sunt rușii.

„Dacă luăm în direcția Liman spre Raigorodok, sunt 7-10 km, dacă luăm în direcția Izium, Dolina, sunt 30 km. Spre direcția Sviatogorsk, rușii sunt de până la 20 km. Artileria lovește deja orașul”, a rezumat primarul.

UPDATE 21:35 Banca Europeană de Investiții este gata să contribuie la restaurarea orașului Mariupol.

Potrivit canalului de Telegram al Consiliului Local din Mariupol, declarații în acest sens au fost făcute în timpul Conferinței pentru reconstrucția Ucrainei de la Lugano (Elveția), de Markus Berndt, director executiv adjunct al Băncii Europene de Investiții.

UPDATE 21:20 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky a semnat un decret privind crearea mai multor administrații militare în orașele din sudul și estul țării.

Astfel, administrații militare au fost create în Kramatorsk, Bahmut, Limansk, Sviatogorsk, Seversk, Soledarsk și în alte opt localități.

UPDATE 20:50 În regiunea Dnepropetrovsk din Ucraina a început recoltarea cerealelor. Potrivit șefului regiunii, Valentin Reznicenko, în șase din cele șapte raioane ale regiunii au început lucrările de recoltare.

„Acum se recoltează orzul, grâul, rapița, mazărea. Apoi vor continua cu secara, ovăzul, hrișca, floarea soarelui și porumbul. În total, vor recolta aproape 2 milioane de hectare de câmpuri.

Fermierii se așteaptă să primească peste 3 milioane de tone de cereale. Este mai puțin decât în ​​trecut – atunci recolta a fost una record. Dar, potrivit fermierilor, recolta din acest an este suficientă pentru a asigura și regiunea Dnepropetrovsk și regiunile învecinate”, a scris Reznicenko pe Telegram.

UPDATE 20:10 Armata ucraineană a respins asaltul rușilor în direcția Sosnovka, din regiunea Harkov, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„În direcția Harkov, invadatorii ruși continuă să bombardeze orașul Harkov și localitățile de la nord, nord-est și est de acesta. (…) Soldații ucraineni au respins o tentativă de asalt inamic în direcția așezării Sosnovka”, se arată în raportul se seară al Statului Major.

UPDATE 20:10 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, sa întâlnit cu prim-ministra Suediei, Magdalena Andersson. În cadrul întrevederii oficialii au discutat despre colaborarea în domeniile energiei nucleare și eficienței energetice, precum și cooperarea în domeniul apărării.

De asemenea, Volodimir Zelensky și Magdalena Andersson au semnat primul document privind relațiile bilaterale dintre Ucraina și Suedia.

UPDATE 19:05 În orașul Lisiceansk au rămas 10% din numărul total de locuitori. Potrivit șeful regiunii Lugansk din Ucraina, Serghei Gaidai, în oraș mai sunt circa 10 mii de civili, față de populația de 97-100 de mii de oameni câți erau până la război.

Armata ucraineană a părăsit orașul Lisiceansk după câteva zile de lupte grele. Astfel, toate localitățile principale din regiunea Lugansk sunt sub controlul forțelor ruse sau pro-ruse.

UPDATE 17:50 Uniunea Europeana va crea o platformă care să coordoneze reconstrucția Ucrainei după războiul cu Rusia, a declarat luni președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski a susţinut că reconstrucţia Ucrainei este „sarcina comună a întregii lumi democratice”. Potrivit premierului ucrainean, Denis Șmigal, costurile acestei reconstrucții sunt estimate la circa 750 de miliarde de dolari.

Declaraţiile au fost făcute la o conferinţă dedicată reconstrucției Ucrainei, care se desfăşoară în oraşul elveţian Lugano, relatează agenţiile Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Platforma anunţată de Ursula von der Leyen va fi folosită pentru schiţarea nevoilor de investiţii, coordonarea acţiunii şi orientarea resurselor. „De la începerea războiului, UE a mobilizat în jur de 6,2 miliarde de euro ca asistenţă financiară” pentru Ucraina şi „vor mai veni (fonduri). Ne vom angaja într-o reconstrucţie substanţială pe termen mediu şi lung”, a promis preşedinta Comisiei Europene.

UPDATE 16:24 Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a felicitat armata rusă și cea din Lugansk cu „eliberarea” întregului teritoriu al autoproclamatei Republici Populare Lugansk. La o întâlnire cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, Putin a promis că va decora toţi militarii care s-au remarcat în așa-zisa „operaţiune militară specială” din Ucraina, scrie TASS.

UPDATE 15:42 Steagul ucrainean a fost arborat pe Insula Șerpilor, eliberată de trupele ruse pe 30 iunie. Un anunț în acest sens a fost făcut de Natalia Humeniuk, șefa centrului de presă al Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei, în cadrul unui briefing de presă, scrie novosti.dn.ua.

„Drapelul Ucrainei a fost arborat pe Insula Șerpilor. Operațiunea militară a fost finalizată, iar teritoriul a fost acum returnat sub jurisdicția Ucrainei”, a declarat ea.

Pe 30 iunie, autoritățile ucrainene au anunțat despre o nouă lovitură asupra Insulei Șerpilor, care se afla sub ocupație rusă din primele zile de război. Comandamentul Operațional „Sud” a menționat că în rezultatul unei operațiuni reușite, rușii ar fi părăsit în grabă insula. Ulterior, Rusia a confirmat „retragerea” trupelor de pe Insula Șerpilor, menționând că acesta ar fi „un gest de bunăvoință”.

UPDATE 13:44 O școală secundară din al doilea oraș ca mărime din Ucraina a fost distrusă după ce a fost lovită de o rachetă rusească în jurul orei locale 04:00, a declarat luni șeful administrației regionale, Oleg Sinegubov, transmite CNN.

Potrivit lui Sinegubov, nu sunt morți și răniți.

UPDATE 13:19 Un incendiu a izbucnit luni la termocentrala Uglegorsk din Donbas din cauza bombardamentelor. În prezent, trupele ruse duc lupte pentru a prelua controlul asupra centralei, scrie novosti.dn.ua.

Anterior, poliția națională din regiunea Donețk a raportat că trupele rusești au bombardat 11 localități din regiune în ultimele 24 de ore.

UPDATE 12:43 Banca Europeană de Investiții (BEI), componenta de creditare a Uniunii Europene, propune o structură de finanțare folosită anterior în timpul pandemiei COVID-19 pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei cu investiții de până la 100 de miliarde de euro (104,3 miliarde de dolari), potrivit unui document consultat de Reuters.

Fondul fiduciar UE-Ucraina Gateway Trust Fund (E-U GTF) ar urmări să aibă o contribuție inițială de 20 de miliarde de euro din partea țărilor UE și a bugetului UE, sub formă de granturi, împrumuturi și garanții.

În special, garanțiile ar avea un efect multiplicator, conducând la proiecte de infrastructură în valoare totală de aproximativ 100 de miliarde de euro, potrivit documentului consultat de Reuters, aproximativ jumătate din nevoile imediate ale Ucrainei.

Propunerea BEI urmează să fie prezentată luni, 4 iulie, în prima zi a Conferinței internaționale de redresare a Ucrainei, care se desfășoară în Elveția și care are ca scop furnizarea de resurse pentru Ucraina și sprijinirea redresării postbelice.

BEI propune un fond care ar funcționa la fel ca cel utilizat în cazul pandemiei COVID-19 pentru a garanta finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii.

GTF al UE ar putea contribui la reconstrucția podurilor sau la renovarea serviciilor de apă, în special pentru orașele a căror populație s-a extins din cauza migrației de la invazia Rusiei din 24 februarie.

De asemenea, proiectele ar putea fi axate pe facilitarea exporturilor Ucrainei sau pe infrastructurile sale energetice și digitale. BEI sau bănci de dezvoltare precum KfW sau DFC ar putea apela la fond sau la garanțiile acestuia pentru investițiile pe care le supraveghează. Fondul este, de asemenea, conceput pentru a încuraja întreprinderile private care ar considera că finanțarea investițiilor în Ucraina este prea riscantă.

UPDATE 11:40 În ultimele 24 de ore, trei persoane au fost ucise și șase rănite în bombardamentele rusești din regiunea Harkov. Luni dimineață, armata rusă a tras din nou rachete asupra centrului regional, anunță șeful administrației militare regionale din Harkov, Oleg Sinegubov, scrie novosti.dn.ua.

„Astăzi, la ora 4 dimineața, ocupanții ruși au lansat un atac insidios cu rachete asupra cartierului Șevcenko din Harkov. Teroriștii militari au ales ca țintă o școală publică. În prezent, echipele de salvare îndepărtează dărâmăturile. Potrivit informațiilor preliminare – nu există victime, nu era nimeni în sala de sport”, a informat el.

În noaptea de duminică spre luni dimineață, 3-4 iulie, Rusia a bombardat orașele și satele din districtele Harkov, Izium și Bohoduhiv. În urma atacului, au fost distruse case rezidențiale, garaje, precum și mai multe clădiri.

UPDATE 09:33 Premierul australian Anthony Albanese a vizitat duminică regiunea Kiev, deplasându-se la Bucea, Hostomel și Irpin, înainte de a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky. În timpul vizitei, Albanese a anunțat un nou pachet de asistență pentru Ucraina, scrie CNN.

Albanese a exprimat solidaritatea Australiei cu Ucraina și cu crimele comise în regiunea Kiev.

Pachetul de asistență pentru Ucraina include:

  • asistență militară în valoare de 99,5 milioane de dolari australieni (67 milioane de dolari americani), inclusiv 14 transportoare blindate de personal, 20 de vehicule de mobilitate protejată Bushmaster și alte echipamente militare.
  • 8,7 milioane de dolari australieni (6 milioane de dolari americani) pentru modernizarea echipamentelor de gestionare a frontierelor, îmbunătățirea securității cibernetice și îmbunătățirea operațiunilor de frontieră pe teren.
  • Australia va interzice, de asemenea, importurile de aur rusesc, alăturându-se țărilor care au făcut promisiuni similare, printre care Canada, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite.
  • Australia va impune sancțiuni financiare specifice și interdicții de călătorie pentru alți 16 miniștri și oligarhi ruși.

„Invazia brutală a Rusiei este o încălcare gravă a dreptului internațional. Am văzut la fața locului devastarea și traumele pe care le-a provocat poporului ucrainean. Vizita mea la Kiev și vizitele recente ale altor lideri mondiali transmit un mesaj clar că națiunile democratice precum Australia vor fi alături de poporul ucrainean în vremuri de restriște”, a declarat Albanese.

UPDATE 08:32 Autoritățile vamale turce au reținut o navă cargo rusă care transporta cereale despre care Ucraina spune că sunt furate, a declarat duminică, 3 iulie, ambasadorul Ucrainei în Turcia, transmite Reuters.

„Avem o cooperare deplină. Nava se află în prezent la intrarea în port, a fost reținută de autoritățile vamale din Turcia”, a declarat ambasadorul Vasil Bodnar la televiziunea națională ucraineană.

Bodnar a precizat că soarta navei va fi decisă luni, 4 iulie, în cadrul unei reuniuni a anchetatorilor.

Anterior, Ucraina a cerut Turciei să aresteze nava cargo Zhibek Zholy, sub pavilion rusesc, care transporta o încărcătură de cereale ucrainene preluate din portul Berdiansk, ocupat de Rusia, potrivit unui oficial ucrainean și unui document consultat de Reuters.

UPDATE 08:07 Trupele ruse își consolidează forțele în orașul Lisichansk și pregătesc o ofensivă în direcția Slaviansk, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 08:04 Cel puțin șapte persoane au fost ucise și alte cel puțin 20 au fost rănite în bombardamentele rusești din regiunea Donbas. Cele mai mari orașe din regiune, Kramatorsk și Slaviansk, au fost cele mai afectate. Despre asta a anunțat șeful administrației militare regionale din Donețk, Pavel Kirilenko.

„Slaviansk a fost supus unui bombardament masiv duminică – 6 persoane au fost ucise, inclusiv un copil, și 19 au fost rănite. Aproximativ 40 de clădiri rezidențiale au fost avariate. Amploarea totală a pagubelor este încă în curs de stabilire”, a spus el.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: